Sony Ericsson G705: uhlazený vysouvák
recenze

Sony Ericsson G705: uhlazený vysouvák

3

Sony Ericsson G705 dobře vypadá, má bohatou výbavu a stojí necelých sedm tisíc. Přináší 2,4" QVGA displej, 3,2 Mpx fotoaparát, FM rádio, GPS navigaci, krokoměr, HSPA a také oblíbené Wi-Fi. V balení výrobce dodává 1 GB kartu Memory Stick Micro. Pojďme se podívat, jak se telefon celkově povedl.

Model G705 spadá do řady G (Generation Web), ve které se dále nachází trojice modelů - G502, G700 a G900. Oproti nim přináší Sony Ericsson G705 navíc především vestavěnou GPS navigaci. Na druhou stranu však ve srovnání s modely G700 a G900 postrádá otevřený operační systém Symbian UIQ a dotykový displej.


Sony Ericsson G705 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 95 x 47 x 14,3 mm
Hmotnost 98 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení zlaté, černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G 850 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť 120 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (až 16 GB, v balení 1 GB karta)
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Verze firmware R1AA083
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, časovač, stopky, převodník jednotek, opakovaný budík, vyzváněcí profily, synchronizace s PC, čtečka RSS
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, Java 2.0, internetový prohlížeč NetFront 3.4, akcelerometr, krokoměr
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), 1x LED dioda, až 3.2x digitální zoom, geotagging
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků/s)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, navigace Wayfinder s 3-měsíční licencí
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA a HSUPA), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol 950 mAh
Doba hovoru: až 600 minut
Pohotovostní režim: až 400 hodin
Cena a dostupnost 6 800 Kč (k 7. březnu 2009)
prosinec 2008


Sony Ericsson G705 - oficiální lifestylové fotografie

V krabici se nachází:

  • uživatelská příručka
  • CD-ROM se softwarem pro správu médií
  • mobilní telefon Sony Ericsson G705
  • nabíječka
  • datový USB kabel (USB 2.0)
  • stereo headset s peckovými sluchátky
  • paměťová karta Memory Stick Micro (M2) 1 GB

Video - oficiální prohlídka telefonu:

Vzhled a konstrukce: uhlazený vysouvák

U Sony Ericssonu G705 si dal švédsko-japonský výrobce obzvlášť záležet na designu. Hranaté tělo, které působí elegantně, vhodně doplňuje postranní stříbrné lemování evokující domnění, že je telefon částečně z kovu. Ve skutečnosti se však jedná pouze o lesklý plast. Přední a zadní strana „gésedmsetpětky“ je taktéž celá z lesklého plastu. Otisky prstů velmi snadno ulpívají pouze na straně přední. Zadní strana naštěstí tímto neduhem netrpí. Sony Ericsson G705 se vyrábí v černém a zlatém barevném provedení.


Sony Ericsson G705 padne do ruky opravdu krásně

Telefon výsuvné konstrukce lze označit za kompaktní. Do ruky Sony Ericsson G705 padne krásně a v kapse pak není téměř ani znát. V řeči čísel, jeho rozměry činí výborných 95 x 47 x 14,3 milimetrů a hmotnost přijatelných 98 gramů. Konstrukční zpracování ovšem není tak přesvědčivé. Především zadní kryt má znatelnou vůli do stran a vydává nepříjemné pazvuky při lehkém sevření telefonu v ruce. Doufejme, že jde pouze o problém našeho kusu. Chod výsuvného mechanismu je poměrně tuhý, což není zrovna příjemné. Zhruba v polovině vysunutí ale do horní úvratě či naopak pomůže pružina.


Hranaté boky telefonu a zadní strana s objektivem fotoaparátu

Dostáváme se k rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Přední strana zahrnuje QVGA displej, nad ním název výrobce, reproduktor, kamerku pro videohovory a čidlo pro regulaci jasu displeje. V dolní části telefonu je ovládací blok a označení modelu. Po vysunutí spodní části se objeví numerická klávesnice. Na pravém boku najdeme spoušť fotoaparátu a dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti. Na levém boku se nachází systémový konektor Fast-port. Slot na paměťové karty Memory Stick Micro (M2) najdeme u Sony Ericssonu G705 až pod zadním krytem baterie. Výměna karet je možná i za běhu telefonu.


Horní bok, dolní bok a detail reproduktoru na zadní straně

Na horním boku je umístěna klávesa pro spuštění aktuální skladby v hudebním přehrávači. Spodní bok zahrnuje zdířku pro uchycení poutka a posuvný zámek, který drží zadní kryt. Na zadní straně je v dolní části celkem nešikovně umístěn reproduktor. Pokud totiž telefon držíte v ruce, hudba vám hraje přímo do dlaně, čímž je rozrážena a výsledný hudební efekt je velmi zkreslen. Na zadní straně dále najdeme objektiv 3,2 Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou. Nechybí ani logo s názvem švédsko-japonského výrobce.

Baterie a výdrž: standardní Li-Pol 950 mAh

Výsuvný Sony Ericsson G705 přináší Li-Pol baterii s kapacitou 950 mAh. Během testování s průměrnou denní zátěží (tzn. několik hodin poslechu hudby, pořízení několika fotografií, příležitostného použití GPS navigace, brouzdání po internetu a uskutečnění několika hovorů) nám telefon vydržel na příjmu okolo 3 dnů. Výdrž nepatrně pomáhá zvýšit světelné čidlo, které se nachází nad displejem a jeho úkolem je regulovat podsvícení displeje v závislosti na okolním světle. Například při jízdě autem je však tato automatická regulace na obtíž, neboť není zrovna příjemné, když se podsvícení displeje mění dejme tomu každých 10 sekund. Telefon je dobíjen během připojení k PC přes USB kabel. Tuto možnost lze v systémovém menu vypnout.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie

Displej: QVGA s úhlopříčkou 2,4“

Telefon je vybaven aktivním TFT displejem s rozlišením QVGA (240 x 320 px), schopností zobrazit až 262 tisíc barev a úhlopříčkou 2,4 palce. Čitelnost na přímém slunečním světle opět není ideální. V nastavení nám alespoň trochu pomůže volba úrovně jasu. Světelné čidlo se pak také snaží při zvýšeném okolním světle zvýšit podsvětlení displeje. Ve tmě na druhou stranu čidlo snížením úrovně jasu šetří nejen baterii, ale také naše oči.


Displej s, v dnešní době běžným, rozlišením QVGA a 262 barvami

V „gésedmsetpětce“ nechybí různá témata, pozadí, spořiče pozadí, možnost umístění aplikace na pozadí v pohotovostním režimu nebo nastavení velikosti hodin v pohotovostním režimu. S hodinami úsporného režimu se však již nesetkáme. Pokud je zhaslý displej, pak pro rychlé zjištění času stačí stisknout jedno z dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti. Následně se na displeji zobrazí aktuální čas, případně také indikace nových událostí či ikonka aktivovaného tichého režimu.


Pohotovostní režim, rozvržení hlavní nabídky a multitasking

Ovládací blok a klávesnice: nic nového

Sony Ericsson G705 se ovládá čtyřsměrnou klávesou s potvrzovacím středem a dvojicí kontextových kláves. K dispozici jsou také tlačítka pro uskutečnění či ukončení hovoru, mazací klávesa „c“ a šikovné tlačítko multitasking pro vyvolání spuštěných aplikací, nových událostí, předvolených zkratek či přístupu na Internet. Všechny klávesy jsou dostatečně velké, takže problémy by neměly nastat. U numerické klávesy jsou tlačítka sice poněkud menší, ale přesto je jejich stisk bezproblémový. To proto, že jsou jednotlivé řady od sebe kaskádovitě odlišeny. Zdvih, tuhost i rozestup tlačítek je ideální. Na povrchu tlačítek se neuchycují otisky prstů. Podsvícení je zklamáním, na celé klávesnici je nerovnoměrné a navíc s nedostatečnou intenzitou.


Numerická klávesnice ve dne a v noci ... podsvícení je rovnoměrné s dostatečnou intenzitou

Prostředí telefonu: kdo by chtěl vůbec ještě něco měnit?

Po spuštění telefonu delším přidržení klávesy pro ukončení hovoru nás přivítá volba mezi normálním režimem a režimem letadlo, při kterém je vypnutá telefonní část, což se hodí nejen v letadle, ale také například ve škole, nemocnici či kostele. Samotné prostředí telefonu je na chlup stejné se všemi dnešními Sony Ericssony bez otevřeného operačního systému. Na obrazovce pohotovostního režimu nechybí v horní liště indikace síly signálu, aktuální linka, stav baterie a další možné ikonky spuštěných aplikací, aktivace tichého režimu, nových události atd. Ve spodní části pak najdeme čas a datum. Zamrzí pouze absence aktivního pohotovostního režimu, který by dovolil umístit na základní obrazovku také například seznam úkolů, poznámek, kalendář apod. Pravda, na pozadí pohotovostního režimu lze umístit aplikaci, ale to jako aktivní pohotovostní režim brát vzhledem ke konkurenci nemůžeme.


Menu telefonu v různých podobách: matice, otáčení, jediná ikona a ze schématu

Menu je možné nechat zobrazit třemi základními způsoby: mřížka (matice) 3x4 ikony, otáčení či jediná ikona, případně pak ze schématu. V menu je možný pohyb kromě přes navigační klávesu také pomocí čísel numerické klávesnice. Odezva telefonu je takřka vždy okamžitá. V nabídkách menu je pak šikovně na horní liště zobrazen aktuální čas. Není tak téměř nikdy potřeba pro zjištění času přerušovat aktuální činnost v telefonu. Jak už byla řeč v kapitole s ovládacím blokem, Sony Ericssonu G705 přináší jednoduchý multitasking, který je rychle přístupný pod příslušným tlačítkem na ovládacím bloku a rozhodně zpříjemní práci s telefonem. Zamykání kláves probíhá po zasunutí klávesnice. Odemknutí je možné buď prostým vysunutím spodní části telefonu či stisknutím levé a následně pravé kontextové klávesy.

Telefonování a telefonní seznam: až tisícovka kontaktů

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů velmi kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů, zároveň až 7000 čísel a paměť karty SIM běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny apod. Telefonní seznam nabízí způsob řazení, podle jména nebo podle příjmení. Záznamy si můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson G705 nabízí vytváření skupin kontaktů, vyzváněcí profily, rychlé vytáčení (na numerické klávesnici si přiřadíte k jednotlivým tlačítkům dané kontakty) a přiřazení hlasového příkazu ke kontaktu. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí 3G, budete si moci užít také videohovorů. Prostředí je jednoduché a intuitivní.


Zadávání telefonního čísla a filtrování kontaktů, vyzváněcí profily a detail kontaktu

Zprávy: paměť telefonu pojme tisíc zpráv

Paměť telefonu je připravena pokrýt až 1000 zpráv. Pro snazší psaní SMS je přichystán prediktivní slovník T9, který píše i bez české diakritiky. Délku výsledné zprávy nezkracuje. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson G705 začne při psaní SMS zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku. Samozřejmostí je u Sony Ericssonu G705 podpora zpráv MMS, a to v maximální velikosti 300 KB. Telefon dále nabízí i e-mailového klienta (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí absence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.


Prostředí editoru zpráv je přehledné, chybí jen odpočítávání od prvního zadaného znaku

Zábava: hudební přehrávač, rádio, hry a další

Sony Ericsson G705 disponuje vnitřní pamětí 120 MB, kterou můžeme rozšířit paměťovými kartami Memory Stick Micro (M2) teoreticky až o 16 GB. V balení výrobce dodává 1 GB kartu. Veškerý multimediální obsah, jak v telefonu, tak i na paměťové kartě, nalezneme pěkně pohromadě v jednoduchém správci souborů. Zpravidla je však mnohem použitelnější graficky zdařilá nabídka „média“, kterou najdeme v menu telefonu. Zahrnuje obrázky, hudbu, video, hry a webové kanály RSS. Díky vestavěnému akcelerometru lze v nastavení zapnout automatické překlápění obsahu displeje mezi režimy na šířku a na výšku.


Prostředí multimediální nabídky "média"

Výrobce vybavil Sony Ericsson G705 velmi kvalitním hudebním přehrávačem, který se podobá verzi 3.0 známé z telefonů řady Walkman. Skladby jsou tříděny podle ID3 tagů, nechybí rozšířené stereo, obrázek alba, opakování, náhodné přehrávání, vyhledávání postupným zadáváním znaků, minimalizace na pozadí a lze také vytvářet playlisty. Potěšilo nás také, že v nabídce s hudbou lze přidávat skladby do fronty i bez vytvoření playlistu, což je velmi šikovné, pokud si chcete skladby navolit pouze pro jedno poslechnutí. Tuto funkci jsme ocenili již dříve u hudebního modelu W890i či později také u fotomodelu C905.


Prostředí hudebního přehrávače, ekvalizér včetně ručního nastavení a FM rádio

Sony Ericsson G705 dále nabízí ekvalizér, ve kterém je na výběr z režimů: normální, basy, Mega Bass, hlas a zvýraznit výšky. Nechybí ani ruční předvolba ekvalizéru. Telefon u hudebního přehrávače postrádá pouze funkce SensMe a Shake control. Uživatel si jistě také posteskne po absenci 3,5 mm konektoru Jack, který zatím najdeme pouze u low-endu J132, high-endu Xperia X1 a brzy prodávaného Walkmanu W995. Sluchátka tak k telefonu musíte připojit přes systémový konektor Fast-port. Výbava telefonu také zahrnuje FM rádio, které disponuje funkcí RDS. Přítomna je i funkce TrackID.


Klasický správce souborů a nabídky: aplikace, hry a zábava

Výrobce také přichystal tradiční trojici aplikací pro úpravu multimédií: VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ. Samozřejmostí je Java 2.0 s podporou 3D. V telefonu byla předinstalována dvojice her: Brain Juice a Super Breakout. Mezi aplikacemi najdeme: předpověď počasí Standby World Clock 3D, Walk Mate, Wayfinder 7 a přístup na YouTube. Nejzajímavější je aplikace Walk Mate. Jedná se o jednoduchý krokoměr. Díky zabudovanému akcelerometru telefon počítá otřesy, což jsou kroky, a dělá statistiky. Výhodou je, že aplikace funguje i minimalizovaná na pozadí.

GPS navigace: 3 měsíce zdarma s navigací Wayfinder 7

Sony Ericsson konečně začíná čím dál tím více svých modelů vybavovat vestavěným GPS přijímačem. A to je dobře. Ještě nedávno totiž bylo potřeba pro použití GPS navigace k telefonům Sony Ericsson přikoupit headset HGE-100 se zabudovaným GPS přijímačem či některý z Bluetooth GPS modulů od konkurence. Snad už té době odzvonilo a budeme v budoucnu vídat co nejvíce telefonů přímo s vestavěným přijímačem. U Sony Ericssonu G705 můžeme k navigaci použít bezplatnou aplikaci Google Maps či navigaci Wayfinder 7, který je v telefonu na 3 měsíce zdarma na vyzkoušení. Nechybí podpora asistované GPS (A-GPS) pro rychlejší vyhledání satelitů.


Služby určení polohy a jejich možnosti

U obou zmíněných aplikací se však mapové podklady stahují z internetu. Do telefonu či na paměťovou kartu potřebné mapy pro tyto aplikace bohužel nelze ukládat. Je proto dobré mít u operátora nějaký neomezený datový tarif, jinak byste se také nemuseli případně doplatit. Pro správné nastavení internetu doporučuji navštívit stránky výrobce. Někdo proto raději zvolí jiné mapy, které jsou na internetu zdarma ke stažení, uloží si je a následně přesune z PC na paměťovou kartu v telefonu. Jako příklad mohu uvést aplikaci TrekBuddy, pro kterou existuje dnes již řada map ČR, a to jak pro dopravu autem, tak i pro pěší.


Navigace Wayfinder 7 a aplikace Google Maps

Fotoaparát: prachbídné fotky

Až doposud jsme Sony Ericsson G705 chválili za jeho multimediální výbavu, telefon si to naprosto zasloužil. Co se ale týče fotoaparátu, je to jedno velké zklamání. Telefon dokáže pořídit fotografie o rozlišení až 3,2 Mpx. Postrádá ovšem autofocus, což se výrazně projeví ve výsledné kvalitě fotografií, a zamrzí taktéž absence ochranné krytky. Naopak nechybí přisvětlovací LED dioda. S přední VGA kamerkou pro videohovory není možné pořizovat snímky ani video.


Detail objektivu fotoaparátu na zadní straně ... a kamerka na přední straně

Prostředí fotoaparátu naběhne zhruba do 4 vteřin, je v horizontálním zobrazení jako u digitálních fotoaparátů a díky čtyřsměrnému kurzoru lze rychle přepínat mezi režimy pro focení, pořizování videa a galerie. V nastavení najdeme volbu režimu snímání (normální, panorama, rámečky, shlukové snímání), volbu rozlišení, noční režim, přisvětlení, samospoušť, vyvážení bílé barvy, efekty a další nastavení, ve kterém stojí za zmínku funkce geotagging či vypnutí zvuku spouště fotoaparátu. Při focení lze využít až 3.2x digitální zoom.


Prostředí fotoaparátu je v režimu na šířku

Zkušební fotografie – Sony Ericsson G705:


Kvalita zkušebních fotografií není příliš chvályhodná. Snímky trpí především častým sléváním barev, špatným podání barev a rozostřením scény při focení předmětů z menší vzdálenosti. Na svědomí to má zejména absence autofocusu. Pokud tedy hodláte často fotit, pak rozhodně Sony Ericsson G705 není tou nejlepší volbou. Na trhu existuje řada telefonů s podobnou výbavou, leč s kvalitnějším fotoaparátem. S pořízením videa už si telefon vede o něco lépe. Dokáže jej nahrávat až v rozlišení QVGA (320 x 240 px) s běžnou rychlostí 30 snímků/s.

Zkušební VIDEO (MP4, 320 x 240 px, 904 KB)

Organizační funkce: chybí už jen prohlížeč Office a PDF dokumentů

Organizační výbava Sony Ericssonu G705 je totožná s mnoha dalšími telefony švédsko-japonského výrobce. Nechybí 5 opakovaných budíků, kalendář, poznámky, úkolovník, časovač, stopky, kalkulačka (bohužel stále pouze se základními operacemi plus, mínus, krát, děleno, procenta a rovná se), diktafon a paměť kódů.


Budík, kalendář, poznámky, časovač, stopky

Telefon také přináší svítilnu, kterou můžeme využít po praktické stránce nejen při posvícení například na cestu, ale i k vyslání pomocného SOS signálu. Kalendář nabízí denní, týdenní a měsíční zobrazení. Události je možné rychle vyhledat postupným zadáváním znaků, odstranit události starší než jeden den, jeden týden či vše. Poznámky je možné nechat zobrazit v pohotovostním režimu na pozadí.


Světlo, převodník, paměť kódů a diktafon

Datové funkce: v čele s HSPA a Wi-Fi

Sony Ericsson G705 přináší vše, co bychom si jen mohli přát v datové výbavě. Přítomna je čtveřice služeb GPRS, EDGE, 3G a HSPA. Technologie HSPA zahrnuje rychlejší download v podobě HSDPA a také upload HSUPA. Zajásat musíme nad přítomností oblíbeného Wi-Fi. Rychlá data se budou hodit například pro stahování mapových podkladů v Google Maps či v navigaci Wayfinder 7, dále pak během sledování YouTube videí či pro surfování pomocí webového prohlížeče NetFront 3.4.


Zapnutí Wi-Fi v telefonu a internetový prohlížeč NetFront 3.4

Telefon je možné samozřejmě využít i jako modem. Po připojení k PC stačí použít program Sony Ericsson PC Suite. Bezdrátově lze telefon propojit s okolím pomocí technologie Bluetooth 2.0. Pro bezdrátový poslech hudby je k dispozici potřebný profil A2DP. K počítači novinku připojíme USB kabelem. Nechybí ani podpora Mass Storage.

Zhodnocení: vyrovnaný po všech stránkách

Sony Ericsson G705 se v našem testu ukázal jako velmi schopný telefon po stránce multimediální, organizační i datové. Jediným větším zklamáním je horší fotoaparát, což má na svědomí především absence autofocusu. K dobru musíme telefonu ještě připočíst uhlazený design, kompaktní provedení, výdrž a nízkou cenu. Sečtěno a podtrženo, Sony Ericsson G705 se rozhodně povedl.

Klady
  • uhlazený design, rozměry a hmotnost
  • multimediální výbava (hudba, video, GPS, aplikace, hry, krokoměr)
  • datová výbava (USB, Bluetooth, EDGE, HSPA a Wi-Fi)
  • zdarma 3-měsíční licence na navigaci Wayfinder 7
  • solidní výdrž baterie
Zápory
  • horší fotoaparát
  • chybí prohlížeč Office dokumentů
Diskuze ke článku
Martin
Je mozne stahovat mapy pro Google Maps ci Wayfinder pres wifi a tim padem zdarma, kdyz se pripojim na nejaky free Hot Spot?
Tomáš Bican
Dobrý den. Nevíte někdo zda tento mobil zobrazuje zprávy vpodobě konverzací, jako u C510? Děkuji za odpověď
kubo
g705 vs g900?(poradťé)=)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze