Sony Ericsson Cedar: recenze švédského nezmara
recenze

Sony Ericsson Cedar: recenze švédského nezmara

8

Hledáte naprosto klasický mobilní telefon se slušnou výbavou, designem bez výstřelků a nízkou cenou? Pokud ano, mohla by vás tato novinka oslovit. Za necelé dva tisíce korun nabídne fotoaparát, rychlá data a ještě k tomu je šetrná k životnímu prostředí.

Sony Ericsson Cedar - oficiální fotografie

Sony Ericsson dříve takřka kraloval levným telefonům. V posledních dvou letech se však situace změnila a nabídka levných Sony Ericsson značně prořídla. Jednou ze záchran je nejnovější model J108i Cedar (dále jen Cedar). Cenou spadá opravdu mezi to nejlevnější, neboť jej lze pořídit za necelé dva tisíce korun. I přesto si však udržel výbavu svých mnohem dražších kolegů a ústupků je až nečekaně málo. Mnohem důležitější však je, že se jedná o vyloženě klasický mobilní telefon, což je v dnešní době skoro nevídané. Důležitým faktorem může být i fakt, že Sony Ericsson konečně opouští svůj konektor Fast-port a vydal se vstříc větší kompatibilitě.

Technické parametry Sony Ericsson Cedar

Konstrukce111 × 49 × 15,5 mm, 84 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,2" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 290 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémSony Ericsson A200
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2010, 1 900 Kč

Design a konstrukce: bytelný kus plastu

Výrobce se vyhnul větším módním výstřelkům a vsadil na uhlazený design. I přes tento fakt telefon nepůsobí nudným dojmem. Díky odlišné barvě nezvykle koncipovaného zadního krytu to vypadá, jako kdyby byl Cedar vsazen do jakési ulity. Díky tomuto řešení je sice Cedar o nějaký ten milimetr širší, než mohl být, ovšem alespoň nepůsobí vyloženě nudným dojmem. Rozměry činí 111×49×15,5 milimetrů a hmotnost velice příjemných 84 gramů. Hlavním materiálem je samozřejmě plast. Zde je nutno říci, že recyklovaný plast, což znamená, že se Cedar řadí do ekologické rodinky GreenHeart.

Sony Ericsson Cedar patří do řady GreenHeart

I přes plastovou konstrukci působí telefon bytelně a vzbuzuje dojem telefonu, který přežije nejeden pád. Menší vůli má pouze zadní kryt. Ta se ale s postupem času nijak zhoršovat nebude. Přední stranu si rovným dílem rozděluje displej a klávesnice. Nad displejem zbylo už místo jen pro logo výrobce a reproduktor. Pravý bok hostí pouze kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Obvyklá spoušť fotoaparátu tentokrát chybí. Levý bok je od tlačítek oproštěn, ale přesto je na něm, krom hlasitého reproduktoru, něco zajímavého. Cedar je prvním „hloupým“ Sony Ericssonem, který nabízí konektor microUSB.

Na spodní straně objevíte místo pro uchycení poutka a mikrofon. Horní strana je opět u Sony Ericssonu výjimečná. Nachází se na ni totiž 3,5 mm jack konektor a Cedar se tak stává teprve druhým modelem na platformě A200, který tento standardní hudební konektor nabídne. Před popisem zadní strany se zmíním, že se Sony Ericsson stále drží anatomických linií a záda telefonu jsou mírně prohnutá. Na zadní straně toho ovšem jinak mnoho nenajdeme. Nezbytné logo doplňuje jen nevýrazná čočka fotoaparátu.

Baterie a výdrž: příjemná změna

Po všech dotykových telefonech, co vydrží maximálně dva dny, je používání Cedaru příjemnou změnou. Výrobce jej osadil Li-Pol baterií o kapacitě 1000 mAh. Celková výdrž samozřejmě závisí na intenzitě používání. Zejména v jakých sítích hodláte pracovat. Při používání v síti 3G, kdy tu a tam telefonujete, pošlete pár zpráv a občas zabrouzdáte na internetu, se výdrž vyšplhá na 4 dny. Problémem však není ani takřka týdenní výdrž. Nabíjení probíhá přes microUSB konektor a to jak nabíječkou, tak i kabelem, který však v balení nenaleznete.

Zvuk: prostě Sony Ericsson

Zvuková stránka je již tradičně výsadou Sony Ericssonů. Málokterý výrobce se jim dokáže vyrovnat. A byť Cedar trošku ztrácí na své dražší kolegy, stále nabídne nadprůměrný výkon. To platí jak o hlasitém reproduktoru, tak o výstupu do sluchátek. Díky 3,5 mm jack konektoru si připojíte jakákoliv vlastní. Jediné co bych zvuku vytkl, je o něco slabší basová složka, která navíc nejde ničím podpořit. Nastavitelný ekvalizér totiž chybí.

Klávesnice: žádný plast, ale pryž!

Pokud už se dnes na mobilním telefonu setkáme s klávesnicí, je většinou plastová. Nicméně Cedar vsází na pryž. Nemusíte se ovšem bát, nejedná se o rozviklaná pryžová tlačítka, která jsme na přelomu tisíciletí proklínali. Sony Ericsson použil tvrzenou pryž (podobný koncept byl viděn u modelu K800i). I tak jsou ale jisté obavy na místě. Časem by se mohly sloupat popisky na jednotlivých klávesách. Ty jsou mimochodem opravdu obří a problémy nebudou mít ani lidé s horším zrakem. Druhým možným problémem by mohl být „propad“ tlačítek. Myslím si ale, že by se na klávesy musel po dlouhou dobu vyvíjet nepřiměřený tlak.

Klávesnice je kaskádově uspořádána. Mezi jednotlivými tlačítky tedy není žádná mezera, ale každá řada je naklopena. Tím vzniká jasný přechod a nedochází tak k překlepům. Překlepům jsem se nevyhnul jen u funkčního bloku kláves. Na rozdíl od jiných Sony Ericssonů je totiž, stejně jako alfanumerická část, nahuštěn k sobě. V místě, kde většinou nacházím červené sluchátko je tentokrát už korekční klávesa. Jde ale jen o zvyk. Jedinou plastovou částí je čtyřsměrný ovladač a potvrzovací střed. Ten vystupuje lehce nad okolní klávesy a je dobře ovladatelný. Mohl mít jen o něco menší odpor při stisku.

Displej: zbytečné šetření

Displej má u Cedaru průměrnou velikost 2,2 palce, na které nabízí slušné rozlišením 240 × 320. Poměrně spokojeni budete také s čitelností na sluníčko. Kamenem úrazu jsem ale pozorovací úhly. Pokud se zadíváte více zprava či seshora, je vše v pořádku. Pohled zleva nebo zespoda odhalí nedostatky. V ten moment se totiž stává prakticky nečitelným. Proč Sony Ericsson použil takto špatný displej, je záhadou. Zejména, když uvážíme, že předchozí modely G502 a Naite měly pozorovací úhly mnohem lepší.

Prostředí: A200 jak ho známe

Vzhledem k ceně jsme se sice trošku obávali, aby osud Cedaru Sony Ericsson nezpečetil prostředím od Sagemu, ale ukázalo se, že naše obavy byly zbytečné. Použito bylo osvědčené prostředí A200, které započal kdysi dávno model K850i. Výhodou je bezpochyby zpětná kompatibilita s různými schématy či flashovými tapetami. Co mě ovšem trošku zaskočilo, bylo občasné zaseknutí telefonu. Při nijak náročné operaci se Cedar zřejmě na chvíli „zamyslel“. Tento malý nedostatek však, doufejme, vyřeší novější verze firmwaru.

Pohotovostní obrazovka s widgety

Pohotovostní displej je v základu stejný. V horní části jste informování o stavu baterie, signálu či zmeškaných událostech. To se po léta neměnilo. Až během letošního roku se do Sony Ericssonu dostával Widget Manager. Díky němu si můžete na displej umístit Facebook, Twitter, různé světové časy či výpis z kalendáře, který vám rotuje všemi zadanými událostmi. Obsluha je snadná, prohlížení taktéž. Stejně se však nemohu ubránit dojmu, že konkurence to zvládá lépe. Mínusem je také počet widgetů. V telefonu jsou jen 4 a další zatím nelze ani doinstalovat.

Různé podoby hlavního menu

Hlavní menu zůstává beze změny. Na výběr jsou 4 možnosti zobrazení, ze kterých je ovšem využitelná tak jedna. Zbylé jsou buďto nepraktické nebo pomalé. Pokud tedy nemáte nastavené flashové menu, je procházení nabídkami opravdu rychlé. I ostatní funkce zůstávají beze změn. O stavu baterie se můžete informovat přesně v procentech. Nechybí ani takřka plnohodnotný multitasking, kdy můžete mít na pozadí spuštěno i několik náročných aplikací. Jejich správa je velmi intuitivní.

Telefonní seznam a telefonování: bondovka v základu

Novince neschází kvalitní telefonní seznam, který pojme až 1000 vícepoložkových záznamů. Každý záznam může obsahovat široké spektrum informací, včetně poznámek. Můžeme přiřadit vlastní vyzvánění i obrázek, poznámku, datum narozenin i telefonních čísel. Jednotlivé kontakty či celý telefonní seznam můžeme zálohovat přímo na paměťovou kartu. Milým překvapením je Bluetooth handsfree v základním balení. Jedná se sice o základní model, nicméně pro telefonování poslouží parádně. Nabíjí se stejnou nabíječkou, jako telefon.

Zprávy a sociální sítě: moderní požadavky splněny

V oblasti zpráv může novinka, ale celkově i daná platforma, hrát v konkurenci první housle. Při psaní nové textové či multimediální zprávy je k dispozici jednotný editor, kde lze snadno vložit obrázek, zvukový klip, videoklip, poznámku či jiný obsah. Rovněž je přínosem i možnost přímého vložení grafického smajlíka či emotikonu, bez nutnosti vyťukávání jednotlivých znaků. Při psaní dochází k odečtu znaků, ale až k závěru, od posledních dvaceti znaků. Pro rychlejší psaní je připravený prediktivní slovník T9 s možností aktivace i deaktivace diakritiky. Úložný prostor není nijak svázán paměťovým limitem, čili paměť je sdílená s interní pamětí telefonu. Přijaté zprávy mohou být zobrazovány ve starém stylu s klasickým náhledem nebo v modernější formě pomocí konverzace, což je u Sony Ericssonu standardem nějaký ten pátek.

Telefon dále nabízí též e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami.

Práce s e-maily je rychlá a snadná

Nechybí ani integrace sítí Facebook a Twitter. Druhý jmenovaný je však trochu nelogicky přítomný jen za pomoci widgetu a nikde jinde se s ním již nesetkáte. Naopak Facebook má své místo přímo v menu Zpráv. Aplikace komunikuje česky a je poměrně přehledně zpracovaná. Vadou na kráse je ovšem její „náladovost“. Jinými slovy ne pokaždé se vám ji podaří spustit. Doufat, že tento problém výrobce odstraní, je zbytečné. Se stejným neduhem se potýkají snad všechny jeho modely.

Multimediální funkce: zahraje a zabaví

Všechny multimediální funkce zastřešuje známé animované prostředí od Sony Ericssonu. U modelu Cedar se však musí obejít bez akcelerometru. Chcete-li si tak užívat multimediální obsah na šířku, je nutné jít do nastavení. Hudební přehrávač je jinak takřka úplně shodný s dražšími modely. Nechybí třídění podle ID3 tagů, možnost vytváření vlastních playlistů či ekvalizér. Zachováno zůstalo i několik grafických motivů při přehrávání hudby. Paradoxně výrobce vynechal ty nejzdařilejší. Ve výbavě nechybí také FM rádio s RDS či oblíbená funkce TrackID.

Prostředí multimediáolní nabídky se nijak neliší

O další zábavu se postará trojice her. Mnoho dalších si můžete stáhnout. Cedar navíc krom klasické Javy MIDP 2.0 podporuje také technologii Mascot Micro 3D pro hraní kvalitních her. Pro tyto účely je připraven obchod s multimediálním obsahem PlayNow.

Fotoaparát: jen na momentky

Chybějící autofocus či LED diodu lze vzhledem k ceně odpustit. Rozlišení mohlo vak být větší, než současné 2 megapixely. To zamrzí dvojnásob v momentě, kdy víme, že Sony Ericsson 3,2 megapixelové snímače zvládá i bez automatického ostření velmi dobře. Cedar se tak musel spokojit pouze s 2 Mpx a výsledky tomu bohužel odpovídají. Na fotografování momentek někde venku, kdy jen potřebujete zachytit nutné objekty, to stačí. Při bližším zkoumání na počítači brzy objevíte šum, neostrost a slévání podobných barevných odstínů. Krokem zpět je také orientace aplikace fotoaparátu na výšku, která nejde změnit. S tím souvisí i změna prostředí, které není hezky graficky zpracováno. Nepostrádá však žádnou možnost nastavení. Nechybí noční režim, obrazové efekty nebo vyvážení bílé.

Nastavení fotoaparátu je bohaté

Ukázky fotografií:


Celkem zklame i video, které se vrací k mizernému rozlišení 320 × 240. Naštěstí alespoň zaznamenává do MP4 a zvuk v AAC, což zaručuje kvalitu.

Organizační funkce: obvyklá nabídka

Organizačním funkcím nic nechybí. Základ již tvoří léty ověřený kalendář s mnoha typy náhledů, poznámky a úkoly. Položky z kalendáře mohou být nově zobrazovány v pohotovostním režimu na hlavní obrazovce. Pro buzení můžeme využít několikanásobný budík, jehož buzení lze nastavit v konkrétní den nebo pro vícero dní. Vzbudí vás také v případě, kdy telefon na noc vypnete. Ve výčtu funkcí ještě mohu zmínit přítomnost stopek a minutky. Naopak se již nikdy nedočkáme návratu úložiště hesel.

Poměrně bohatě je telefon vybaven aplikacemi. Nechybí oblíbené počasí, které nabízí opravdu vyčerpávající předpovědi na několik dní dopředu. Objevují se tu i zde již známé eko aplikace. V první si vyzkoušíte své znalosti a druhá vám vypočítá například, kolik oxidu uhličitého jste již za svůj život vyprodukovali. Škoda jen, že nejsou počeštěny. Připravena je i čtečka QR kódů NeoReader. Nabídku uzavírá aplikace YouTube a prográmek pro jednoduché kreslení.

Výrobce do telefonu nainstaloval mnoho aplikací

Datové funkce: drtí konkurenci

V mobilu za necelé dva tisíce většinou nečekáme perfektní datovou výbavu. Cedar však překvapuje a kromě GPRS a EDGE nabízí i HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 2Mb/s. Opomenuto nezůstalo ani Bluetooth 2.1. K dokonalosti by chybělo jen Wi-Fi, to ale snad nikdo neočekával.

Prohlížeč si poradí i s flashem

Vestavěný internetový prohlížeč NetFront verze 3.5 nabízí velice slušný komfort. Podporuje klávesové zkratky, zoomování stránek a zvládne i Flash v lite verzi. Nedělá mu tudíž problém přehrávání YouTube videií. Odvrácenou stranou mince je fakt, že vykreslování stránek není nejrychlejší. Zamrzí také chybějící možnost otevření více stránek najednou.

Přítomné Google Mapy vyžadují připojení k internetu

Zhodnocení: poctivý telefon

Sony Ericsson Cedar se jednoznačně výrobci povedl. Jde o naprosto klasický telefon se skvěle zpracovanými funkcemi pro telefonování, zprávy i organizaci času. Potěší ideální rozměry, nízká hmotnost a design, díky kterému telefon padne do dlaně. Bezstarostné používání zaručuje i dvojice standardních konektorů. Příjemnými doplňky jsou datové funkce, fotoaparát či přítomnost Bluetooth handsfree v základním balení. Opravdu jen velmi těžko se hledá něco, co by se Cedaru dalo vytknout. Jedině snad displej, který se nelogicky oproti dřívějšku zhoršil. Závěrem dodám, že vybavenější telefon v hladině do 2000Kč najdete jen stěží.

sony-ericsson-cedar
Klady
  • Widgety na pohotovostní obrazovce
  • 3,5 mm jack a microUSB konektor
  • Bluetooth handsfree v balení
  • HSDPA a HSUPA
  • slušné dílenské zpracování
  • nízká cena
Zápory
  • podprůměrný fotoaparát
  • horší displej
Diskuze ke článku
mizzou
v dnesnej dobe ked kazdy pozaduje fon pomaly s 3D a vodotryskom je dobre, ze sa objavuju aj jednoduche mobily, je stale mnozstvo ludi ktorym postacuje hlavne TELEFONOVAT... SE Cedar je vzhladny telefon s rozumnou cenou a pre tie zakladne funkcie uplne postacujuci, jedinu vytku mam ani nie tak k fotoaparatu ako k displeju, myslim ze viac by sa mu hodila velkost 2,4"
Fíla
Vy, kteří máte Cedar z volného prodeje, mohli byste prosím napsat, jaké má CDA?
Verbatim
Já bych řekl, že platforma A200 je plně dostačující a nic jednouššího bych na ní neviděl - nabízí dobrý standart, přehledné Média, přehrává hudbu, video, hry si na něm také zahrajete - tak nevím, v čem je to vlastně jednoduchý telefon. Hodně se šetřilo na foto, ale tak někde se ta cena musela srazit.
nik
jak je to s tim rozlisenim videa? v e-shopu SE pisou ze je 640x480 30fps

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze