Sony Ericsson Naite: ekologicky a levně
recenze

Sony Ericsson Naite: ekologicky a levně

1

Ekologicky šetrných mobilních telefonů bude v nejbližších letech jen přibývat. Sony Ericsson pro tyto účely založil řadu GreenHeart, do které právě model Naite spadá. Funkční výbava odpovídá nízké ceně, která je pod hranicí tří tisíc korun.


Sony Ericsson Naite - oficiální fotografie

Dnes testovaný Sony Ericsson nadále pokračuje v řadě modelů, které byly pojmenovány nezvyklými asijskými jmény. Pro pořádek existuje i klasické označení J105i. Písmeno a číslo by dříve dávalo tušit, že se jedná o ten nejzákladnější model z aktuální nabídky. Leč není tomu tak. Naite sice patří mezi low-endové telefony, rozhodně však nelze říci, že by nabízel jen to nejzákladnější. To potvrdí fakt, že se jedná o přímého nástupce oblíbeného Sony Ericssonu G502. Bohužel jde o nástupce, který nepřináší v podstatě nic nového. Dostal jen trochu jiný design, tu a tam uspořil energii a nový model pro rok 2010 byl na světě.

Technické parametry

Rozměry 108 x 47 x 13 mm
Hmotnost84 gramů
Konstrukce klasická
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz
DisplejTFT, rozlišení 240 x 320 px, 262 144 barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť100MB + paměťové karty microSDHC
Otevřený operační systémne (vlastní UI)
Organizační funkce Opakovaný budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, stopky, úkoly, časovač, e-mailový klient, paměť kódů
Multimédia hudební přehrávač (podpora AMR, AMR-WB, MIDI, MXMF, MP3, AAC, MP4/M4A/3GP/3GA(AAC, AAC+, eAAC+, AMR, AMR-WB), FM rádio s RDS, přehrávač videa, Java 2.0, Flash Lite 2.0, internetový prohlížeč, YouTube, aplikace Ecomate s kalkulátorem uhlíkové stopy
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 pixelů)
nahrávání videa 320x240 (4:3)
přední kamerka
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.0 (včetně A2DP profilu), GPRS, EDGE, 3G, HSDPA (až 3,6MB/s)
Baterie a výdržLi-Ion 930 mAh
Doba hovoru: 825 minut
Pohotovostní doba: 600 hodin
Cena a dostupnost 2800 Kč
4. čtvrtletí 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Sony Ericsson Naite J105i
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • úspornou nabíječku
  • stereo sluchátka

Video konstrukce telefonu

Vzhled a konstrukce: lehounký kvádřík

Naite je nabízeno ve dvou barevných kombinacích - červené a stříbrné s černými prvky. K testu jsme měli zapůjčenou druhou jmenovanou variantu. Spojení stříbrné s černou bude na věky klasikou. Takový telefon nikdy neurazí a v několika případech dokonce i nadchne. Nový Sony Ericsson je tak na pomezí. Nejedná se vyloženě o designový skvost, ale jde naopak přesně o to, co si lidé žádají. Kompaktní telefon s příjemnými rozměry 108 x 47 x 13 milimetrů a nízkou hmotností pouhých 84 gramů.

Jakožto ekologický telefon je Naite vyroben z recyklovaných plastů. Vše je však provedeno precizně a ani po měsíčním testování nikde nic nezavrzalo. Přední strana je efektně rozdělena na dvě části. Horní se halí celá do tmavé černé barvy a je v ní ukryt displej. Ten je tak opticky trochu zvětšován. Nad ním se skrývá druhá kamerka a reproduktor pro hlasové hovory. Druhá půlka přední strany je naopak stříbrná a je celá poseta klávesami, nikde nezbylo ani místečko. Levá strana hostí jen konektor Fast-port a prává pouze kolébkové tlačítko k regulaci hlasitosti. Zmizela dokonce i tradiční spoušť fotoaparátu.

Zadní kryt je vyroben z měkčího plastu a díky pogumované úpravě neklouže telefon v dlani. Pokud se budete chtít dostat k baterii, SIM kartě či slotu na paměťové karty (ano i pro výměnu karty je třeba odejmout zadní kryt), budete muset zadní kryt vyloupnout. Doporučuji o něco delší nehty. Světlou stránkou věci je, že kryt opravdu drží na svém místě. Na zadní straně najdete obvyklé prvky, tedy reproduktor a logo výrobce v dolní části, a naopak v té horní se v růžku krčí malá čočka vestavěného fotoaparátu.

Baterie a výdrž: S nabíječkou dvakrát týdně

Naite čerpá energii z Li-Ion akumulátoru o kapacitě 930 mAh. V dnešní době se jedná o průměrnou hodnotu, ale je třeba vzít v potaz, že model Naite nedisponuje funkcemi jako GPS či Wi-Fi. Není tak problém, aby vám telefon vydržel 4-5 dní na jedno nabití. Samozřejmě pokud ho budete používat přihlášený do sítě třetí generace, počítejte s mnohem častějším nabíjením. Dalším důkazem ekologického telefonu je nová, šetrná nabíječka, která mobil efektivněji nabíjí.

Displej a prostředí: kalendář na tapetě

I mezi levné telefony již dávno doputovaly kvalitní displeje. Naite se může pochlubit aktivním displejem, který na dostatečné ploše 2,2“ nabídne jemné QVGA rozlišení a paletu 262 144 barev. Displej je dobře čitelný i na slunci.

Prostředí telefonu se v základu nijak neliší od modelů z posledních let. Opět byla použita osvědčená platforma A200. Hlavní menu je pěkně animované a všech 12 ikonek můžete v mžiku změnit patřičným tématem. Potěší, že na rozdíl od modelů Yari a Aino se opět vrátila paměť kódů. Letošní novinkou u telefonů Sony Ericsson je pokus o aktivní pohotovostní režim. Záměrně píši pokus, neboť vše obstarává jen java aplikace. Ta dokáže místo tapety na hlavní obrazovce střídavě zobrazovat kalendář, poslední pořízenou fotku a úkoly. Nic však nelze rychle editovat, nebo snad například do kalendáře přímo vstoupit. Suma sumárum se jedná jen o kosmetickou funkci bez smysluplnějšího využití.

Klávesnice: tlačítko vedle tlačítka

Hlavním ovládacím prvkem je klasická čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Ta je dle mého zpracována asi nejlépe. Je dostatečně velká a pohodlně se s ní pracuje. Ostatní klávesy jsou dost těsně namačkány na sebe. U funkčního bloku kláves to ještě tolik nevadí, protože tlačítka se sluchátky jsou mírně zapuštěna.

U alfanumerické části klávesnice je to už horší. Problémy znamenají zejména klávesy 1 a 3. Zde hrozí překlepy s klávesou vyvolávající nabídku činností, respektive korekční klávesou C. Neméně příjemná situace panuje také u spodní řady číselných kláves. Ta je až příliš na kraji celého telefonu a palec vaší ruky bude mít co dělat, aby na tyto tři klávesy dosáhl. Psaní je ale jinak relativně pohodlné. Klávesy kladou přiměřený odpor a po několika dnech cviku vymizí i nechtěné překlepy.

Telefonování, zprávy, organizace: Zde se nešetřilo

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů velmi kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů, zároveň až 7000 čísel. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny apod. Telefonní seznam nabízí způsob řazení podle jména nebo podle příjmení. Záznamy si můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson Yari nabízí vytváření skupin kontaktů, vyzváněcí profily, rychlé vytáčení (na numerické klávesnici si přiřadíte k jednotlivým tlačítkům dané kontakty) a přiřazení hlasového příkazu ke kontaktu. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí 3G, budete si moci užít také videohovorů. Prostředí je jednoduché a intuitivní.

Paměť telefonu je připravena pokrýt teoreticky neomezené množství zpráv. Pro snazší psaní SMS je přichystán prediktivní slovník T9, který píše i bez české diakritiky. Délku výsledné zprávy nezkracuje. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson Yari začne při psaní SMS zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku. Nečekanou změnou pro všechny smskaře je přesunutí mezery z klávesy s mřížkou na tlačítko nula. Samozřejmostí je u Sony Ericssonu Yari podpora zpráv MMS, a to v maximální velikosti 300 KB. Samotné čtení zpráv je opět možno řešit dvěma způsoby. Prvně klasicky jako dřív anebo pomocí tzv. konverzací. Pro tento způsob si stačí vybrat kontakt a telefon vám dle času seřadí písemnou konverzaci s ním. Osobně jsem si tuto funkci oblíbil a lze ji prakticky využít. Telefon dále nabízí i e-mailového klienta (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů, stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami.

Organizační funkce již léta vycházejí ze stejného základu. Spolehnout se můžete na pětici opakovaných budíků s širokými možnostmi nastavení. Samozřejmostí je kalendář se třemi typy náhledů, který však není nijak propojen s pohotovostní obrazovkou. Toto spojení dokáže suplovat pouze java aplikace. Z předchozích modelů zůstaly zachovány praktické poznámky, které lze připíchnout na hlavní obrazovku. Vhod určitě přijde i jednoduchá kalkulačka a převodník jednotek. Radostně jsem opět přivítal funkci k archivaci různých kódů a hesel.

Fotoaparát: 2 megapixely musí stačit

Poměrně velké změny (k horšímu) se udály u fotoaparátu. Několik let se s telefony Sony Ericsson fotilo naležato. Ona doba končí. Modelu Naite chybí spoušť na boku a suplovat ji musí čtyřsměrná klávesa. Celé prostředí bylo tak uzpůsobeno fotografování na výšku a uživatele to vrací do prvopočátků fotoaparátů v telefonech. Krok Sony Ericssonu se snažím marně pochopit. Celkově však model Naite k focení stvořen není. Disponuje pouze podprůměrným 2 Mpx fotoaparátem, kterému chybí autofocus i jakákoliv forma přisvětlení. K dispozici sice je vyvážení bílé, nicméně tím již mnoho nezachráníte.

Se Sony Ericssonem Naite můžete také natáčet videozáznamy. Rozlišení je sice solidních 320x240 bodů, ovšem pouze při 15 snímcích za vteřinu, což je žalostně málo. Výsledná videa se tak hodí maximálně pro přehrání v telefonu.

Zábava: Přehrávač, rádio i 3D hry

Co švédsko-japonský výrobce zkazil na fotoaparátu, snaží se nahradit ostatní zábavou. Ta už není výsledkem kompromisů. Přítomen je tak klasický přehrávač multimédií, na který jsme zvyklí již několik let. Jediný rozdíl tkví v absenci akcelerometru. Přetáčení musíte tudíž provádět ručně. Další návrat do dob dávno minulých. Kvalita zvuku je na velice slušné úrovni, případně ji lze doladit pomocí ekvalizéru. Potěšil mě hodně hlasitý reproduktor. Pokud vás omrzí vaše skladby a videa, můžete si naladit rádio. Uložíte si několik stanic a nechybí ani funkce RDS. K poslechu FM rádia je samozřejmě nutné připojit dodávaná sluchátka. Ta však nepodávají nijak oslnivé výkony. Navíc si bez investice do redukce nepřipojíte ani žádná sluchátka vlastní, protože Naite opět disponuje Fast-port konektorem, který používá pouze Sony Ericsson.

Hodně zábavy si užijete také s hrami. Čtyři tituly jsou od výrobce již nainstalovány. Další není problém stáhnout či přijmout přes Bluetooth a nainstalovat. Byť je Naite zástupcem levnějších Sony Ericssonů, v testu prokázal, že je dostatečně rychlý i na moderní 3D hry.

Datové funkce: překvapení v podobě HSDPA

Sony Ericsson Naite je čtyřpásmový mobilní telefon a poradí si i se sítěmi třetí generace. Kromě podpory obstarožní dvojice GPRS a EDGE příjemně překvapila přítomnost 3G s HSDPA do maximální rychlosti 3,6Mb/s. Spojení s okolím zajišťuje USB kabel, který je však nutné dokoupit a také samozřejmě Bluetooth s funkcí A2DP pro stereo poslech hudby. Vestavěný internetový prohlížeč je dostatečně kvalitní, nicméně i přesto doporučuji doinstalovat Operu Mini.

Zhodnocení: líbivý, levný a vybavený

Nakonec nelze zakončit jinak, než optimisticky. Sony Ericsson Naite uživateli nabídne vše potřebné. Líbivý design, který se v každém případě povedl o něco lépe, než u předchůdce G502. Dále je to dostačující funkční vybavenost, které vévodí kvalitní displej, dlouhá výdrž a rychlé datové přenosy. Vše podtrhuje příznivá cena. V neposlední řadě vás také může hřát na srdci, že jste malinko přispěli na ochranu přírody. Naite je vyroben z recyklovaných materiálu, obdržel úspornou nabíječku a mezi sbírkou aplikací naleznete i jednu, která prověří vaše znalosti ekologie.

Sony Ericsson Naite J105 můžete zakoupit na značkovém eShopu Sony Ericsson

sony-ericsson-naite
Klady
  • ekologický telefon
  • rychlé datové přenosy
  • nízká hmotnost
  • rychlá JAVA
  • nízká cena
Zápory
  • Podprůměrný fotoaparát
  • paměťové karty pod zadním krytem
  • nahuštěné klávesy
  • minimum inovací oproti modelu G502
Diskuze ke článku
ladyzaba
Velice jsem si oblíbila zobrazení konverzací, ale nějak jsem o něho přišla :-(. Pravděpodobně svou vlastní blbostí, ale netuším jakou, prostě se nenabízí. Uměl by někdo poradit, jak ho obnovit? Kdyby něco, tak díky...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze