Sony Ericsson Aspen: recenze pracanta několika tváří
recenze

Sony Ericsson Aspen: recenze pracanta několika tváří

28

Mnozí jej považují za nepřímého nástupce modelu P1i, jiní v něm vidí jen telefon s dávno nepoužitelným systémem. Jaká je však pravda o modelu Aspen s operačním systémem Windows Mobile 6.5.3, QWERTZ klávesnicí, dotykovým displejem a velmi slušnou výbavou? Dozvíte se v naší recenzi.


Sony Ericsson M1i Aspen - oficiální fotografie

Když zabrousíme do nedávné historie Sony Ericssonu, nalezneme několik na sebe navazujících mobilů s QWERTZ klávesnicí, dotykovým displejem a Symbianem UIQ. Posledními zástupci této řady byly modely P1i, M600 a W960. Bohužel všechny se již dávno neprodávají a už to vypadalo, že Sony Ericsson nemíní s takovýmito přístroji pokračovat. Letos se ovšem z ničeho nic objevil Sony Ericsson M1i Aspen. Kombinuje QWERTZ klávesnici a dotykový displej. Změnou prošel operační systém, protože Sony Ericsson vsadil na aktuálně ještě nejnovější verzi Windows Mobile 6.5.3. Telefon také disponuje takřka úplnou výbavou a příznivou cenou. Za celou dobu testování byl můj vztah k Aspenu jako na houpačce. Chvílemi jsem si ho nemohl vynachválit, jindy mě dováděl doslova k šílenství.

Technické parametry - Sony Ericsson Aspen

Rozměry 117 x 60 x 12,45 mm
Hmotnost130 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, dotykový-odporový, rozlišení QVGA (320 x 240 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť 100MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 16GB)
Otevřený operační systém Windows Mobile 6.5.3
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, prohlížeč PDF, čtečka RSS kanálů, kancelářské aplikace Microsoft Office Mobile a Outlook Mobile, Microsoft Exchange ActiveSync, Adobe Reader
Multimédia hudební přehrávač, přehrávač médií Windows Media Player, FM rádio s RDS, 3,5 mm Jack, YouTube klient, Facebook, Twitter, Google Maps Latitude, panely pro cestování, počasí a zprávy, JAVA, Skype, MSN
Fotoaparát 3,2 Mpx
nahrávání videa (640x480 px, 15fps)
Navigace GPSvestavěný GPS přijímač, A-GPS
Datové funkceUSB 2.0 (miniUSB konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, HSDPA (7,2 Mbit/s), HSUPA (2Mbit/s), Wi-Fi b/g
Baterie a výdrž1500 mAh
Doba hovoru: UMTS až 8 hodin
Pohotovostní doba: UMTS až 600 hodin
Cena a dostupnost 5500 Kč
srpen 2010

Design a konstrukce: tlustý Elm

Design se výrobci vcelku povedl. Dominantním materiálem je plast, ale pozor, ekologický plast, čímž se Aspen řadí do rodiny telefonů GreenHeart. Sony Ericsson vsadil na hranaté tvary přední strany. Oblých tvarů jsme se dočkali jen na zadní části a telefon díky tomu dobře padne do ruky. A to i přes větší šířku. Úplné rozměry činí 117 x 60 x 12.5 milimetrů a hmotnost rovných 130 gramů. Přední stranu si rovným dílem rozdělila displejová část a klávesnice. Bohužel displej je ve skutečnosti mnohem menší, než by se na první pohled mohlo zdát a všude kolem něj je spousta místa. Nad ním má logo výrobce i reproduktor velkorysé prostory. Pod klávesnicí zaujme jakási brada, do které je integrován pouze mikrofon.

Boky telefonu jsou spíše holé. Na pravém je jen kolébkové tlačítko regulující hlasitost a případně zoom u fotoaparátu. Levý bok okupuje microUSB konektor, který není nijak chráněn. Osobně mi toto řešení přijde lepší než všelijaké krytky, které v lepším případě upadnou a v horším téměř nejdou otevřít. Horní strana hostí 3,5 mm jack konektor a tlačítko, s jehož pomocí telefon uzamknete (krátký stisk) a vypnete (dlouhý stisk). V samotném rohu horní strany je pak zastrčen i stylus.

Pokud telefon položíme „na břicho“ a zahledíme se na zadní stranu, nelze si nevšimnout velké podobnosti s modelem Elm. Opět tedy vidíme kombinaci stříbrné plochy s pogumovanou spodní částí. Zadní kryt drží u telefonu doslova jako přilepený a sejmout není vůbec nic jednoduchého. Zhruba uprostřed se celkem pěkně vyjímá celé logo výrobce. V horní části je obyčejná čočka fotoaparátu, které sekunduje jen malý nápis o počtu megapixelů. Vedle čočky se nachází ještě tři průduchy hlasitého reproduktoru, pod kterými je možné vidět efektní mřížku. V pravém horním rohu výrobce integroval i konektor pro externí anténu. Naštěstí ho ale schoval pod krytku.

Baterie: přání vyslyšena

Sony Ericsson se k výdrži postavil čelem a Aspena obdařil akumulátorem s kapacitou 1500mAh. Vezmeme-li v úvahu, že Aspen nemá velký displej ani 1GHz procesor, snadno zjistíme, že jeho výdrž by měla být dobrá. Při běžném používání se tak dostanete na tři dny. Pokud budete každou chvíli online v 3G sítích, počítejte s necelými dvěma dny. I tak jde ale v dnešní mizérii o slušné výsledky a Aspen se řadí mezi pracovní telefony, které opravdu bez problémů vydrží celý pracovní den, ať s nimi děláte cokoliv. K užitku je i v procentech vyjádřený stav baterie. Nabíjení je vyřešeno USB kabelem, na který lze v případě potřeby připojit i klasickou koncovku do elektrické sítě.

Displej: moc, moc malý

První zásadní nedostatek Aspenu hledejte právě zde. Už výše jsem popisoval, že kolem displeje zbyla spousta místa a je proto krajně nelogické, že displej má pouze 2,4 palce. To je na pracovní telefon velmi málo a na pohodlné ovládání taktéž. Rozlišení je 240 x 320, což je na této ploše více než dostatečné. Displej je samozřejmě aktivní a technologie dotyku odporová. Pozorovací úhly jsou velmi dobré a při nastavení nejvyššího jasu je displej čitelný i na slunci. Škála zobrazitelných barev je pro Windows tradičně pouze 65 536 odstínů.

Prostředí: „byl jsem první…“

I když je příchod Windows Phone 7 na spadnutí, Aspen ještě běží na starší verzi. Konkrétně se jedná o Windows Mobile 6.5.3 a je vůbec prvním telefonem s touto verzí systému, který se v ČR prodává. Pokud ovšem čekáte nějaká výrazná vylepšení oproti verzi 6.5, budete zklamáni. Zlepšena byla maximálně stabilita a rychlost. Obojí však jen nepatrně a při běžném používání si ničeho takřka nevšimnete.

Celkově je však telefon poměrně rychlý. Zásluhu na tom má 600MHz procesor, 256MB RAM a malý displej. Tato kombinace logicky vyústila ve svižný chod programů. Proti tomuto proudu jde plynulost prostředí, která by rozhodně mohla být lepší. Po vzoru ostatních výrobců se i Sony Ericsson uchýlil k jakési vlastní nadstavbě, která se snaží částečně vyrovnávat nepříliš přátelské Windowsy. Nijak konkrétně tuto nadstavbu nepojmenoval, ale z části se podobá Xperia panelům, známých z modelů X1 a X2. Pohotovostní obrazovku tak můžete vylepšit zvolením jednoho z šesti panelů. Dva z nich jsou speciálně určené pro Skype, respektive Facebook.


Výběr pohotovostního panelu (1.obrázek), menu Sony Ericssonu (2.obrázek)

Ostatní bych zařadil spíše do kategorie informativních. Jeden z panelů se navíc skládá z pěti obrazovek a vy máte spoustu místa na umístění widgetů. Neustále tak máte na očích přehledy z kalendáře, výpis e-mailů, zpráv, Facebooku a mnoha dalších aplikací. Úprava je velmi snadná a během chvilky si na jednotlivé plochy nasázíte vámi vybrané widgety. I zde je ale limitujícím faktorem malý displej. Ať už máte ale zvolený jakýkoliv panel, vždy je možné vyvolat stiskem horního panelu nabídku rychlého nastavení. V ní si můžete zjistit přesný stav baterie, zapnout Bluetooth, přednastavit hodiny a podobně.


Tato pohotovostní obrazovka nabízí až 5 pracovních ploch

Menu telefonu má díky nadstavbě dvě tváře. Klasickou, na kterou jsme již zvyklí, objevující se po stisku tlačítka Start a pak také druhou od Sony Ericssonu. Ta je však omezená a zaměřená téměř výhradně na multimédia. Osobně jsem využíval spíše tu klasickou, protože i ta je přehledná a ovladatelná prsty. Když už jsem nakousl ovládání, dodám, že v telefonu naleznete i stylus. Aspen jsem několik dní zkoušel ovládat jen prsty a poté naopak jen stylusem. Souboj vyzněl jednoznačně pro ovládání stylusem. Ne že by to prsty vůbec nešlo, ale často se dostanete do nabídky, kde si prstem neškrtnete. Naopak stylus je využitelný všude. Sony Ericsson jej udělal dostatečně dlouhý a pracuje se s ním velmi pohodlně.


Hlavní menu, které nepostrádá kinetické scrolování

Zádrhel přichází ve chvíli, kdy prostředím procházíte, nastavujete, vybíráte… Ti, co jsou na Windows Mobile dlouhou dobu zvyklí, zřejmě nebudou až tak překvapeni, nicméně vytvořit pohodlné a intuitivní ovládání se Sony Ericssonu nepovedlo. Aspen totiž operuje se třemi možnostmi potvrzování, z nichž většinou funguje jen jedna. Některé volby je možné potvrdit pouze dotykem na displeji, jiné stiskem potvrzovacího středu v ovládacím kříži a další tlačítkem OK. Méně zkušeného uživatele zmate tlačítko OK také ve chvíli, kdy po jeho stisku dojde k akci, typické spíše pro tlačítko zpět. Sony Ericsson Aspen proto nemohu doporučit začínajícím uživatelům, kteří hodlají přestoupit na nějaký „chytrý“ telefon.

Klávesnice: vítaná výhoda

Nebudu vás napínat a prozradím, že klávesnice se Sony Ericssonu vcelku povedla. Jednotlivá tlačítka jsou sice poměrně malá, ale pěkně vystouplá. To velmi usnadňuje orientaci a eliminuje překlepy. Měl jsem možnost porovnat klávesnici Aspenu s Nokií E5. Aspen má tužší stisk, nicméně jde pouze o zvyk. V čem však švédsko-japonský výrobce zaostává, je chybějící česká klávesnice přímo na tlačítkách. Pokud budete chtít psát s diakritikou, budete ji muset vždy speciálně vyvolávat. Pro uživatele, kterým je Aspen určen, by to však nemělo až tak vadit.


Klávesnice je rovnoměrně podsvětlena

Velkorysého prostoru se dočkal blok funkčních kláves. Čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem je velká a snadno ovladatelná. Velká jsou i další čtyři tlačítka. Najdeme zde zelené a červené sluchátko, klávesu OK a tlačítko sloužící pro přístup k panelům, respektive do Sony Ericssonovského menu.

Telefonní seznam: klasická „okna“

Zde opět platí, že jste-li uživatelem telefon s Windows Mobile, budete u Aspenu jako doma. Telefonní seznam nedoznal žádných změn a nabízí obvyklé funkce. Telefonní seznam je omezený jen kapacitou vnitřní paměti a ke každému kontaktu můžete přiřadit nespočet doplňujících údajů. Z výbavy zamrzí snad jen absence vyzváněcích profilů či záznamníku hovoru. S Aspenem si neužijete ani videohovory.

Zprávy: na moderní vlně

Bez úprav zůstaly zprávy SMS a e-maily. Textovek si uložíte teoreticky neomezeně. Psaní je díky klávesnici naprosto snadné. Nechybí odpočítávání nebo potvrzení o doručení vámi poslané zprávy. E-mailový prohlížeč snadno nastavíte, dokáže stahovat na pozadí a samozřejmě si poradí i s přílohami. Práce s více účty je samozřejmostí. Vzhledem k operačnímu systému Windows je naprostou samozřejmostí Microsoft Exchange a další korporátní funkce.

Na módní vlně se nese přítomnost chatu v podobě MS Live. Nechybí však ani aplikace pro Facebook a Twitter. Zejména Facebook klientem jsem byl mile překvapen. Vyniká přehledností, rychlostí i případným propojením s pohotovostní obrazovkou. V základní výbavě naleznete i klient pro Skype.


Pohotovostní obrazovka s panelem Facebooku (1 obrázek)

Fotoaparát: jen jako doplněk

U pracovního telefonu se nikdo nezlobí ani v případě, když čočka zcela chybí. Sony Ericsson se rozhodl Aspen fotoaparátem vybavit, avšak použil jen velmi obyčejný snímač. Disponuje rozlišením 3,2 megapixelu a chyí mu autofocus i jakékoliv přisvětlení. Výsledné snímky navíc neoplývají kvalitou ani za pěkného dne. Kvůli kompresi dochází ke slévání vzdálenějších objektů a celá fotografie trpí neostrostí. Relativně dobré je podání barev. Překvapen jsem byl při focení novinového textu, kdy si s ním Aspen poradil relativně obstojně. Pokud budete chtít s Aspenem více fotit, určitě vás zamrzí velmi málo možností nastavení.

Ukázkové snímky:

Videozáznamy je možno pořizovat taktéž. Na první pohled také ve slušném rozlišení 640 x 480 pixelů. Bohužel všechno kazí plynulost pouhých 15 snímků za vteřinu.

Internet, organizace času a GPS: spolehlivý parťák

Brouzdání po internetu nedělá Aspenu problém. Překvapivě spokojen jsem byl i s prohlížečem Internet Explorer, který pracoval rychle a bez záseků. Opět se však projevil malý displej, na kterém prohlížení internetu prostě není úplně pohodlné. Potěší úplná výbava obsahující HSDPA (7,2 Mbit/s), HSUPA (2 Mbit/s) i bezdrátové Wi-Fi. Samozřejmostí je i Bluetooth. Pro ty, kteří preferují kabel, je připraven microUSB konektor.

Oporou je Aspen i při organizaci času. Nechybí graficky sice zastaralý, ale stále přehledný kalendář nabízející obvyklé tři typy náhledu, opakovaný budík či kalkulačka. Bez problémů si přečtete i dokumenty kancelářské sady Office. Samozřejmě je můžete přímo v telefonu editovat či rovnou vytvářet nové. Vhod přijde i Adobe Leader, sliužící ke čtení souborů formátu PDF. Při sháňce nových aplikacích můžete zabrousit i do Marketu. Nicméně ten stále není nijak obsáhlý a uživatelé telefonů s Windows Mobile jistě aplikace kupují jinde.

Aspen dostal do vínku i čip A-GPS. V základu naleznete Google Mapy a aplikaci Bing. Výběr je tedy na vás. Navázání spojení se satelity je poměrně rychlé i v místnosti. Spokojenost panuje i kolem přesnosti určení vaší polohy, která je plus mínus dva až tři metry.


Google Mapy a nepříliš obsáhlý Marke

Zábava: nudit se nebudete

Začnu tím, co tvoří základ. Nechybí pěkně zpracovaný hudební přehrávač, u kterého jsem ale postrádal ekvalizér. Až vás omrzí vlastní hudba, můžete zkusit FM rádio s RDS. K dispozici je video přehrávač. Bohužel si ale neporadí se soubory DivX/Xvid a vaše videa bude nutné před spuštěním v telefonu překonvertovat. Velkou část zábavy ovšem obstarají hry. Jelikož před sebou máme Windows zařízení, nemohou chybět klasické karetní hry. Přítomna je v základu i jedna pěkně zpracovaná 3D hra.

Spoustu her si navíc můžete doinstalovat. Nechybí podpora Javy a ti zkušenější na telefonu rozchodí i hry z platforem GBA či PS1. Sony Ericsson Aspen je totiž opravdu velmi výkonný stroj a je jen velká škoda, že takovým výkonem není obdařen i nějaký „obyčejnější“ telefon. 3D výkon jsme měřili programem FPC Bench a výsledek byl dokonce lepší, než u Nokie N95 8GB, která dlouhou dobu kralovala. Manažer, či jakkoliv jinak zaměstnaný, si ale na hry najde čas jen opravdu zřídka a tak tato přednost zůstane zřejmě nevyužita.

Zhodnocení: šanci má

Sony Ericsson Aspen to bude mít na trhu velmi těžké. Nastupuje se starým operačním systémem, na kterém jsou jeho léta už velmi znát. Na druhou stranu to může být i jeho výhoda. Spoustě uživatelům se nové Windows Phone 7 nelíbí a raději zůstanou věrni klasice. Zájemce jistě potěší i kvalitní QWERTZ klávesnice, se kterou je psaní delších textů pohodlné. Perfektně si Aspen poradí i s organizací nabitého pracovního dne. Limitujícím faktorem takřka ve všech kategoriích je malý displej, který nejvíce zamrzí při prohlížení internetu. Naopak tím, že je dotykový, může někomu usnadnit práci tam, kde jen klávesnice nestačí. Silnou stránkou je bezpochyby výkon telefonu. Náročné aplikace či hry Aspenu nedělají problémy. Vlastností, díky které převáží můj pozitivní pohled na tento telefon, je cena. Sony Ericsson Aspen totiž pořídíte za zhruba 5500Kč, a to je za takto vybavený business telefon s operačním systémem a QWERTZ klávesnicí velice slušné.

sony-ericsson-aspen
Klady
  • QWERTZ klávesnice
  • svižný chod aplikací
  • 256MB RAM
  • HSDPA a Wi-Fi
  • slušná výdrž
Zápory
  • velmi malý displej
  • zadní kryt se špatně sundavá
  • krkolomné ovládání
Diskuze ke článku
aaron
Díky za obsáhlou a dobrou recenzi. Myslím, že kvalita recenzí tady celkem roste i díky přidaným videím.
Pokud jde o testovaný telefon, tak jsem na vážkách, zda ho pořídit, nebo se obrátit ke konkurenci nabízející podobnou konstrukci. Lákadlem je zde určitě cena, ovšem dle mého názoru vykoupená kompromisy.
Ve srovnatelné hladině nabízí nokia svoji E5, ale nejsem si úplně jistý, jestli chci symbian. Blackberry je trošku někde jinde, tak ještě čekám, jestli k nám přijdou nedávno představené samsungy se stejnou konstrukcí, popřípadě motorola charm s androidem...
MonikaSh
Přečti si recenzi na Samsunga, a přestaneš o něm uvažovat. Aspen je lepší. Hlavně nebudou problémy s programy, protože má klasické obdelníkové rozlišení. I když aspoň 0,2" by mu jistě neuškodily.
Ta paměťovka pod špatně odnímatelným krytem asi nebude dobrá kombinace. Ještě že tu máme doplněk do Totalcommanderu.
Dívám se, že v hlavním menu chybí postranní rolovací lišta. To se zde posouvá jen 4směrovou klávesou? Tahat prstem nahoru a dolů mi přijde kvůli nechtěnému zmáčknutí krajní ikony nepraktické.
RetroCrew
MonikaSh - ano pravda,tahem dolů a nahorů,dá se i tlačítky.Ale pokud budete posouvat stylusem nebo prstem tak nemůže dojít k něchtěnému spuštění aplikace protože se aplikace spustí jen tehdy pokud se posouvání menu zastaví a potom teprv můžete kliknout na aplikaci.
kadol
Výborná recenze..jen mě utvrdila v tom že si mám Aspen pořídit..zatím jsem se nikde nedočetl o ničem co by mě od něj odradilo :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze