Sony Ericsson M600i: zaměstnaný dotek chytrosti
recenze

Sony Ericsson M600i: zaměstnaný dotek chytrosti

2

Sony Ericsson M600i je telefonem zcela nové třídy švédsko-japonské korporace. Na jednu stranu se jedná o chytrý telefon s operačním systémem Symbian UIQ, QWERTY klávesnicí, neobvykle malými rozměry a výbornou organizační výbavou. Na straně druhé se však budete muset obejít bez fotoaparátu, rádia a na ovládání obětovat většinou obě ruce. Jaký je a jak se používá nový pracovní telefon řady M -to se dozvíte v další z našich podrobných recenzí.

Když v únoru Sony Ericsson model M600i představil, založil tím zcela nový segment v modelových řadách svých telefonů. Mnoha uživatelům se splnilo přání chytrého telefonu s bohatou organizační a datovou výbavou, přitom v o mnoho kompaktnějším balení než přerostlé smartphony řady P. Sony Ericsson šel však ještě dál a novou řadu M zacílil doslova jen pro firemní klientelu a manažery. M600i totiž nemá ani jeden fotoaparát a výbava navíc neobsahuje FM rádio. Švédi s japonci si tak určitě získali mnoho zákazníků z řad zaměstnanců, jejichž firmy zakazují kvůli úniku citlivých informací nosit do práce telefon s fotoaparátem. Na druhé straně jistě ztratili široký okruh technicky laděných uživatelů, pro které je sice M600i ideálním organizačním, multimediálním a datovým nástrojem, ale pro mnohé je zároveň nepřekonatelnou překážkou absence vestavěného fotoaparátu.

Sony Ericsson M600i Sony Ericsson M600i Sony Ericsson M600i

Co se nám líbí: Kvalitní konstrukce, QWERTY klávesnice, operační systém Symbian UIQ, kvalitní displej, výborná organizační výbava, podpora UMTS, velká vnitřní paměť, výborná práce s emaily, RSS čtečka a dobrý internetový prohlížeč

Co se nepovedlo: chybí Wi-Fi a EDGE, někomu může chybět fotoaparát a rádio, nemá hardwarové funkční klávesy (nutnost použití dotykového displeje k určitým úkonům), nemá vyzváněcí profily

Technické parametry

Rozměry105 x 57 x 15 mm
Hmotnost112 gramů
SítěTri- band GSM 900 / 1800 / 1900 + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní TFT, dotykový, 240 x 320 bodů , 262 tisíc barev
Paměť80 MB + paměťové karty Memory Stick Micro (M2)
Operační systémSymbian UIQ 3.0
Organizační funkceemailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, převodník jednotek, synchronizace s PC, synchronizace se serverem, čtečka Word, Excel, Powerpoint, PDF,
Multimédia40-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, MP3 přehrávač, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, Music DJ, editor obrázků, JAVA 2.0, Symbian UIQ
Fotoaparát -
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), infraport, Bluetooth, GPRS (třída 10), UMTS (384 kbps)
Baterie a výdržLi-pol 900 mAh
pohotovost max.: 340 hodin
max. doba hovoru: 450 minut
Cena a dostupnost12 000 Kč
od sprna 2006

Design a konstrukce – klasika zabírá

Že Sony Ericsson design jednoduše „umí“, dokazuje i v případě modelu M600i. Minimalistický, leč elegantní a technický design se hodí k jednoduchému tvaru těla telefonu. Existuje bílá a černá varianta, přičemž my jsme měli zapůjčenou konzervativnější tmavou verzi. Obě barevné varianty navíc dokrášlují azurově modré prvky, v kterých jsou vyvedeny membrány kryjící reproduktory, popisky kláves i konce dotykového pera. Kombinace azurové a černé vládne také krabici, v níž je telefon dodáván. Stejně tak, jako je oranžová barvou Walkmanů, stala se azurová barvou chytrých telefonů řady M.


Pravidelné linky vládnou designu celého telefonu

Rozměry telefonu 105 x 57 x 15 mm jsou o poznání menší, než u chytrých telefonů z vlastní stáje i konkurenčních značek. Obzvláště tloušťka 15 mm je u smartphonů nezvyklá a velmi příjemná. Pokud ještě zmíníme hmotnost 115 gramů, máme před sebou jeden z nejkompaktnějších chytrých telefonů, který vám bouli v kalhotách rozhodně neudělá. K příjemnému používání navíc přispívá excelentní pevnost konstrukce, která nevydá sebemenší nelibý zvuk ani při silném promačkání. Všechny plasty jsou poměrně hladké, s matnou úpravou příjemnou na dotek. Konstrukčně se tak jedná o vynikající přístroj.

Zatímco přední stranu tvoří zejména rozměrný dotykový displej, který je od kolébkové QWERTY klávesnice (řeč o ní bude dále) oddělen štítkem s modelovým označením telefonu. Zadní strana nezvykle postrádá optiku fotoaparátu. Místo ní se v horní části nachází zaslepený konektor externí antény, logo výrobce a také svislá štěrbina hlasitého reproduktoru. Aby se povrch zadní strany neošoupal, jsou v rozích umístěny malé trny, o které se telefon na rovném povrchu opírá. Spodní polovina zadní strany se odsouvá směrem dolů, aby odhalila Li-pol baterii s kapacitou 900 mAh. Její výdrž nepřekvapila, při běžném používání v síti 3.generace budete nabíjet každý druhý den. Při intenzivnějším používání všech funkcí však není problém M600i vybít i přes absenci Wi-Fi za den. Slot pro SIM kartu je řešen velice zajímavě, v podobě výsuvného šuplíku. Toto řešení je však poněkud nepraktické a rozhodně není pohodlné. Pro notorické měniče SIM karet tedy M600i doporučit nelze.

Stříbrné boky telefonu jsou posety různými prkvy, tak se na ně pojďme podívat. Jako praktický relikt z dob starých telefonů značky Sony působí kolečko Jog Dial na levém boku. Aby prst o kolečko nechtěně při každé příležitosti neškrtnul, je nad ním umístěn oblý výstupek, který zároveň prst dobře vede. Pod kolečkem se nachází pro Sony Ericsson klasické tlačítko zpět s obrácenou šipkou. V levém horním rohu se schovává stylus s bleděmodrým zobáčkem na vršku. Za něj stačí zabrat a stylus tak vysunout vzhůru. Stylus bych ale spíše přivítal na pravé straně. Pokud jej používáte, tak držíte přístroj v levé ruce a pravou ovládáte stylus. Ale pokud je takto zasunut na levé straně, musíte přehmatávat na protilehlou stranu zbytečně krkolomně. Přitom komunikátory P800 a P900 měli stylus způsobně na pravé straně.


Zadní stranu oživuje pouze modrá linka v horní části

Na opačné straně, tedy na pravém boku, nalezneme hardwarové tlačítko, jež standardně spouští emailový klient. Lze jej však přeprogramovat. Slot pro paměťové karty Memory Stick Micro (M2) kryje plastová krytka, která je přichycena k tělu telefonu, tudíž nehrozí její ztráta. Karta je však umístěna poměrně hluboko pod profilem: manipulace s ní je všechno - jen ne pohodlná. Vrchní strana přístroje je až na sklíčko infraportu a vypínací tlačítko prázdná. Kvůli absenci vyzváněcích profilů však použijete vypínací tlačítko jen zřídka, umí totiž poouze telefon vypnout, případně přepnout do offline módu. Spodní strana má poměrně standardní podobu, kterou tvoří konektor fast-port a očko pro provléknutí poutka pod ním.


Detaily: kolečko Jog Dial -- stylus -- tlačítko webu

Displej – dotek špičkového, které nevidím

Displej s velkorysými rozměry 39 x 52 mm nabízí stejně tak výborné rozlišení 240 x 320 bodů. Samozřejmostí je aktivní technologie TFT a podpora zobrazení 262 tisíce barev. Displej je dotykový, takže jsou na překryvné vrstvě při správném natočení patrné pravidelně uspořádané tečky. Zobrazení to však nevadí a při standardním používání si jich ani nevšimnete. Naprosto tragická je však čitelnost na přímém slunci, zde si dotyková vrstva vybírá svou daň. Veškeré devizy displeje v podobě sytých barev a výborného zobrazení jsou pod slunečními paprsky pryč. Se světlým tématem se venku ještě dá M600i používat, jinak s velkými obtížemi. Ovládání pomocí dotykového displeje popíšeme dále.


Velký dotykový displej má vynikající zobrazení -- na slunci je však velmi špatně čitelný

Klávesnice – kolébáme se a točíme

Klávesnice je zřejmě nejzajímavějším konstrukčním prvkem celého telefonu. Ačkoli je M600i vybavena plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, má pouze 20 kláves. Jak je to možné? Tajemství jest odhaleno při pohledu z boku, kdy je patrný kolébkovitý profil kláves. Každá totiž nese dvě písmena, na každé straně jedno. Při použití klávesy „ALT“ se navíc zpřístupní další dva znaky v horní části klávesy. Ačkoliv se toto řešení může zdát těžkopádné, opak je pravdou. Stačí přiložit bříško prstu na klávesu a vychýlit ji na požadovanou stranu. V číselném režimu se příslušné klávesy již nechovají jako kolébkové, ale nesou pouze jednu číslici. Samozřejmě to chce pár dní cviku, ale za týden se dá na nový typ klávesnice bez problému zvyknout. Vadila mi pouze absence diakritiky. Při psaní textů tak jste nuceni psát „cesky“, což není vždy žádoucí. Sice lze zapnout obdobu slovníku T9, který doplňuje slova s diakritikou, psaní s ním je ale značně těžkopádné a pomalé. S diakritikou tak lze psát pouze pomocí softwarové klávesnice na displeji, která je ovšem ve většině případů kvůli titěrným tlačítkům nepoužitelná.


Originální kolébková QWERTY klávesnice má také kvalitné podsvětlení

Klávesnice je sytě modře podsvícena, přičemž numerické znaky jsou tmavší. Klávesnici nejrychleji zamknete přidržením tlačítka zpět na levé straně přístroje. Méně praktickou a pomalejší možností je stisk hvězdičky a následné ťuknutí na pravou funkční oblast na displeji. Sony Ericsson M600i trochu nepochopitelně nemá funkční klávesy, přitom by se pod displej místo velkého štítku M600i pohodlně vešly. Napomohlo by to rychlosti i pohodlí v ovládání. Bez nich můžete provádět pouze základní operace za pomocí kolečka Jog Dial, s kterým lze točit na dva směry a potvrzovat jím. Volba, kterou stisknutím Jog Dial provedete, je napsána v dolní části displeje uprostřed. Pro návrat zpět slouží „vracečka“ pod kolečkem, pro mazání znaků klasický „backspace“ v pravé části klávesnice. Pro navigaci v horizontálním směru lze v případě nutnosti použít šipky vedle mezerníku v dolní části klávesnice. Hardwarovou částí klávesnice tak lze ovládat pouze nejzákladnější funkce, jako je procházení nabídkami, vyplňování základních položek apod. Pro vyvolání kontextových nabídek a všech pokročilejších funkcí jste nuceni ťuknout na displej.

Hlavní menu, ovládání – ťukáme rychle, pohodlně, stylem i rukou

Sony Ericsson vsadil opět na operační systém Symbian UIQ, tentokrát již 3.verze. Prostředí je velice podobné tomu použitému v modelu P990i, určité rozdíly zde však jsou. Po dlouhém startu se M600i zeptá, chcete-li použít offline nebo normální profil. Po delší prodlevě se přemění pohotovostní režim do bílomodrého grafického hávu. V záhlaví nalezneme informační ikonky, na které samozřejmě lze kliknout. Kromě důležitých piktogramů informujících o stavu baterie a signálu se zde objeví ikonky v případě nepřečtených zpráv, emailů nebo RSS odkazů. Po kliknutí na dvojici šedivých trojúhelníčku úplně vlevo se otevře praktické kontextové menu. Z něj lze rychle přejít ke všem druhům nových událostí (nová SMS, MMS, schůzka, nahrávka apod.), spravovat připojení a hlasitost pro jednotlivé zvukové složky. Na druhé straně, tedy v pravém horním rohu, se nachází ikonka správce úloh, díky nemuž se lze přepnout odkudkoli z menu do posledních aplikacií, vrátit zpět do hlavní nabídky či pohotovostního režimu. Na druhé záložce pak nalezneme seznam aktuálně spuštěných aplikací, které lze manuálně po jedné nebo hromadně ukončit.


Aktivní pohotovostní režim s rozeviracími seznamy -- rychlé menu -- nastavení zástupců v zápatí pohotovostního režimu

V dolní části zaujme pětice velkých ikon zástupců k často používaným funkcím. Tito zástupci jsou uživatelsky upravitelní a můžete si zde nastavit zkratku k jakékoli funkci či aplikaci v telefonu. Úplně dole v zápatí se nachází vždy trojice funkčních bloků, či chcete-li, tlačítek. Prostřední vždy značí volbu, kterou provedeme stisknutím Jog Dialu. Dotykový tlačítka po stranách displeje jsou však přístupná pouze skrze ťuknutí na displej, funkční klávesy bohužel chybí. Někdy jsem je opravdu postrádal a ovládání bez nich není úplně dořešené. Uvedu modelovou a velmi častou situaci. Telefon vám na displeji oznámí novou příchozí zprávu. Zobrazí se otázka, zda-li si ji chcete přečíst, toto je doplněnou o tlačítka „ano“ a „ne“ po stranách displeje. Kámen úrazu však je v tom, že Jog Dial vykonává volbu, která je zobrazena uprostřed, takže si zprávu pomocí hardwarových tlačítek nepřečtete. Nefunguje ani boční klávesa zpět, ani jiná tlačítka, a tak vám nezbývá nic jiného, než ťuknout na displej. Kvůli takovým krátkým úkonům se nevyplatí vytahovat stylus a výsledkem dotýkání se prsty je chvíli co chvíli upatlaný displej. Tento příklad je pouze jedním z mnoha podobných, kdy kvůli zdánlivě banální operaci je nutno často rukou vstoupit do výsostných vod dotykového displeje. Přitom by stačilo účelněji pracovat s popisky virtuálních kláves tak, aby mělo kolečko Jog Dial vždy nějakou funkci. Abych však M600i pouze nekřivdil, pomocí hardwarových tlačítek lze procházet, nastavit a vyplnit většinu položek v menu.


Správce spuštěných aplikací a posledně spuštěných aplikací -- hlavní menu -- další úroveň menu -- přesun položky mezi složkami

Od pohotovostního režimu jsme trochu odbočili, pojďme se tedy k němu vrátit. Zbylé místo může kromě animované tapety vyplnit i velice šikovný aktivní pohotovostní režim s rozbalovacími záložkami, které šikovně zobrazují nové emaily, zprávy, události v kalendáři i úkoly. Kliknutí na příslušné položky v rozbalených seznamech vás rovnou přenese do příslušné aplikace. Pokud je aktivní přehrávač hudby, zobrazí se v pohotovostním režimu název skladby i odehraná a zbývající doba. Aktivní pohotovostní režim je zvládnut velice dobře a ačkoli nanemáte například všechny položky kalendáře přímo na očích, díky rozbalovacím seznamům získáte rychlý přístup k více položkám z různých aplikací.


Barevná schémata menu Do hlavního menu se dostanete kliknutím na příslušnou ikonku v pohotovostním režimu (standardně úplně vpravo). Všechny úrovně nabídek mohou být zobrazeny buď formou matice 3 x 3 položky nebo formou seznamu. V hlavním menu lze vytvářet vlastní složky, do kterých lze pak přesouvat nové aplikace. S předinstalovanými položkami však nehnete ani v rámci složky, ani mezi nimi. V průběhu procházení nabídkami je stále zobrazováno záhlaví s důležitými ikonkami a odkazem na správce úkolů. Ikonky nejsou animované, což přispívá celkové rychlosti menu. Procesor telefonu pracuje na frekvenci 208 Mhz, tedy stejně jako starší chytré Nokie Series 60. Přesto jsou všechny reakce na chytrý telefon překvapivě rychlé, nadprůměrně svižné je také spouštění jednotlivých aplikací. Zde musím Sony Ericssonu opět pochválit. Všechna virtuální tlačítka jsou dostatečně velká a stylem i rukou se dobře mačkají. Celková velikost RAM paměti je 64 MB, po zapnutí je volných zhruba 15 MB, což bohatě stačí například na současné spuštění webového prohlížeče, zpráv, kontaktů a prohlížeče obtázků. V případě nutnosti si telefon aplikace pozavírá. A jak je to se stabilitou celého systému? M600i je odolná proti zamrzání i jiným druhům problémů, občas jsem ale byl nucen telefon restartovat, za dobu testování došlo i na nejtrvrdší způsob – tedy vyjmují baterie. To jsme ale s telefonem prováděli psí kusy a v běžném provozu by se zamrznutím setkat neměli.

Telefonní seznam a telefonování – stejný, ale přeci jiný

Zpracování telefonního seznamu je velmi podobné tomu, které vídáme u klasický „hloupých“ telefonů stejné značky. Těží však z operačního systému, díky němuž uživatele neomezuje žádný limit počtu kotaktů a informací k nim přiřazených. Náhled seznamu je pouze jediný, se jmény zobrazenými pod sebou. U aktivního kontaktu pak lze horizontálně procházet zapsanými údaji. Na celý seznam lze (stejně jako u většiny aplikací v telefonu) aplikovat užitečnou lupu, která sice zvětší jen font, počet zobrazených kontaktů na jedné obrazovce se však nezmění (vždy 9). Vyhledávat lze postupným psaním, filtrování je rychlé. To je chvályhodné. Pro další detaily kontaktu lze vstoupit do jeho karty, kde jsou ve čtyřech záložkách kolonky pro mnoho typů informací. U jednoho kontaktu není problém mít zapsáno několik mobilních telefonů, emailových, webových i poštovních adres. To je velká výhoda operačního systému. V kontaktech zadané narozeniny se automaticky přenesou do kalendáže, kde se chovají jako klasické výroči s roční periodou.


Telefonní seznam -- detaily kontaktu -- hovor -- úprava vyzvánění a detailní nastavení vibrací

V telefonním seznamu lze vytvářet také praktické seznamy (pro oddělení osobních a firemních kontaktů apod) i skupiny volajících, podle kterých však hovory nelze v profilech filtrovat. Profily vůbec zcela chybí, což je trochu zarážející a pro někoho to může být skutečně problém. Neintegrovat do pracovního telefonu manažery často využívané profily by se nemuselo Sony Ericssonu vyplatit. Můžete si za to detailně nastavit chování vibrací, hlasitosti a zvuků pro jednotlivé události. Stiskem křížku v pohotovostním režimu lze pak všechny zvuky utlumit. Kvalita zvuku v průběhu hovoru je zcela v normě přes normální i hlasitý reproduktor. Také v průběhu hovoru je dotykový displej aktivní, a tak musíte dávat pozor, abyste neobratným pohybem s hovorem něco neprovedli. Tváří jsem si jednou hovor omylem ukončil, od té doby jsem telefonovat raději s displejem nedotýkajícím se obličeje. Pokud vám někdo volá a vy hovor odmítnete, telefon vám automaticky nabídne vytvoření záznamu do kalendáře (s nastavitelným časem), který vám připomene, že se dotyčnému máte ozvat. Sony Ericsson M600i si kromě sítí GSM 900, 1 800 a 1 900 Mhz rozumí i s technologií 3.generace UMTS. Kvůli absenci kamerky lze však provádět maximálně jednostranné videohovory, kdy sice vidíte video odesílané druhým účastníkem, ten od vás však přijímá pouze černočernou tmu.

Zprávy – hnidopich vytýká, manažer si libuje

V této oblasti nelze modelu M600i s novým UIQ 3.generace téměř nic vytknout. Po vstupu do nabídky zpráv je hned druhou položkou vytvoření nové zprávy s následným výběrem jejího typu. V seznamu pod touto volbou se nachází odkazy na doručené SMS zprávy a jednotlivé emailové účty. Ke složkám odeslaných, odesílaných a konceptových zpráv jednotlivých druhů se dostanete horizontálním posuvem u jednotlivých položek. Sony Ericsson tímto zpřehlednil hlavní nabídku zpráv a odsunul méně používané složky hlouběji do menu. Proklikat se k nim v případě nutnosti je však nepoměrně zdlouhavější než kdyby byly umístěny na úvodním displeji. Možný počet uložených zpráv opět záleží pouze na velikosti volné sdílené paměti. Editor všech zpráv je přehledný, lze na něj aplikovat jeden ze tří stupňů lupy pro zvětšení psaného textu. Ikonky v zápatí umožňují rychlé formátování textu i vkládání smajlíků a obrázků, nechybí ani vzorné počítání znaků a počtu napsaných zpráv. Stejná slova chvály lze použít i v případě přehledného editoru MMS zpráv, s kterým lze pracovat pomocí průvodce, nebo ve volném režimu. maximální velikost zprávy, kterou dokáže M600i zpracovat je 300 kB.


Nabídka zpráv -- psaní nové zprávy pomocí QWERTY klávesnice -- klávesnice na obrazovce a pomocí psaných znaků

Práce s elektronickou poštou je vyřešena na výbornou. Jednotlivým účtům lze nastavit automatickou aktualizaci (podle intetvalu a času), stahovat lze nechat buď pouze záhlaví zpráv, limitovat je velikostí nebo přijímat kompletní zprávy. Třešničkou na dortu je i možnost místně synchronizovat emaily s počítačem a ty pak v telefonu spravovat. Otevírání účtů i emailů by však mohlo být rychlejší, i mezi chytrými telefony se jedná o podprůměr. Zpráva „zaneprázdněno“ se na můj vkus objevovala příliš často a moc dlouho. Díky předinstalované aplikaci Quick Office lze číst a upravovat přílohy Word, Excel, prezentace PowerPoint lze pouze prolížet. Název další aplikace, Adobe reader, již napovídá, že M600i si poradí také se čtením PDF dokumentů. Při čtení lze aktivovat také zobrazení na celý displej, které nabízí v kombinaci. Texty lze psát jak pomocí hardwarové a softwarové QWERTY klávesnice, tak pomocí grafiti, tedy ručně psaných znaků. Pro psaní „česky“ (tedy s diakritikou), musíte použít softwarovou klávesnici, slova s diakritikou nabízí také slovník prediktivního psaní. Nejčastěji používaná hardwarová klávesnice však české znaky neobsahuje, což také není ideální řešení. Softwarové zadávání znaků je totiž v pohybu a dopravních prostředcích krajně obížné.


čtení emailů -- možnost zobrazení na celou obrazovku

Organizační funkce – v pracovním nasazení uspěl

Schůzky na aktuální den se zobrazují v rozbalovacím seznamu jako součást aktivního pohotovostního režimu. Pro detailní prohlížení a zadávání nových událostí budete jistě vstupovat i do samotné aplikace kalendáře. Přednastavený měsíční pohled je velni přehledný, ve spodní části lze ke zvolenému dni vidět i přiřazené události. Grafické sloupečky u jednotlivých dní navíc ukazují, jak moc volna vám toho dne zbývá. Do textového týdenního reřimu se přepnete jen přes kontextového menu, pro vstup do grafického denního pohledu stačí stisknout Jog Dial nebo na den klepnout. Zadávat lze čtyři typy poznámek (schůzka, upomínka, celodenní událost, výročí). Množství upřesňujících detailů při zadávání schůzky je opravdu výborné. Nechybí detailní možnosti nastavení opakování (podle data nebo dne), možnost přidat účastníky schůzky a v třetí záložce si lze ke každé události dokonce přidat poznámky. Opravdu excelentně zpracovaný kalendář lze samozřejmě synchronizovat s počítačem i serverem.


Zobrazení kalendáře -- detail schůzky -- možnosti opakování -- účastníci schůzky

To však z organizačních funkcí není pochopitelně vše. Nechybí úkolovník a poznámky i s možností nakreslit doprovodnou skicu ke každé poznámce. Na rozdíl od Nokie si Sony Ericsson i u chytrých telefonů dává záležet na opakovaném budíku, stopkách a odpočítávacím měřiči. Šikovný konvertor jednotek a základní kalkulačka nesmí chybět. Balík kancelářských programů Quick Office si poradí s dokumenty typu Word, Excel a PowerPoint. První dva jmenované umí dokonce upravovat a zde se naplno projeví výhoda dotykového displeje.


Úkoly -- poznámky -- ruční skica v poznámkách - Quick Office

Vyplňování jednotlivých buněk v Excelu je stejně tak pohodlné jako formátování textů ve Wordu. M600i si však zvládne vytvářet i složitější součásti dokumentů, jako jsou vzorce, grafy, komentáře a ohraničení buněk. Ve výbavě nechybí podpora formátu PDF díky programu PDF+. Další programy lze díky operačnímu systému Symbian doinstalovat, kvůli nové verzi se však dostupné aplikace pro UIQ 3 dají spočítat na rukou našich redaktorů a výběr je tak značně omezen.


Úprava dokumentů v Quick Word a Quick Excel je velmi pohodlná a propracovaná

Datové funkce – bezdrátově jen na půl

Sony Ericsson vybavil model M600i řadou kvalitních datových funkcí, přeci jen však v seznamu nalezneme několik prázdných míst, které by být prázdné za tuto cenu neměly. S počítačem se zadaří M600i propojit všemi obvyklými způsoby. Zkusit to můžeme klasicky, s telefonem dodávaným USB kabelem, přičemž telefon podporuje i plnohodnotné Mass Storage jak pro paměť telefonu, tak paměťovou kartu. Z bezdrátových spojení na krátkou vzdálenost ve výbavě nalezneme jak infraport, tak modernější Bluetooth.Pro využívání emailů, RSS, webu a dalších funkcí lze využít buď starší GPRS třídy 10, nebo sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kb/s. V nabídce však bohužel chybí EDGE, které je obzvláště v Čechách velmi potřeba, protože pokrytí sítě 3.generace je omezeno pouze na dvě naše největší města. Zamrzí rovněž absence Wi-Fi, které by v moderních pracovních telefonech nemělo chybět.


Prohlížeč v režimu na výšku a šířku -- RSS čtečka -- Bluetooth menu

Celkový dojem z datových funkcí však napravuje výborný webový prohlížeč, který svou kvalitou šlape etalonu této kategorii – prohlížeči v chytrých telefonech finské Nokie. Vykreslování i rychlost pohybu po stránce je prvotřídní. K rychlému posuvu stránkou a navigaci přispívá velkou měrou stylus, který je v těchto případech velmi užitečný. Prohlížeč zvládá i režim na šířku. Bohužel si však nastavení nepamatuje a vždy, když jsem jej znovu spouštěl, musel jsem znovu zapínat zobrazení na šířku a plnohodnotné zobrazení (nikoli přizpůsobení stránce, které formátování plnohodnotných stránek rozhodí). Prohlížeč má také problém s českou diakritikou. Texty na naší stránce sice zobrazí správně, většina ostatních serverů s méně kvalitním kódem však působí M600i problémy a znaky s diakritikou nezobrazí správně. Samostatnou odnoží prohlížeče je kvalitní čtečka RSS zpráv s možností automatického stahování podle nastaveného intervalu. Servery skupiny idnes však M600i z nějakého důvodu nejsou po chuti a kanály této skupiny odmítne přidat.

Zábava a multimédia – golf v kanceláři

Ačkoli se M600i nepachtí za multimediálním vyžitím, nabídne celkem slušné možnosti k odreagování se. Kromě samostatně stojícího správce souborů se v menu multimédia setkáme také s položkou „Galerie obrázků“, jejíž funkce je jasná. Kromě prohlížení fotografií však zvládne také jejich úpravu, která je díky dotykovému ovládání velmi snadná a pohodlná. Co se týče paměti, je M600i velkorysá, poněvadž nabídne 80 MB vnitřní paměti, ta je dále rozšiřitelná paměťovými kartami microSD. Díky velkémnu displeji tak nic nebrání tomu, nosit si s sebou na kartě pár filmů a cestou do práce se na ně podívat. Operační systém Symbian také umožňuje doinstalování dalších programů. Jak již bylo řečeno, aplikace pro UIQ 3 by se však daly spočítat na prstech našich redaktorů. Pro mobilní telefony Nokia se Symbianem Series 60 jich je nepoměrně více. M600i však podporuje samozřejmě také Javu ve verzi 2.0, která při testech vykazovala velmi dobré výsledky. I přes velké rozlišení displeje byla M600i prvním telefonem s plynulým Gaming testem v Jbenchmark HD.


Galerie obrázků a jejich úprava - diktafon -- hudební přehrávač -- Music DJ

Zmínit se ale musím zejména o předinstalovaných hrách. Už tetrisový klon Quadra Pop vyniká hratelností, která však nesahá ani po kotníky druhé hře, a sice špičkovému Vijay Singh Pro Golf 3D. Jedná se o jednu z nejpropracovanějších her, které jsem měl možnost vidět, a to jak po stránce špičkového 3D zobrazení a animací, tak co se týče hratelnosti, ovládání a možností. To se prostě musí vidět, slova jsou málo. Multimédia uzavírá MusicDJ a kvalitní přehrávač hudby, který má stejné parametry jako ten použitý ve Walkmen telefonech. Umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází také obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipravených je mnoho ekvalizérů, bohužel ale chybí možnost si zvuk upravit ručně. To je z multimediálních funkcí vše, M600i postrádá FM rádio a zejména fotoaparát, což mnoho lidí nepřenese přes srdce. Také v redakci jsme se shodli na tom, že by se výrobci mohlo vyplatit uvést verzi M600i s fotoaparátem.

Zhodnocení – pro ty, co nechtějí obézní P990i

Sony Ericsson M600i založil zcela novou řadu telefonů, která bude zdatnou alternativou k poněkud přerostlým komunikátorům řady P. Kdo touží po operačním systému, s kterým jsou spojeny vynikající organizační funkce a přitom jsou jeho podmínkou rozměry a hmotnost srovnatelné s běžnými telefony, pak je pro něho M600i správnou volbou. Nezklame ho kvalitní displej, který je však kvůli dotykové vrstvě na slunci hůře čitelný. Potěší rovněž kvalitní hudební přehrávač, skvělý golf a samozřejmě výborný telefonní seznam, práce se zprávami a organizací času. Potencionální majitel se však bude muset obejít bez fotoaparátu, bez něhož si mnoho uživatelů už mobilní telefon ani nedokáže představit. I když M600i zvládá sítě 3.generace, mnohdy užitečnější a nepoměrně rychlejší Wi-Fi chybí. To je v případě jinak velmi kvalitního smartphonu za 12 tisíc Kč poměrně škoda.

sony-ericsson-m600i
Klady
  • Kvalitní konstrukce
  • QWERTY klávesnice
  • operační systém Symbian UIQ
  • kvalitní displej
  • výborná organizační výbava
  • podpora UMTS
  • velká vnitřní paměť
  • výborná práce s emaily
  • RSS čtečka a dobrý internetový prohlížeč
Zápory
  • chybí Wi-Fi a EDGE
  • někomu může chybět fotoaparát a rádio
  • nemá hardwarové funkční klávesy (nutnost použití dotykového displeje k
  • nemá vyzváněcí profily
Diskuze ke článku
vojtus
Tak jsem si slavne koupil tento telefon a jsem nadmiru spokojen az na jeden detail...najednou zjistuji ze nemam qwerty klavesnicia,ale qwertz coz mi docela hodne vadi...na obrazcich je qwerty tak jak je mozny ze delaji po roce ceskou klavesnici, kdo o to stoji?
Martin
To asi záleží na každém, ale taky mám v plánu si ho koupit a tohle spíše uvítám. V práci píšu milion emailů denně a jsem na českou klávesnici dost navyklý ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze