Softwarový pirát musí za trest 200tisíckrát nasdílet svůj příběh

29

Třicetiletý Jakub F. sdílel komerční software a způsobil tím členům protipirátské organizace BSA | The Software Alliance škodu (BSA) v hodnotě 5,7 milionu korun. Jakub F., povoláním skladník, byl ve volném čase aktivním členem takzvané warez komunity, která se zaměřovala na porušování autorských práv, mimo jiné sdílením populárních softwarových titulů.

Pirátství

Jakub F. pod přezdívkou vystupoval na fórech, kde nahrával odkazy ke stažení populárních komerčních softwarových titulů a dalších chráněných autorských děl, jež umisťoval na filehostingové servery. Šlo zejména o nelegální kopie počítačových programů Windows 8 a Windows 7 a dále o různé tituly počítačových her a filmů. „Prokázalo se, že firmám sdruženým v BSA způsobil škodu v hodnotě přesahující 5 000 000 korun. Značnou škodu způsobil i dalším poškozeným firmám, jejichž autorská díla nelegálně sdílel,“ říká Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA.

Okresním soudem v Litoměřicích byl Jakub F. odsouzen za porušování autorských práv k trestu odnětí svobody v trvání 3 let s podmíněným odkladem výkonu trestu na zkušební dobu 3 let. Dále mu byl uložen trest propadnutí věci, konkrétně osobního počítače, externího harddisku a zajištěných DVD médií. Rozsudek je pravomocný.

Způsobenou škodu pan Jakub F. není schopen uhradit, a proto se s protipirátskou organizací BSA dohodl na alternativním trestu. Uhradil pouze menší část škody a zbytek vynahradí prací na osvětě spojené s prevencí a riziky softwarového pirátství. Spolupracoval na výrobě videa „Příběh mého pirátství“, které pak bude propagovat na síti YouTube, kde bude muset dosáhnout 200 tisíc zhlédnutí. V opačném případě mu bude hrozit úhrada zbývající výše škody v řádu milionů korun.

Video příběh je k dispozici ke sdílení na webu www.mojepiratstvi.cz a na sociálních sítích Facebook a YouTube. V profesionálně natočeném klipu hraje přímo Jakub F. na základě jím odsouhlaseného scénáře. „Klip realisticky popisuje jeho životní pirátskou peripetii, která pro něj nakonec skončila relativně dobře. Pokud by měl zaplatit několikamilionové odškodnění, finančně by ho to zruinovalo do konce života,“ říká Jan Hlaváč. Snímek natočila filmová společnost FILMZLICINCOMPANY v režii Jaroslava Zderadičky a Daniela Horníka.

Zdroj: Tisková zpráva BSA

Diskuze ke článku
Linbush
Nejdriv se to precti cele a pak se vyjadruj, on nezpusobyl skodu organizaci, ale firmam sdruzujicich se v teto orhanizaci.
Devilli
Na Facebooku se píše ,že jde jen o další promo akci organizace ,která dluží více než 300 000 Kč a odmítá je zaplatit. Doména je prý na nějakou reklamku. Tedy jde o podvod. Jednak Windows se už stejně neprodává ,tak jako dřív i pro toho už Microsoft dává zadarmo. Navíc každá firma sdružená v BSA je v podstatě zloděj. Navíc někde je uvedeno jak škoda byla 6 000 000 Kč někde 5 700 000 Kč a někde 5 000 000 Kč a mnoho dalších variant. Jak vyzýval chlápek na Facebooku ať ukáží rozsudek a plné jméno chlapa.
mortyg
VIRAL OD BSA...
Občan
Fúj, hanba Vám..., že takéto sračky píšete... prestal som čítať po prvej vete... Třicetiletý Jakub F. sdílel komerční software a způsobil tím členům protipirátské organizace BSA | The Software Alliance škodu (BSA) v hodnotě 5,7 milionu korun - tým trotlom žiadnu škodu nespôsobil...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze