Sony Ericsson K770i: TEST Cyber-shot fotoaparátu
recenze

Sony Ericsson K770i: TEST Cyber-shot fotoaparátu

11

Dříve než Vám nabídneme recenzi modelu K770i, přinášíme rozsáhlý test fotoaparátu včetně možnosti porovnání s modelem K800i. Je model K770i lepší než starší model K800i? Dozvíte se právě v tomto testu a srovnání Cyber-shotů s 3,2 Mpx.

Následující článek se zabývá pouze 3,2 Mpx fotoaparátem v Sony Ericssonu K770i Cyber-shot. Recenzi telefonu si budete moci přečíst již brzy.

Sony Ericsson se hrdě hlásí značkou Cyber-shot k řadě velmi úspěšných telefonů z hlediska zabudovaných fotoaparátů. Označením K770i spadá pod zatím nejúspěšnější model K800i, se kterým se bude moci právě v našem testu hrdě srovnávat.


Sony Ericsson K770i na oficiálních fotografiích

TIP: Přečíst si můžete i preview modelu K770i Cyber-shot.

Technické parametry fotoaparátu a kamery

Rozlišení fotografií 3 Mpx ( x pixelů)
Nižší rozlišení fotografií 2 Mpx, 1 Mpx, VGA (640 x 480 px)
Zoom ano, až 16x digitální zoom
Blesk ne, pouze přisvětlovací LED dioda
Autofocus, makro režim ano, s automatickým makrorežimem
Stabilizátor obrazu ano
Krytka fotoaparátu ano, přesuvná magnetická krytka
Paměť 16 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (256 MB v balení)
Režimy snímání Normální (jeden snímek), BestPic (9 snímků pořízených rychle za sebou, lze nastavit snímání rychle nebo pomalu), Panorama, Rámečky
Samospoušť vypnuto, 10 sekund
Vyvážení bílé automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka
Měření expozice normální, podle středu
Barevné efekty vypnuto, černobílý, negativ, sépiový odstín, solarizace
Barevné rámečky ano
Náhled zapnuto, vypnuto
Vynulovat čísla souborů ano
Citlivost ISO automaticky, ISO 100, ISO 200, ISO 400
Kvalita obrázku vysoká, normální
Světlo ostření automaticky, vypnuto
Zvuk závěrky Zvuk 1, Zvuk 2, Zvuk 3, Zvuk 4, vypnuto
Přední kamerka pro videohovory ano, rozlišení VGA (640 x 480 px)
Video 176 x 144 pixelů
Možnosti videa noční režim, samospoušť, mikrofon (zapnuto, vypnuto), měření expozice, vyvážení bílé, barevné efekty, stabilizátor obrazu, přisvětlení bílou LED diodou
Další funkce PhotoDJ (editor fotografií)

Ovládání a ergonomie

Sony Ericsson K770i nabízí téměř stejný komfort v oblasti ovládání fotoaparátu, jako tomu je u ostatních modelů s přívlastkem Cyber-shot. Spouštět fotoaparát můžete buďto přesunem krytky mimo čočku, nebo v menu telefonu příslušnou ikonkou. Po zapnutí se aktivuje příjemné modré podsvícení částí tlačítek, která jsou co by zkratky příjemným ulehčením při nutnosti změn v nastavení. Fotografování probíhá v režimu na šířku, a to dvoufázovou spouští, kterou se chlubí klasické fotoaparáty.

Rychlost ostření, focení, ukládání a práce s fotografiemi

Rychlostí model K770i příliš neoplývá. Od telefonu, který se na trh dostal více než rok a půl po prvním Cyber-shotu K800i, jsme čekali více inovací. Ostření v podobě rámečku zbarvujícím se do zelena probíhá po namáčknutí zhruba 2-3 vteřiny, čímž je vyloučeno rychlé focení se zaostřením, jako tomu bylo u jiných Cyber-shotů. Ve tmě s použitím vysoce svítící diody je časový výsledek ostření ještě o stupínek horší. Prodleva mezi stisknutím a následným vyfocením snímku je prakticky nulová.

Ukládat fotografie můžete samozřejmě jak do telefonu, tak i na paměťovou kartu (s telefonem dostanete 256MB). Počítejte zhruba s 1-2 vteřinami, než se snímek o velikosti menší než 1MB uloží. Příjemně Vás potěší složka Fotogalerie, která doznala menších změn. Fotografie se řadí dle Vámi zvolených parametrů, či-li dne, měsíce, roku. Listování mezi desítkami fotografií už nemusí být tak nezábavné jako doposud.

Zajímavé je modré podsvícení zkratek v podobě osmi tlačítek klávesnice. Nastavení proto zvládne kdokoliv ve velmi krátké době. Zarážející nám přišel zvuk linoucí se z útrob funkčních kláves po celou dobu zapnutého fotoaparátu, resp. modrého podsvícení. Může se jednat o vadu jednotlivého kusu. Kdyby výrobce přidal na kvalitě fotoaparátu v takové míře, se kterou si pohrává s efekty a podsvícením, měli bychom na trhu desítky skvělých fotomobilů.

Souboj telefonů Cyber-shot

Testovací fotografie jsme pořizovali s telefony Sony Ericsson K770i a Sony Ericsson K800i. Budete moci srovnat, jak moc se nový model přiblížil k elitnímu Cyber-shotu K800i, který i po dlouhých měsících prodeje stále boduje co se kvality fotografií týče. Pojďme porovnat kvalitu fotografií produkovaných dvojicí švédsko-japonských 3,2 Mpx fotomobilů.

Kvalita fotografií - exteriér

Oba telefony nabízejí téměř na chlup shodné prostředí fotoaparátu, kvalitou pořízených snímků se však odlišují. Na fotografiích s přírody je patrný rozdíl zejména v pojetí barev oblohy, která u modelu K770i vypadá až příliš vysněně modrá. Barvy jsou výraznější a na první pohled jsou fotky líbivější. Možná se chce Sony Ericsson záměrně přiblížit pojetím barev fotografiím, které produkují některé Nokie.


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i

Totožná paleta efektů vybízí k tomu, abychom udělali srovnání fotografií: černobílá, negativ, sépiový odstín a solarizace. Výsledek je poněkud zarážející. Zatímco u černobílé fotografie a negativu nepozorujeme žádný větší rozdíl, sépiový odstín vytváří model K770i o úroveň jinačí, jinak tomu není ani v případě solarizace. Názor na lepší snímky z dvojice modelů nechť si každý udělá sám.


Černobíle: Sony Ericsson K770i ---- Sony Ericsson K800i


Negativ: Sony Ericsson K770i ---- Sony Ericsson K800i


Sépiový odstín: Sony Ericsson K770i ---- Sony Ericsson K800i


Solarizace: Sony Ericsson K770i ---- Sony Ericsson K800i

Kvalita fotografií - interiér

Vnitřní prostory jsou pro model K770i ošemetná záležitost. Přítomná LED dioda sice osvítí značný prostor, ale při focení bližších předmětů pozorujeme spíše přesvícenou fotografii, chybí možnost regulace intenzity diody. Model K800i má kvalitní xenonový blesk, který vytváří v dvojici s červenou LED diodou určenou k zaostřování věrohodnější fotografie.

Makro režim

S makro režimem si poradí oba krasavci velmi dobře. Malá výtka bude směřována pouze k modelu K770i, který má snahu fotografie směrem k okrajům rozostřovat. Patrné je to např. na snímku sukulentu. O odlišnosti v barevném spektru už řeč byla, i zde platí, že nový model dělá na pohled pěkné fotografie. Snímky, blížící se svou barevností více skutečnosti, ale pořídíte s telefonem K800i.


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i


Sony Ericsson K770i ----------- Sony Ericsson K800i

Video

Kdy už se výrobce zamyslí a začne trochu přidávat na vývoji po stránce nahrávání videa ve větším rozlišení než známých 176 x 144 bodů?! Sony Ericsson K770i video pořídí, ale zázraky nečekejte. Dokud se vývoj nehne směrem k VGA rozlišení nabízející některé Nokie, bude možnost nahrávání videa v telefonech Sony Ericsson stále jen druhořadá záležitost, bez které se raději každý obejde.

Zhodnocení

V našem testu fotoaparátu telefonu Sony Ericsson K770i bohužel vyhrál protivník, přes rok a půl starý model K800i, který nabízí stále velice kvalitní snímky ať už v interiéru, nebo exteriéru. I s makrem si poradí navýsost dobře. Uplynulá doba mezi zahájením prodeje jednoho a druhého modelu je dlouhá, změn v prostředí a kvalitě fotografií jen hrstka. Kdo touží po elegantním a tenkém modelu K770i, pak zajisté přimhouří oči a pořídí si jej i přes cenu pod hranicí osmi tisíc korun. Model K800i se stále prodává, a to za cenu o dva tisíce levnější. Nepotěší však svou tloušťkou a vystupující krytkou fotoaparátu. Švédsko-japonský výrobce však nabízí ještě jednu alternativu v podobě K810i. Designově kontroverzní telefon je tenčí než K800i a má praktičtější krytku fotoaparátu. Je však dražší, než testovaný model K770i.

sony-ericsson-k800i
Klady
  • výborně vyřešená krytka fotoaparátu
  • modré podsvícení zkratek
  • vysoce svítící bílá LED dioda
Zápory
  • video v rozlišení 176 x 144 pixelů
  • pomalé zaostřování
  • chybí stabilizátor obrazu
Diskuze ke článku
Galovie
U obidvoch je strašne slabé video...proste nestačí...ja sám mám SE K800i...a z jeho fotkami som spokojný...ale to video...katastrofa..nech SE vymyslí ďalšiu radu nejakú Y a to budú mobily zase pre natáčanie videa,keď nevie dať do nového mobilu väčšie rozlíšenie videa...je to smutné...a ešte niečo---obidvaja by mali krajšie fotky,keby mali 16,7 mil.farieb,čo je u konkurenčnej Nokie normálne,pre SE je to tabu...boli by o čosi kvalitnejšie...toto vytýkam SE ale aj tak je to dobrá značka,len musí vyvhytať pár múch ako sa povie...dúfam,že už v tomto roku 2008!!! Galovie.
JohnyAsbest
Nokia N82 forever.
Martin Pultzner
Dobrý den. Jen Vás poopravím ve Vašem tvrzení. Na kvalitu fotografií nemá žádný vliv počet barev, které displej dokáže zobrazit (16 milionů, 262 tisíc, 65 tisíc apod.), tyto dva parametry spolu vůbec nesouvisí.
Jura
Super! Uz se tesim na recenzi! Posilam sve diky redakci!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze