Solární články mohou být o 30 % účinnější. Dočkáme se v mobilech?

7

V pozadí velkých objevů bývají často velice jednoduché myšlenky. Kupříkladu využít neviditelné infrazáření při výrobě elektřiny přes solární články může zvednout účinnost celého procesu až o třetinu. Na přetřes tak znovu může přijít nabíjení telefonů a dalších zařízení pomocí sluneční energie. Něco v této oblasti totiž chystá také Apple.

Viditelné záření nese zhruba polovinu celkové energie, která k nám přichází ze slunce. Téměř celý zbytek připadá na neviditelné infračervené zařízení. To však nechávají současné solární články bez využití.

Myšlenka je tedy jednoduchá: zpracovat energii i z infračerveného zařízení. Prostý nápad má však složitou realizaci. Je při ní potřeba zkombinovat dva paprsky infračerveného záření a „přeměnit“ je na foton s vyšší energií, kterou už jsou schopny zpracovat konvenční články.

Solární článek
Žádná kouzla, jen trochu chemie, fyziky a ze dvou fotonů je jeden.

Ke slovu tak přišla nanotechnologie, s jejíž pomocí byly vytvořeny miniaturní krystaly, které zachytávají nízkoenergetické fotony. Uvnitř ukryté organické molekuly je pak přemění na viditelné světlo na pomezí žluté a oranžové.

Výsledky v laboratorních podmínkách jsou více než povzbudivé. Z takto vylepšených článků se podařilo dostat o 30 % více energie než před úpravou. A nejenom to. Schopnost přeměnit dvojici nízkoenergetických fotonů na jeden s vyšší energií má mnohem širší spektrum využití. Objev by se dal využít při zkoumání biologických vzorků, ukládání dat anebo při konstrukci OLED displejů.

TIP! Akumulátory: současnost a nejistá budoucnost plná šíleností

Dočkáme se v mobilech?

Nyní však přijde ona zásadní otázka: co z toho budou mít uživatelé mobilů? Mnozí z nás mají v šuplíku náhradní zdroj se solárním panelem, ale to pravé ořechové přijde až s integrací solárního článku přímo do těla telefonu. O něco podobného se v minulosti pokoušeli mnozí. Luxusní TAG Heuer anebo korejští výrobci v nižší třídě. Proč tedy něco takového není dnes standardem? Napovědět by mohla Nokie, která na tomto poli prováděla výzkum. Výsledky nebyly příliš optimistické.

To se ovšem psal rok 2012, nyní účinnosti solárních článků rostou i díky vynálezům popsaných výše. To opět otevírá otázku, jak toho využít při napájení elektroniky. A jedna z odpovědí možná už zazněla od Applu.

V seznamu jeho patentů se totiž objevil i nákres kombinace dotykových senzorů a solárních článků. V popisu se mimo jiné praví, že „bezdrátové zařízení je vybaveno dotykovým senzorem a solárními články, které přeměňují okolní světlo na elektrickou energii. Zařízení přenáší data senzorů do jiného zařízení za použití energie získané ze solárních článků. Baterie nebo kapacitory v zařízení mohou být dobíjeny rovněž z externího zdroje.“

Solární článek
Samotný nákres toho moc neprozradí.

Nevypadá to sice jako budoucí model iPhonu, ale další generace Magic Trackpad anebo Magic Mouse by na zadaný popis seděly docela přesně. I když se bez baterií nejspíše neobejdou, minimálně je nebude potřeba nabíjet tak často.

Vyloučeny nejsou ani další alternativy, kam by se podobný povrch dal integrovat. Důkazů, že Apple v této oblasti něco chystá, je více. Práce na obnovitelných zdrojích energie je jedním z pilířů jeho dlouhodobé strategie. Že se nejedná o prázdná slova napovídá i fakt, že Apple dlouhodobě nabíral experty na solární energii a její aplikaci v elektronice.

Co myslíte, blýská se v této oblasti na lepší časy, anebo je na místě skepse stejně jako v případě všech ostatních „zázračných“ metod získávání a uchovávání energie?

Zdroje: pubs.acs.org, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
stig
A proč nedat solární panel na zadní stranu telefonu, když bych si ho chtěl nabít tak bych ho položil zády ke slunci
mental.disease
Stále je tá účinnosť nízka.
namiesto povedzme 15. hodín sa bude mobil nabíjať 10h.
O ničom.
mental.disease
Stále je tá účinnosť nízka.
namiesto povedzme 15. hodín sa bude mobil nabíjať 10h.
O ničom.
Míša
Zde si nemyslím, že by šlo výhradně a hlavně o nabíjení, ale udržení delší dobu v chodu, jasně, že při datování nabudu chtít si nechat svítit na obrazovku přímým světlem a naopak záda budou především směrem k zemi, ale zbytkové světlo ze stínu, nebo pod mrakem venku se lépe zužitkuje(když bude měnit širší spektrum záření) a telefon poběží na jedno nabití déle. K tomu jej můžu odložit na přímé světlo a tak se ještě oživí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze