SMSky mají kulaté narozeniny, uplynulo 20 let od první poslané zprávy

1

Zní to možná trošku neuvěřitelně, ale oblíbené SMS zprávy včera oslavily už své dvacáté narozeniny. Jaký text byl v historicky první zprávě?

Krátké textové zprávy (v angličtině Short Message Service), tak zní úplné jméno "eSeMeSek", se staly nedílnou součástí komunikace a zvládá je naprostá většina všech mobilních telefonů na světě. Včera však SMSky oslavily významné kulatiny, když dosáhly věku 20 let. Historicky první SMS zpráva byla odeslána 3. prosince 1992 v síti anglického Vodafonu. Využita byla síť GSM a textovka byla odeslána na mobilní telefon Orbitel 901 ze stolního počítače. Ačkoliv se do jedné SMS vměstná 160 znaků bez diakritiky, první zpráva obsahovala pouhá dvě slova: Merry Christmas, v překladu Veselé Vánoce.

První SMS byla poslána na telefon Orbitel 901

Čtěte také: Historický okamžik nastal, počet poslaných SMS začíná klesat

Za svou dvacetiletou historii si SMS zprávy vypracovaly na samou špici v komunikaci. Například dle statistik Nokie bylo za rok 2010 posláno 6,1 biliónů SMS zpráv, což znamená, že každou sekundu bylo odbaveno těžce uvěřitelných 192 tisíc textovek. Zda-li bude počet SMS i nadále narůstat je otázkou. Letošní rok se totiž do historie zapsal jako první rok, kdy klesl počet poslaných SMS zpráv. Jak moc se na celkovém čísle podílíte vy? Prozraďte nám v diskuzi, kolik zpráv v průměru napíšete.

Zdroje: conversations.nokia.com, oebl.de

Diskuze ke článku
Lansi
Ano,sms byla odeslana zamestnancem britskeho Vodafonu Neilem Papworthem z pocitace svemu sefovy Richardu Jarvisovy,ktery byl momentalne na vanocnim vecirku a to na telefon Orbitel 901.Ale rozmach sms zprav prisel az v roce 1996,kdyz prisli na trh predplacene karty a s tim i mladsi uzivatele,kteri se postarali o rozvoj sms,jaky zname uz dnes.Taky by bylo dobre zminit,ze vynalez teho sluzby je ciste evropsky,konkretne pochazi z Finska,a to uz z roku 1984,inzenyrem Mattim Makkonenem,ktery si tuto sluzbu ani nenechal patentovat.Puvodni zamer techto sms byl v dorozumivani mezi techniky ve firme.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze