Sony Ericsson K770i: další horkokrevný Cyber-shot
recenze

Sony Ericsson K770i: další horkokrevný Cyber-shot

29

Sony Ericsson uvedl již na podzim do prodeje fotomobil s označením K770i, který je zařazen do série Cyber-shot. V elegantním tenkém těle nalezneme 3,2 Mpx fotoaparát a podporu sítí 3.generace. My Vám po recenzi fotoaparátu přinášíme celkovou recenzi tohoto modelu s výborně řešenou krytkou fotoaparátu a mnoha užitečnými funkcemi. VIDEO

Telefon s nádechem Cyber-shot nesoucí označení K770i nepřináší příliš velký převrat v zavedeném stylu, i tak na něm ale nalezneme několik prvků, které hodnotíme velmi kladně. Samozřejmě prozradíme až v průběhu recenze, které to jsou. Nyní můžeme s klidem konstatovat, že model K770i je více než dobrým pomocníkem na práci, zábavu, i fotografování. Nabízí sice poněkud menší displej, než jeho vyspělejší kolega K800i, avšak boduje zejména co se výdrže a stability týče. Přečtěte si pečlivě naší recenzi telefonu Sony Ericsson K770i.


Sony Ericsson K770i na oficiálních fotografiích

Technické parametry

Rozměry 105 x 47 x 14.5 mm
Hmotnost 94 gramů
Barevné provedení hnědá (Truffle Brown) a fialová (Ultra Violet)
Sítě Tri-band GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 MHz
Displej 1,9 palců, 240 x 320 pixelů, TFT, 262 000 barev
Paměť 16 MB vnitřní
slot pro karty Memory Stick Micro (256 MB v balení)
Operační systém -
Organizační funkce Emailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, nová RSS čtečka, webový prohlížeč NetFront
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, FM stereo rádio s RDS, TrackID, Java MIDP 2.0, Flight mode
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), 3x digitální zoom, autofocus, LED dioda
CIF kamera (352 x 288 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa (176 x 144 pixelů)
Připojení USB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0 (A2DP), GPRS (třídy 10), UMTS (384 kbps)
Baterie a výdrž Li-pol 860 mAh
pohotovost max.: 400 hodin (GSM i UMTS)
max. doba hovoru: 600 minut (v UMTS 155 minut)
max. doba videohovoru: 90 minut
Cena a dostupnost 7 070 Kč včetně DPH
listopad 2007

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 860 mAh
  • CD se softwarem
  • headset
  • USB datový kabel

plus Plusy

  • výborně řešená krytka fotoaparátu
  • fotoaparát Cyber-shot s 3,2 Mpx
  • FM rádio s RDS
  • USB s podporou Mass Storage
  • hudební přehrávač
  • aplikace Světlo (rozsvítí LED diodu)

minus Mínusy

  • vysoká cena
  • fotoaparát dlouho zaostřuje
  • nabíjecí zdířka na boku telefonu
  • špatný ukazatel stavu baterie
  • poměrně malý displej

Pro koho je Sony Ericsson K770i?

  • pro příznivce řady telefonů s fotoaparáty Cyber-shot
  • pro lidi toužící po telefonu nabízejícím řadu funkcí a zároveň slušnou cenu
  • především odesílatele stovek sms zpráv potěší klávesnice



VIDEO s popisem: Sony Ericsson K770i: pohled ze všech stran, design, konstrukce

Design a konstrukce: zaoblené hrany především

Telefon s klasickou konstrukcí, v tomto případě s hnědou barevnou variací na celém krytu, působí velice zajímavě. Zapátráme-li v minulosti, nenalezneme příliš mobilů razících si cestu s touto barvou. Kombinace hnědé a bronzové barvy na tlačítkách vyvolává vesměs pozitivní ohlas.

Vyjádřeno rozměry 105 x 47 x 14,5 mm, jedná se o telefon, který padne snadno do ruky, dobře se drží a svými zaoblenými hranami zanechává také pozitivní dojem. Hmotnost 94 gramů je naprosto přiměřená rozměrům a celkové výbavě. Plastové kryty k sobě dobře pasují, proto není potřeba se strachovat, že by telefon někdy vrzal po pomačkání krytů.

Designově velmi povedená je zadní strana telefonu s fotoaparátem. Elegantní podlouhlá krytka čočky je inspirována fotoaparáty Cyber-shot. Odkryjeme-li zadní kryt, naskytne se nám možnost vidět, jak mechanismus posuvné krytky funguje. Jde o magnet, který drží krytku bez potíží v obou polohách, otevřené i zavřené. Navíc je tato krytka velmi tenká a telefonu to jistě ušetřilo nějaký ten milimetr na tloušťce. Za to si výrobce zaslouží pochvalu.

Pravý bok telefonu je osazen mírně vystouplými tlačítky hlasitosti a také tlačítkem k pořizování fotografií, které je dvoustupňové, známé z klasických fotoaparátů. Stříbrná linie táhnoucí se středem boční strany působí elegantním dojmem a rozhodně přidává na kráse. Zavedený styl používá Sony Ericsson už nějakou dobu a zdá se, že jej nehodlá měnit.

Levý bok nese konektor Fast-Port, který je dle našeho názoru umístěn značně nevhodně, v dolní části. Při držení telefonu v ruce brání správnému uchopení. Nepraktické je to také při vytahování z kapsy, kde konektor sluchátek zapojený zboku zbytečně překáží. Uvítali bychom raději umístění v horní části boční strany, nebo klasicky na spodní hraně telefonu. Spodní hrana je nevyužitá, nalezneme na ní jen dírku pro poutko a mikrofon. Horní hrana nese tlačítko zapnutí/vypnutí telefonu a otevírací prvek zadního krytu.

Baterie a výdrž: přiměřená spokojenost

Kvalitní výdrž je zbožným přáním snad všech, co si pořizují mobilní telefon. Sony Ericsson standardně dodává v telefonech Li-pol baterii s kapacitou okolo 800 mAh. U modelu K770i je to konkrétně 860 mAh, se kterými by měl telefon vydržet v pohotovostním režimu až 400 hodin, max. doba hovoru je uváděna na 600 minut a max. doba videohovoru 90 minut. Čísla jsou to velmi pěkná a nám nezbývá, než s nimi souhlasit. Telefon opravdu vydrží bez potíží několik dnů při klasické práci. Pokud bychom ale používali fotoaparát včetně LED diod, měli zapnutý přehrávač hudby a surfovali na internetu, doba se značně zkrátí.

Klávesnice: řádky nakupených hran

Netradičně řešený koncept klávesnice v podobě rovných plošek umístěných nad povrch a pospojovaných v řadách nabízí zajisté otázku, jakpak se na této klávesnici píše. Odpověď je velice potěšující. Psaní je snadné a nečiní problémy. Jednotlivé klávesy reagují dobře na mírný stisk, není potřeba vynaložit větší tlak.

Pravdou je, že výrobce stále experimentuje s různými koncepty tlačítek. Ve většině případů se však setkává s kladnými ohlasy. Vše je o zvyku a proto si myslíme, že i psaní na této klávesnici se stane drtivé většině majitelů pohodlným. Nemějte strach, k žádnému praskání tlačítek tak, jako tomu je např. u modelů S500i a W580i, docházet nebude!

Zvuk: sluchátka výhodou

Výrobce se již prezentoval několika povedenými modely s kvalitním reproduktorem. Jedná se zejména o řadu telefonů Walkman. Sony Ericsson K770i spadá do řady fotomobilů a je vhodné tento fakt chápat i u reproduktoru, který není tak hlasitý, jako u zmíněných hudebních telefonů. Vystačí na krátkodobý poslech, pro náruživější posluchače bez sluchátek doporučujeme např. kapesní reproduktory Sony Ericsson MPS-75, které hrají opravdu úžasně.

Displej: proč tak malý?

Telefon řady Cyber-shot by si zajisté zasloužil lepší displej, než jakým byl opatřen. Úhlopříčka 1,9 palců je méně, než nabízí např. již zmiňovaný K800i. Rozlišení 240 x 320 pixelů je standardní a výrobce jej prozatím stále nehodlá vylepšit. Zobrazení 262 tisíc barev také beze změny. Snad teprve některý z nových telefonů bude opatřen zobrazováním 16 milionů barev.

Celkově nám displej přijde až příliš tmavý, i když nastavíme jas a kontrast na maximalní hodnotu. Postrádáme taktéž hodiny zobrazované v pohotovostním režimu. Ty nadobro mizí ze všech nových modelů, proto nezbývá než vždy displej aktivovat jakoukoliv klávesou, abychom čas zjistili. Schémata jsou v telefonu nahraná jen dvě, jejich počet snadno navýšíte stáhnutím na stránkách výrobce. Uvítali bychom také aktivní pohotovostní režim, jaký nabízí telefony Nokia. Snad se do budoucna tohoto kroku dočkáme i u Sony Ericssonu.

Hlavní menu, ovládání: kdy přijde změna?

Hlavní menu nedoznává větších změn. Vždy se jedná jen o drobná přemístění ikon podle řady telefonu. Matice 3 x 4 tedy hraje hlavní roli jako rozcestník po vstupu do menu telefonu. Hlavním ovládacím prvkem se na Sony Ericssonu stalo pětisměrné tlačítko, kterému napomáhá dvojice kontextových kláves. Nechybí ani tradiční „vracečka“ a klávesa „c“ pro mazání. Na krajích se dále uchytila tlačítka pro spuštění menu činností a aktivaci internetového prohlížeče NetFront. Na pětisměrné ovládací tlačítko lze přiřadit vždy 1 zkratku ke každému ze čtyřech směrů. Horní směr je však trvale přednastaven na fotoaparát. Co se nevejde přímo sem, tak je možné přiřadit do menu činností. Vše tak máte hned po ruce. Sony Ericsson K770i také nabídne multitasking java aplikací a omezeného počtu dalších funkcí. Webový prohlížeč si však stále nelze minimalizovat. Potřebné zamykání/odemykání kláves proběhne stisknutím „hvězdičky“ a pravé kontextové klávesy.

Fotoaparát: Cyber-shot umí a dokáže

TIP: Přečtěte si náš podrobný test fotoaparátu modelu K770i.

Sony Ericsson K770i nabízí téměř stejný komfort v oblasti ovládání fotoaparátu, jako tomu je u ostatních modelů s přívlastkem Cyber-shot. Spouštět fotoaparát můžete buďto přesunem krytky mimo čočku, nebo v menu telefonu příslušnou ikonkou. Po zapnutí se aktivuje příjemné modré podsvícení částí tlačítek, která jsou co by zkratky příjemným ulehčením při nutnosti změn v nastavení. Fotografování probíhá v režimu na šířku, a to dvoufázovou spouští, kterou se chlubí klasické fotoaparáty.

Rychlostí model K770i příliš neoplývá. Od telefonu, který se na trh dostal více než rok a půl po prvním Cyber-shotu K800i, jsme čekali více inovací. Ostření v podobě rámečku zbarvujícím se do zelena probíhá po namáčknutí zhruba 2-3 vteřiny, čímž je vyloučeno rychlé focení se zaostřením, jako tomu bylo u jiných Cyber-shotů. Ve tmě s použitím vysoce svítící diody je časový výsledek ostření ještě o stupínek horší. Prodleva mezi stisknutím a následným vyfocením snímku je prakticky nulová.

Ukládat fotografie můžete samozřejmě jak do telefonu, tak i na paměťovou kartu (s telefonem dostanete 256MB). Počítejte zhruba s 1-2 vteřinami, než se snímek o velikosti menší než 1MB uloží. Příjemně Vás potěší složka Fotogalerie, která doznala menších změn. Fotografie se řadí dle Vámi zvolených parametrů, tedy podle dne, měsíce či roku. Listování mezi desítkami fotografií už nemusí být tak nezábavné jako doposud.

Zajímavé je v režimu fotoaparátu modré podsvícení zkratek v podobě osmi tlačítek klávesnice. Nastavení proto zvládne kdokoliv ve velmi krátké době. Zarážející nám přišel zvuk linoucí se z útrob funkčních kláves po celou dobu zapnutého fotoaparátu, resp. modrého podsvícení. Může se ale jednat o vadu daného kusu. Kdyby výrobce přidal na kvalitě fotoaparátu v takové míře, se kterou si pohrává s efekty a podsvícením, měli bychom na trhu desítky skvělých fotomobilů.

Zkušební fotografie MT:

Přehrávač hudby: vývoj pozastaven?

Jednoduchý a dobře propracovaný přehrávač, který známe i z předešlých modelů K800i nebo K810i, je nahrán i v modelu K770i. Sice s trochu pozměněným pozadím, avšak bez jiných změn. Po výskytu přehrávače Walkman v modelu K850i fanoušci jistě zajásali, že odteď již bude jejich oblíbený přehrávač automaticky v každém telefonu. Ale chyba lávky!

S dodávanou paměťovou kartou nebo vlastní dokoupenou o vyšší kapacitě proměníte telefon v plnohodnotný přehrávač schopný vytvářet playlisty nebo hrát písně náhodně či s opakováním. Ekvalizér nabízí několik přednastavených úrovní, MegaBass však opět chybí. Nezobrazí se Vám sice obrázek alba, pokud ho skladba jako informaci v sobě obsahuje, ale jinak není důvod cokoliv vytýkat.

Přáním do budoucna zůstává také podpora klasického 3,5 mm Jacku pro připojení sluchátek, které na sobě nesou např. poslední modely hudebních Nokia. To by ovšem výrobce nesměl tento Jack umisťovat na bok telefonu, konkrétně jeho dolní část, kde opravdu vadí při uchopení telefonu. Že by designéři nikdy navržený model neměli v ruce?

Nechybí ani FM rádio včetně funkce RDS zobrazující informace o právě hrané skladbě. To Sony Ericsson hrdě dodává do většiny telefonů vyšší i nižší třídy. V nastavení telefonu lze také upřednostňovat při zapnutí dotaz na klasický režim nebo režim letadlo (pro nepřipojování do sítě operátora).

Telefonování a telefonní seznam: zaběhlá klasika

Do telefonního seznamu se vejde až 1 000 vícepoložkových záznamů. Stále se však setkáváme s chybným řazením jmen s diakritikou. Kdy už se Sony Ericsson poučí? Ke každému kontaktu si pak můžeme navolit několik telefonních čísel, hlasový příkaz, e-maily, webovou a domácí adresu, ale i poznámku, datum narození či vlastní obrázek nebo vyzvánění. Na příchozí hovor vás může upozornit nejen obrázek, ale i videonahrávka. Telefon nabídne i dobře známé vyzváněcí profily.

Zprávy: datlujte bez omezení

Paměť telefonu je připravena pokrýt až 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to ihned začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, telefon vám při psaní začne odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text. Zprávu lze poslat více příjemcům najednou. Můžete si zapnout i doručenku.

Samozřejmostí u Sony Ericssonu K770i je také podpora multimediálních zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů, najednou však může být aktivní bohužel jen jeden, což je nepříjemné omezení. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF, kterými disponují i některé konkurenční telefony bez operačního systému.

Datové funkce: kvalitně, avšak bez EDGE

Z hlediska konektivity telefon nabídne, kromě připojení přes sítě 3.generace, také bezdrátovou technologii Bluetooth 2.0 (s profilem A2DP), USB 2.0 (kabel v balení) a klasické GPRS (třídy 10). Zatímco infraport je již přežitkem a jeho absence zde nevadí, velmi zamrzí nepřítomnost EDGE, které by ocenila většina českých uživatelů.

Sony Ericsson K770i nabízí webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet plnohodnotně webové stránky. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.

Organizační funkce: kdy otevřeme formáty Office?

Zde se už po léta nic nemění. Přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka, stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je také Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu, popřípadě i FM rádio. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Uvnitř Sony Ericssonu K770i dominuje JAVA 2.0 s podporou 3D grafiky. O zábavu tak bude zcela jistě postaráno

Zhodnocení:

Sony Ericsson K770i je stylový telefon zapadající do konceptu fotomobilů řady K. Přináší několik vylepšení, z nichž nejrazantnější je krytka čočky. Fotoaparát produkuje kvalitní fotografie, avšak v našem srovnávacím testu se starším modelem K800i vyšel v některých případech poražen. Absence xenonového blesku tomuto Cyber-shotu určitě ublížila. Vyzdvihnout je potřeba mnoho možností vyžití s tímto modelem, a to jak při poslechu hudby, FM rádia, tak pro práci či prohlížení webových stránek. Cena Sony Ericssonu K770i se pohybuje na hranici sedmi tisíc korun a pořídit jej lze nejen ve volném prodeji, ale i u operátorů O2 a Vodafone.

sony-ericsson-k770i
Klady
  • výborně řešená krytka čočky
  • fotoaparát Cyber-shot s 3
  • 2 Mpx
  • FM rádio s RDS
  • USB s podporou Mass Storage
  • hudební přehrávač
  • aplikace Světlo (rozsvítí LED diodu)
Zápory
  • vysoká cena
  • fotoaparát dlouho zaostřuje
  • nabíjecí zdířka na boku telefonu
  • špatný ukazatel stavu baterie
  • poměrně malý displej
Diskuze ke článku
Dana
je dobrej povedl se vám ale stou cenou by ste mohli trochu ubrat nemislíte.
Jindřich Srb
Jindřich Srb
My jsme server, ktery se telefony zabyva a testuje je, ne prodava :) Ale mate pravdu, cena však postupně pujde dolu, jako tomu je u vsech telefonu, takze jen vyckat, pokud se vam nelibi ta nynejsi.
Miky
V některých recenzích stálo , že SE k770i má slot na pam.kartu typu Mikro SD.Ale není tomu tak.Přijímá M2 od Sony.Hold jsem si koupil kartu dříve než mobil :-/ Ale jinak mobil je skvělý,lehce nadprůměrný a to focení není tak hrozné jen to domáčknutí by mohlo být citlivější.Vřele doporučuji
Monty
Nikde jsem se nedočetla, má vůbec nějaký ericsson zamek klávesnice, je to mooooooooooc dobrá věc. Díky za odpověd M :_)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze