Sony Ericsson K800i: nejchytřejší mezi hloupými
recenze

Sony Ericsson K800i: nejchytřejší mezi hloupými

8

Od K800i se mnoho očekává, musí totiž navázat na úspěchy modelů K700i a K750i. Díky 3 Mpx fotoaparátu, podpoře UMTS a videohovorů, špičkovému displeji, dobrému internetovému prohlížeči a kvalitnímu MP3 přehrávači by to nemusel mít zas tak těžké. Vyplatí se do něj investovat více než 12 tisíc korun? To se dozvíte v naší extrémně podrobné recenzi.

Po úspěchu modelů T610, K700 a K750i bylo jasné, že se bude muset Sony Ericsson hodně snažit, aby s jejich pokračovatelem navázal na vysoké prodeje. Zvláště, když je špičková K750i na trhu necelý rok a stále se řadí mezi úplně nejlepší telefony na trhu. Sony Ericsson proto musel využít dobře zavedenou platformu a připravit telefon mnohem vybavenější. Dosavadní uživatelé proto budou mít důvod přejít a prodejní úspěchy by se mohly opakovat. Výsledkem je špičkový mobilní telefon s řadou nových funkcí, který v některých oblastech přímo „fušuje“ do řemesla chytrým telefonům. Sony Ericsson jím zároveň založil novou řadu telefonů Cyber-shot zaměřenou na fotografování. Názvem přebraným z digitálních fotoaparátů Sony se u K800i výrobce na několika místech těla telefonu chlubí. Pojďme se tedy na klíčový mobil švédsko-japonské produkce pro tento rok podívat podrobněji.

Co se nám líbí: Elegantní technický design, špičkový displej, fotoaparát s xenonovým bleskem, hudební funkce, 3G s videohovory, poloviční multitasking, nová RSS čtečka a možnost přímého blogování

Co se nám nelíbí: Nepraktická krytka fotoaparátu, chybí LED dioda při natáčení videa, chybí EDGE, nedotažený adresář

Technické parametry

Rozměry105 x 47 x 22 mm
Hmotnost115 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť70 MB + Memory Stick Micro (není součástí balení)
Organizační funkceEmailový klient, internetový ptohlížeč Netfront, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič
Multimédia72-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, FM rádio s RDS, JAVA 2.0, video přehrávač, PhotoDJ, MusicDJ, VideoDJ, videohovory, videostreaming
Fotoaparát3,2 Mpx, autofocus, výbojkový blesk, video 176 x 144 bodů
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage), infraport, Bluetooth, GPRS (třídy 10), UMTS (max 384 kbps)
Baterie a výdržLi-pol 970 mAh
pohotovost max.: 350 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost13 000Kč
od srpna 2006

Design a konstrukce – funkce z něj přímo čiší

Již při prvním letmém pohledu na elegantní a technický design musí být každému jasné, že se nejedná o low-endový telefon. Sony Ericsson zkrátka design umí a u telefonů vyšších tříd to platí dvojnásob. Nešokuje, neprovokuje a přitom je nadmíru reprezentativní. Z K800i dýchá technická dokonalost a vybroušenost, které bylo dosaženo efektní kombinací jemně gravírovaného černého plastu a stříbrných ploch.Svůj názor na design si můžete udělat z fotografií, mobil na nich vypadá stejně jako ve skutečnosti, nezkreslují. Zatímco muži vzhled telefonu převážně chválili, ženám se technické křivky příliš nezamlouvaly. Z telefonu máme podobný pocit jako minulý rok z modelu K750i, který tento designový trend tehdy nastolil.


Technický design a funkce ruku v ruce

Oproti předchůdci nám K800i nepatrně povyrostla do všech směrů. Větší displej a masivnější modul fotoaparátu si vyžádali decentní zvětšení rozměrů na 105 x 47 x 22 mm (oproti 100 × 46 × 21 mm u K750i). Citelně se ale zvýšila hmotnost, která nyní činí hraničních 115 gramů (99g v případě K750i), což je na „hloupý“ telefon bez kovových doplňků už docela dost. Nejedná se o nic tragického, při uchopení do ruky však vyšší hmotnost překvapí. Výrazně se změnily také proporce prvků na přední straně telefonu. Oproti předchůdci musela klávesnice ustoupit většímu displeji, který je navíc kvůli fotoaparátu pro videohovory níže usazen. Na lesklém stříbrném rámečku kolem displeje se rády usazují otisky prstů. Vdolní části je rámeček kvůli nápisu Cyber-shot rozšířen, přitom v těchto místech by mohla být klávesnice. Ergonomii by to zcela určitě pomohlo.


Kvůli velké krytce fotoaparátu leží K800i na stole výrazně na šikmo

Černý kryt přední strany nese jemné svislé gravírování, díky kterému vypadá i při podrobnějším zkoumání plast hodnotnější. Pro Sony-Ericsson netypickým prvkem je rozměrný dírkovaný kryt reproduktoru nad displejem, v jehož pravé části se schovává malá čočka fotoaparátu pro videohovory. Nalevo a napravo od reproduktoru jsou nenápadné výstupky, které jsou ve skutečnosti dvojicí kláves. Ty slouží k rychlé změně režimu při fotografování, práci s multimédii a hraní her.


Lodičkový tvar telefonu obepíná stříbrná lišta -- spoušť fotoaparátu na boku

Celý telefon obepíná stříbrná lišta zasahující i do přední strany. Zdůrazňuje „lodičkový“ tvar telefonu se zkosenou horní a dolní stranou směrem k zadnímu krytu. Na pravé straně se lišta nepatrně rozšiřuje a její součástí je malá vyvýšenína, pomáhající nahmatat dobře přístupnou spoušť fotoaparátu. V dolní části pravé strany nalezneme utiskovaný infraport, zatímco v horní části se nachází s povrchem zarovnané klávesy pro regulaci hlasitosti. I když jsou poměrně velké, jdou velmi špatně nahmatat a natož stisknout. Levý bok telefonu hostí multimediální klávesu (spouští MP3 přehrávač nebo rádio) a také slot pro nový typ paměťových karet Memory Stick Micro. S telefonem kartu nedostanete, podle výrobce je vestavěná paměť 70MB dostatečná a každý si může koupit kartu dle své libosti. Nemůžeme jinak než souhlasit, karty s malou kapacitou dodávané s telefony stejně bývají nevyužity odloženy v šuplíku. Slot pro karty chrání krytka s tvrdé gumy, kterou díky přichycení neztratíte.


Zadní strana s modulem fotoaparátu -- čočku kryje rozměrná a nepraktická odsuvná krytka

Nepatrně zkosená horní strana nese pouze vypínací tlačítko, jehož stisk je sice nezvykle nízký, ale přesto celkem pohodlný. Dolní stranu okupuje již tradiční Fast-port, mikrofon a masivní kovové očko pro šňůrku. S telefonem dostanete v balení kožené poutko na zápěstí, očko tedy hned můžete zužitkovat.


Po odsunutí krytky se objeví rozměrná čočka fotoaparátu -- xenonový blesk je umístěn nad ní, mimo krytku

Kapitolou samou pro sebe je zadní strana telefonu, potažená černým plastem s měkkým, jakoby gumovým povrchem. Modul fotoaparátu je výrazně vystupující, ještě jej však umocňuje masivní krytka. Pokud odhlédneme od jejího přínosu v ochraně čočky, je krajně nepraktická. Jednak velmi zvyšuje šířku telefonu a lze ji také velmi lehko otevřít. Při vytahování z kapsy jsem tak pravidelně nechtěně krytku otevíral (a tím pádem také zapínal fotoaparát) . Pokud tedy tento užitečný/nenáviděný prvek posuneme směrem dolů, ukáže se rozměrný objektiv, vedle kterého se nechází zrcátko pro autoportréty. Blesk spolu s asistenční červenou diodou pro zaostřování se nachází nad objektivem a krytkou již chráněn není. Sony Ericsson je prvním telefonem vybaveným klasickým výbojkovým bleskem, který je několikanásobně účinější než u telefonů běžně používané LED diody. Více v kapitole „Fotoaparát“.


Fotografování s K800i -- Kryt baterie je větší než u K750i

Malý kryt baterie nemá žádnou vůli, odsunuje se směrem dolů. Konstrukčně se jedná o podobné řešení jako u K750i, která také měla kryt menší a baterii jste z pod něj museli vysunout. Zde je však pro vyjmutí Li-pol baterie s kapacitou 950mAh více místa. Telefon s tak bohatou výbavou má přirozeně i větší odběr energie. Pokud si s ním budete hrát, poslouchat hudbu, fotit a surfovat po internetu, budet muset nekompromisně sáhnout po nabíječce každý večer. Pokud se však omezíte na pár minut hovoru a několik zpráv denně, měl by sloužit bez dobíjení zhruba 3 dny. Ještě jsem zapomněl pochválit celkovou konstrukci telefonu, která je příkladně pevná a dokonale zpracovaná. Sony Ericsson by některým výrobcům mohl jít co se zpracování telefonů týče za vzor.


Elegantní lifestylová krabice -- sluchátka a poutko na ruku -- porovnání se Samsungem X820

Displej – QVGA se stává klasikou

Dlouhou dobu se Sony Ericsson u svých telefonů klasické konstrukce držel displejů s rozlišením 176 x 220, zatímco QVGA displeje používal zejména u otáčecích a véčkových telefonů. Sony Ericsson je tak první „klasikou“ vybavenou displejem s rozlišením 240 x 320 bodů. Zobrazení je velmi kvalitní a při rozměrech 31 x 42 mm také dostatečně jemné, jednotlivé pixely lze rozeznat pouze při velmi blízkém zkoumání. Displej zobrazí 262 tisíc barev. Pochválit musím také dobrou čitelnost na přímém slunci, antireflexní vrstva dobře odvádí svou práci. To je také změna k lepšímu oproti K750i


QVGA displej je velmi kvalitní a jemný

Klávesnice – zarovnat do bloku a pryč

Velkým displejem poněkud utlačovaná klávesnice je menší než je u telefonů těchto rozměrů obvyklé, rychlosti a komfortu psaní to však nevadí. Pochvalu si zaslouží dobře zpracovaný joystick, který je přiměřeně jemný a i když mu chybí gelová čepička, prst po něm neklouže. Okolo něj se však usazuje množství nečistot a prachu, kdoví jak to bude s funkčností za pár měsíců. Dobrou velikost mají i plastové funkční klávesy kolem joysticku, jejich stisk je příkladný a pohodlný.


Klávesnice je menší, ale přesto pohodlná

Pravidelně uspořádaná tlačítka alfanumerické klávesnice jsou vyrobena z tvrdé gumy a mají poněkud tužší stisk. Než budete rychlíci v pasní SMS zpráv, chce to chvilku si zvykat. V orientaci však pomáhají výraznější spáry a profilování jednotlivých řad. Při psaní je alfanumerická klávesnice dost hlučná, zvláště u střední svislé řady je prolomení membrány doprovázeno hlasitým cvaknutím. V tichém prostředí bude se Sony Ericssonem těžké zachovat dekórum. Zatímco funkční část kláves je podsvětlena jemným fialovým světlem, pod alfaumerickou částí svítí již standardní bílé diody.


Horní polovina klávesnice je podsvětlena fialově, dolní bíle

Hlavní menu, ovládání – Fialový multitasking

Po zapnutí se telefon nejdříve zeptá, zda-li jej chcete zapnout v normálním, nebo offline režimu. V obou případech je vyžadována SIM karta, bez ní se nepohnete. Při prvním zapnutí nás přivítal opět známý průvodce nastavením, přičemž nás zaujal poslední krok. Telefon nám nabídnul automatické nastavení datových profilů. Funkce nás však zklamala, telefon zahlásil chybu a nastavení neprovedl. Upřímně, nenapadá mě způsob, jakým si K800i o nastavení řekne, naši operátoři tento způsob ale zřejmě nepodporují.

Pohotovostní režim příliš změn napřinesl, což je jedině dobře. Jedinou odlišností je umístění hodin a datumu do pravého dolního rohu. Nastavit si však můžete také zobrazení velkých hodin přes celou dolní třetinu displeje. Na pozadí může být animovaný obrázek, v továrním nastavení jím je fialový motiv, hodící se k podsvětlení funkčních kláves. Tmavě fialové menu je opět plné animací, položky vyjíždějí z různých stran, hlavní menu ze středu. V práci to však nezdržuje, v podnabídkách se lze pohybovat už když další položky teprve animovaně rolují k dolní části displeje. Ačkoliv je Sony Ericsson K800i obecně rychlý telefon, v průběhu používání budete narážet na nepříjemné prodlevy. Obecně si vteřinku počkáte při vstupu a návratu do hlavního menu nebo při spouštění menu činností. Naopak práce s obrázky a multimédii byla oproti K750i citelně zrychlena a reakce ve Správci souborů jsou okamžité.


Pohotovostní režim --- Hlavní menu ve fromě matice 3 x 4 -- Animace podnabídky (vyjíždí shora)

Kapitolou samou pro sebe je Menu činností. To bylo poprvé použito u K750i, v případě K800i jej však Sony Ericsson dotáhl téměř k dokonalosti. Nabídku lze kdekoliv v menu rychle spustit malým tlačítkem vpravo od korekční klávesy. Menu činností obsahuje čtyři záložky, z nichž tři známe již z K750i. Ta první sdružuje zmeškané hovory, události a příchozí zprávy. Škoda je, že neukazuje nové emaily. Třetí záložka sdružuje vlastní zkratky, díky kterým se rychleji dostanete k vámi často používaným aplikacím a funkcím. Čtvrtá záložka se týká internetu, zobrazuje často navštěvované záložky, odkazy apod.


Menu činností: zmeškané události, spuštěně aplikace a funkce, vlastní zkratky, záložky a internet

Až nakonec jsem si nechal druhou záložku v menu činností, který je bezpochyby nejzajímavější. Sony Ericsson K800i se díky ní téměř vyrovnal chytrým mobilům, alespoň co se multitaskingu týče. Záložka Spuštěné aplikace zobrazuje funkce a JAVA aplikace běžící na pozadí, minimalizované. Rovnou ale podotýkám, že kromě JAVA aplikací se dá takto minimalizovat pouze zlomek funkcí a nabídek. Mezi nimi je například emailový klient, psaní nové zprávy, přehrávač hudby, rádio, stopky a odpočítávací měřič. Internetový prohlížeč mezi nimi není, díky menu činností si však z něj můžete k nějaké funkci odskočit. Ne vždy vás však telefon posléze vrátí zpět k internetu, v tomto případě se K800i nechová příliš předvídatelně. Kromě některých položek můžete mít minimalizováno několik JAVA aplikací. Zkoušel jsem minimalizovat všechny funkce a 10 JAVA aplikací a telefon stále nejevil žádné známky zpomalení, ani v průběhu poslechu hudby nebo prohlížení paměťově náročných paměťových stránek. V tomto smartphony dokonce předčí. Zajimavostí je, že pokud máte minimalizováno 3 a více aplikací, telefon vypne pro ušetření operační paměti animace v menu.

Telefonní seznam a telefonování – hovor pro Nováka, videohovor pro Čížka

Telefonní seznam je zcela standardní, nedoznal žádných změn. Telefon pojme 1000 jmen s celkově 2500 čísly. Ke každému kontaktu lze v přehledných záložkách vyplnit řadu informací včetně obrázku a melodie. Zcela bezproblémová je synchronizace. Můžete si vybrat, zda-li se jména budou řadit podle křestního jména nebo dle příjmení. Velmi nepříjmenou vlastností všech Sony Ericssonů je chybné řazení jmen s diakritikou na začátku jména. Pana Čížka je proto třeba hledat až na samém konci seznamu, ačkoliv by patřil na zcela opačnou stranu. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, hlasové vytáčení i ovládání. Na příchozí hovor se můžete nechat upozornit 74-hlasou polyfonnií, častěji to však bude MP3 vyzvánění. To zní dobře, reproduktor ani na nejvyšší hlasitost neskřehotá a zvuk je kvalitní. Více basů a méně plochosti by však nezaškodilo. Pokud vás hudba omrzí, lze jako upozornění na příchozí hovor nastavit také video, jeho mnohdy nepříliš atraktivní zvuk se ale melodií nahradit nedá.


telefonní seznam -- detail kontaktu -- úprava kontaktu -- příchozí hovor

Ačkoliv se o kvalitě reproduktoru pro hovory nezmiňuji přiliš často, nyní ho musím pochválit. Zvuk ze sluchátka je překvapivě basový, kvalitní a nabízí jednu z nejlepších reprodukcí hlasu druhého účastníka. Díky druhé kamerce si naplno užijete také největšího výdobytku sítě UMTS – videohovorů. Ty jsou dobře ovladatelné, místo odesílání videa lze rychle nastavit alternativní obrázek. Z kontextové nabídky není problém zvolit lepší/horší kvalitu videa, vyvážit bílou nebo přepnout na hlavní fotoaparát. Chování telefonu lze upravit vyzváněcími profily, které lze po vzoru Nokie rychle přepínat pomocí vypínacího tlačítka. Nechybí filtrování hovorů podle skupin, které ale nejsou provázáy s těmi vytvořenými v telefonním seznamu.


hovor -- videohovor -- prostředí videohovoru -- výběr odesílaného obrázku -- nastavení

Zprávy – švédsko-japonská klasika s RSS

Co se zpráv týče, nabídka se příliš nemění. Uspořádání je stejné jako u K750i, na displej se toho jen vejde víc. V psaní textů pomáhá mimořádně povedený slovník T9, který si pamatuje vámi preferovaná slova a navíc doplňuje některá vámi často používaná slovní spojení. Psaní textů je tak o mnoho snažší. Editor SMS zpráv zůstal beze změny, stále jsme se nedočkali odpočítávání znaků. To se objeví až těsně před naplněním počtu znaků dílčí zprávy. Počet uložitelných SMS zpráv je odvislý pouze od velikosti volné sdílené paměti. Nový grafický kabátek dostal editor MMS zpráv, funkčnost a intuitivnost ale zůstala. Odesílat a přijímat lze zprávy až do velikosti 300 kB. Psaní nových SMS i MMS lze minimalizovat a díky menu činností se k editoru později vrátit


Nabídka zpráv -- Editor SMS --- Novinka: čtečka RSS kanálů -- prostředí RSS kanálu

Malým faceliftem si prošel také emailový klient. Opět si poradí až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých emailů i s přílohami. Novou grafickou podobu má však samotné psaní i čtení zprávy. Obojí stylizované do žlutého listu papíru. Novinkou je také možnost zmenšit si písmo pro čtení emailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také emailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat. Zcela nová je čtečka RSS zpráv, umožňující stahovat nové zprávy automaticky v nastaveném intervalu. O novinkách na zvolených RSS kanálech vás telefon upozorní ikonkou v záhlaví. Při kliknutí na určitou zprávu se otevře prohlížeč a po chvilce již můžete číst nový článek. Některé kanály (napřílad u serverů idnes) se nám nepodařilo přidat, telefon ani nezahlásil chybu. Hodila by se také možnost vytvářet složky.


nabídka emailové účtu -- doručené emaily -- psaní emailu -- jeho čtení v celoobrazovkovém a normálním režimu

Organizační funkce – Cybershot naplánuje…

Ačkoliv se v kuchyni Sony Ericssonu toto menu již po léta nemění, nyní si pro nás šéfkuchař připravil v kalendáři novinku. Přidávání nové události je rozděleno na dvojici záložek, přičemž na druhé objevíme funkce, po kterých uživatelé tolik volali – opakování události a možnost celodenní události. Výborně. Kalendář samozřejmě nabízí klasický měsíční, týdenní a denní pohled, umí na události upozornit, ale tón se bohužel změnit nedá.Úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič a paměť kódů zůstali beze změny. Z nabídky nezmizelo ani dálkové ovládání přes Bluetooth.


kalendář s měsíčním --- a týdenním náhledem -- nová událost -- přehled úkolů -- budíky

Datové funkce – konečně s UMTS a kvalitním prohližečem

Sony Ericsson se může pochlubit kompletním triem připojení na krátkou vzdálenost. Tvoří jej infraport, konektor Fast-port, přes který můžete telefon připojit k počítači USB 2.0 kabelem a využít Mass Sotrage a Bluetooth v nové verzi 2.0 s vyšší přenosovou rychlostí a podporou stereo zvuku. K internetu se kromě GPRS třídy 10 připojíte pomocí sítí 3.generace UMTS, poskytující rychlost připojení až 384 kb/s. Na EDGE se v K800i opět nemůžeme těšit, Sony Ericsson však nabízí identický model K790i, který přišel o podporu UMTS, do vínku mu však bylo dáno právě EDGE. Jinak se jedná o zcela stejný telefon. Sony Ericsson poprvé použil průchozí nabíječku, takže nyní lze během dobíjení připojit také hudební příslušenství nebo například datový kabel.


Diktafon --- domácí stránka je nastavena na Google --- mobilenet v K800i -- zmenšení stránky

Vlajková loď Sony Ericssonu pro tento rok si oproti předchůdci značně polepšila co se webového prohlížeče týče. Dodala jej společnost Netfront, což už samo o sobě slibuje dobré výsledky. Prohlížeč skutečně šlape na paty v současnosti nejlepšímu prohlížeči v mobilních telefonech který nalezneme v nových Nokiích S60. Pokud vypneme režim Smart-fit, který se snaží vtěsnat celou stránku na šířku displeje, zobrazí se nám i složité stránky přesně tak, jako na počítači. K dispozici je také režim na šířku, zmenšení písma nebo celé stránky, automatické hledání rss kanálů apod. Pohyb ani načítání sice není tak svižné jako u již zmiňovaných Nokií, prohlížeč navíc občas z nepochopitelných důvodů odskakuje na začátek stránky. Pro pohyby po stránce není použit kurzor myši, ale tradiční skákání po odkazech, které je však zvláště u složitých stránek trochu nepraktické a zdlouhavé. Celkově se ale prohlížeč povedl, konečně se lze i s „hloupým“ telefonem podívat na plnohodnotné internetové stránky. Do této chvíle to možné nebylo.

Zábava a multimédia: co je to nuda?

Ačkoliv se K800i neřadí mezi Walkman telefony, s čistým svědomím by k nim mohl patřit. Hudební přehrávač je naprosto totožný, jen oranžovou barvu vystřídala šedá. Skladby se třídí podle ID3 tagů, nechybí vlastní seznamy skladeb a samozřejmě přehrávání na pozadí. 5-ti pásmový ekvalizér přišel o funkci Mega-Bass, která ale podle mého názoru nebyla příliš použitelná. Aktivovat lze nově prostorový režim. Sluchátka dodávaná s telefonem jsou o třídu horší než ty, které známe z krabic Walkman telefonů. Pecky přesto nehrají úplně špatně, pokud si trochu pohrajete s ekvalizérem tak pro nenáročný poslech stačí. Kdo by si chtěl připojit svá vlastní sluchátka má smůlu, Sony Ericsson nepřibalil redukci na 3,5mm Jack. Kromě paměťové karty s dostatečnou kapacitou tak budete muset zřejmě zainvestovat také do redukce. Z hudebních funkcí je přítomno také stereo FM rádi s praktickou funkcí RDS.


Prostředí hudebního přehrávače je stejné jako u Walkman telefonů -- stereo FM rádio s RDS

Obrázky, videa a další multimédia si lze prohlížet ve správci souborů, a to navíc velmi rychle. Oproti K750i byla práce například z miniaturami obrázků citelně zlepšena, teď není nutné téměř vůbec čekat. Kromě fotoalba združující snímky a videosekvence z fotoaparátu lze ve všech dalších oddílech vytvářet nové složky. Samozřejmostí je prohlížení obrázků na celém displeji, novinkou je zobrazení na časové ose. Přehledně tak vidíte, který den jste co vyfotili a natočili. Součástí výbavy je i velmi kvalitní editor fotografií PhotoDJ, který zvládne takové operace jako dodatečnou redukci červených očí (pokud by stejný režim blesku nepomohl), editor videosekvencí VideoDJ a léta stejný skladatel polyfonních melodií MusicDJ. Novinkou je propracovaný Videopřehrávač, který si poradí s komprimovanými formáty 3GP nebo MPEG4. Video lze sledovat ne šířku v celoobrazovkovém režimu, libovolně jej přetáčet, zvětšovat výřezy a dokonce z něj ukládat screenshoty. Jemný displej umožňuje sledovat filmy také v původním znění s titulky.


Správce souborů -- fotografií a videí -- paměťovou kartu nedostanete - 70MB paměti musí stačit

Každý správný multimediální telefon by měl mít v zásobě pár her. Sony Ericsson se v K800i vytáhl a přichystal si pro nás trojici graficky povedených 3D her, které oplývají vynikající hratelností. Chytlavý tenis a neméně zábavný 3D minigolf známe již z dřívějška, podmořský Foto Quest fishing je však novinkou. Ve hře máte za úkol fotografovat různé druhy ryb, plnit úkoly a přitom si dávat pozor na ubývající vzduch. Když ji jednou začnete hrát, je velmi pravděpodobné, že se po chvíli přistihnete, jak fotíte již hodinu. Mě zastavila až vybitá baterie :-). Zábavu poskytně také apliakce Foto Warp na deformaci obličeje. Přímo z ní se fotoaparátem vyfotíte a poté se již díváte na možnosti deformace vašeho obličeje. Ve finále může být proti vám i Quasimodo učiněný krasavec. Vážnější a užitečnější je aplikace pro bezdrátrový tisk na tiskárnách HP.


Výborné 3D hry jsou součástí výbavy


VideoDJ - PhotoDJ - MusicDJ - PhotoWarp zdeformuje obličej - HP tisk

Sony Ericsson nabízí i novinku v podobě mobilního blogování ve spolupráci se serverem Blogger. Ihned po vyfocení snímku lze zvolit položku „Odeslat do Blogu“ a telefone automaticky vytvoří blog, změnší fotografii a po doplnění vašeho krátkého popisu ji odešle. Vše je příkladně jednoduché a rychlé. Zároveň s tím vám přijde sms zpráva s adresou, kde na internetu svůj blog nalezeznete a jak jej upravovat z počítače. Fotografie se zmenšují na rozlišení 800 x 600 bodů, videosekvence bohužel odesílat nelze. Pokud máte datový paušál, jedná se o zajimavou možnost jak rychle vystavit na internet přítelům své fotky z dovolené. Alespoň tedy pokud trávíte dovolenou někde na našem území, nechtěl bych vidět účty za datový provoz způsobený blogováním ze zahraničí. Ostatně, na výsledky mého krátkého mobilního blogování se můžete podívat na adrese: mobilenetk800i.blogspot.com


vyfotit a zvolit "Odeslat do Blogu" -- napsat popisek -- a do blogu s ním. --- podoba blogu v prohlížeči telefonu

Fotoaparát – nejlepší 3mpx mezi telefony

Stejně jako se K750i kvalitou snímků zařadila na špičku 2mpx fotomobilů, činí tak i K800i o kategorii výše, mezi 3,2 Mpx mobily. Konkurenci zde v podstatě nemá, jediným soupeřem je Nokia N80, která však nemá autofocus, xenonový blesk, režim Best Pic ani Panorama. Právě jsem vyjmenoval čtveřici funkcí, které kromě rozlišení tvoří největší lákadlo fotoaparátu v K800i. Fotoaparát lze zapnout v nabídce nebo odsunutím krytky objektivu. Telefon se po vzoru digitálů drží na šířku, pravý ukazováček ideálně dopadne na dvojfázovou spoušť. .


displej při focení -- praktické a rychlé menu fotoaparátu -- rychlá volba scény malým tlačítkem u reproduktoru

Autofocus s sebou přináši neoddiskutovatelnou výhodu ve variabilním ostření. Není nastaven na nekonečno a předměty v nekritičtější zóně 0,5 – 2 metry jsou tak dokonale ostré. Na druhou stranu ostření nějakou chvíli trvá (zhruba 1-2 vteřiny). V praxi tedy zlehka namáčknete spoušť, počkáte až telefon potvrdí zaostření a poté snímek vyfotíte. Autofocus však lze vypnout a fotit pohotově bez čekání. Ve zhoršených světelných podmínkách pomáhá silný xenonový blesk. Sony Ericsson K800i je tak prvním telefonem se standardním výbojkovým bleskem jaký známe z fotoaparátu. Jeho výkon několikanásobně předčí všechny LED diody v ostatních telefonech, pohodlně a silně osvítí předměty 2-3 metry vzdálené. Konečně tak není problém fotit v klubech, na oslavách a dalších tmavých místech, kde měly mobilní foťáčky vždy velké problémy. Účinný je také režim blesku pro redukci červených oči, který opravdu hodně pomáhá.


možnost vypnutí autofocusu --- režim BestPic --- samozřejmostí jsou různé rámečky

Kromě mnoha obrazových efektů, rámečků, vyvážení bílé atd. lze pomocí horního malého tlačítka u reproduktoru rychle zvolit jeden z přednastavených scénických režimů (sport, noc, portét, dokument apod.). Dolní tlačítko naopak aktivuje jeden z režimů snímání. Kromě standardního a sériového snímání jsou k dispozici také dvě zajímavé volby. Funkci panorama známe již z předchozích modelů, režim Best Pic je však zcela nový a musím říct, že silně použitelný. V okamžiku stisknutí spouště se vyfotí 9 snímků rychle za sebou (v rozmezí asi 1 vteřiny) v plném rozlišení. Následně si vyberete jeden nebo více snímků, které se vám nejvíce líbí a následně je uložíte.


Exteriér za slunného dne -- 4x zoom --- maximální 16x zoom


západ slunce (barvy podal telefon velmi věrně)


ve dne --- v noci bez blesku (noční režim chybí) -- s bleskem (výbojkový blesk je velmi výkonný)

Snímky dopadly podle očekávání velmi dobře a bez váhání mohu říct, že Sony Ericsson K800i přebírá od Nokie N80 žezlo nejlépe fotícího mobilního telefonu. Snímky jsou ostré, s dobrým podáním barev a detailů. Kvůli malému objektivu se v otázce přepalů nemůže rovnat klasickým digitálům, v ostatních oblastech se jim však povážlivě přibližuje. Například kvalitou snímků předčí jeden můj 4 roky starý kompaktní digitál s rozlišením 2mpx. Díky autofocusu a makro režimu si můžeme vychutnávat i opravdu detailní a pěkně vykreslené makrosnímky. Fotografie s rozlišením 2048 x 1536 bodů mají průměrnou velikost 500 - 800 kB, většinou však kolem 650 kB.


Makro režim je velmi kvalitní



efekty: negativ a sépie --- režim panorama


kompenzace expozice: - 2.0 EV --- + 2.0 EV --- rámečky

O to větším zklamáním jsou videosekvence, které jsou v porovnání s konkurencí tragické. Rozlišení 174 x 144 bodů a nízká snímková frekvence jsou v porovnání s tak kvalitním fotoaparátem zarážející. Protože má K800i výbojkový blesk, není možné si například v noci při natáčení videa na scénu posvítit. To je každopádně škoda a LED dioda by zde také měla být. Přišli jsme tak rovněž o mnohdy užitečnou funkci Světlo.

Ukázkové video 1 (3GP, 236 KB)

Ukázkové video 2 (3GP, 331 KB)

Zhodnocení – ideální telefon pro mnohé

Sony Ericsson K800i se opět pro mnohé stane ideálním přístrojem spojujícím organizační, datové i multimediální funkce. Povážlivě se také kvalitou fotografií přibližuje běžným digitálním kompaktům. Stejně tak tomu bylo u K750i, ale kvůli vyšší ceně se telefon stal pro mnohé nedosažitelným snem. Stejné to, alespoň první měsíce, bude i v případě K800i. Opět jde o špičkový telefon, který svému majiteli nabídne v podstatě vše, co lze od mobilního telefonu dnes chtít. Bez okolků jej můžeme pasovat na nejlepší „hloupý telefon“, tedy přístroj bez operačního systému. A těch pár drobných chyb které jsou vlastní každému telefonu mu můžeme s klidem odpustit, je přeci tím nejchytřejším hloupým…Sony Ericsson K800i bude k dostání již v srpnu za cenu 12 – 13 tisíc korun.

sony-ericsson-k800i
Klady
  • velice kvalitní fotoaparát
  • podpora UMTS s videohovory
  • jemný displej
  • plnohodnotný internetový prohlížeč
  • Bluetooth 2.0
Zápory
  • chybí EDGE
  • vyšší hmotnost
  • překážející krytka fotoaparátu
  • chybné řazení jmen v tel.seznamu
Diskuze ke článku
St@n
Fakt dobrá recenze,dal bych vám 1 :-)
petanek
Sice ttu píšete o vieohovorech pro pana Čížka ale mě se tam moc o tom nezdá jinak je to fajn recenze takovou vychytanou sem nikde neviděl tak prosím řeknětě mi něco VÍCE o videohovorech třeba kolik má "mpx" apod.... předem děkuji za Zpětnou odpoved
Turek7
Podaří se mě do toho "nacpat" i paměťová karta micro SD ???
Martin Pultzner
Dobrý den. Nepodaří, Sony Ericsson K800i nepodporuje karty formátu micro SD. Použít lze pouze kartu Memory Stick Micro (M2).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze