Sony Ericsson K530i: 3G slušňák pro všechny
recenze

Sony Ericsson K530i: 3G slušňák pro všechny

14

Nový Sony Ericsson K530i je jedním z cenově nejdostupnějších 3G telefonů na našem trhu. Pochlubit se může i dobrou funkční výbavou. Přináší 2 Mpx fotoaparát, paměťové karty, hudební přehrávač i FM rádio. Nově můžete připojit i headset s GPS přijímačem.

Model K530i navazuje na řadu levných 3G telefonů K6xx. Zároveň i napravuje některé jejich nedostatky. Jinak se k nim ale hrdě hlásí - například designem, nebo rozměry, které činí 102 x 46 x 14 milimetrů. Přitom váží standardních 92 gramů. Co lze od tohoto klasika čekat? To se dozvíte právě v naší recenzi.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu K530i

Technické parametry

Rozměry 102 x 46 x 14 mm
Hmotnost 92 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení Warm Silver (stříbrné), Thunder Black (černé)
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení 176 x 220 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,0"
Paměť 16 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (M2)
Operační systém ne / (vlastní UI)
Verze firmware R6BC002
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0, internetový prohlížeč NetFront
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 2.5x digitální zoom, noční režim, samospoušť, různé efekty, vyvážení bílé barvy, nastavení kvality fotografie a zvuku závěrky
natáčení videa v rozlišení 174 x 144 bodů (QCIF), až 4x digitální zoom, noční režim
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor), Bluetooth 2.0, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdrž Li-Pol 950 mAh
pohotovost max.: 395 (GSM i UMTS)
max. doba hovoru: 540 minut (180 minut UMTS)
Cena a dostupnost 6 500 Kč
srpen 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD se softwarem PC Suite
  • nabíječku
  • mobilní telefon Sony Ericsson K530i
  • stereofonní headset se sluchátky HPM-61
  • datový USB kabel (USB 2.0)


Obsah krabice se Sony Ericssonem K530i

Pro koho je Sony Ericsson K530i?

  • pro všechny zájemce, kteří hledají cenově dostupný 3G telefon i s dobrou funkční výbavou
  • koupí si ho především ti, kteří nehledají nějaké módní výstřelky, ale jsou už zvyklí na klasiku
  • telefon je určený pro lidi, kteří hledají takovou zlatou střední cestu za dobrou cenu


DEMO video: ukázka představení Sony Ericssonu K530i

Design a konstrukce: ve stopách řady K6xx

Sony Ericsson jde se svým modelem K530i ve šlépějích dřívějších předchůdců řady K6xx. S rozměry 102 x 46 x 14 mm je však konstrukce telefonu o pár milimetrů tenčí. Hmotnost je také příjemná, zůstává na standardních 92 gramech. V ruce se proto telefon drží skvěle, bez potíží. Dostupné budou dvě barevné varianty - Warm Silver (stříbrná) a Thunder Black (černá). U nás v České republice se však dočkáme telefonu pouze ve stříbrném provedení.


Sony Ericsson K530i: do ruky padne náramně...

Testovaná novinka je klasické konstrukce. Všechny její rohy jsou krásně zakulaceny a působí solidním dojmem. Bohužel však na materiálu, ze kterého je telefon vyroben, ulpívají otisky prstů, obzvláště pak na ploše kolem displeje. Přední strana telefonu nabídne, kromě aktivního TFT displeje a numerické klávesnice s ovládacím blokem, také VGA kamerku pro videohovory. Ta bude jedním z důvodů, proč si lidé zakoupí právě tento 3G telefon. Zajímavě jsou ale vyřešeny i oba boky telefonu. Stříbrná lišta se totiž zhruba na úrovni displeje zalamuje a její linie se mění. Tento jednoduchý prvek novinku opticky zeštíhluje a dodává eleganci jinak velmi konzervativním tvarům. Na pravém boku se dále usídlila dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti a tlačítko pro spoušť fotoaparátu. Na levé straně je osamocený slot pro paměťové karty Memory Stisk Micro. Jeho tvrdá krytka je důkladně připevněna k tělu telefonu a nehrozí tak ztráta.

Horní strana Sony Ericssonu K530i nabídne pouze tlačítko pro zapnutí/vypnutí telefonu. Na spodní stranu se zase vrátil konektor Fast-Port, i když švédsko-japonský výrobce začal poslední dobou tento konektor umisťovat spíše na bok telefonu. Vedle konektoru se nachází také otvor s mikrofonem.

Na zadní straně toho moc nehledejme, pozornost na sebe strhne pouze objektiv fotoaparátu s údajem o rozlišení 2 Mpx. Celý prostor okolo něj je pak pokryt širokým hnědým pásem, pokrytým bodovým plastickým vzorem. Tradičně se na krytu baterie nezapomnělo ani na logo výrobce. Značně skeptický ale musím být na zpracování krytu baterie. Pokud držíte telefon v ruce a jen lehce jej stisknete (třeba při psaní sms), tak po stranách na zadní části ucítíte slabou vůli plastu, který nedoléhá až k baterii. Vyřešit se to však dá tak, že ještě pod tento kryt vložíte malé útržky papíru přesně s rozměry baterie (stačí 3). Nebýt této vady na kráse, mohl bych označit veškeré zpracování za výborné.


mobilenet.cz VIDEO: konstrukce, design a pohled ze všech stran

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [15MB / mp4(H.264)].

Baterie a výdrž: uspokojivých 950 mAh

Pokud se budeme chtít dostat do útrob telefonu, budeme muset nejprve vynaložit značné úsilí k odstranění krytu baterie. Hladký pryžový povrch v ruce značně „klouže“ a bude vám poměrně chvíli trvat, než se vůbec dostanete dovnitř. Baterie je typu Li-Pol a nabídne kapacitu 950 mAh. Pod ní se tradičně skrývá slot pro SIM kartu. Telefon je potřeba „udržet“ v nabíječce alespoň 2 hodiny, aby byl plně nabitý. Výdrž se pak pohybuje za běžného používání 2-3 dny, podle toho, do jaké sítě jste přihlášeni. I v 3G síti si však K530 vede celkem dobře, díky baterii s dostatečnou kapacitou a displeji s nižším rozlišením se lze na 3 dny dostat. Oficiální nerealistická čísla však vypadají pěkně: 9 hodin hovoru v GSM, 3 hodiny v UMTS a přes 395 hodin pohotovosti v jakémkoliv pásmu.


...rozebraný telefon...

Klávesnice: klasika jak má být

Sony Ericsson tentokrát vsadil na zaběhlejší řešení klávesnice. Nejde o žádný experiment, z čehož máme radost. Uživatel se může těšit na výborné zpracování, nic nevrže, na povrch se nechytají otisky prstů. Jedinou výhradu bych měl k častým překlepům. Několikrát jsem místo stisknutí klávesy 2 omylem stiskl na navigační klávese směr dolů. Po chvíli trénovaní ale bylo vše tak, jak má být. Hmatem odhalíte to, co z fotografií nemusí být patrné. Ovládací blok kláves tvoří mírnou kolébku. Klávesnice Sony Ericssonu K530i mi velmi připomíná tu z modelů K800i/K790i, neboť jde také o kaskádovité bloky tlačítek. Podsvícení všech tlačítek bohužel není doslova rovnoměrné, k bokům telefonu je intenzita menší.


...klávesnice Sony Ericssonu K530i na světle...a ve tmě podsvícení...

Displej: QVGA by na skladě nebylo?

Sony Ericsson má do budoucna co vylepšovat. Vždyť displej s rozlišením 176 x 220 px používá už asi 4 roky. Přesto nelze tento model takto rychle odsoudit. Displej je totiž aktivní typu TFT a dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Čitelnost na slunci sice pokulhává, ale to je problém u všech výrobců. Pomoci může jen nastavení jasu na co nejvyšší hodnotu. Kontrast bohužel nelze nastavit. K dispozici jsou digitální hodiny, u kterých můžeme změnit velikost (malé, velké). Testovaný telefon však nepodporoval hodiny úsporného režimu, uvidíme, zda-li dojde k nápravě u finálního vzorku. U tohoto modelu samozřejmě nechybí ani široká škála schémat.

Hlavní menu, ovládání: pro Sony Ericsson tradiční matice 3 x 4

Hlavním ovládacím prvkem se na Sony Ericssonu stalo pětisměrné tlačítko, kterému napomáhá dvojice kontextových kláves. Nechybí ani tradiční „vracečka“ a klávesa „c“ pro mazání. Na krajích se dále uchytila tlačítka pro spuštění menu činností a aktivaci internetového prohlížeče NetFront. Na pětisměrné ovládací tlačítko lze přiřadit vždy 1 zkratku ke každému ze čtyřech směrů. Co se nevejde přímo sem, tak je možné přiřadit do menu činností. Vše tak máte hned po ruce. Sony Ericsson K530i proto nabídne plnohodnotný multitasting. Potřebné zamykání/odemykání kláves proběhne v následném stisknutí „hvězdičky“ a pravé kontextové klávesy.

Fotoaparát: 2 mega na momentky

Fotoaparát uvnitř modelu K530i ničím zásadním rozhodně nepřekvapí. Spoléhá na osvědčené 2 Mpx ze světově proslulého modelu K750i (a W800i, W810i, W610i, K550i, aj.). Rozlišení tedy odpovídá údaji 1600 x 1200 px. Na autofocus, přisvětlovací LED diodu, zrcátko pro autoportréty a krytku objektivu se však zapomnělo, což je velkým zklamáním.


...při focení se telefon drží v rukou horizontálně...

Fotoaparát lze aktivovat stiskem příslušného tlačítka na pravém boku přístroje nebo díky ikonce v menu či ve zkratce. Načtení netrvá ani 2 sekundy, vše je svižné a bez zbytečných průtahů. Prostředí je totožné s ostatními modely od Sony Ericssonu. Telefon se při focení drží horizontálně. Pro přiblížení poslouží dvojice tlačítek pro změnu hlasitosti. Bohužel 2,5x digitální zoom je možné použít pouze ve VGA rozlišení (640 x 480 px), při jiné velikosti vám to telefon prostě nedovolí.


...okolí fotoaparátu je pusté jako poušť, nikde nic...

Fotografie se pořizují příslušným tlačítkem na pravém boku přístroje. Následné uložení proběhne do 3 sekund při nejvyšší kvalitě fotky. Vše je tak na jedničku. Na úkor toho se ale uživatel musí obejít bez pokročilejších funkcí jako je autofocus, stabilizátor obrazu, makro režim nebo měření expozice. K530i však nabízí v režimu snímání panorama, rámečky nebo i shlukové snímání.

Nechybí nastavení velikosti fotografie (2 Mpx, 1 Mpx a VGA), noční režim, samospoušť, různé efekty (černobílý, negativ a sépiový odstín), vyvážení bílé barvy (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivkové světlo a žárovkové světlo), kvalita fotografie (normální, vysoká), zvuk závěrky (spouště), zapnutí času a datumu, vynulování číslování a místo uložení. Fotoaparát se sám po 1 minutě vypne do pohotovostního režimu. Při následném prohlížení pořízených obrázků je možné i 32x přiblížení.

Zkušební fotografie - Sony Ericsson K530i:


Fotografie s krajinou vypadají slušně, rozlišení 2 Mpx je ale menším handicapem...


...další várka fotografií s krajinou..


...bez makro režimu jsou fotky dost rozmazané...


...i se Sony Ericssonem dokážete pořídit umělecké fotky...


...srovnání fotek bez použití a s použitím nočního režimu...domácí korela...


...telefon zvládá i režim panorama...

Několik zkušebních fotografií ukázalo, na co Sony Ericsson K530i má a na co naopak ne. Pokud budete fotografie pořizovat výhradně někde venku na sluníčku, pak máte šanci zachytit nějakou pěknou momentku. Jestliže ale zůstanete v tmavějších místech, pak nemáte nárok. Ani noční režim nezachrání absenci přisvětlení pomocí LED diod nebo blesku. Zapomnělo se i na autofocus a makro režim, proto bude většina fotek s bližšími předměty celkem rozmazaná. Velkým zklamáním je také příliš vysoká komprese fotografií, způsobující slévání barev. Obzvláště dobře je to patrné na snímcích z přírody, kde se bohužel ztrácí veškeré detaily trávy, listí a vody a nahazují je akorát slité plochy. Na to jsme zvyklí spíše u finské konkurence, Sony Ericsson se tohoto neduhu většinou vyvaroval, ne však zde. Pokud ale nepotřebujete za každou cenu náhradu za digitál, pak by vám v nejužším případě mohl tento model postačit. Kvalita fotografií se může zlepšit s novým firmwarem, který mnohdy napraví i závažné chyby. Svědky jsme toho byli u Nokie N95, kde nový firmware přes noc výrazně vylepšil kvalitu snímků.

Se Sony Ericssonem K530i můžete také pořizovat video nahrávky. Bohužel však jen v malém rozlišení 176 x 144 bodů. Zato ale s možností využít až postupný 4x digitální zoom. Následný formát videa je pak 3GP. Délka videa odpovídá přímo úměrně paměti v telefonu (popřípadě paměti na paměťové kartě).

Zkušební video 1 (3GP, 890 KB, 176 x 144 bodů)

Přehrávač hudby, videa: 72-hlasé polyfonní vyzvánění

Sony Ericsson K530i nabídne totožný hudební přehrávač, jaký se nachází v ostatních nových Sony Ericssonech (kromě walkmanů). Podporuje hudební formáty typu MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA a AMR. Samozřejmě je možné jej minimalizovat na pozadí. Zamrzí snad jen to, že nezobrazí obal desky připojený k mp3 souboru. Nedovolí vám také po spuštění skladby volně listovat v seznamu, musíte se nejprve vrátit „vracečkou“ o krok zpět a až poté otevřít složku se skladbami.

Nechybí nastavení v režimu přehrávání pro náhodný výběr nebo opakování skladeb. Ekvalizér lze také přizpůsobit k obrazu svému (normální, basy, hlas, zvýraznit výšky nebo ruční nastavení). K dispozici je i rozšířené stereo. Telefon třídí skladby podle poslední přehrané, interpretů, všech mp3 nebo seznamů skladeb (playlistů).

Pro multimédia je v Sony Ericssonu ze začátku zajištěn prostor pouze v rámci vnitřní paměti, která činí 16 MB. To je dost bídný údaj na to, aby se vám do telefonu vešlo alespoň 100 písní mp3. Naštěstí Sony Ericsson K530i v sobě ukrývá i slot pro paměťové karty Memory Stisk Micro (M2). Proto vidím jako nutnost přikoupit nějakou tu paměťovku.

Větším příznivcům hudby pak doporučuji pro rychlejší přepínání skladeb (pokud zrovna nejste v hudebním přehrávači) používat tlačítka + a - na pravém boku telefonu. Dlouhým přidržením jednoho z tlačítek vám začne hrát píseň následující (resp. předchozí). Tato funkce se dá použít i u spuštěného rádia, ať už se nacházíte v mobilu kdekoliv.


...v krabici naleznete i sluchátka HPM-61...

K telefonu jsou v základním balení dodávána klasická stereo sluchátka HPM-61. Díky absenci redukce na 3,5 mm Jack však není možné připojit svá vlastní. Jen pokud byste si zakoupili některý headset HPM s redukcí na 3,5 mm Jack. V modelu K530i oslní i FM rádio s RDS a funkcí TrackID. Za zmínku stojí i možnost vypnutí telefonní části (např. v letadle) díky flight módu.

Sony Ericsson K530i
...k Sony Ericssonu K530i lze i nově připojit GPS headset HGE-100...

K novému K530i lze připojit i nový GPS headset HGE-100, který můžete zakoupit zvlášť. Tato kombinace totiž kromě GPS navigace, která nasměruje uživatele správným směrem při cestování autem, pěšky nebo na kole, poslouží i aktivním uživatelům jako fitness trenér. Zařízení totiž společně dokáží zaznamenávat rychlost a vzdálenost pohybu a posléze poskytnout jeho vizuální rozbor.

Telefonování a telefonní seznam: upozornění může probíhat i jako videonahrávka

Do telefonního seznamu se vejde až 1 000 vícepoložkových záznamů. Ke každému kontaktu si pak můžeme navolit několik telefonních čísel, hlasový příkaz, e-maily, webovou a domácí adresu, ale i poznámku, datum narození či vlastní obrázek nebo vyzvánění. Během příchozího hovoru obdivuji schopnost telefonu nahrát si celý (nebo část) hovor ať už příchozí nebo odchozí. Následně tento záznam najdeme v sekci zvuky jako hudební soubor. Na příchozí hovor vás může upozornit nejen obrázek, ale i videonahrávka. Telefon nabídne i dobře známé vyzváněcí profily.

Zprávy: jak to má být

Paměť telefonu je připravena pokrýt až celkem 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to ihned začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, telefon vám při psaní začne odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text. Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Můžete si zapnout i doručenku.

Samozřejmostí u Sony Ericssonu K530i je také podpora multimediálních zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.

Datové funkce: Hledám 3G. Zn.: Výhodně

Telefon byl již předem určený jako 3G model pro všechny zájemce za dobrou cenu. Z hlediska konektivity tak nabídne, kromě připojení přes sítě 3.generace, také bezdrátovou technologii Bluetooth 2.0 (s profilem A2DP), USB 2.0 (kabel v balení) a klasické GPRS (třídy 10). Zatímco infraport je již přežitkem a jeho absence zde nevadí, velmi zamrzí nepřítomnost EDGE, které by ocenila většina českých uživatelů.


Webový prohlížeč v režimu na výšku

Třešinkou na dortu Sony Ericssonu K530i je internetový xHTML prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.


Zobrazení na šířku je pro surfování po webu ideální...

Celkově se prohlížeč NetFront velmi povedl a díky dostatečnému rozlišení displeje tak klidně můžete při čekání na tramvaj surfovat po plnohodnotném internetu. Sony Ericsson je jedním z mála výrobců (kromě Motoroly), který vybavuje své telefony bez operačního systému také kvalitním webovým prohlížečem.


...škoda jen nižšího rozlišení displeje...

Organizační funkce: K530i v plné polní

Zde se už po léta nic nemění. Přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu, popřípadě i FM rádio. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Do organizátoru ale přesto přibyla i možnost uskutečňovat videohovory.

Uvnitř Sony Ericssonu K530i dominuje JAVA 2.0 s podporou 3D grafiky. O zábavu tak bude zcela jistě postaráno. V telefonu jsou předinstalované rovnou dvě hry - Investigators a Tenis Multiplay. Premiéru si odbyla i nová aplikace s názvem AccuWeather.com. Ta dokáže zdarma (platí se pouze za přenesená data z internetu) zjistit počasí všude na světě, a to okamžité nebo i formou předpovědi jen na několik dnů dopředu. Nejdříve si nastavíte svoji polohu (např. Praha) a poté jen vyčkáte na výsledek. Údaje zahrnují skutečnou teplotu, teplotu na pocit, rychlost větru, nárazovou rychlost větru, vlhkost a stupeň UV záření. Mohu jen potvrdit, že tato aplikace funguje bezvadně, přesně tak, jak má. Data se i přes GPRS stahují velmi rychle, přibližně 3 sekundy. V dosahu UMTS pak není co řešit.


Aplikace AccuWeather.com a AudiblePlayer...

Telefon dále nabídne i pokročilý internetový prohlížeč NetFront nebo také tzv. JAVA multitasking (jde o šikovnou možnost spuštění a minimalizace více aplikací současně). Chybět nemůže ani diktafon, PhotoDJ, MusicDJ a Video DJ. Bohužel si však K530i neporadí se soubory typu word (.doc) a excel (.xls).

Zhodnocení: přijdete mu na chuť?

Sony Ericsson klade už nějakou tu dobu patřičný důraz na své telefony střední třídy. Model K530i je jen jedním z široké škály podobně vybavených mobilů, a tak je potřeba hledat především odlišnosti. Hlavním důvodem pro koupi bude ale bezesporu podpora 3G (pro videohovory), 2 Mpx fotoaparát, slot pro paměťové karty, FM rádio s funkcí TrackID nebo také příjemný vzhled v kompaktním těle. Osobně mám z K530i čím dál tím lepší pocit. Jedná se o konzervativní, vyvážený klasický telefon. Přijdete mu také na chuť?


Sony Ericsson K530i v přírodě...


Sony Ericsson K530i v přírodě...
sony-ericsson-k530i
Klady
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost;podpora 3G;slot pro paměťové karty
Zápory
  • kryt baterie po stranách mírně vrže;paměťová karta není součástí balen
Diskuze ke článku
Nue
Dnes som si domov priniesla tohoto noveho kamarata. Aj ked nie som zatazena na telefony, mala som z neho celkom radost, ma vsetko co potrebujem, fotak mam na salame, aj tak fotim normalnym fotakom a vobec, po tej sunke, co som mala doteraz (Samsung my x6 :DD )mi toto pripada ako tazky high end. Ale ten kryt lidicky, tak ma serie nesmierne, irituje, moja radost klesla o zopar bodov, az som bola rozhodnuta, ze zajtra zbehnem vymenit, az kym som neprecitala tuto recenziu. Neviem, mozno sme vymakli take uvolnene kusy alebo co(este je vo mne kusok nadeje), taha ma to do tej predajne znova, aj ked si nie som ista ci to ma vyznam. A vobec uplna prkotina ale aj tak ma to stve. Asi tam zajtra skocim urobit zo seba blbca.....najskor zbytocne. :) No nie som nadsena tym, ze do noveho telefonu budem strkat kusocky papiera. Ako keby som si kupila novy kuchynsky stol a podlozila ho podpivnikmi......heh...to uz prehanam. mam to skusit vymenit, alebo nie? :(
Nue
oprava: Sagem my x6 -to by som samsung urazila :DD
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, to, že na předprodejním kusu Sony Ericssonu K530i vrzal zadní kryt baterie, jsme věděli, ale že se tento nedostatek do finální podoby nezlepší, to jsme teda netušili. Váš problém plně chápeme, kryt by hned po prvním týdnu užívání neměl zlobit. Za pokus nic nedáte, proto tedy zajděte do obchodu, ve kterém jste jej zakoupila, a zkuste tento problém vysvětlit. Je to vše jen a jen na komunikaci, jak vše přednesete. Pokud bude prodávající vlídný, tak by vám mohl váš model K530i vyměnit za jiný (nový), ale firmy většinou nehledí na spokojenost svých zákazníků. Podle zákona to totiž ani není technická závada telefonu, díky které lze telefon reklamovat. Odhaduji, že z prodávajícího vypadne něco jako, že je to běžné opotřebení, a že s tím nic nenadělá. Jak ale říkám, za pokus a vlídná slova nic nedáte, při nejhorším je tu i možnost kryt podložit papírkem jako jsme to provedli my a jeho funkce pak můžete 100% využívat. Přeci hodně štěstí, pokud se vydáte do firmy.
Luboš Srb
Luboš Srb
oprava: ...přeji hodně štěstí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze