Sony Ericsson Spiro: zadýchaný Walkman
recenze

Sony Ericsson Spiro: zadýchaný Walkman

6

Uběhlo již pár měsíců od doby, kdy se Sony Ericsson vcelku neúspěšně pokusil oživit dříve populární sérii Walkman. Nyní je tu model Spiro, jenž chce nabídnout hodně muziky za málo peněz. Kvůli tomu se však na mnohých funkcích telefonu nemilosrdně šetřilo. Jak se nový Walkman povedl?

Sony Ericsson Spiro můžete zakoupit na značkovém e-shopu Sony Ericsson

Když se řekne reinkarnace série, pravděpodobně si většina z vás představí novinky a zlepšení v rámci funkcí a vzhledu určité řady mobilů. Znovuzrození dříve proslulé série hudebních telefonů Walkman z dílny Sony Ericsson však vdechlo modelu Spiro pouhé minimum inovací, aby si telefon mohl udržet rozumnou cenu. Pojďme se tedy podívat, v jakém světle se Spiro ukázal v našem důkladném testu.

Technické parametry

Rozměry 92 x 48 x 16,8 mm
Hmotnost 90 g
Konstrukce vysouvací
Barevné provedení Bílé nebo černé
Sítě GSM 900/1800 + GSM 850/1900
Displej TFT, rozlišení 240 x 320 px, úhlopříčka 2,2", 256 tisíc barev
Paměť 5 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 16 GB)
Otevřený operační systém ne
Organizační funkce Kontakty, kalendář, úkoly, poznámky, časovač, stopky, kalkulačka
Multimédia Podpora audio formátů MP3/AAC/AAC+/eAAc+ a video formátů MP4/H.263/H.264, stereo FM rádio
Fotoaparát 2,2 Mpx (1600x1200)
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS
Datové funkce USB (microUSB konektor), Bluetooth 2.1, GPRS/EDGE
Baterie a výdrž Li-Pol 1000 mAh
Cena a dostupnost 2 000 Kč s DPH
říjen 2010

Design a konstrukce: stylový hudebník

Podobně, jako u dražšího modelu Zylo, je jednou z nejsvětlejších stránek telefonu jeho prakticky navržená konstrukce a jednoduchý design. Na první pohled vypadají oba modely velmi podobně. Tvůrci nicméně učinili pár změn v rámci kontextových tlačítek a rozměrů. Celkově je však Spiro prostým sliderem, díky jehož kompaktní konstrukci se vejde do kapes téměř všech velikostí. Vysouvací mechanismus funguje bez problémů, horní část klade přiměřený odpor a vysouvání naštěstí nedoprovází žádné zvuky vrzajícího plastu. Ano, model byl opět vyroben z levně vypadajícího plastu, což by z pohledu hodnocení designu tolik nevadilo, ale plast není zrovna hodnotný materiál. Už i Nokia pro své levné telefony používá kov a Sony Ericsson by se zde mohl poučit.

Spiro nabízí o 0,4 palců menší úhlopříčku displeje oproti kolegovi Zylo, přičemž byl v rámci rozměrů oproti němu o několik milimetrů zmenšen. 92 x 48 x 16,75 milimetrů je zejména výškově vcelku málo, stejně se ale vývojářům podařilo pod displej vměstnat obdivuhodně velké klávesy. Nad displejem se nachází reproduktor a logo, po stranách najdeme ovládání hlasitosti a klasický microUSB konektor, přičemž samotný vrcholek nevysunutého Spira zdobí zdířka pro 3,5 mm audio jack. Zároveň na jedné ze stran bohužel chybí spoušť fotoaparátu, kterou z neznámých důvodů na mobilu jednoduše nenajdeme.

Baterie a výdrž: zlatá střední cesta

Uvnitř telefonu se nachází Li-Pol baterie s průměrnou kapacitou 1000 mAh. Tvůrci uvádějí, že Spiro zvládne nepřetržitě přehrávat hudbu až celých 20 hodin, což je vcelku solidní čas. Bohužel, při zátěži způsobené četnými návštěvami internetových stránek a častým voláním mobil začíná skomírat už po dni aktivního používání. Nabíjení přitom probíhá buď skrze microUSB nabíječku či po propojení kabelem s počítačem. Co se týče vyjímání baterie, žádný problém se nekoná a neopakuje se tak situace z tímto proslulé Xperie X10 mini.

Klávesnice: nepotěší ani neurazí

Jedinci posedlí psaním textových zpráv pravděpodobně zůstanou chladnými, jelikož psaní na tomto modelu není nikterak ohromující. Klávesnice plní svůj účel dobře, ale mohly být použity prostorově vystouplé klávesy, které by se od sebe více odlišovaly. Klávesy na displejové části telefonu slouží klasicky pro média a kontakty, přičemž uprostřed tkví ovládání hudebního přehrávače. Okolní fotky vám pomohou se zorientovat mnohem lépe. Podívejte se také na srovnání s dražším modelem Zylo, rozdíly jsou více než znatelné.

Displej: nadprůměrný rozměr, průměrná kvalita

Ačkoliv působí 2,2 palcový displej solidně, jeho možnosti podstatně limituje kvalita zobrazení. Na světle je viditelnost skutečně podprůměrná, přičemž pozorovací úhly mají rovněž dosti velké rezervy. Rozlišení 240x320 pixelů každopádně stačí na pohodlné prohlížení menu.

Uživatelské prostředí: nemastné, neslané

Své průměrné hodnocení si Spiro drží i v rámci operačního systému a interface. Uživatelské prostředí je totiž nachlup srovnatelné se svými předchůdci, svůj účel nicméně plní dostatečně. Není problém se v menu a složkách orientovat, tedy až na pár výjimek – položka Aplikace je například nesmyslně umístěna v organizační složce a diktafon namísto médií najdeme v Zábavě.

Mimo tato nepochopitelná umístění se interface jeví jako velmi uživatelsky přístupný a příjemný na pohled. Telefon nabízí klasický organizér s budíkem, kalkulačkou, kalendářem, stopkami, atd. Nově jsme se však dočkali integrace sociálních sítí Facebook a Twitter, bez nichž se v dnešní době neobejde snad žádný mobil. Na Facebook jde pomocí aplikace jednoduše nahrávat fotografie, psát stavy, komentovat a prohlížet obrázky. Multitasking samozřejmě vůbec nečekejte, telefon nezvládne víc než jednu operaci. Je Běží totiž na systému Sagemu (nikoliv Sony Ericsson A100, A200) a tak je v některých parametrech omezen.

Zprávy: inspirace konkurencí

Když si zamanete, můžete také zobrazit svou korespondenci s kontakty ve stylu konverzace a instantně odpovídat na další SMS v kontextu. Textový editor nevypadá špatně a opět plní svou roli, už je ale čas na něco nového, prostředí totiž stále vypadá zastarale. Snad tedy alespoň potěší přítomnost prediktivního vkládání textu T9, které nezkracuje. Je zde rovněž možnost zaslání zprávy několika kontaktům zároveň, Spiro samozřejmě také podporuje MMS. Podstatný je i integrovaný e-mailový klient, podporující protokoly POP3, IMAP4, SMTP se zabezpečením SSL a TLS. Spravovat jde až deset účtů, je zde rovněž přítomna možnost práce s přílohami a možnost automatické aktualizace.

Telefonní seznam: praktičnosti není nikdy dost

Jak už u Sony Ericssonů bývá zvykem, seznam kontaktů je snadno nastavitelný a příjemně se v něm orientuje. K jednotlivým kontaktům lze přidělit jméno, číslo, email, obrázek, vyzvánění, bydliště, práci nebo kupříkladu datum narození. To rozhodně pomáhá v pohodlnosti zacházení s telefonem. Do telefonního seznamu můžete vměstnat až 2000 záznamů. Pokud však chcete ke každému jiné vyzvánění, budete asi velice omezeni malinkatou vestavěnou pamětí, což každopádně může vyřešit paměťová karta. Bohužel však chybí 3G, neužijete si tedy videohovorů.

Fotoaparát: Achilova pata

Nejslabším článek tohoto jednoduchého slideru je jeho fotoaparát. Ten se dočkal pouhých 2 Mpx, což je sice v dnešní době v této cenové skupině ryzí průměr, ale výsledné fotky neoplývají dobrou kvalitou. Venkovní snímky kazí nerealističnost barev a nedostatek detailů, přičemž fotky interiérů jsou už celkem přijatelné kvality, pokud je ale zajištěno dobré osvětlení. Fotoaparát totiž postrádá blesk nebo LED diodu a focení v tmavých interiérech je tedy hloupost.

Ukázkové fotografie:

Na fotkách je znát vysoká hladina šumu a nedostatečných detailů

Ukázkové video 176 x 144 px (969,41 KB, 3gp)

Nahrávání videa je také vzhledem k ceně velmi základní, protože je fotoaparát schopen snímat pouze video v rozlišení 176 x 144 px při 15 snímcích za sekundu. Výsledek je, jak jistě čekáte, špatný a lze jej použít maximálně na MMS. Video postrádá jakoukoliv formu detailů a je příliš kostrbaté. Nedá se tedy považovat za použitelné. Otatně, podívejte se na přiloženou ukázku.

Multimédia: Walkman se poučil

Staršímu a dražšímu modelu Zylo byla mnohokrát vyčítána absence 3,5mm audio jacku, kvůli které si uživatelé museli kupovat redukce či používat nekvalitní přibalená sluchátka. Tentokrát se vše má úplně jinak, jelikož Sony Ericsson konečně onen konektor na telefon umístil: poslech hudby se tak stává daleko příjemnějším a uživatelé si mohou připojit svá oblíbená sluchátka bez nutnosti shánět redukce (přece jen jde o pohodlí zákazníků). Sluchátka se totiž s téměř stoprocentní jistotou stanou nutností, a to i přes skutečnost, že jsou reproduktory na mobilu celkem výkonné. Přibalená sluchátka umožňují průměrnou reprodukci. Pokud však budete chtít kvalitu bez ořezaných hloubek, jistě si rádi připojíte svá sluchátka.

Hudební přehrávač Walkman rozhodně potěší, dá se jednoduše ovládat a nabízí různé druhy ekvalizérů. Skladby v mobilu lze také stisknutím několika tlačítek filtrovat podle umělce, alba, žánru či roku vydání, přičemž je také možné nastavit pro danou skladbu obrázek a nastavit si vlastní ekvalizaci. Důležitou novinkou je integrace služby TrackID, tedy aplikace, které když pustíte kus nějaké písně, zjistí vám její název a různé další informace.

Vnitřní paměť dosahuje pouhých 5 MB, což je v dnešní době celkem k smíchu. Nicméně lze dokoupit microSD kartu o velikosti až do 16 GB. V balení žádná karta přibalená není, takže nejlépe objednat zároveň s telefonem. Co si budeme nalhávat, s 5 MB se vám do Spira pomalu nevleze ani jedna skladba. Ty najdete společně s videi, fotkami a hrami pohromadě ve složce Média. Pokud to tedy s telefonem myslíte vážně, připočítejte si k prodejní ceně i několik set korun za paměťovou kartu. Máte-li však chuť poslouchat rádio, stačí zapojit headset a poslouchat na stereo FM. Pouštět nahraná videa přes celý displej lze také, přičemž má uživatel možnost jej přetáčet podle libosti.

Organizační funkce: povinná výbava

Jak už je u Ericssonů zvykem, i u tohoto modelu jsme se dočkali klasických organizačních funkcí. Jde o standardní kalendář, úkoly, poznámky, časovač, stopky a kalkulačku, přičemž zde funguje i jednoduchý správce souborů s nastavitelnými filtry a možností přejmenovávání a přesouvání souborů a složek. Z klasických aplikací zde ale nenajdete správce hesel, v němž šlo uchovávat PIN kódy a hesla. U posledních Sony Ericssonů po letech úspěšného fungování byla tato funkce odstraněna. Kromě vyjmenovaných aplikací se v telefonu žádné jiné nenacházejí (Zylo má například atraktivní aplikaci s předpovědí počasí).

Datové funkce: když se stýská po Wi-Fi

Ničeho obdivuhodného jsme se nedočkali ani v rámci datových funkcí. Spiro sice ještě nezvládá 3G (v dané cenové třídě to je spíše ojedinělé). Jím nedotčení uživatelé však jistě rádi využijí prehistorický datový tok GPRS (třídy 10) či EDGE (třídy 10). V této cenové kategorii nelze očekávat Wi-Fi, které nemá ani dražší Zylo. Vestavěný internetový prohlížeč není vůbec špatný a funguje bez větších nedostatků. Spojit telefon s počítačem lze pomocí USB kabelu, jenž si však uživatel musí koupit nebo prostřednictvím Bluetooth (v2.1 s A2DP).

Zhodnocení: slabší průměr

Pokud jste četli recenzi, rozhodně jste se mnohokrát setkali s termínem „průměr“. Ten totiž Sony Ericsson Spiro výborně vystihuje: ani v jedné kategorii nevyčnívá, ale ani nepropadá – tedy až na fotoaparát, s nímž jsme byli vysoce nespokojeni. Pro méně náročné uživatele je tento telefon nicméně slušnou počáteční volbou. Přece jen, nelze mít všechno, když si koupíte low-endový mobil za cenu kolem dvou tisíc Kč. Jistě zamrzí absence 3G datových funkcí, pokud ale na internetu nelpíte, se Spirem mít větší problémy pravděpodobně nebudete.

Klady
  • Nízká cena
  • 3,5 mm audio jack
  • Bezproblémové vysouvání
  • Jednoduchý design
  • Kvalitní hudební přehrávač a přítomnost TrackID
Zápory
  • Malá vestavěná paměť
  • Průměrná sluchátka
  • Špatný fotoaparát
  • platforma Sagem - chybí multitasking a další vlastnosti
Diskuze ke článku
Fanda
Trošku mě mrzí, že jste tak ošidili screeny displeje, protože podle mě je poměrně vydařený :-)
Jakub Vitásek
Jakub Vitásek
Bohužel se mobil běžným způsobem screenovat nedá, uvnitř je to totiž Sagem.
Veen
Ahoj. Nevite prosim vas, jak nastavit jako vyzvaneni nejakou vlastni mp3??? v nastaveni vyzvaneni maji jenom svejch asi 6 midu a ja se nemuzu dopatrat, jak tam ty mp3 dostat, prestoze je tam ve walkmany mam a v pohode je to prehrava!
veen
uz vim v cem je problem. nemam datovy kabel. domnival jsem se ze si je telefon schroupne z sd karty, z ty je sice prehraje, ale nenabidne mezi vyzvaneni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze