Sony Ericsson T650i: korunní princ
recenze

Sony Ericsson T650i: korunní princ

1

RECENZE - Kovový obal, atraktivní design a světelné efekty, bohaté příslušenství a výborná funkční výbava. Takové je nové Téčko, které se však kvůli vyšší ceně nestane masovou záležitostí. Svého majitele však kromě exkluzivního vzhledu potěší i kvalitním 3,2 Mpx fotoaparátem nebo podporou UMTS.

Populární řada T zahrnovala například legendární modely T610 a T630, které odstartovaly novou, velmi úspěšnou kapitolu značky Sony Ericsson. Dobrý poměr ceny a výbavy, pokročilé funkce a v neposlední řadě elegantní design. To byly hlavní zbraně někdejšího trháku T610, který určitě ještě mnozí z vás nosí ve své kapse. Na pár let se však po modelové řadě T slehla zem a zdálo se, že výrobce bude rozvíjet místo ní řadu K.


Oficiální fotografie: Dvě barevné varianty Sony Ericssonu T650i

Nyní však přichází s novými modely, kterými se snaží řadu s velmi dobrým jménem oživit. Konkrétně model T650i však je uváděn na trh s poněkud jinou filozofií. Výrobce nasadil vyšší cenu, za kterou zákazník dostane telefon s dobrou výbavou, kvalitními materiály a hlavně bohaté příslušenství.


Sony Ericsson T650i: lifestylové fotografie

Technické parametry

Rozměry104 х 46 х 12,5 mm
Hmotnost95 gramů
SítěTriband GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 262 tisíc barev, úhlopříčka 1,9 palce
Paměť18 MB
paměťové karty Memory Stick Micro (256MB v balení spolu s telefonem)
Operační systém ne / (vlastní UI)
Organizační funkceEmailový s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, webový prohlížeč, RSS čtečka
Multimédia72-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, FM rádio s RDS, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, MusicDJ, VideoDJ, PhotoDJ
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536), autofocus, LED diody
video 174 x 144 bodů (QCIF)
druhá kamerka pro videohovory
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage) skrze Fast-port, Bluetooth 2.0 se stereo zvukem (A2DP)
GPRS (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-pol BST-38 930 mAh
pohotovost max.: 300 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost11 000 Kč
září 2007

V designové krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset se špuntovými sluchátky
  • cestovní nabíječku
  • Li-pol baterii s kapacitou 930 mAh
  • paměťovou kartu Memory Stick Micro 256MB
  • stojánek
  • pouzdro

  • Příslušenství je opravdu bohaté. Krabice a balení jsou velmi pěkně zpracovány


Nechybí praktické pouzdro a elegantní stojánek se zdířkou k provlečení kabelu nabíječky

Sony Ericsson W880i Plusy

  • exkluzivní elegantní vzhled, kovové kryty
  • velmi kvalitní, nevrzající konstrukce, příznivé rozměry
  • kvalitní TFT displej s minerálním sklíčkem a světelným senzorem
  • zajímavé světelné efekty
  • 3,2 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a LED diodou
  • 3G UMTS pro rychlá data a videohovory
  • kvalitní hudební funkce včetně FM rádia s RDS a dobře hrajících sluchátek
  • kvalitní webový prohlížeč a RSS čtečka

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • Čočka fotoaparátu výrazně vystupuje nad okolní povrch (hrozí poškrábání)
  • malé rozlišení natáčeného videa (pouze 176 x 144 bodů)
  • v balení mohla být paměťová karta s vyšší kapacitou
  • chybí EDGE a HSDPA
  • displej má poměrně malé rozměry
  • kovové kryty náchylné k poškrábání a ulpívání nečistot

Pro koho je SE T650i?

  • Pro zájemce o stylový telefon, který je zároveň výborně vybavený
  • Pro ty, co hledají kompaktnější a elegantnější alternativu ke K800i a K810i
  • Pro všechny, kdo nechtějí mít zcela tuctový telefon a rádi se mírně a elegantně odlišují

Design, konstrukce – kov, sklo a povedený design

Ačkoliv novinka sdílí s předchůdci slavné písmeno T, jde si po stránce designu svou vlastní cestou. Máme před sebou telefon, který není tuctový a svým designem, materiály i neobvyklými řešeními zaujme na první pohled. Drtivá většina lidí se na vzhled nové T650i dívala pozitivně a hlavně dámy ji neskrývaně obdivovaly. T650i si pozornost zaslouží nejen díky zajímavém designu, ale také kvůli použitým materiálům.


Telefonu to prostš sluší. Elegance a trocha extravagance v podání malých alfanumerických tlačítek

Většinu přístroje pokrývá skutečný kartáčovaný kov, který novince dodává na exkluzivitě. Za zmínku stojí také velmi hodnotně působící plasty a odolná minerální sklíčka displeje a čočky fotoaparátu. Velmi pěkně zpracovaná je také krabice telefonu a příslušenství, mezi kterým nalezneme i stylový stojánek a pouzdro. I kvůli nim je cena vyšší.

Po prvním uchopení je povrch na dotyk příjemný a vše prvotřídně lícuje. Po pár týdnech používání se však T650i mírně rozvrzala a při zatlačení na plasty kolem klávesnice konstrukce lehce zaskřípe. Není to sice nic vážného, ale u telefonu v této cenové kategorii bychom čekali pevnější konstrukci. V průběhu používání jsem nejvíce ocenil rozměry telefonu, které jsou vzhledem k výbavě velmi příznivé. Mezi údaji 104 х 46 х 12,5 mm zaujme hlavně minimální tloušťka. Díky ní se T650i vejde do každé kapsy. Pokud porovnáme tenkou T650i a cvalíka K800i, dostaneme v pase rozdíl více než 10 mm, a to je hlavně v kapse opravdu znát. Hmotnost je i přes velký poměr kovových částí překvapivě nízká, 95 gramů je příjemná hodnota. Pokud si neodpustíme opětovné porovnání s K800i, zjistíme, že nová T650i je při shodné výbavě o 20 gramů lehčí.

Přední strana je alfou a omegou každého přístroje a o stylových telefonech to platí dvojnásob. T650i zaujme kartáčovaným kovem kolem displeje s jemně kruhovým motivem. Tento kov se však velmi rychle poškrábe a za dobu testování se na něm objevilo mnoho vlasových škrábanců a také několik větších nepěkných šrámů. Do kovového rámu kolem displeje jsou zasazeny kontextové klávesy, do kovu zasahuje také navigační klávesa vyrobená z jemně vroubkovaného, ale přitom hladkého plastu.


Také z boku to elegantní novince sluší. Do tenkého stříbrného pruhu je zasazena i spoušť fotoaparátu

Spodní strana přední části je již plastová a podle barevné varianty telefonu buď tmavě modrá nebo světle zelená. Do ní jsou zasazeny malé výstupky, představující alfanumerické klávesy. Právě toto řešení asi nejvíce ozvláštňuje celý telefon. Velmi zajímavé jsou také světelné pulzující efekty, které obzvláště ve tmě působí až magicky. Jak se na klávesnici píše si prozradíme níže v příslušné kapitole.

Bok telefonu obkružuje elegantní tenká stříbrná lišta, do které jsou velmi pěkně zasazeny ovládací prvky. Na pravé straně to je tenká, ale dobře ovladatelná spoušť fotoaparátu a méně pohodlné a nevýrazné klávesy pro regulaci hlasitosti. Ty lze hlavně v průběhu hovoru špatně stisknout, jelikož nepodávají téměř žádnou zpětnou odezvu cvaknutím a jsou poměrně zapuštěné. Vrchní stranu okupuje malé, ale pohodlné vypínací tlačítko, sloužící i pro změnu profilů. Posuvný zámek vedle něj neslouží k zablokování kláves, ale k sejmutí zadního krytu. Na levé straně se nachází konektor Fast-port, který bychom ale mnohem raději viděli klasicky na spodní straně u mikrofonu. Možná hledáte slot pro paměťové karty. Ten je ale přístupný až po sejmutí zadního krytu baterie.

Celá zadní část telefonu je zároveň krytem baterie, který se dá sejmout. Kryt je uložen kvalitně a nevrže. Velkou část zadní strany opět tvoří elegantní kartáčovaný kov, který se stejně jako ten přední musí obávat škrábanců a oděrků. Přehlédnout nelze čočku 3,2 Mpx fotoaparátu s autofocusem. Bohužel výrazně vystupuje nad okolní povrch a při položení na stůl spočívá telefon právě na čočce fotoaparátu. To je výrazně nepraktické a i když je sklíčko minerální, imunní vůči škrábancům není. Po 3 týdnech na něm již stopy jsou. Čočka je takto vystouplá zřejmě kvůli automatickému zaostřování, které by se jinak do tenkého těla spolu s další elektronikou nevešlo.


Čočka fotoaparátu výrazně vystupuje nad okolní povrch. I když je z minerálního skla, hrozí její poškrábání

Spodní část telefonu je opět plastová a její součástí je kromě loga i výstup reproduktoru. Zajímavý je ale nenápadný úzký pás mezi kovovou a plastovou částí. Ten totiž při příchozím hovoru nebo zprávě svítí i bliká a doplňuje tak světelné efekty klávesnice na přední straně. Ve světelných efektech se Sony Ericsson v poslední době vyžívá a předvedl je mimo jiné i na novinkách S500i a W580i.

Baterie a výdrž – 3G rovno GSM

Pro odstrojení telefonu je potřeba posunout horní zámek a poté sejmout celou zadní stranu. Získáte tak mimo jiné přístup k paměťové kartě a samozřejmě SIM kartě a baterii. Jak je u Sony Ericssonu zvykem, vybavuje své dražší telefony kvalitními bateriemi Li-Pol. Zde se jedná o typ BST-38 s kapacitou 930 mAh. Švédsko-japonský výrobce si již dlouho dává záležet na dobré výdrži svých telefonů a různé testy to jen potvrzují. Také T650i přináší příjemnou výdrž. Při nadprůměrném využívání mi vydržel necelé dva pracovní dny v síti 3G. I při intenzivním poslechu hudby, využívání datových funkcí, RSS čtečky, emailů a webového prohlížeče vydržela T650i bez problému do večera se značnou rezervou. Při běžném používání se lze v síti 3G dostat na 3 dny pohotovostního času, v síti GSM pak i na 4 dny. To jsou při této kapacitě baterie potěšující hodnoty.

Klávesnice – světelné mexické vlny

Bezpochyby nejvíce pozornosti si zaslouží netradiční malé výstupky, kterými jde Sony Ericsson proti trendu. Ukazuje se však, že ji s takto malými klávesami lze pohodlně pracovat a netřeba si ani dlouho zvykat. Výstupky jsou sice malé, ale poskytují dobrou odezvu, přiměřenou tuhost a jistý stisk. Jejich popisky jsou pak umístěny kolem. A právě ty prosvětlují sytě bílé diody, které se umí zároveň pochlubit i světelnými efekty.


Klávesnice je sice nezvyklá, ale dobře vypadá a hlavně se na ní i pohodlně píše

V závislosti na zvoleném tématu pulzují v pohotovostním režimu nezávisle na sobě jednotlivé řady kláves. V případě padajících čtverců v tématu Under Water vystřídají pozvolné pulzování rychlé mexické vlny, které projíždějí celou klávesnici. Efektní je i úplné zhasínání a rozsvěcení kláves, kdy postupně zhasínají jednotlivé řady po sobě. V případě příchozí zprávy se navíc umí rozsvítit například pouze klávesa 5 a poté tenký proužek na zadní straně telefonu.



VIDEO: vzhled menu, barevná schémata, světelné efekty klávesnice

Světelné efekty nejsou nijak vlezlé a naopak skvěle doplňují celkově stylové zaměření celého telefonu. Rozhodně upoutají pozornost okolí například tehdy, když položíte telefon na stůl v restauraci. Sony Ericsson T650i je zkrátka elegantně jiný a tyto efekty mu jen dodávají ten správný šmrnc. Výhrady téměř nelze mít ani k funkčnímu bloku kláves. Jeho tlačítka jsou sice trochu tužší, ale používání to vůbec nevadí. Často se mi ale stávalo, že jsem společně s klávesou zpět stisknul také malinké tlačítko webového prohlížeče, načež se telefon okamžitě začal připojovat. Tlačítko menu činností na druhé straně je sice vyřešeno stejně, ale omylem jsem jej nestisknul ani jednou. Jeho minimální velikost používání nevadí, vystupuje totiž nad povrch větší sousedící klávesy.

Zvuk - špuntíky potěší

Reproduktor na zadní straně telefonu je průměrný. Je dostatečně hlasitý a naladěný spíše do vyšších frekvencí. Pro poslech hudby se tedy hodí méně (hlavně na vyšší hlasitost). Vyzvánění je však díky tomu výrazné a nepřeslechnutelné.


Kvalitní sluchátka a reproduktor na zadní straně telefonu

Sony Ericsson nešetřil a k telefonu přibalil stejný headset, jako k některým telefonům série Walkman. Dálkové ovládání nepostrádá mikrofon ani redukci na 3,5 mm Jack, schází mu ale ovládací klávesy pro hudbu. Sluchátka dodávaná s telefonem jsou rovněž ve stylu Walkmanů špuntová. Někomu jejich konstrukce vyhovuje, jinému vadí. Po vpasování špuntíků až do zvukovodu se výrazně utlumí okolní zvuky, což je výhodné na rušné ulici či v metru. Sluchátka poskytují velmi kvalitní zvuk se silnou basovou složkou. Po dobu testování jsem neměl potřebu tato sluchátka nahradit vlastními, i když to je díky 3,5 mm konektoru možné. Nechybí ani Bluetooth A2DP profil pro bezdrátový stereo poslech hudby.

Displej – QVGA, ale malý

Displej je velmi kvalitní a jediná výtka směřuje k jeho rozměrům. Má totiž úhlopříčku pouze 1,9 palce, i když kolem displeje je ještě falešný černý rámeček a poté poměrně dost místa. Menší rozměry jsou spolu s rozlišením 240 x 320 bodů zárukou dostatečné jemnosti displeje. TFT zobrazení a 262 tisícům barev také nelze spílat. Dobrá je čitelnost na přímém slunci i s tmavým schématem. Jas displeje lze manuálně nastavit, ale běžně jej hlídá světelné čidlo, které podsvícení reguluje podle intenzity okolního světla. V noci tak displej zbytečně nezáří a šetří se tím baterie.


Displej je kvalitní, jasný, ale bohužel poněkud malý. Přitom je okolo něj falešný rámeček a další místo. Škoda

Prostředí a ovládání – běh času na vlastní oči

Prostředí menu a všechny funkce jsou prakticky shodné s dalšími top-modely výrobce, zejména pak s duem K800i a K810i. Je zbytečné popisovat totožné věci dvakrát, a proto si některé pasáže vypůjčím z dřívějších recenzí. Po zapnutí se vás snad každý Sony Ericsson zeptá, zda-li chcete spustit i radiovou část nebo zůstat offline. Tento dotaz lze v menu vypnout. Pro oba režimy však potřebujete mít vloženou SIM kartu, bez ní lze volat jen na tísňová čísla.


Barva pozadí i celého menu závisí na tom, kolik je hodin a jaký je měsíc (téma Under Water)

Pohotovostní režim již důvěrně známe a poskytuje vše důležité. Nechybí přehledné ikonky, datum nebo hodiny, které je možné zobrazit ve dvou velikostech. Pozadí dle nastaveného schématu ozvláštňuje speciální dynamická animace, kterou doplňují světelné efekty klávesnice. Barva pozadí se také mění v závislosti na denní době. Téma Under Water si tak během dne prochází různé odstíny modré. Zatímco ráno vás přivítá světle modrá barvička celého menu, odpoledne přejde v zeleno-modrou a v noci vládne displeji tmavě modrý odstín nočního oceánu. Efektní, zajímavé a vše působí nenuceně přirozeně. Všechny čtyři směry kurzorového kříže lze nastavit na téměř libovolnou položku v menu.


Ukázka dalších témat. Také ty jsou doprovázeny světelnými efekty klávesnice

Samozřejmě nechybí praktická specialitka Sony Ericssonů – menu činností, které lze kdykoliv spustit klávesou vedle korekčního tlačítka „C“. Menu se skládá ze čtyř záložek, mezi kterými se lze přepínat. V první záložce se mohou ukazovat nové zprávy a zmeškané hovory, do třetí si můžete poskládat oblíbené položky menu a čtvrtá záložka pak sdružuje záložky webového prohlížeče. Nejzajímavější a mezi „hloupými“ telefony unikátní je však druhá záložka, která zobrazuje aplikace a funkce běžící na pozadí. Minimalizovat lze prakticky libovolné množství JAVA aplikací a také některé funkce telefonu (E-mail, psaní SMS zprávy, hudební přehrávač a FM rádio). Současně lze mít spuštěno opravdu velké množství aplikací bez známky zpomalení, zamrzí však nemožnost minimalizovat webový prohlížeč. Pokud tedy používáte Operu Mini a chcete si odskočit napsat e-mail nebo zprávu do ICQ klienta, stačí stisknout menu činností (Opera Mini se zatím automaticky minimalizuje) a spustit kýženou aplikaci či funkci. Jednoduché a nesmírně praktické.


Opět nechybí praktické menu činností se čtyřmi záložkami

Hlavní menu je klasicky v matici 3 x 4, jiné zobrazení si nelze vybrat. Dle nastaveného tématu je menu lehce a efektně animované a doplněné o vibrace při pohybu položkami. Další úrovně jsou již klasicky textové, s rolujícími animacemi. T650i je průměrně rychlý telefon , u kterého si počkáte sekundu jen při načítání flashového hlavního menu. Jinak nezdržuje a práce s ním je příjemně rychlá. Pouze při načítání e-mailů na pozadí má T650i ve zvyku si na pár vteřin zamrznout.

Fotoaparát – umím to jako Cyber-shot

Jednou z nejvýraznějších funkcí je bezpochyby 3,2 Mpx fotoaparát, jehož čočka výrazně vystupuje nad povrch zadní strany telefonu. Nepříjemná je absence krytky, kvůli čemuž hrozí vystupujícímu minerálnímu sklíčku poškrábání. Fotoaparát nabídne automatické zaostřování i LED diodu. Pokud by mu nechyběl xenonový blesk, dal by se postavit na roveň modelům K800i a K810i. Fotoaparát lze aktivovat stisknutím spouště (klávesy musí být odblokovány) a poté se již zobrazí známé prostředí fotoaparátu. Jen dodám, že s T650i se fotí klasicky na šířku a jako dvoufázová spoušť slouží tlačítko na pravém boku.

Skrze praktické pruhové menu, které známe ze Cyber-shotů, lze nastavit řadu věcí. Nechybí makro režim, panorama, vyvážení bílé nebo barevné efekty. Samozřejmostí jsou pak klávesové zkratky, kterými lze rychle v průběhu focení volit jednotlivé režimy. Díky silné LED diodě lze pořizovat relativně kvalitní snímky i za zhoršených světelných podmínek, výbojkový blesk to však není. Automatické zaostřování se pak hodí při focení blízkých předmětů nebo dokumentů. Focení probíhá svižně. Nejdříve je třeba úspěšně zaostřit namáčknutím spouště a poté, co vám telefon zvukem i graficky oznámí zaostření, lze snímek vyfotit.

Kvalita snímků je velmi dobrá. Fotografie z produkce T650i jsou v podstatě stejné, jako v případě Cyber-shot dua K800 a K810i. Telefon lze použít i pro dokumentaci výletů či jiných akcí. Barevné podání je věrné, ostrost dobrá. Také úroveň šumu je na dobré úrovni, a to i v noci. Handicapem je pouze absence xenonového blesku. V party snímcích a nočních snímcích je tak mnohem silnější duo K800i a K810i. U T650i to chce mít „pevnou ruku“. Jinak se jedná po fotografické stránce o plně srovnatelné telefony a štíhlý T650i se na fotografování hodí.

Prohlédněte si testovací VIDEO 1 (3GP, 285kB, 176 x 144 px)
Testovací VIDEO 2 (3GP, 205kB, 176 x 144)

Smutným nedostatkem je opět kvalita videa, které je opravdu bídné. Rozlišení pouze 176 x 144 bodů a formát 3GP – to jsou hodnoty, které předurčují natočená videa pouze pro prohlížení na mobilním telefonu. Sony Ericsson sice již v některých telefonech nabízí QVGA záznam videa, ale v T650i na něj zapomněl a vůči konkurenci proto citelně ztrácí.

Hudební funkce – Walkman v oceánském hávu

Co se hudby týče, zde je T650i na stejné úrovni, jako například tlustší bratříček K810i. Kromě kvalitního hudebního přehrávače nabídne i FM rádio s RDS. Na praktickou funkci TrackID se z nějakého důvodu zapomnělo a v menu ji nenajdeme. Začněme ale od hudebního přehrávače, který umí třídit skladby podle ID3 tagů a samozřejmě umí hrát na pozadí. Nechybí prostorový režim, vlastní seznamy skladeb, ani 5-ti pásmový ekvalizér s manuální volbou. Chybí sice režim MegaBass, ale díky hutnému basovému podání dodávaných špuntových sluchátek ani není potřeba. S telefonem se dodává Memory Stick Micro karta s kapacitou pouze 256MB, která vedle fotografií, aplikací a videa postačí tak na 2 hudební alba ve formátu MP3. Pokud si chcete užít multimédií naplno, doporučuji určitě koupit kartu s větší kapacitou.


Hudební přehrávač je kvalitní. Výborným příjmem se může pochlubit FM rádio s RDS

Po připojení headsetu, který slouží jako anténa, je možné poslouchat i stereo FM rádio. Jak je u Sony Ericssonu zvykem, nechybí nesmírně užitečná funkce RDS. To informuje o naladěné stanici a případně také o přehrávané skladbě. Vyzdvihnout musím výjimečně dobrý příjem rádia. S T650i bylo možné kvalitně poslouchat rádio i v místech, kde jiné telefony (i z vlastní stáje) jen šuměly. Snad jen s T650i jsem tak mohl poslouchat hudbu ve výtahu nebo některých podzemních stanicích metra.

Další multimédia – DJ na tři způsoby

Pro veškerá multimédia má T650i přichystanou vnitřní paměť pouze o velikosti 14 MB, což stačí akorát tak na e-maily a pár dalších souborů. Veškeré obrázky, videa i hudební soubory si tak budete muset ukládat na paměťovou kartu. Paměť telefonu i karty lze spravovat v přehledném správci souborů. Prohlížeč obrázků nabízí kromě standardních zobrazení také pohled na snímky podle časové osy, rozdělené na dny a měsíce, kdy byly pořízeny. U všech novějších Sony Ericssonů navíc nalezneme možnost přímo z telefonu blogovat a odesílat tak na web fotografie s komentářem. Tato vymoženost nechybí ani zde.


Prohlížeč obrázků - blogování přímo z telefonu

Kromě fotoaparátu, o kterém bude řeč v následující kapitole, se můžete zabavit klasickým multimediálním příslušenstvím, přítomným ve všech posledních Sony Ericssonech. Jedná se o známé trio VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, jejichž názvy napoví vše. Jedná se o povedený editor videa, kvalitní obrázkový editor a o skladatele MIDI melodií, který se již po dlouhá léta od dob T610i nemění. V sekci zábava nalezneme dále diktafon, vzdálené ovládání počítače přes Bluetooth a také videopřehrávač.

T650i nabízí pouze jednu hru, která však nijak nezaujme. Jedná se o Lumines Block, což je variace na známý Tetris. Díky přítomnosti technologie JAVA s podporou 3D zobrazení lze bez problémů další hry a aplikace nahrát. Při testování rychlosti Javy jsme navíc dostávali slušné výsledky.


Přehrávač videa a jedna předinstalovaná hra Lumines Block

Telefonní seznam a telefonování – 1000 míst v mořských hlubinách

Telefonní seznam umí vše, co se sluší a patří. Kontakty lze vyhledávat postupným psaním, jednotlivá čísla a emaily u daného kontaktu je možné rychle prohlížet pohybem v horizontálním směru. Nastavit lze, zda chcete kontakty třídit podle jména nebo příjmení. Nepříjemnou vlastností však zůstává chybné řazené jmen obsahujících háčky. Pokud potřebujete rychle najít kontakt, je to velmi nepříjemné. Sice se na to dá zvyknout, ale občas nastane situace, kdy si mozek rychle nepřepne standartní abecedu na abecedu Sony Ericssonu a pak to stojí chvíli přemýšlení. Čenský se tak v telefonním seznamu bude nacházet až za panem Zahradníčkem, což přehlednosti nepřidá.

Telefon neumí pracovat se jmény na SIM kartě a v paměti telefonu najednou, je nutné si zvolit. Většina uživatelů ale jistě využije vnitřní paměť. Ta pojme maximálně 1.000 kontaktů, přičemž k nim můžete přiřadit nejvíce 2.500 čísel. Omezení však neplatí pro další položky, takže si ke každému kontaktu kromě pětice telefonních čísel můžete zapsat tři e-mailové adresy, jednu webovou adresu, titul, společnost, poštovní adresu do zaměstnání a domů a samozřejmě také poznámku a narozeniny, které se objeví automaticky v kalendáři. Každému kontaktu lze přiřadit i obrázek a video, které se zobrazí během příchozím hovoru. Sony Ericsson zvládá také skupiny volajících. Ty ovšem slouží pouze k hromadnému posílání zpráv, nelze u nich nastavit nic jiného.


Hovor a videohovor v síti UMTS operátora O2

Možnosti ovládání hovoru jsou zcela standardní, nechybí hlasité handsfree ani diktafon, který nahraje probíhající hovor až do vyčerpání kapacity paměti telefonu či paměťové karty. Díky druhé kamerce si naplno užijete také největšího výdobytku sítě UMTS – videohovorů. Ty jsou dobře ovladatelné, místo odesílání videa lze rychle nastavit alternativní obrázek. Z kontextové nabídky není problém zvolit lepší/horší kvalitu videa, vyvážit bílou nebo přepnout na hlavní fotoaparát. Chování telefonu lze upravit vyzváněcími profily, které lze přepínat pomocí vypínacího tlačítka na vršku telefonu.

Zprávy – stále stejné, stále kvalitní

Co se zpráv týče, zde je nabídka stále stejná. Uspořádání je shodné jako u ostatních Sony Ericssonů. V psaní textů pomáhá povedený slovník T9, který si pamatuje vámi preferovaná slova a navíc doplňuje některá často používaná slovní spojení. V SMS zprávách píše bez diakritiky a zprávy nezkracuje, jinde píše pěkně česky s háčky i čárkami. Editor SMS zpráv zůstal beze změny, stále jsme se nedočkali odpočítávání znaků. To se objeví až těsně před naplněním počtu znaků dílčí zprávy. Počet uložitelných SMS zpráv je závislý pouze na velikosti volné sdílené paměti. Nechybí přehledný a intuitivní editor MMS zpráv. Pohodlně lze odesílat vyfocené obrázky a natočená videa. Maximální velikost pro odesílání MMS zprávy je standardně 300 kB.

Stejný zůstává kvalitní e-mailový klient. Opět si poradí až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých e-mailů i s přílohami. Nechybí automatické stahování na pozadí v nastaveném intervalu. Editor e-mailu je jiný, než u SMS a MMS zpráv. Psaní i čtení zprávy je stylizováno do žlutého listu papíru. Příjemná je možnost zmenšit si písmo pro čtení e-mailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také e-mailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat. Nevýhodou zůstává nemožnost pracovat s více účty současně, vždy je třeba ručně přepnout. Aktivní může být jen jeden účet a automatické i manuální stahování se týká jenom jeho.


Práce s e-maily je bezproblémová a pohodlná. Zamrzí však možnost mít aktivní jenom jeden účet

Po vzoru dalších Sony Ericssonů nalezneme v nabídce zpráv i povedenou čtečku RSS zpráv, umožňující stahovat nové zprávy manuálně i automaticky v nastaveném intervalu. O novinkách na zvolených RSS kanálech vás telefon upozorní ikonkou v záhlaví. Při kliknutí na určitou zprávu se otevře prohlížeč a po chvilce již můžete číst nový článek. Všechny námi vyzkoušené kanály fungovaly bez problému. Nové kanály lze přidávat manuálně nebo vás na ně upozorní webový prohlížeč při prohlížení stránky, ze které lze poté pohodlně nový kanál přidat.

Organizační funkce – více místa prosím

Organizační funkce jsou u Sony Ericssonu tradičně na výši a nemají závažné nedostatky. Kalendáři nechybí denní, týdenní ani měsíční náhled. Samozřejmostí jsou opakované události a možnost nastavení celodenní události. Po vozru ostatních výrobců bychom ale ocenili možnost zadat více typů událostí. Jediný typ „schůzka“ se ne vždy pro daný typ hodí a přivítal bych například položku zavolat nebo poznámka. Náročnějšímu uživateli může vadit také omezená kapacita na 250 záznamů, běžnému uživateli však bohatě postačí.

Ostatní organizační funkce se nesou v duchu ostatních týmových kolegů, nic nového zde v podstatě ani vymyslet nelze. V nabídce tak nalezneme úkolovník, časovač, stopky i kalkulačku. Poznámky mohou být opravdu dlouhé a jednu z nich lze navíc zobrazit v pohotovostním režimu. Pokud na něco nesmíte zapomenout, jedná se o ideální způsob, jak mít tuto poznámku stále na očích. Důležité údaje si můžete pod heslem uložit do paměti kódů, k dobrým mravům patří také opakovaný budík, Sony Ericsson nám jich naservíroval rovnou pět. Kalendář, úkoly, poznámky i kontakty lze bez problému synchronizovat se serverem i počítačem. V nabídce organizačních funkcí nechybí ani velmi praktické světlo (rozsvícení zadní LED diody) i s funkcí SOS. Mezi aplikacemi bohužel chybí světový čas nebo převodník jednotek, své místo si zde ale našla kvalitní předpověď počasí pro zvolená města.

Datové funkce – 3G chválíme, ale kde je EDGE?

Sony Ericsson T650i se může pochlubit také dobrou datovou výbavou. K počítači je možné jej připojit přes kabel (součástí balení) nebo Bluetooth 2.0 s podporou A2DP. Infraport zde však již nehledejme, dnes od jeho integrace všichni upouští. Mnoho českých uživatelů zapláče, protože i do výbavy bohužel opět nenalezlo cestu EDGE. V GSM sítích si tak budete muset vystačit s pomalým GPRS třídy 10. Obyvatelé Prahy a Brna si ale navíc mohou připsat bodík za podporu UMTS, díky němuž se lze k internetu připojit rychlostí až 384 kb/s. Ovšem pouze v síti operátora O2.


Prohlížeč je velmi dobrý a hodí se i na prohlížení plnohodnotných stránek

Třešinkou na dortu každého dražšího Sony Ericssonu je výborný webový prohlížeč Netfront, s kterým je možné bez problémů prohlížet plnohodnotné webové stránky. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů. Pro pohyby po stránce není použit kurzor myši, ale tradiční skákání po odkazech, které je však zvláště u složitých stránek trochu nepraktické a zdlouhavé. Ne vždy se mi tak na složitých stránkách podařilo kýžený odkaz vybrat a přejít na něj. Celkově se ale prohlížeč povedl a díky dobrému rozlišení displeje si klidně můžete při čekání na tramvaj surfovat po plnohodnotném internetu. K dokonalosti chybí jen možnost prohlížeč minimalizovat, s tím si zatím poradí jen chytré telefony.

Zhodnocení – exkluzivní dvojče

Sony Ericsson T650i je výbavou klasickým zástupcem této značky a může se rovnat například s top-modely K800 a K810i. Stejné funkce však přináší v tenčím a kompaktnějším obalu s elegantnějším designem a zajímavými světelnými efekty, které dokreslují osobnost této novinky. O něco vyšší cena je způsobena kvalitními materiály telefonu a také bohatým příslušenstvím, do kterého se řadí pouzdro nebo elegantní stojánek. Pokud tedy chcete kompaktní a tenký telefon s bohatou výbavou, UMTS, výborným fotoaparátem a kvalitními hudebními funkcemi a rádi dbáte také na elegantní design telefonu, nelze jinak, než vám Sony Ericsson T650i doporučit.

sony-ericsson-t650i
Klady
  • elegantní vzhled
  • kovové kryty
  • kvalitní konstrukce
  • příznivé rozměry
  • zajímavé světelné efekty
  • 3
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodou
  • 3G UMTS pro rychlá data a videohovory
  • kvalitní hudební funkce včetně FM rádia s RDS a dobře hrajících sluchá
  • kvalitní webový prohlížeč a RSS čtečka
Zápory
  • Čočka fotoaparátu výrazně vystupuje nad okolní povrch (hrozí poškrábán
  • malé rozlišení natáčeného videa (pouze 176 x 144 bodů)
  • v balení mohla být paměťová karta s vyšší kapacitou
  • chybí EDGE a HSDPA
  • displej má poměrně malé rozměry
  • kovové kryty náchylné k poškrábání a ulpívání nečistot
Diskuze ke článku
Helča
Ty vogo von fakt stojí 11 000 Kč? Není to jen překlep z 1100 Kč? Já to fakt nechápu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze