Sony Ericsson S500i: Nejhezčí nepřírodní úkaz
recenze

Sony Ericsson S500i: Nejhezčí nepřírodní úkaz

128

Otestovali jsme pro Vás vysouvací model S500i od Sony Ericssonu, který je stvořen pro milovníky všeho krásného. Potěší zejména kvalitní QVGA displej, EDGE, 2 Mpx fotoaparát a báječný vzhled spolu se světelnými efekty. Zamrzí pouze absence 3G.
BONUS: VIDEO SVĚTELNÝCH EFEKTŮ

Sony Ericsson před více než půl rokem představil svůj hudební vysouvák W850i. Dnešní testovaný model s výsuvnou konstrukcí, s označením S500i, nepodporuje sítě 3.generace (UMTS) a balení s telefonem neobsahuje paměťovou kartu. I tak ale příjemně překvapí především něžné pohlaví.

Rozměry106 x 47 x 14 mm
Hmotnost94 gramů
Barvyzelená, žlutá, bílá, fialová
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Hlavní displej 240 x 320 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť12 MB + paměťové karty Memory Stick Micro (není součástí balení)
FunkceEmailový klient, internetový prohlížeč Netfront, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič, RSS čtečka
Multimédia72-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, MusicDJ, VideoDJ, PhotoDJ
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200), video 176 x 144 bodů (QCIF)
Datové funkceUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0 se stereo zvukem, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10)
Baterie a výdržLi-pol 930 mAh
pohotovost max.: 400 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost7 000 Kč
od září 2007

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Pol baterii s kapacitou 930 mAh
  • CD se softwarem Disc 2 Phone
  • headset HPM-61
  • USB datový kabel

plus Plusy

  • kompaktní rozměry a hmotnost
  • pohodlná klávesnice
  • kvalitní TFT displej
  • světelné efekty
  • podpora EDGE
  • příslušenství v balení (sluchátka HPM-61, USB kabel)

minus Mínusy

  • absence FM rádia
  • chybí Infraport
  • oproti modelu W580i absence krokoměru
  • nahrávání videa v nízkém rozlišení (176 x 144 px)
  • konektor Fast-port na boku telefonu
  • absence 3G

Pro koho je Sony Ericsson S500i?

  • pro milovníky mobilů, které jsou více založeny na kráse, nežli výbavě
  • pro lidi, ať už ženy nebo muže, kteří pokukují po designově povedeném modelu
  • zakoupí si ho lidé toužící po tenkém výsuvném mobilu s dostačující výbavou

Design a konstrukce: výsuvný chameleon

Sony Ericsson S500i je spolu s hudebním bráškou W580i telefonem mající výsuvnou konstrukci. U švédsko-japonského výrobce se nezvykle jedná teprve o druhý telefon této konstrukce prodávaný v Evropě. Proto ani nepřekvapí trochu horší konstrukční zpracovaní, které není dotáhnuté k takové dokonalosti, jako například u korejského Samsungu. I tak ale není důvod k panice. Jen mohla být nižší tolerance mezi dvěma částmi telefonu. Zarazí také poměrně měkké plasty.

Telefon a jeho části není problém ani přes jejich tloušťku nepatrně ohnout. Sony Ericsson S500i bude možné zakoupit v jedné ze čtyř barevných variant, a to: Mysterious Green (zelená), Spring Yellow (žlutá), Contrasted Copper (bílá) a Ice Purple (fialová). Vybrat si tu správnou barvu by tedy neměl být vůbec problém.

Novinka se drží příjemných rozměrů 99 x 47 x 14 milimetrů. V ruce se drží skvěle, bez jakýchkoliv potíží. Hmotnost si také zaslouží pochvalu, 94 gramů se dá v pohodě snést. Telefon oceňuji hlavně kvůli materiálu, ze kterého je vnější kryt vyrobený. Nečistoty a otisky prstů nemají sebemenší šanci se někde uchytit (snad jen na displeji). Kvůli tomuto povrchu je trochu těžší odsunout zadní kryt baterie. Pokud máte jen trochu mastné nebo zpocené ruce, půjde vám to dost špatně. Nejlepší je pomoct si nehtem v místě, kde kryt přechází na zbylou zadní část telefonu. Pod vrstvou plastu se pak skrývá baterie a slot pro kartu SIM. Ta se zasouvá v místech nad baterií do horní části telefonu podobně, jako paměťové karty do patřičného slotu.

Sony Ericsson na přední části telefonu disponuje velkým QVGA displejem, ovládacím blokem nebo netradičně také reproduktorem pod pětisměrnou klávesou. Na pravém boku telefonu najdeme jen konektor Fast-port. Osobně musím říci, že se mi tento tah Sony Ericssonu vůbec nelíbí. Většina lidí totiž drží svůj mobil v pravé ruce (pokud jsou praváci) a to je v dnešní době převážná většina. Zapojená sluchátka tak při držení telefonu opravdu vadí. Uvidíme, zda-li nepřemístí výrobce pro příště tento konektor alespoň na levý bok přístroje. Například u modelu T650i tomu tak je.

Na levém boku sídlí pouze dvojice tlačítek pro ovládání hlasitosti (a také pro zjištění stavu telefonu v pohotovostním režimu). Zadní část nese pouze logo s názvem výrobce. Na vršku dolního dílu je umístěno tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje, které je špatně přístupné při vysunutém telefonu. Nechybí zde ani slot pro paměťové karty Memory Stisk Micro (M2). Na spodní „zahnuté“ části operuje pouze mikrofon.

Baterie a výdrž: od úsvitu do soumraku bez obav s 930 mAh

Baterie s technickým označením BST-38 je typu Li-Pol (Li-Polymer) a skýtá kapacitu 930 mAh. Z hlediska řeči čísel je tento údaj celkem chvályhodný. Jinak tomu není ani v reálu. Sony Ericsson S500i vydrží s průměrnou zátěží tak 2 až 3 dny. Vše záleží jen a jen na vás. Podle toho, jak dlouho budete poslouchat hudbu, telefonovat, hrát hry či jaký si nastavíte jas displeje. Až bude potřeba připojit telefon do nabíječky, vyčkáte tak zhruba 2 hodiny než se telefon plně nabije.

Klávesnice: dvanáctero statečných tlačítek

Ještě před tím, než se vůbec začal Sony Ericsson S500i a W580i prodávat, tak se tu objevil jeden veliký problém s klávesnicí. Šlo o to, že na numerické klávesnici praskalo jedno tlačítko za druhým. Švédsko-japonský výrobce vše odůvodnil tím, že se jednalo pouze o předprodejní sérii výrobků určenou pro novináře, a že je ve finální verzi už vše tak, jak má být. A toto tvrzení můžeme nyní zcela potvrdit.

Je použit velmi kvalitní materiál, otisky prstů nemají šanci. Podsvícení je v celku rovnoměrné. Ve tmě jsou však jednotlivá tlačítka osvětlena i skrz (jinak „neprůsvitnou“ část) svého povrchu. Důležité ale je, že se na této klávesnici píše skvěle. Není ji prostě co vytknout.

Displej: QVGA vs. nejkrásnější schéma

Sony Ericsson S500i byl obdařen v tuto chvíli tím nejlepším, co bylo u tohoto výrobce zrovna na skladě. To znamená: aktivní TFT displej s 262 tisíci barvy a rozlišením QVGA (240 x 320 px). Je zasazen mírně pod okolní úroveň přední části telefonu, a proto se nemusíme bát jakéhokoliv poškození (např. poškrábaní). Samozřejmostí je možnost nastavení jasu (50-100%). Při nejvyšší hodnotě (100%) je displej velmi dobře čitelný i na přímém slunci.

Kontrast displeje bohužel nelze nastavit. Můžete si však nastavit různá schémata, malé či velké hodiny v pohotovostním režimu, spořič obrazovky či tapetu. Telefon bohužel nepodporuje hodiny úsporného režimu. Pro zjištění času je tak nutné přístroj nějakým způsobem tzv. „probudit“ (např. tlačítky pro regulaci hlasitosti na levém boku přístroje).

Světelné efekty: pastva pro oči

Sony Ericsson S500i přináší skvělé světelné efekty, které se mohou měnit buďto sami v závislosti na čase nebo ročním období, či manuálně v nastavení. Ráno vstanete a mobil vstává také, na displeji začíná svítat. Poté vidíte motýlky a sluníčko a k večeru západ slunce a poté noc s hvězdami. Takový denní kolotoč jsme mohli sledovat v těchto dnech. Pokud si ovšem změníme datum na jiné roční období, čeká nás další příjemné překvapení.


Jak je patrné z následujících fotografií, můžete si nastavit styl osvětlení při příchozích hovorech. Různé barevné variace následující po sobě utváří překrásný dojem z modelu S500i.

Hlavní menu, ovládání: hravě zvládne všechna přání

Hlavním ovládacím prvkem se na Sony Ericssonu S500i stalo pěti-směrné tlačítko, kterému napomáhá dvojice kontextových kláves. Nechybí ani tradiční „vracečka“ a klávesa „c“ pro mazání. O blok níže se dále uchytila tlačítka pro spuštění internetového prohlížeče a menu činností. Na pěti-směrné ovládací tlačítko lze přiřadit zkratku ke třem směrům. Směr nahoru je již předem definován jako zkratka pro aktivaci fotoaparátu.

Co se nevejde přímo do těchto třech zkratek, je možné přiřadit do menu činností. Vše tak máte hned po ruce. Telefon se zamyká/odemyká vysunutím spodní části. Odemknout jej lze ale také pomocí stisknutí levé a následně pravé kontextové klávesy. Zamknutí můžete provést taktéž stisknutím tlačítka pro vypnutí/zamknutí telefonu a následné volby „Zámek klávesnice“.

Fotoaparát: Z kvítků vyrůstá jen 2 Mpx

Fotoaparát v Sony Ericssonu S500i je jedním velkým zklamáním. Rozlišení odpovídá sice alespoň 2 Mpx (1600 x 1200 px), i tak se pohybují pořízené fotografie na nízké úrovni (oproti jiným 2 Mpx fotoaparátům téhož výrobce). Pokud však ale fotografie srovnáme s výsledky 2 Mpx fotomobilů jiných výrobců, nedopadne nejhůře a zařadí se k průměru či mírnému nadprůměru. Nejen, že telefonu chybí autofocus, makro režim a zrcátko pro autoportréty, ale absentuje i LED dioda či xenonový blesk. Ve tmě vám přisvětlení supluje alespoň noční režim. Sony Ericsson nemá krytku fotoaparátu jako takovou, potěší však to, že je objektiv krytý alespoň v zavřeném stavu telefonu díky výsuvné konstrukci.

Fotoaparát se aktivuje buď v menu telefonu nebo přímo předdefinovanou zkratkou, kterou je směr nahoru na pěti-směrném tlačítku. Doba aktivace fotoaparátu odpovídá přibližně 1,5 sekundě. Poté se objeví, u Sony Ericssonu dost netradiční, prostředí. S telefonem se fotí na výšku. Pro přiblížení poslouží směr nahoru/dolů na pěti-směrném tlačítku. Bohužel 2,5x digitální zoom je možné použít pouze pro VGA rozlišení (640 x 480 px), při jiné velikosti vám to telefon prostě nedovolí.

Fotografie se pořizují potvrzovacím středem na pěti-směrném tlačítku. Následné uložení proběhne do 2 sekund při nejvyšší kvalitě fotky. To si od nás zaslouží pochvalu. Na úkor toho se ale uživatel musí obejít bez pokročilejších funkcí jako je autofocus, stabilizátor obrazu, makro režim nebo měření expozice. Sony Ericsson S500i však nabízí různé efekty (černobílý, negativ nebo sépiový odstín), režim snímání (normální, panorama, rámečky nebo shlukové snímání), nastavení velikosti obrázku (2 Mpx, 1 Mpx nebo VGA), noční režim, samospoušť, vyvážení bílé (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka nebo žárovka), kvalitu fotografie (normální nebo vysoká), zvuk závěrky, čas a datum nebo místo uložení.

Fotoaparát se sám po 1 minutě vypne do úsporného režimu. Pokud jej chcete ještě před touto dobou vypnout sami, stačí se buď vrátit tzv. „vracečkou“ nebo jen zasunout telefon. Při následném prohlížení vašich pořízených obrázků je možné až 32x násobného přiblížení. Obrázek můžete také odeslat do aplikace PhotoDJ a podle svého gusta opravit například světelné vyvážení, jas, kontrast, použít efekt, otočit obrázek či odstranit červené oči.

Zkušební fotografie Sony Ericssonu S500i:

Sony Ericsson S500i nefotí úplně nejhůře, ale oproti jiným modelům ze své stáje s rozlišením 2 Mpx je kvalita fotek o poznání horší. Aby také ne. Optika fotoaparátu je mnohem menší v této novince než u modelů klasické konstrukce. Je to taková daň za výsuvnou konstrukci. Fotky jsou ale přinejmenším po celé ploše stejně ostré, občas se v rozích objeví náznak šumu. Co je ale u Sony Ericssonu špatné, barvy se dost často tzv. "slévají" dohromady. Dobře patrné je to například na snímcích z přírody, všimnout si tohoto nedostatku můžeme i u fotografie s jistou slečnou, kde se slévá zelená barva mikiny.

Se Sony Ericssonem S00i můžete také pořizovat video nahrávky. Bohužel však jen v malém rozlišení 176 x 144 bodů. Zato ale s možností využít až postupný 4x digitální zoom. Následný formát videa je pak 3GP. Délka videa odpovídá přímo úměrně paměti v telefonu (popřípadě paměti na paměťové kartě).

Přehrávač hudby: k walkmanu, zdá se, dlouhá cesta

Sony Ericsson S500i nabídne totožný hudební přehrávač, jaký se nachází v ostatních nových Sony Ericssonech (kromě walkmanů). Podporuje hudební formáty typu MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA a AMR. Samozřejmě je možné jej minimalizovat na pozadí. Zamrzí snad jen to, že nezobrazí obal desky připojený k mp3 souboru. Nedovolí vám také po spuštění skladby volně listovat v seznamu, musíte se nejprve vrátit „vracečkou“ o krok zpět a až poté otevřít složku se skladbami.

Nechybí nastavení v režimu přehrávání pro náhodný výběr nebo opakování skladeb. Ekvalizér lze také přizpůsobit k obrazu svému (normální, basy, hlas, zvýraznit výšky nebo ruční nastavení). K dispozici je i rozšířené stereo. Telefon třídí skladby podle poslední přehrané, interpretů, všech mp3 nebo seznamů skladeb (playlistů). Pro veškerá multimédia má Sony Ericsson S500i přichystanou paměť o velikosti pouhých 12 MB. Naštěstí se v telefonu nachází slot pro rozšíření této paměti o karty Memory Stick Micro (M2).

Telefonování a telefonní seznam: hledám a vždy nacházím

Do telefonního seznamu se vejde až 1 000 vícepoložkových záznamů. Ke každému kontaktu si pak můžeme navolit několik telefonních čísel, hlasový příkaz, e-maily, webovou a domácí adresu, ale i poznámku, datum narození či vlastní obrázek nebo vyzvánění. Během příchozího hovoru se hodí schopnost telefonu nahrát si celý (nebo část) hovoru. Následně tento záznam najdeme v sekci zvuky jako hudební soubor. Na příchozí hovor vás může upozornit nejen obrázek, ale i videonahrávka. Telefon nabídne i dobře známé vyzváněcí profily.

Zprávy: bezproblémový přístup

Paměť telefonu je připravena pokrýt až celkem 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to ihned začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, telefon vám při psaní začne odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Můžete si zapnout i doručenku.

Samozřejmostí je také podpora multimediálních zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.

Datové funkce: na 3G se pozapomnělo?

Model S500i se řadí z hlediska své výbavy těsně pod model W850i. Oproti němu totiž postrádá podporu 3G. Bezdrátovou konektivitu však zajistí zaběhlý Bluetooth 2.0 (podporuje profil A2DP), GPRS (třídy 10, 4/2), EDGE (třídy 10) a HSCSD. Nejvíce z těchto technologií potěší právě EDGE, který ocení většina českých uživatelů. K počítači bude možné novinku připojit klasickým USB kabelem (USB 2.0). Telefon je také možné spárovat s jinými telefony přes bezdrátový Bluetooth. Infraport je již přežitkem a tudíž jeho absence zde příliš nevadí.

Sony Ericsson nezapomněl ani na webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet i plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.

Organizační funkce: vše, jak má být

Už dlouhý čas nedochází ke změnám. Přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Přesto by určitě alespoň hrstku lidí potěšila trochu pokročilejší kalkulačka.

Uvnitř Sony Ericssonu S500i dominuje JAVA 2.0 s podporou 3D grafiky. O zábavu tak bude zcela jistě postaráno. V telefonu jsou předinstalované rovnou dvě hry – Brain Juice a Lumines Block Challenge. Mezi aplikacemi pak naleznete Audiable a AccuWeather.com.

Zhodnocení: parádní módní doplněk s širokou škálou využití

Sony Ericsson S500i ocení především uživatelé zakládající si na kráse telefonu. Poskytne Vám radost úžasným vzhledem a funkcemi, navíc za celkem přiměřenou cenu. Potěší kvalitní QVGA displej, EDGE, hudební přehrávač, méně už pak 2 Mpx fotoaparát. Otázkou však nadále zůstává, zda-li nebude přeci jenom lepší si ještě pár týdnů počkat na vyšší model W910i (preview zde), který navíc podporuje i datové přenosy 3G a HSDPA a v balení je rovnou 1GB paměťová karta M2. Pro model W500i však hovoří skvělá schémata měnící se v průběhu dne a světelné efekty, které jinde budete hledat marně.

Prohlídka telefonu

Takto si budete moci prohlédnout model S500i v sekci Videozáznamy, kde na Vás čeká tato nahrávka.

Fotogalerie Sony Ericssonu S500i: příroda v krvi

sony-ericsson-s500i
Klady
  • kompaktní rozměry a hmotnost
  • pohodlná klávesnice
  • kvalitní TFT displej
  • světelné efekty
  • podpora EDGE
  • příslušenství v balení (sluchátka HPM-61
  • USB kabel)
Zápory
  • absence FM rádia
  • chybí Infraport
  • oproti modelu W580i absence krokoměru
  • nahrávání videa v nízkém rozlišení (176 x 144 px)
  • konektor Fast-port na boku telefonu
  • absence 3G
Diskuze ke článku
tomopk
co uz je len na tom mobile take pekne? ved je to odporne, navyse to ma aj odpornu vybavu a nejakymi blikatkami to nezachrania...
michal
však tě nikdo nenutí aby sis ho kupoval:D
Spider
Přesně tak...taky nepíšu pod jiný telefony, jak jsou hnusný...nelíběj se mi, tak je neřeším,no...každej má jinej vkus, já třeba S500 mám v černé variantě a koupil jsem si ho víceméně kvůli designu, páč za stejné peníze jsem mohl mít K790, s o fous lepší výbavou,ale tohle je designově boží...
IceR
tak tak

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze