Sony Ericsson T250i: švihák lázeňský
recenze

Sony Ericsson T250i: švihák lázeňský

4

Sony Ericsson letos obnovil výrobu telefonů řady T, které ve své době představovaly špičku a po jejichž designu a originalitě se některým mobilním pamětníkům stýskalo. V případě levného modelu T250i je znát poněkud nejistý, avšak velkolepý comeback.

Sony Ericsson letos trochu zanedbává vlajkové lodi, zato rozšiřuje cenově dostupnější střední třídu a úspěšně útočí i na low-endovou třídu (babička si nemůže její J120i vynachválit ;-) . A tak stejně jako v roce 1938 byl vědecký svět fascinován objevem latimérie podivné z druhohor, která byla považována za vyhynulou, letos obdivujeme, že dávné rody žijí dál a že tu máme hned dva nové živočichy, o tom nižším si můžete přečíst právě zde.


Sony Ericsson T250i na oficiálních fotografiích

Technické parametry

Rozměry 100 x 45 x 13 mm
Hmotnost82 gramů
Sítě GSM 900 / 1800 Mhz
Displej aktivní TFT, 128x160 bodů , 65 tisíc barev, úhlopříčka 1,6 palce
Paměť3 MB
Operační systém-
Organizační funkcekalendář, budík, stopky, časovač
Multimédiapolyfonní tóny, FM rádio s RDS, 3 předinstalované hry
FotoaparátVGA (max. 640x480 bodů)
Datové funkceGPRS (třída 10), Wap 1.2.1
Baterie a výdržHovor: 7 hodin(GSM), Pohotovostní režim GSM: 300 hodin
Cena a dostupnost2 500 Kč
již se prodává

Pro koho je stylový Sony Ericsson T250i?

  • pro lidi, kteří rádi pořizují momentky a zároveň se spokojí pouze s voláním a SMS
  • jako alternativa za starší model T630
  • výborný stylový telefon s nízkou cenou
  • pro seniory, kteří chtějí jít s dobou


Vybalování z krabice

Design a konstrukce: "téčko" následující současné módní trendy

Tak toto je opravdový levný elegán, kterému byste nízkou cenu nehádali. Většina těla je z broušeného hliníku odolného proti poškrábání (crash test dopadl výtečně), i když necelou polovinu zabírá plastový kryt. Rozměry 100 x 45 x 13 mm nenaznačují, že by měl být telefon miniaturní (a plošně nijak malý není), zato poměrně malá tloušťka zaujme. Telefon je tak tenký, že při psaní bývá občas problém obsáhnout všechny klávesy. Chvíli mi trvalo, než jsem se naučil přístroj držet tak, abych mohl pohodlně stisknout křížek.

Větší část telefonu tvoří hliník, který na místě předělu kontextových kláves a kláves pro hovor přechází v plast. Přechod ovlivňuje i tlačítka: kontextová na hliníkové části jsou z leštěného hliníku, zatímco tlačítka pro hovor a alfanumerická klávesnice na plastové části jsou za plastu. Výjimku tvoří čtyřsměrná klávesa bez potvrzovacího středu, která je celá z hliníku, přestože je její polovina na plastové části. Přechod je na stejné úrovni i na zadní straně, pouze na bocích jej narušuje pás z leštěného hliníku.

Přední stranu kromě klávesnice také plastové sklíčko displeje, které se stejně snadno zapatlá, jako se potom obtížně utírá. Sklíčko chrání i nápis Sony Ericsson, sluchátko si ale vynutilo na sklíčku ukrojení kousku jeho hrany. Na bocích je kromě zmíněného pásu také infraport na pravé straně, a Fast-port, který je až příliš netradičně na horní straně. Co tím Sony Ericsson sleduje, je mi neznámé. Na straně jsem ho ještě snesl, nahoře mi ale hrozí, že se mi kabel od nabíječky při současném používání telefonu ukroutí.

Hliníkovo-plastový kryt kryje celá záda. Aby se snáze odnímal, jsou na bocích přesně naproti sobě malé propadliny pro nehty. Kryt má v sobě otvor pro čočku fotoaparátu, která je mimořádně vystouplá a rovněž mimořádně náchylná k poškrábání. Dalším prvkem je gravírovaný nápis Sony Ericsson a vypouklé logo výrobce. Vzhledem k tomu, že jak čočka, tak nápis i logo jsou vystouplé, telefon neleží na stole rovně a má tendence se viklat. Poslední dobou skoro nepamatujeme na Sony Ericsson, který by na stole ležel zcela rovně.

Baterie a výdrž: Mohlo to být lepší

Baterie je spolu se slotem pro SIM kartu pod zadním krytem. Typem je Lithium-Polymerová a kapacita činí 780 mAh. Oproti nedávno testovanému J120i nás výdrž tak trochu zklamala. Ano, zde máme lepší a větší displej, ale kapacita baterie je dle mého názoru zbytečně sražená. Zatímco J120i jsem nabil okamžitě po převzetí a až do vrácení telefonu mi přežilo více než půl baterie, zde jsem při téměř stejném používání nabíjel jednou za tři a půl dne. Každý den volám zhruba dvě minuty, pošlu 5 SMS, vyfotím 10 fotografií a poslouchám 10 minut rádio. Mobil určený začátečníkům či seniorům by mohl vydržet déle.

Klávesnice: Jednička s odřeným uchem

Na klávesnici se píše velmi dobře, jak jsem ale uvedl, musíte si napřed najít správný úchop tenkého telefonu, jinak vás budou po psaní velmi nepříjemně bolet klouby. Jinak je odezva příkladná, stisk přiměřený, klávesy dostatečně velké s velkými odstupy od sebe a podsvícení celkem rovnoměrné, i když směrem k okrajům slábne. Kontextové klávesy a čtyřsměrná klávesa nejsou podsvíceny vůbec, ale velmi snadno se dají nahmatat. Klávesy jsou totiž z leštěného hliníku a čtyřsměrná klávesa má hliník uvnitř čtverce vytepaný do kruhů, omyl hmatu je vyloučen.

Displej: Mohlo to být lepší

Displej je přesně okopírovaný od modelu T630, jde tedy o aktivní zobrazovač typu TFT s rozlišením 128x160 bodů. Na většinu úkonů postačuje, ale vzhledem k tomu, že telefon má VGA fotoaparát a webový prohlížeč, jej musíme pokárat. Displej má rovněž malou úhlopříčku, lidé se slabším zrakem se bez brýlí neobejdou. Font písma je zubatý a dobrý dojem nedělá. Čitelnost na slunci je brilantní, i když téměř nevyčistitelné sklíčko trochu dojem kazí. Pozorovací úhly jsou horší než u ostatních telefonů, už při naklonění o 10° je dost patrné zkreslení.


Displej se celkem leskne • Bez vložené SIM si neškrtnete

Menu a ovládání: je zřetelná tyranosaurova kostra

Menu sice vypadá skoro stejně, jako u modelu K200i, přesto je zde patrný i vliv pradědečka T630. Je uspořádáno v matici 3x3, další nabídky jsou textové. Animace nečekejte, přestože by se sem hodily daleko spíš než do modelů jako K800i. Čtyřsměrná klávesa má pevně stanovené zkratky, odkud se můžeme z pohotovostního režimu dostat: nahoru je fotoaparát (popř. i jeho spoušť), doleva možnost napsat novou SMS či MMS, dole jsou kontakty a napravo rádio. Zamykání se provádí podobně jako u nejnižších Sony Ericssonů hvězdičkou a levou kontextovou klávesou. Pohyb v menu je vcelku rychlý, i když minimálně zlomek sekundy si počkáte vždy. Úděsné tři vteřiny ale budete muset čekat například na zobrazení fotky.


Pohotovostní režim • Menu • Poněkud strojový font při zadávání čísla

Fotoaparát: Já si nehraju, já fotím

Na rozdíl od modelu T630 tu máme rovnou rozlišení fotoaparátu VGA, tedy 307 200 pixelů, zato možnosti jako barevné efekty, samospoušť, změna velikost fotografie, ale i dokonce zoomování jsou nadobro ztraceny. S fotoaparátem se prostě jen vyfotíte, mechanickou krytku, přisvětlovací diodu nebo zrcátko pro autoportréty nečekejte, fotka se nedá ani v mobilu otočit ani nějak dál upravit. Prostě ne. Co se týče kvality fotografií, tak s potěšením konstatujeme, že šumu moc není, dokonce méně, než u některých lepších fotomobilů, a focení textů zvládá i přes absenci ostření celkem dobře. Fotografie na druhou stranu trpí kompresí a sléváním barev, hlavně za zhoršených světelných podmínek. I přesto je kvalita fotografií silně nadprůměrná mezi VGA fotomobily a jako "mikrodeníček" formou momentek lze fotoaparát použít. Jako testovací fotografie vám nabízíme malé zpestření: Českobudějovického Mikuláše.


Trochu je zřetelné lano, vedoucí z Černé věže nad nás (po tomto laně sjel hasič převlečený za anděla • Korekce expozice chybí, což se projevuje u snímků jako u tohoto 13-ti metrového anděla • Anděl


Slévání barev a vysoká komprese jsou zřejmé nejvíce při focení za nedostatečného osvětlení, například chlupy černobílého kocoura tvoří jednolitý flek; venkovní obloha je mírně přesvětlená, ale jinak dobrá


Exteriér ujde • Makro nemá v této třídě obdoby, i písemka z exponencionálních rovnic je vcelku čitelná

Telefonní seznam a zprávy: Po vzoru dědečka

Telefonní seznam vás omezuje maximálně třemi položkami pro jedno jméno, ty položky ještě k tomu mohou být pouze a jen telefonní čísla. Pro Sony Ericsson je typické řazení jmen s háčkem na konec seznamu, nic jiného nečekejte ani tady. T9 připouští diakritiku, před odesláním SMSkou ji ořeže. Editor SMS nemá zásadnější chybu, snad jen stojí za to připomenout, že by se hodilo víc velikostí písma. Počet SMS je limitován 250, MMS mohou mít maximální velikost 100 kB a ukládají se do sdílené paměti.


Telefonní seznam a editor SMS

Organizační funkce: Dědeček nerad opakoval

Pokud někdo dosud doufal, že má T250i slot pro paměťové karty a my jsme jej pouze nezmínili, můžeme mu poskytnout objasnění pro klidné spaní. Slot nehledejte, protože ho nenajdete, K dispozici je krajně malá třímegová paměť (škoda, že nemáme alespoň 6 MB, fotek se do této paměti vejde jen okolo 80) ani flash disk. To vypovídá mnohé o výbavě, snad již nemá cenu rozebírat smysl absence hudebního či videopřehrávače v tomto mobilu. K dispozici jsou vcelku dobré organizační funkce. Ty jsou však téměř identické s dědečkem T630.


Kalendář, časovač a kalkulačka

Úkoly jsou sloučeny s kalendářem, a kalendář, stejně jako všechny staré Sony Ericssony, neuznává přísloví "opakování = matka moudrosti", nečekejte tedy opakované události. K dispozici jsou trochu složitější stopky, časovač a hry, které jsou ale na horší úrovni, než u historické T630: Zatímco T630 nabízelo vzrušující HoneyCave2 a V-Rally2, tady místo nich najdeme jen BlackDeal a QuadraPop. Pokud se něco zachovalo, pak je to pro Sony Ericssony typický Minigolf, nečekejte ale jak propracovanou tak záludnou 3D verzi z K800i, ale klasickou z T630. A že nevadí? Vadí, nové hry se instalovat nedají, protože JAVA chybí. Z telefonu tak nebudou mít nejmladší uživatelé příliš radost.


Předinstalované hry, víc už jich nebude

K dispozici je webový prohlížeč, který trpí hlavně malým displejem. Využívá GPRS slušné třídy 10 nebo WAP, s EDGE jsme se už u nižších Sony Ericssonů rozloučili. Škoda, že se nedají doinstalovat další aplikace, s Operou Mini by se prohlíželo líp. Smůla ovšem je, že i starým mobilům vypadávají zuby, i ty modré, T250i tedy nemá oproti T630 Bluetooth. Alespoň však zůstal infraport. Pochválit novinku musíme díky propracovanému FM rádiu. Jen zopakujeme, Sony Ericsson to lépe dělat nemůže: Má RDS, dá se uložit až dvacet stanic, rádio se dá minimalizovat a alternativní frekvence je rovněž vždy připravena. Navíc v balení dostanete rovnou stereo handsfree ve stylově černé barvě. Prostě švihák i se sluchátky. Na závěr malá poznámka: Na mnohých internetových stránkách (včetně oficiálních) najdete, že T250i podporuje sluchátka s GPS HGE-100. Kdyby měl telefon mírně větší vnitřní paměť, alespoň pro trénink pomocí Trackera, šlo by o malého a levného trenéra. Jenže to by musel tento telefon HGE-100 vůbec podporovat. Pokud připojíte HGE-100 či jakékoliv jiné nekompatibilní příslušenství, telefon ani neblikne, nestane se vůbec nic. S představou levného trenéra se tedy rozlučte.


Internetový prohlížeč • prostředí rádia • správce paměti

Závěr: Z dědečka je švihák

Máme právo soudit, zda je tento telefon dobrý nebo ne. Můžeme říci ano i ne. Ano, má krásné hliníkové pevné tělo, které je dle posledních trendů tenké, ale návrat řady T je stejně jako objev latimérie podivné poněkud pochybná záležitost. Další ano, mírně se zvětšila oproti T630 vnitřní paměť, webový prohlížeč je lepší a můžeme poslouchat FM rádio. Ale můžeme zároveň říci ne, protože vypadlý Bluetooth a Javu se zaplombovat nepovedlo, a tak sdílet můžeme jen přes infraport, jehož význam upadá. Paměť mohla být také větší, na kvalitní VGA fotografie je zapotřebí alespoň 6 MB. A displej se vám, stejně jako čočka fotoaparátu, až příliš ochotně zapatlá. Něco jako čistotu jim budete vnucovat dlouho. Za takové peníze však vcelku vybavený, uživatelsky přívětivý a hlavně ušlechtile vypadající mobil stojí. Sony Ericsson T250i se již prodává, a to za 2 500 Kč.

sony-ericsson-t250i
Klady
  • Tenké a pevné hliníkové tělo
  • snadné ovládání
  • displej je dobře čitelný na slunci
  • pohodlná klávesnice
  • internetový prohlížeč
  • na své poměry výborný fotoaparát
  • FM rádio
  • příznivá cena
Zápory
  • Paměť mohla být větší
  • displej je vzhledem k prohlížeči nedostatečný
  • fotoaparát nemá žádné možnosti nastavení
  • čočka fotoaparátu je velmi vystouplá
  • výdrž mohla být lepší
  • chybí Bluetooth
Diskuze ke článku
Not found
13-timetrového anděla?! Och boze...ze by nove adjektivum "timetrový"?
mitch
Telefon uz mam skoro mesic a vse co je v recenzi je pravdive. Mohu ho doporocit pouze tomu kdo chce pouze volat a psat.
folkar
Autor recenze by si měl svůj výtvor alespoň jednou po sobě přečíst a opravit si chyby, případně přečíst vícekrát, pokud chyby nevidí okamžitě a zamyslet se nad sebou, jestli doopravdy rozumí mobilním telefonům a nebo píše spíše biologickou seminárku. Samozřejmě uvedu příklad gramatických chyb: "dospozici" místo "dispozici", hovorově "líp" místo "lépe", "nehraju" místo "nehraji", "13-timetrového" místo "13-ti metrového", opakování slov (např. "Mohlo to být lepší"), apod. Buďte tak laskav a zamyslete se nad sebou.
Jirka
No především bych zde chtěl vyjádřit nesouhlas s baterií. Mobil už mám asi 3 roky a baterie mi vydřží na něco přes týden. Každý den několik sms, pár minut ale nevyužívám foto. Obrázky žerou baterii téměř "viditelně". Takže pro normální (každodení) používání by mohl vydržet klidně i týden.

A jinak v recenzích jde především o vyjádření vlastností daného předmětu, sem tam chybka není pěkná, ale nějak bych to neřešil.
Recenze je celkem přesná... hodně přesná! ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze