Sony Ericsson G502: trhák rozmarného léta
recenze

Sony Ericsson G502: trhák rozmarného léta

15

Sony Ericsson G502 nese 2 Mpx fotoaparát, QVGA displej a nechybí ani trojice datových přenosů (GPRS, EDGE a HSDPA) či aplikace Google Maps. Hudební fajnšmekry potěší přehrávač velmi blízký Walkmanu, navíc s MegaBassem. Jak se telefon chová a co vše skrývá? Stane se spolu s modelem C702 opravdovým hitem léta?

Podle vašich reakcí si dokážeme tipnout, že Sony Ericsson bude ze strany zájemců opravdu nedostatkovým zbožím. Bohužel zamrzí prodej zatím jen jedné barevné varianty, černé. Co vše odhalilo naše dvoutýdenní testování, se dočtete v následujících odstavcích. Telefon nám vzhledem k jarnímu testování modelu K660i přišel více než podobný. Ostatně to můžete sami porovnat, Sony Ericsson K660i naleznete také v sekci recenze. Nyní už ale k samotnému telefonu G502, jehož nové značení dává tušit zařazení do skupiny modelů G – Generation Web. Číslice 5 značí středně vybavený telefon, číslice 0 značí první verzi telefonu, číslice 2 upozorňuje na klasickou konstrukci.


Sony Ericsson G502 - oficiální fotografie černé (Champagne Black) a světle hnědé (Brilliant Hazel) barevné varianty

Technické parametry

Rozměry 109 x 46 x 13,5 mm
Hmotnost 83,5 gramů
Barevné varianty černá (Champagne Black) a světle hnědá (Brilliant Hazel)
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 Mhz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 pixelů), 262 000 barev, úhlopříčka 2 palce
Paměť vnitřní paměť 32 MB
paměťové karty Memory Stick Micro (M2)
Operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Hodnota SAR 1,47 W/Kg
Multimédia Hudební přehrávač (podpora formátů MP3, AAC, AAC+, AAC++, WMA), přehrávač videa (podpora formátů MPEG4, WMV, H.264, H.263), FM rádio s RDS, WAP 2.0, JAVA 2.0, PlayNow™ 4.0, Media Manager, E-mailový klient (POP3/IMAP4), RSS čtečka, Google Maps, internetový prohlížeč NetFront
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), 4x digitální zoom, nahrávání videa (rozlišení 240 x 320 px)/playback (30 snímků/s)
Připojení GPRS, EDGE, HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Bluetooth 2.0 (profil A2DP), USB 2.0 (ActiveSync)
Baterie a výdrž Li-Pol 950 mAh
pohotovostní doba: 330 hodin
doba hovoru: 540 minut
Cena a dostupnost 4 090 Kč (k 7. červenci 2008)
červen 2008

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 950 mAh
  • headset

Pro koho je Sony Ericsson G502?

  • pro všechny nenáročné uživatele, kteří potřebují především základní funkce telefonu
  • pro ty, co rádi něco navíc v podobě kvalitního přehrávače nebo také Google map

Design a konstrukce: blízký příbuzný elegantního modelu K660i

Přesně na podobný telefon se velký počet nejen našich čtenářů těšil. Proto bereme jako milou povinnost seznámit vás s ním podrobněji. Jak už praví nadpis, model je více než bratříčkem k velice chytlavému kolegovi s označením K660i, jenž jsme testovali na jaře. Telefon je nabízen ve dvou barevných variantách, a to černé (Champagne Black) a světle hnědé (Brilliant Hazel). V České republice se prozatím na oficiálním prodeji objevuje černá varianta.

Telefon se prezentuje rozměry 109 x 46 x 13,5 mm a hmotností 83,5 gramů, což ve výsledku značí dobré parametry na držení v rukou i nošení v kapsách. Někoho by mohla zamrzet absence kamerky pro videohovory, jiného zas chybějící krytka fotoaparátu, stejně tak i scházející autofocus a LED dioda. Telefon je přednostně spíše určen na jiné úkony. V průběhu recenze se k nim samozřejmě dostaneme.

Prvotně se zaměříme na přední stranu telefonu, na které nás na první pohled nejvíce upoutaly zajímavá tlačítka ve tvaru vln. Jejich ovládání je pohodlné, jde jen o zvyk. Displej je umístěn zároveň s hranou, může se tedy snadněji poškrábat. Přechod k bočním hranám je vyřešen zaoblenými stříbrnými boky, jež přejdou v boční bronzovou linii. Barevné sladění námi testované světlé varianty je pastvou pro oči.

Očekáváte-li nějaký posun v oblasti bočních tlačítek směrem např. k 3,5 mm Jacku, tak vás bohužel zklameme. Levý a horní bok je holý, bez tlačítek, bronzová linie tudy jen prochází, zato pravý bok si nechal umístit do horní části tlačítka hlasitosti, do části spodní pak fotografovací tlačítko. Spodek telefonu je osazen klasickým portem pro nabíječku i příslušenství, a také otvorem pro poutko.

Také okolí fotoaparátu na zadní straně telefonu je vzhledově vydařené. Vyskytují se tu jakési vlnky linoucí se od čočky směrem k horní hraně, kde zanikají. Čočka je nepatrně vyvýšená bronzovým vrškem, jež by většina z vás tipovala na kovový, i když skutečnost hovoří o plastu. Kryt baterie velmi snadno sejmeme posuvem ve směru dolní hrany.

Baterie a výdrž: přijatelných 950 mAh, více nedokáži

V oblasti výdrže bychom výrobci mohli již nějaký čas vytýkat téměř nulovou snahu vyrobit baterii o větší kapacitě. Model co model má baterii kolem 900 mAh. V případě Sony Ericssonu G502 jde o 950 mAh. Dočkáme se vůbec někdy silnější baterie? Z hlediska výdrže můžeme být prozatím spokojeni, telefon vydrží v průměru dva až tři dny práce. Záleží ovšem na míře zátěže. My jsme model využívali k několika hovorům, posílali zprávy, sem tam pustili hudební přehrávač i načítali nejnovější emaily. Pozadu nezůstala ani čtečka RSS. Výrobce uvádí u telefonu hodnoty 330 hodin v pohotovostním režimu a 540 minut volání.

Klávesnice: oranžové podsvícení, to už tu dlouho nebylo

Jak jsme již avizovali v předchozí kapitole, klávesnice je utvořená s jakýchsi vlnek, které jsou v oblasti písmen menší, zato funkční tlačítka utvářejí vlnky větší. Psaní je pohodlné, a to během dne bez podsvícení, tak i v noci s ním. Oranžové světlo proniká rovnoměrně do všech tlačítek, vše je dobře čitelné. Trochu obavy jsme měli s pětisměrnou klávesou, jejíž pravý a levý směr je zároveň polovina tlačítka volání a ukončení volání.


rovnoměrné podsvícení klávesnice

Zvuk: neviditelná štěrbinka

Určitě byste se rádi zeptali, kde se reproduktor nachází, jelikož na fotografiích není nikde patrný. Mírně prohnutá a nadzvednutá část kolem fotoaparátu dává tušit správné řešení. Opravdu miniaturní štěrbina okolo 2 cm dlouhá slouží co by přívod zvuku z telefonu do okolí. Je až s podivem, jak dobře telefon hraje. Doporučujeme však nepřehánět to s nadměrnou hlasitostí. K poslechu se určitě více hodí sluchátka, která jsou s telefonem dodávána. Jedná se o typ klasických sluchátek HPM-62. V nastavení přehrávače můžete zvolit hudební styl (normální, basy, MegaBass, hlas, zvýraznit výšky).

Displej: skvělá jemnost, ale co ta úhlopříčka?

Stejně ohraná písnička, tak by se dalo otevřeně mluvit o displejích výrobce v posledních dvou letech. Ano, sice dochází ke zvyšování jemnosti, avšak úhlopříčka displeje zůstává až na výjimky neměnná. Modelu G502 přísluší displej s úhlopříčkou 2 palce, který má již více než tradiční rozlišení 240 x 320 px (QVGA) a zobrazuje 262 tisíc barev. V nastavení telefonu je možné upravit hodnotu jasu, samozřejmě při vyšších hodnotách si telefon rychleji vybijete. Také tapetu a schémata můžete libovolně měnit, buď z již přednahraných, anebo nově stažených. Někteří z vás mohou uvítat také známý spořič obrazovky, kdy si nastavíte libovolný obrázek, který se vám poté zobrazuje. Bohužel chybí hodiny úsporného režimu. Výrobce s nimi od modelu K800i prostě nepočítá do žádného dalšího telefonu.

Sony Ericsson G502 nabízí schémata (Black Classy, Clarity, Pattern, Twine, Web). Tradičně vám je přinášíme ke stáhnutí. Bezproblémovou funkčnost na jiných modelech zaručit nemůžeme, pokud však máte telefon s QVGA rozlišením (což je většina nynějších Sony Ericssonů), tak vám poběží správně.

My jsme však používali schéma Gossamer - Gossamer (358kB), které je známé např. z modelu K660i a je perfektně barevně uzpůsobené.

Hlavní menu, ovládání: snad ne na věky totéž

Hlavním ovládacím prvek modelu G502 je pětisměrná klávesa, o které jsme už víc napovídali v kapitole příslušné klávesnici. Menu je shodné s drtivou většinou telefonů Sony Ericsson, tedy matice 3 x 4 ikon. Konkrétně nalézáme PlayNow, Internet, Zábava, Fotoaparát, Zprávy, Média, Bodíky, Kontakty, Rádio, Hovory, Organizátor a Nastavení. V pohotovostním režimu si snadno nastavíte do každého ze čtyř zeměpisných směrů pětisměrného tlačítka zkratku, takže své nejoblíbenější činnosti v telefonu budete mít vždy na blízku.

Fotoaparát: chci fotit, proč opět schází autofocus?!

Klasik řady G se může pokusit o chloubu s 2 Mpx fotoaparátem, avšak nebude příliš úspěšný. Na fotografiích je vidět částečné slévání barev, chybí autofocus, což dává fotografiím výsledný ráz nepříliš zaostřený. Nastavení fotoaparátu je velice známe, i zde platí minimum úprav největším úspěchem, alespoň podle chování výrobce. Nechybí režimy (normální, panorama, rámečky, sekvence snímků), rozlišení fotografie (2 Mpx, 1 Mpx, VGA), samospoušť, vyvážení bílé, efekty (vypnuto, černobíle, negativ, sépiová kost) a další nastavení (kvalita fotografie, pohled pořízeného snímku, uložit do, zvuk závěrky).

Zkušební fotografie:


Efekty: černobílý, negativ, sépiový odstín


Makro není rozhodně silnou stránkou fotoaparátu


Panorama

Zkušební video (MP4, 1 096 KB, 320 x 240 bodů)

Přehrávač hudby: hraji s MegaBassem, přitom nejsem Walkman

V telefonu je kvalitní přehrávač hudby, který je téměř k nerozeznání od Walkmanu. Umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází i obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipraveno je mnoho ekvalizérů, nechybí možnost si zvuk upravit ručně či přebasovaný režim MegaBass. Dodávaná sluchátka HPM-62 hrají velmi kvalitně, bohužel však neobsahují konektor na 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu lze poslouchat hudbu také stereo přes Bluetooth.

V Sony Ericsson G502 se nachází i stereo FM rádio, které má velmi pěkné zpracované prostředí a nechybí ani funkce RDS. Pokud však RDS na nějaké stanici chybí a vy neznáte název písničky, stačí použít ojedinělou službu TrackID, kterou známe již z Walkman telefonů stejné značky. Telefon odešle na server krátký úryvek hudby z rádia nebo diktafonu a po několika vteřinách vypíše název skladby, interpeta a alba. Služba funguje spolehlivě a pozná i některé české a méně mainstreamové skladby.

Telefonování a telefonní seznam: stanovená meta nejde vylepšovat?

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů a paměť karty SIM běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, video, apod. Záznamy si dále můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty.

Sony Ericsson G502 nabízí způsob řazení kontaktů podle jména nebo příjmení. Informace o vašich přátelích můžete později jednoduše odeslat pomocí bezdrátové technologie Bluetooth na jiný telefon. V novince lze vytvořit skupiny volajících či volbu rychlé vytáčení (k číslu 1-9 přiřadit určitý kontakt ze seznamu). Telefonu nechybí ani klasické vyzváněcí profily. Zamrzí ovšem absence kamerky na videohovory.

Zprávy: RSS čtečka, email

Paměť telefonu je připravena pokrýt až celkem 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to ihned začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, telefon vám při psaní začne odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat více příjemcům najednou. Můžete si zapnout i doručenku.

Samozřejmostí u multimediálního Sony Ericssonu G502 je také podpora zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF. Menších změn doznala čtečka RSS kanálů. Tu je možno nově v několika posledních modelech nastavit tak, aby byla v pohotovostním režimu umístěna na pozadí telefonu. Jednotlivé zprávy poté samostatně přeskakují a informují majitele o všech novinkách, které chtěl získat. K RSS patří také služby Podcast, kterou telefon umožňuje. Jde o zvukové nebo video záznamy, které autor podcastu umísťuje na internet v podobě souborů (často ve formátu MP3), na které odkazuje na webových stránkách, ale především v uzpůsobeném RSS feedu. Ten pak specializovaný program (zvaný podcatcher nebo podcast receiver) průběžně monitoruje a nové soubory sám stahuje a nahrává do uživatelova osobního přehrávače.

Datové funkce: rychlík u nás zabrzdí

S telefonem budete moci pracovat v sítích GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz, poradí si s datovými přenosy GPRS, EDGE a také HSDPA (až 3,6 Mbps). U nás však využijete především první dva jmenované. K prohlížení internetu poslouží zabudovaný prohlížeč NetFront či vlastní doinstalovaný. V tomto ohledu je bez debat nejlepší volbou Opera Mini, která načítá stránky se značnou konverzí dat, vy proto nečekáte věky na načtení a v případě, že nevlastníte neomezené datové připojení, ani peníze navíc. Ze stránek výrobce si prohlížeč velmi snadno stáhnete. Další povedenou aplikací je obdoba počítačového icq, neboli Jimm. Stránky http://jimm.im/wap/?p=dload&f=online jsme nedávno objevili, a můžeme je všem jen doporučit. Sami si vytvoříte přesně takového kecálka, na něž jste zvyklí z počítače.

Zábava: Google mapy a z her QuadraPop

Rozhodli jsme se rozdělit část přesně podle rozdělení v telefonu. Pod ikonkou Zábava se skrývají mapy od Googlu, které ovšem k plnohodnotnému využívání budou potřebovat příslušenství v podobě externího GPS přijímače (např. HGE-100). Mezi hrami nalézáme jedinou klasiku, QuadraPop. Další už si budete muset stáhnout sami. Trojice prográmků určená k úpravě videa (VideoDJ), fotografií (PhotoDJ) a hudby (MusicDJ) je také známá. Nechybí i dálkové ovládání, s nímž se přes Bluetooth dají celkem rozumně ovládat některé programy. Z výčtu zbývá ještě Záznam zvuku, který se řídí hodnotou paměti (především paměťovou kartou, kam se vám vejde i nejdelší audio záznam, o jakém jste kdy snili). Výrobce si neodpustí vždy ani pěknou prohlídku telefonu coby video ve shodné složce.


Hra QuadraPop

Organizační funkce: dobrovolně bez změn

Vezměme to pěkně popořádku, pod ikonou v menu, pojmenovanou jako Organizátor, nalezneme kalendář, jež umožňuje uložení libovolných událostí v předem určené dny, a to včetně zvoleného upozornění či bez něj. Úkolovník funguje na stejném principu, naopak poznámky slouží pouze k rychlému a snadnému uložení informací, které lze poté bezproblémově odeslat např. i pomocí Bluetooth do jiného zařízení. Studenti si takto zpříjemňují nudné chvíle ve škole, jelikož je bezdrátové posílání mezi telefony nic nestojí.

Dvojice měřičů v podobě časovače a stopek je notoricky známá, stejně tak i roky neměnná kalkulačka postrádající kromě základních čtyř matematických operací a funkce procent naprosto vše. Pro zapomnětlivce je připraven i trezor na úschovu hesel v podobě paměti kódů. Možné je telefon také synchronizovat se serverem na internetu. Mezi aplikace nám výrobce přeinstaloval Converter neboli převodník měn a dále i AccuWeather.com ke zjištění aktuálního počasí právě tam, kde se nalézáte.

Zhodnocení: Sony Ericsson G502

Co říct závěrem? Nedočkavci po přečtení naší recenze mají snad už jasno, jestli model G502 zvolit jako svůj nový přístroj. Za cenu kolem 4 tisíc korun se dá získat kompaktní přístroj s dříve velmi oblíbeným oranžovým podsvícením a s řadou užitečných funkcí. Lákadlem může být propracovaný hudební přehrávač nebo mapy od Googlu. Naopak fotoaparát mohl mít autofocus.

sony-ericsson-g502
Klady
  • kompaktní zpracování;vlnovitá klávesnice;oranžové podsvícení tlačítek;
Zápory
  • 2 Mpx fotoaparát bez autofocusu;příliš hlasitá tlačítka
Diskuze ke článku
Martas06
Pekna recenze,sam tento telefon vlastnim a jsem moc spokojeny.
Dovolim si jen malou poznamku k obsahu baleni.
Testovali jste veri "Briliant Hazel" ktera na nas trh vubec neprijde.Verze Champagne Black jej ma trochu chudsi takze jeji obsah je:
návod
nabíječka
Li-Ion baterii s kapacitou 950 mAh
headset
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobry den, mate pravdu. V ČR nabizena varianta ma opravdu jen vami zmineny obsah baleni. Za nesrovnalost se omlouvame. Skoda jen, ze tuto verzi vyrobce u nas nenabidne.
Martas06
Nemate se zac omlouvat,naprosto v poradku psal jsem to proto ze G502 mam a ostatne i na MM v recenzi si na chudou vybavu stezuji...zase ale telefon stoji neco malo pres 4k takze mu kabel klidne odpustime ne?.CD se SW neni potreba,PC Suite,Media Manager a ostatni lze stanout ze stranek vyrobce a stejne jako kabel by to jen navysilo cenu o cca. 500kc.
Jinak varianta "Briliant Hazel" je take pekna ale nepritomnost v oficialnim prodeji u nas mi ani tak nevadi.....cerna je daleko hezci.

Nevim jake mate s telefonem zkusenosti ale po strance konstrukce je na 1 s *,vse licuje a sedi jak ma,kryt baterie je pevny a myslim ze tomu tak zustane i za rok.

Za 4k tenhle telefon nabizi vse potrebne,skvela multimedia (Pouziva platformu A200 takze ma vyborny spravce),veskerou konektivitu BT,G,E,U,HSDPA,vyborny 2" QVGA TFT,dostatecne kvalitni a hlavne hlaite vyzvaneni a teoretickou podporu pametovych karet MS micro az do 32GB coz je strop platformy A200 (V prodeji je tusim max. 16GB ja sam pouzivam 4GB a pracuje perfektne...i kdyz je zpoloviny zaplnena ani o ni nevitze a tel. je stale stejne rychly).

Nekoho mozna zklame 2Mpix foto bez AF sler me osobne nevadi....za dobrych sv. podminek jsou fotky zdarile stejne jako u ostatnich SE bez AF (O tehle fotkach si takova Nokia 6300 ve stejne kategorii muze nechat jen zdat...)

Prakticky jedine co mi na tomhle founu vadi,je absence LED diody u FOTO,nez ze by byla k foceni potreba (Xenonu se nevyrovna) ale na obcasne podsviceni by se hodila....misto ni je vedle cocky jakesi cidlo regulujici nastaveni fotoaparatu v zavislosti na okolnich podminkach.

Mam takovy dotaz,temata ktere nabizite ke stazeni mam v telefonu vsechny defautlni ale kde jste sehnali to uplne ZELENE?? ze by bylo jen v variante Briliant Hazel?,mohli by jste jej do odkazu pridat nebo jen napsat nazev?
Je to tohle: http://mobilenet.cz/img.php?id=r167&r=recenze&f=P1070805.JPG
Kitovec
Jen jsem chtěl říct, že s modelem G702 se hitem léta nestane. Možná jste měli na mysli C702...? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze