Sluchátka Urban Revolt Fenix Wireless: stylovku za lidovku
recenze

Sluchátka Urban Revolt Fenix Wireless: stylovku za lidovku

14

Na trhu dnes najdeme celou řadu sluchátek, která cílí především na používání s telefony. Některá sází na tradici a značku, některá na superlativy v oblasti zvuku, jiná na design nebo známé interprety. Sluchátka Urban Revolt Fenix Wireless bychom zařadili spíše do designové kategorie, rozhodně to však není vše, co mohou nabídnout.

Mobilní telefony, nebo lépe řečeno smartphony, jsou dnes skutečně všestranná zařízení. Již dávno neslouží pouze k telefonování, ale zastupují nejrůznější elektroniku. Včetně hudebních přehrávačů. A to s sebou často nese dilema, jaká sluchátka k telefonu zvolit? Dodávaná sluchátka v balení jsou v drtivé většině případů nevyhovující a to nejen z hlediska podání zvuku, ale také ergonomie a designu celkově.

Pro dnešek nechme stranou všechny zavedené značky, jako jsou Koss, AKG, Audio-Technica, Grado nebo Bayerdynamic. Podíváme se na novou značku Urban Revolt, která cílí především na mladé uživatele a to nejen svým designem, ale také funkcemi. Bezdrátová Bluetooth sluchátka Fenix Wireless jsou nejvyšším modelem výrobce, který sází na design, uživatelský komfort a pokročilé funkce, jako je podpora handsfree nebo Bluetooth kodeku aptX pro přenos zvuku. Jak se tato sluchátka s příjemnou cenovkou povedla?

Technické parametry:

  • Konstrukce: Uzavřená, Circumaurální
  • Frekvenční rozsah: 20 až 20 000 Hz
  • Připojení: 3,5mm jack / Bluetooth (SBC, aptX)
  • Cena: cca 1 400 Kč

Design a konstrukce

Ačkoliv je design do značné míry subjektivní záležitost, Urban Revolt Fenix Wireless v tomto ohledu podle nás patří k velmi povedeným kouskům. Moderní design, zcela evidentně inspirovaný sluchátky známějších značek, jemně doplňují červené a stříbrné prvky. Mohutný náhlavní most plynule přechází v uzavřené circumaurální mušle oválného tvaru s koženkovým polstrováním. Vnitřní rozměry mušlí jsou spíše menší, takže pokud máte trochu větší uši, možná budete mít trochu problém je do sluchátek „nacpat”. Vzhledem ke konstrukci však nejsou tato sluchátka moc vhodná na horké letní dny, v zimě je naopak vcelku oceníte.

Urban Revolt Fenix Wireless

Velmi nás však potěšila konstrukce. Sluchátka jsou vyrobena kompletně z plastu, jediným kovovým prvkem jsou klouby mezi náhlavním mostem a náušníky a kroužek kolem nich, který však plní spíše designovou funkci. Plast je však kvalitní, sluchátka jsou dostatečně pružná a hlavu obepínají sic pevně, ale pohodlně. Ani po několika hodinách se mi nestalo, že by mne ze sluchátek bolela hlava. Povedla se také matná povrchová úprava, která je velmi odolná vůči zašpinění nebo otiskům prstů.

Sluchátka jsou i ve složeném stavu vcelku rozměrná

Měli jsme trochu strach, aby se po nějaké době matný povrch nezačal odlupovat, ale ani po několika týdnech intenzivního používání jsme na sluchátkách nic podobného nepozorovali. Naopak, vše co jsme původně považovali za škrábance a podobně, se na matném povrchu snadno rozleští, takže sluchátka stále vypadají skvěle.

Již zmiňované kovové klouby umožňují složit sluchátka do trochu kompaktnějších rozměrů, přesto jsou však stále celkem rozměrná, takže své místo budou mít ve většině případů spíš na krku. Nebo na hlavě samozřejmě.

Ovládání a konektivita

Ovládání sluchátek Urban Revolt Fenix Wireless obstarává ovládací panel na pravé mušli. Nalezneme zde pětisměrný ovladač, pomocí kterého ovládáte všechny funkce sluchátek, jako je hlasitost, přepínání mezi skladbami, play/pause, ale také ovládání hovoru nebo párování sluchátek. Ovládací panel je zpracovaný velmi dobře a tlačítka jsou dostatečně tuhá na to, abyste je nestiskli omylem.

Výhrady však máme k fyzickému oddělení kláves, protože po hmatu celý ovladač velmi splývá. Mnohokrát se mi stalo, že místo přeskočení skladby jsem pozastavil přehrávání a to i po několika týdnech používání. Při ovládání musíte být zkrátka ostražití. Kromě ovladače skrývá pravá mušle také signalizační LED, která bliká podle toho, zda jsou sluchátka připojena nebo ne. Malou nevýhodou je, že sluchátka neustále blikají, což může být například během nočního cestování vcelku nepříjemné. Minimálně pro vašeho spícího souseda ve vlaku.

Urban Revolt Fenix Wireless - ovladač
Ovladač na pravé mušli je praktický, ale ergonomicky ještě má co dohánět

V balení se sluchátky sice naleznete také klasický kabel s dvojicí 3,5mm jack konektorů (bohužel kulatý, takže zamotání se neubrání), ale jak jsme již několikrát zmiňovali, sluchátka Fenix Wireless jsou především bezdrátová. Bezdrátové je dnes všechno možné a u sluchátek má tato vlastnost za následek razantní zvýšení uživatelského komfortu. Nikde se vám netahají kabely, nikde se nic nezamotává, nic nemusíte složitě smotávat, nehrozí poškození jack konektoru.

Pro spojení sluchátek například s telefonem, ale také s počítačem nebo mp3 přehrávačem, je použita technologie Bluetooth. Máte tak celkem velkou svobodu pohybu kolem zdroje zvuku a spojení je stabilní až do vzdálenosti několika metrů. Velmi potěší také možnost připojení dvou zařízení současně, což jsem často používal při spojení notebook/telefon.

Sluchátka sedí na hlavě velmi dobře a jsou pohodlná

Pro přenos zvuku sluchátka dokáží pracovat jak se standardním SBC (standart-bluetooth-codec), tak i s novější technologií aptX, která dokáže přes Bluetooth přenášet audio v CD kvalitě. Tuto technologii dnes podporuje čím dál více smartphonů, my jsme ji testovali například s modely BlackBerry 10. U obyčejné mp3ky rozdíl prakticky nepoznáte, ale jakmile zvolíte nějaký kvalitnější formát, například .flac, tak je rozdíl v kvalitě již zřetelný. A tím se pomalu přesouváme k hlavní části recenze u každých sluchátek – kvalitě přehrávání.

Kvalita zvuku a přehrávání

Sluchátka Urban Revolt Fenix Wireless jsme zatím prakticky pouze vychvalovali. Nutno podotknout, že oprávněně. Nejdůležitější vlastností všech sluchátek je však kvalita zvuku. To, jak dokáží nebo naopak nedokáží ladit našim uším. A bohužel musíme říct, že testovaná sluchátka Urban Revolt nás v tomto ohledu trochu zklamala.

Sluchátka Urban Revolt Fenix Wireless se snaží být moderní a od toho se také odvíjí zvukový přednes. Největší prostor totiž jednoznačně získávají basy, které jsou velmi výrazné. Někdy bohužel až moc. To je ostatně trochu trend dnešní doby, například slovní spojení „deep bass” se marketingově vskutku ujalo. Milovníci taneční hudby, hip-hopu a podobně budou jistě uspokojeni mnohem více, než rockeři a klasici. Však už samotná uzavřená konstrukce nám naznačuje, že sluchátka si lépe poradí s nižšími kmitočty.

Ostatní složky jsou na úkor basových naopak výrazně potlačené. Nejvýraznější ztráty zaznamenáte u středů, které se často zcela vytrácí. Výšky mají o poznání lepší podání, přesto i zde můžeme slyšet, že sluchátka jsou zaměřena spíše na hlubší tóny. Výšky jsou sice jasně čitelné, je však znát mírné zkreslení. Nejvíce trpí asi vokály a vzhledem k velkým rozdílům mezi jednotlivými složkami také celková dynamika.

Díky důrazům na nízké kmitočty je zvuk sluchátek jakoby zastřený, což je u basově zaměřených sluchátek vcelku běžný jev. Basy se občas objeví i tam, kde byste je u neutrálních sluchátek jinak nepotkali. Nicméně toto „zastření” je někdy až moc výrazné, takže ovlivňuje i samotné basy, které následně trochu splývají, a jen těžko rozeznáte drobné nuance v jednotlivých tónech. Některé hluboké tóny se tak ozývají spíše jako souvislé dunění.

U skladeb, které máte skutečně naposlouchané, dokážete rozdíl mezi kvalitnějšími sluchátky a testovanými Urban Revolt poznat na prvních tónech. Pokud je porovnáme například s populárními Koss Porta Pro, tak ty například nabízí mnohem lepší podání prostoru (to je dáno především konstrukcí sluchátek), ale také výšky a středy se lépe doplňují. Při srovnání například s konstrukčně shodnými Beats Studio, u kterých se výrobce evidentně inspiroval také co do designu, tak zde jsou rozdíly také vcelku velké. Jsou však vykoupené cenovým rozdílem několika tisíc korun, což může být často rozhodující faktor.

Rozhodně však netvrdíme, že jsou sluchátka neposlouchatelná. Do cílové skupiny sice v žádném případě nepatří audiofilové, nenáročný posluchač, který si libuje v moderní elektronické hudbě nebo zkrátka hledá dobře vypadající bezdrátová sluchátka na sledování filmů a YouTube videí, však bude jistě uspokojen. Takový posluchač naopak velmi ocení jiné vlastnosti sluchátek Urban Revolt Fenix Wireless, jako je moderní design, bezdrátový poslech, skvělá výdrž baterie, spolupráce s telefonem a celkový poměr cena/výkon.

Výdrž a telefonování

Jak jsme již několikrát zmínili, sluchátka Urban Revolt Fenix Wireless jsou především bezdrátová a v takovém případě je samozřejmě na místě se ptát – co vůbec výdrž baterie? Jako první musíme výrobce pochválit, že sluchátka nejsou napájena bateriemi, ale mají v sobě samostatný akumulátor. Ten nabíjíte pomocí microUSB konektoru na pravé mušli. Pro nabíjení tak můžete použít nejen USB kabel v balení, ale také téměř jakoukoliv nabíječku od telefonu a podobně.

Opravdu silnou stránkou testovaných sluchátek je výdrž na jedno nabití. Upřímně nás výdrž velmi mile překvapila, protože tato sluchátka vydrží přehrávat hudbu téměř 20 hodin bez přestání! Sluchátka jsem například používal denně cca 1,5 až 2 hodiny během cestování, o víkendu trochu méně, a na nabíječku jsem je připojoval až po téměř dvou týdnech! Jakmile jsem zjistil, že je výdrž opravdu takto dobrá, tak jsem začal sluchátka intenzivněji používat i s notebookem (například sledování filmu během cestování), vždy mi však vydržela cca týden v provozu.

Jediná vada v tomto ohledu je signalizace úrovně nabití, která je vcelku nepovedená. Ocenil bych například hlasové upozornění, že zbývá cca 1 hodina přehrávání (podobně to mají například sluchátka značky Plantronics). Sluchátka však místo toho nepříjemně „pípají” každých několik minut, což je opravdu otravné a nakonec se bez varování zkrátka vypnou. Vzhledem k velmi dobré výdrži se to však nestává tak často, přesto však musíme tento neduh zmínit. Naopak potěší velmi rychlé nabíjení, kdy pouhých 15 až 20 minut na nabíječce bezpečně zajistí několik hodin poslechu.

Závěrem ještě zmíníme jednu vlastnost, která jasně ukazuje, že Urban Revolt Fenix Wireless jsou zaměřeny především na spolupráci s telefony. Sluchátka jsou totiž vybavena samostatným mikrofonem a během připojení s telefonem fungují zároveň jako handsfree. Pomocí ovládacího panelu můžete ovládat přijmutí hovoru a podobně. Zvuk ve sluchátkách je velmi dobrý a nemáme k němu žádných výhrad, zklamala nás však funkce mikrofonů, které nejsou zdaleka tak citlivé, jak by u podobných sluchátek mělo být. Porovnali jsme je například s Bluetooth headsety od značek Nokia nebo Jabra a oproti nim jste u Urban Revolt museli znatelně více křičet, aby vás druhá strana slyšela.

Závěr a zhodnocení

Co říci závěrem? Pokud jste nenáročný posluchač a sháníte cenově dostupná bezdrátová sluchátka, která dobře vypadají a dají se, s určitými kompromisy, poslouchat, pak určitě model Urban Revolt Fenix Wireless zařaďte do svého hledáčku. Za cenu pohybující se kolem 1 400 Kč totiž získáte kvalitně zpracovaná, pohodlná a designově povedená circumaurální uzavřená sluchátka, která vás překvapí velmi dobrou výdrží baterie a spolehlivou bezdrátovou komunikací s vaším telefonem, počítačem nebo přehrávačem pomocí Bluetooth. Právě absence kabelového spojení je velkým lákadlem těchto sluchátek, ta svoboda je totiž velmi návyková.

Urban Revolt Fenix Wireless

Mezi další klady rozhodně patří funkce handsfree a také praktický ovladač na pravé mušli, který by snad jen mohl být lépe řešený co do ergonomie a líbilo se nám také nabíjení skrze standardní microUSB konektor.

Výtky směřují především k horšímu mikrofonu, nepraktické signalizaci vybíjející se baterie a samozřejmě k horšímu zvuku. Od sluchátek Urban Revolt Fenix Wireless rozhodně neočekávejte, že vás na poli zvukových kvalit ohromí. Připravte se spíše na lehce podprůměrné výsledky, které jistě nebudou vyhovovat každému. Opět však v tomto ohledu musíme zmínit velmi příznivou cenu. Opravdu kvalitně hrající bezdrátová sluchátka totiž stojí většinou několikanásobně více.

Klady
  • kvalitní skládací konstrukce a povedený design
  • pohodlné i na delší nošení
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • bezdrátové spojení Bluetooth (A2DP, SBC, aptX)
  • funkce handsfree
  • praktický ovladač umístěný na boku
  • nabíjení skrze microUSB konektor
  • příznivá cena
Zápory
  • ergonomie ovladače
  • chudé balení (například obal na přenášení)
  • nepovedená signalizace vybité baterie
  • špatná citlivost mikrofonu
  • spíše podprůměrné zvukové podání
Diskuze ke článku
zog
No to jsem se zasmál že prý za lidovku.
Tohle je stylovka za lidovku. Velice mě překvapil zvuk který není odporně přebasovaný jak je u číňanů a černochů zvykem, navíc mají v sobě fm radio, slot na sd kartu a mp3 přehrávač. Ovládání je jednoznačné a nestane se přehmat. O zvoleném režimu, připojeném nebo odpojeném bluetoothu vás informuje ženský hlas. Nevýhodou je nízká výdrž přehrávání přes bluetooth (3.0 EDR) max 10 hodin. Ale za pětistovku je to fakt výtečná koupě.
http://www.tinydeal.com/ovleng-eb203-bluetooth-30-edr-foldable-headset-with-micro-fm-p-126989.html
Host
Otík.... :-D
Smarter
Jsem potesen, ze delate recenzi i na mobilni prislusenstvi. V tom pokracujte. Mohli by jste take vyzkouset prislusenstvi podporujici technologii ANT+, fungovani Miracastu, DLNA nebo Slimportu atd. na mobilech.
Jinak velmi dobra recenze, ty basy jsou dnes opravdu hodne vsude hluboke a silne.
Marek Posolda
Marek Posolda
Zajímalo by mě jak jsou na tom v porovnání s Koss Porta Pro. Hledám nějaké bezdrátové sluchátka za dobrou cenu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze