Sony Ericsson K510i: Mid-end každým coulem
recenze

Sony Ericsson K510i: Mid-end každým coulem

5
  • Sony Ericsson K510i je velmi zajímavý telefon, který si své příznivce najde. Má však poměrně hodně vad na kráse, z nichž některé jsou celkem velké. Veliké plus je však jeho cena, která dokáže přesvědčit o tom, že bychom měli na některé nedostatky zapomenout.
  • Vše se dozvíte v naší recenzi.

Po velikém úspěchu telefonu K500 se rozhodl Sony Ericsson pokusit se znovu zaujmout zákazníky telefonem podobného typu. Vzal tedy „kápětistovku“, přidal k ní Bluetooth, megapixelový fotoaparát a oblékl ji do nového moderního kabátu. A vida, máme tu zbrusu nový model K510i. Samozřejmě výrobce nemohl nasadit vysokou cenu a hurá na trh.

Jak zareagují lidé? Rozhodně se většině bude velmi líbit, protože proti K500 je změna ohromná a není pochyb o tom, že k lepšímu. Potom každého jistě potěší již zmíněná nízká cena a funkční vylepšení. Nesmíme ale zapomenout na nedostatky, například absence rádia a malá paměť. Myslíte si, že se opravdu vyplatí koupě tohoto inovovaného modelu? Nic vám tedy nebrání číst dál a společně to s námi posoudit...

Technické parametry

rozměry 101 × 44 × 17 mm
hmotnost 82 gramů
displej aktivní TFT, 128 × 160 px, 262 tisíc barev
síť GSM 900,1800,1900 Mhz
paměť 28 MB
fotoaparát 1,3 Mpx, video
datové funkce GPRS (třída 10), Bluetooth, infraport, internetový prohlížeč, RSS čtečka. emailový klient
multimédia MP3 zvonění, 40-hlasé polyfonní vyzvánění, JAVA 2.0, 3D hry, Music DJ, Video DJ, PhotoDJ
cena kolem 4 000 Kč

Vzhled, konstrukce – styl za málo peněz

Vzhled se velmi podobá vybavenějším Sony Ericssonům, jako je například K800i, a tudíž na mě i K510i působí honosněji, než ve skutečnosti je. Z boku má telefon velmi zvláštní půdorys: horní hrany jsou zaobleny pouze z jedné strany. Toto zaoblení je ještě nahoře ze zadní strany telefonu a dole je hrana zaoblena zepředu. Určitě lépe než mého popisu to pochopíte z fotografií.


Telefon ze všech možných úhlů pohledu

My jsme měli k dispozici mobil v černém provedení, na trhu by však měla být také verze fialová, která podle mě ale nepůsobí tak pěkným dojmem. Přední část telefonu je v černém celá, tuto barvu „ruší“ pouze hlavní ovládací tlačítka klávesnice, nápis Sony Ericsson nad displejem a název modelu pod klávesnicí. Na bocích telefonu převládá šedá barva, mobil zezadu je však opět téměř černý, což zde ruší objektiv fotoaparátu a spodní část telefonu. Konstrukci bych vytknul jenom zadní kryt, který má znatelnou vůli při jeho zmáčnutí. Rozhodně je to lepší než vůle do stran - jako u ostatních telefonů, nicméně je to nepříjemné.


Pohled z boku... | ...zezadu a... | ...zezhora | detail horního rohu přístroje

Design tohoto přístroje se vskutku povedl a patří za něj výrobci veliká pochvala. V krabici dostanete s mobilem překvapivě také datový kabel a CD-ROM se softwarem, což je nesporná výhoda, neboť kupovat datový kabel představuje další investici navíc. Málem bych zapomněl uvést rozměry a váhu, takže to hned napravím. Telefon je na tom s rozměry dobře, není ani malý, ani nějak velký (101 × 44 × 17 mm), je však příjemně lehký, neboť váží jen 82 gramů.


Čočka fotoaparátu společne se zrdcátkem | rozebraný telefon | srovnání s dlaní a... | ...s kreditní kartou

Klávesnice, displej – rozlišení jako z pravěku

Klávesnice je podsvětlena zeleně, což skvěle ladí k černé barvě těla přístroje, a píše se na ní velmi dobře. Odezvy tlačítek jsou optimální, stejně jako jejich tuhost a zdvih – nemám k nim tedy žádné výhrady. Zajímavostí u klávesnice je ale bezesporu to, že dokáže podsvětlovat jenom určitá tlačítka. Například pokud je zamčená klávesnice, a stiskne se jakákoli klávesa kromě hvězdičky, tlačítko s hvězdičkou se rozsvítí, ale přitom vše ostatní je zhasnuto. Po zmáčnutí hvězdičky se dále rozsvítí pravé kontextová klávesnice, což nám samozřejmě radí, abychom dokončili odemknutí telefonu. Je to sice drobnost, která možná nemá význam, ale někomu třeba poradí.


Detail klávesnice | displej je pěkně barevný, ale hrubý | podsvětlení tlačítek je zelené

Na bocích telefonu jsou dvě postranní tlačítka: jedno slouží jako spoušť fotoaparátu a druhé vyvolává speciální menu s nejpoužívanějšími aplikacemi a novými událostmi. Velikou pozornost si zaslouží displej, ovšem bohužel v negativním smyslu. Jeho rozlišení totiž činí pouhopouhých 128 x 160 bodů, což je na dnešní poměry hodně malé číslo. Nedá se o něm říci, že by byl na první pohled nějak moc hrubý, ale přeci jen by měl mít rozlišení větší. Také je nutné připomenout, že se jedná o levný model, který nemůže mít bůhvíjak extra displej, jenže něco kvalitnějšího by si jistě zasloužil. Barev na displeji zobrazíte oproti K500 více, a to celých 262 tisíc. Displej je také samozřejmě aktivní, což ani nemusím příliš důrazňovat.

Hlavní menu, ovládání – klasika, která nezklame

Hlavní menu bylo od již tolik zmiňovaného předchůdce K500 vylepšeno, ale jinak je stejné jako všechny současné modely této značky. Vzhledově je sice pěkné, ale určitě by neuškodila možnost změny jeho stylu, jako je tomu u některých Walkman telefonů.


Pohotovostní režim | speciální menu se zkratkami a novými událostmi | hlavní menu | menu nastavení

Ovládání telefonu velmi rychlé a přehledné, ale jak jsem zvyklý na asijská véčka, tak mě trochu zklamalo to, že u Sony Ericssonů chybí možnost vypnutí názvu operátora. Tento problém se dá lehce vyřešit stažením tzv. „neviditelného loga“, ale nebylo by na škodu, kdyby tato funkce přibyla. Také bych chtěl pochválit rychlé reakce přístroje, kdy jsem nezaznamenal ani sebemenší prodlevu.


pohotovostní režimy s jinými tématy | hlavní menu také dvakrát jinak

Telefonní seznam, telefonování – chybí 3G, což ale čekal každý

V tomto odstavci se téměř nedá kritizovat, protože mobily v oblasti telefonování nic víc snad ani umět nemohou. Možná bych měl uvést absenci 3G, ale vzhledem k ceně to nelze tomuto mobilu zazlívat. Velmi mě ale potěšila možnost záznamu hovorů, protože tato funkce u přístrojů této kategorie příliš četná nebývá. Telefonní seznam pojme 1000 jmen a je vícepoložkový. Ke kontaktu je možnost přidat obrázek a nechybějí ani skupiny volajících. Vyzváněcí profily jsou také přítomny a přepínají se jako u telefonů Nokia tlačítkem pro vypnutí telefonu.


seznam kontaktů | detaily kontaktu poprvé a... | ...podruhé | vytáčení čísla | seznam volaných čísel

Zprávy – odpočítávání znaků není příliš praktické

Zpráv do mobilu uložíte celých 200, akorát trochu zamrzí, že nejdou ukládat do jednotlivých složek, což by umožnilo jejich jednoduché třídění. Editor SMS je bezproblémový - až na jednu věc: odpočítávání znaků funguje tak, že telefon odpočítává pouze posledních 20 znaků každé zprávy. To mi přijde poněkud nelogické, protože hodně lidí potřebuje vědět aktuální stav znaků, aby věděl, kolik stisků si ještě může dovolit.


menu zpráv | menu nové zprávy | SMS editor | MMS editor | doručené emaily | nový email

Tento fakt zčásti napravuje to, že telefon po překonání hranice vždy vydá tón, což je velmi praktické, i tak je způsob odpočítávání znaků velmi zvláštní. Pokud budete chtít napsat MMS, překvapí vás intuitivnost vestavěného editoru, který ještě počítá použité kilobajty ve zprávě. MMS editor se tedy povedl. Emailový klient je v telefonu přímo a není tedy v Javě, díky níž by byl velmi pomalý, jako u některých jiných mobilů. Zvládne všechny základní funkce a jeho ovládání je stejně pohodlné jako ovládání telefonu samotného.

Organizační funkce – není co vytknout

Z organizačních funkcí tu snad najdete vše, na co si vzpomenete. Ať už jde o kalendář se všemi druhy pohledů, úkolovník, poznámkovník, synchronizaci, časovač, stopky, záznamník nebo paměť kódů, vše v telefonu je. Nezmínil jsem se akorát o kalkulačce, budíku a světovém čase, protože o těch bych se rád zmínil trochu více. Nejprve tedy kalkulačka – ta mne velmi zklamala, neboť umí počítat pouze základními matematickými operacemi a pojmy jako mocniny, sinus, cosinus a další, vůbec nezná. Nevím, zda je reálné takovéto funkce dávat do telefonu střední třídy, ale myslím si, že by to tento přístroj jistě zvládl.


měsíční,... | ...týdenní a... | ...denní náhled v kalendáři | úkolovník

Budík je možné opakovat, s možností výběru dnů a není problém se budit i vlastní melodíí. Škoda jen, že zde není více časů buzení, jako tomu je například u asijských telefonů, kterým to nečiní žádný problém. Nakonec mě také velmi překvapila aplikace pro procházení světového času. Po jejím spuštění se na displeji objeví 3D model zeměkoule, ne kterém se vyznačují časová pásma či města. Se zeměkoulí se dá libovolně pohybovat, působí to velmi estetickým dojmem a navíc je to praktické.


kalkulačka | stopky | světový čas | menu organizačních funkcí

Datové funkce – žádná sláva

Hlavním lákadlem je bezesporu Bluetooth, který představuje po fotoaparátu asi největší inovaci oproti předchozímu modelu. Jeho přítomnosti výrobce využil náležitě a nadělil telefonu do vínku také aplikaci pro dálkové ovládání počítače z mobilu. Tuto možnost nenabízí zatím žádná jiná značka a jedná se o funkci, která se sice využije málokdy, ale občas je praktická. Vedle tlačítka pro vypnutí přístroje je překvapivě infraport, který sice dnes najde využití jen málo, ale občas je jeho použití nutné, a to především kvůli absenci Bluetooth u starších mobilů. EDGE bohužel chybí, a to velice citelně. Dnes je to běžná technologie a je troufalost ji do dnešního telefonu neintegrovat.

Zábava a multimédia – škoda rádia a paměťových karet

Zábavy si s tímto telefonem užijete hodně, ale zas tak slavné to s těmi multimédii nebude. Sony Ericsson K510i si totiž nerozumí s paměťovými kartami, a tak vám bude muset stačit vestavěná paměť, která činí pouhopouhých 28 MB. Poslouchat můžete tak přibližně sedm písniček v normální MP3 kvalitě, což obstará velmi hodnotný přehrávač hudby, jež dokáže řadit muziku podle interpretů a skladeb a nepohrdne ani playlisty. K čemu vám bude ale playlist, když máte k dispozici jenom 7 skladeb? Na to se ptejte v Sony Ericssonu... Jinak kromě MP3 přehrávač zvládne také formát AAC, který se dnes také hojně používá. Když už přežijete absenci paměťových karet, tak přijde další zjištění: mobil neumí ani rádio, takže hudby z tohoto přístroje moc nevyloudíte.


RSS čtečka | hlavní menu hudebního přehrávače | řazení skladeb podle interpretů | přehrávání skladby

Snad vás aspoň trochu uklidní podpora 3D her a dobrý fotoaparát. Hry jsou v paměti předinstalovány dvě: první je klasický minigolf a druhá je variace známého tetrisu, obaleného jen pěknou grafikou. Pokud si prohlížíte seznam aplikací, určitě vás zaujme název jedné z nich „FaceWarp“. Jedná se o jakýsi „deformátor obličejů“, který funguje na velmi jednoduchém principu. Stačí pouze spustit aplikaci, objeví se snímaná scéna a vy už můžete přemluvit své známé, aby se vámi nechali vyfotit. Pokud se vám to podaří, po chvilkovém zpracování fotografie vám aplikace nabídne výběr z přibližně 18 efektů, které obličej změní k nepoznání. S touto aplikací si jistě užijete spoustu zábavy, protože tomu, co z některých fotek vznikne, se musí zasmát opravdu každý. Klasické aplikace MusicDJ, PhotoDj a VideoDj, které slouží pro úpravu multimédií, snad ani představovat nemusím.


ekvalizér hudebního přehrávače | prohlížení obrázků ve správci souborů | Minigolf | QuadraPop

Fotoaparát – slušný průměr se silně omezeným zoomem

Integrovaný digitální fotoaparát dokáže fotit v rozlišení 1,3Mpx a nabídne slušnou kvalitu fotografií. Výsledné fotky jsou celkem ostré a barevně vyvážené. Nesmí vás ale napadnout fotit zblízka. Makro totiž fotoaparát naprosto nezvládá a stejně „plave“ i v nočním režimu. Samozřejmostí jsou efekty jako je například sépie nebo černobílé snímání.


prostředí fotoaparátu | volba efektu | nastavení rozlišení | volba režimu snímání | prohlížení fotografií

Jedna věc mě ale na focení zarazila nejvíce: při největším rozlišení nejde použít vůbec žádný zoom. Dvojnásobné zvětšení telefon dokáže při focení v kvalitě VGA a slibovaného čtyřnásobné zvětšení dosáhnete pouze tehdy, budete-li fotit při směšných 160 x 120 pixelech. Toto chování výrobce příliš nechápu – pokud přeci mám na objektivu napsáno, že je k dispozici čtyřnásobný zoom, mělo by to platit pro jakoukoli kvalitu a výrobce by neměl dělat takové „kličky“, které jsou velice nefér vůči zákazníkům. Zvuk závěrky se dá vypnout pomocí přepnutí do tichého režimu a jinak jsou na výběr čtyři varianty.

Testovací fotografie


Fotky jsou sice trochu rozmazanější, ale jinak fotí fotoaparát velmi dobře.

Video (288,3kB, 3GP)

Zhodnocení – a teď babo raď...

Tento telefon toho umí hodně, ale zároveň mu unikají některé dost podstatné funkce. Zároveň je na místě si uvědomit, za jakou cenu si ho vůbec kupujeme. Vzhledem k tomu, že Sony Ericsson K510i stojí okolo 5 000 Kč, je dobré některé nedostatky nehodnotit tak přísně. Ale i přes to mi přijde, že i za tak malou cenu by to chtělo ještě něco navíc – třeba rádio nebo paměťové karty. Tento model bych rozhodně doporučil průměrným uživatelům, kteří velmi rádi fotí mobilem a kteří od něj nečekají žádnou hudbu. Rozhodně je přístroj odmění velmi stylovým designem, se kterým neudělají ve společnosti ostudu. Prostě je K510i telefon pro každodenní život s průměrnými funkcemi. Pokud to budeme brát z tohoto hlediska, je to pro tento účel vynikající telefon. Mě osobně jen pořád trápí ta absence hudby...

sony-ericsson-k510i
Klady
  • 1
  • 3Mpx fotoaparát
  • stylový design
  • výborné organizační funkce
  • rychlost telefonu
Zápory
  • nemožnost zoomovat při velkém rozlišení fotoaparátu
  • absence EDGE
  • paměťových karet a rádia
Diskuze ke článku
peysek
Ahoj, ještě mám další poznámky: u telefonu se zamknutá klávesnice odemkne * a kontextovým tlačítkem; nejde nastavit, aby bylo požadováno heslo? U staršího SE jsem byl zvyklý zvonící telefon neumlčet "odmítnout hovor", ale zmáčknutím klávesy C dál volající slyšel vyzvánění, ale u mě bezzvučně. Jde to tu taky? Potom jsem byl zvyklý na profil Schůzka, kdy bylo opravdu ticho po pěšině a zvonění volajícího mě nerušilo ani vibracemi. Lámal jsem si hlavu, jak v galerii fotit bez zvuku závěrky, našel jsem tu odpověď (vypnutím zvuku celého telefonu) - díky. I mně překvapilo, že nejde zoomovat při nejlepším rozlišení (a chvíli jsem myslel, že mi něco uchází). P
Vojta
Taento mobil bych chtěl protože je za přijatelnou cenu a má všechno co potřebuji
Brad
JO jo to je fakt dobrej mobil zprava se da poslat ani nemusite otvirat zpravy vite jak normalne hihihihihihihhihi
madonkav
Ahojky, potřebovala bych radu. Je lepší K320i nebo K510i??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze