Vyzkoušeli jsme Skype Qik pro rychlé posílání zpráv (aktualizováno)

21

Microsoft rozšiřuje svojí základnu Skype aplikací a vydal novou samostatnou aplikaci Skype Qik (vyslovováno stejně jako quick). Ta poslouží k posílání krátkých videozpráv stejně jako například aplikace Vine. My jsme pro vás aplikaci nyní otestovali. Potěšující je také to, že podporuje všechny tři hlavní mobilní platformy.

Aktualizováno 17. 10. 2014

Po stažení aplikace je spárována s vaším telefonním číslem. To znamená, že ji můžete využít jen u mobilních telefonů. Jsou podporovány všechny tři hlavní mobilní platformy – v dohledné době se však neplánuje nějaká expanze pro desktopové systémy. S tablety si aplikace také moc nerozumí, pakliže v sobě nemají datovou SIM kartu, ze které by šlo odesílat SMS.

Pak je už vše velmi jednoduché: nahrajete až 40sekundový vzkaz a vyberete příjemce, můžete také vytvořit hromadnou konverzaci. A to je prakticky všechno, pokud tedy nepočítáme možnost nahrání několika předpřipravených odpovědí.

Qik
Tomáš Vocetka, ředitel českého Skype.

Jak bylo řečeno, zpráva může mít až 40 sekund. Využije při tom maximální rozlišení vašeho mobilu (ať už přední nebo zadní kamery) a nepoužívá nějaké speciální komprimační algoritmy. Sami si tak natočením stejně dlouhého videa na svém přístroji můžete udělat představu o tom, kolik dat bude spotřebováno – bude to ale dost, proto je vhodná k využití spíše na sítích Wi-Fi.

Součástí aplikace je i bezpečnostní opatření, díky němuž nelze video exportovat ven (alespoň ne nějakým jednoduchým způsobem), všechny zprávy se automaticky po dvou týdnech mažou a i po odeslání můžete video vzít zpět a smazat je i ze zařízení, na něž bylo doručeno.

Aplikace je velmi prostá a přesně o to tady jde.

Celé to funguje jednoduše a rychle. SMSka na cílový přístroj přijde jen v případě, že v něm není nainstalována aplikace, pak vše funguje pomocí klasických notifikací. Sice to vypadá jen takové hříčka, ale kdo ví: doba, kdy budeme psané slovo považovat za přežitek, je už možná za dveřmi.

Původní obsah z 14. 10. 2014

Skype tým z Microsoftu dnes uveřejnil zbrusu novou aplikaci Skype Qik, která slouží k posílání rychlých videozpráv podobně jako například u aplikace Vine. Pro použití aplikace stačí do Qiku zadat své telefonní číslo a zprávy můžete posílat lidem ve vašem adresáři. Pokud příjemce videa aplikaci nemá, pak obdrží SMS zprávou upozornění, aby si aplikaci stáhla.

TIP: Aktualizace Skype pro iOS 8 přináší interaktivní notifikace

Kromě videa, které nahrajete přímo na místě, můžete používat také Qik Flik, což jsou vámi předem nahraná 5vteřinová videa, která můžete poslat místo delšího videa. Qik Flik se tak hodí na rychlé reakce, jako je překvapení, radost a podobně. Zprávy ale nezůstávají uložené napořád a automaticky se po dvou týdnech vymažou, aby vám nezabíraly v aplikaci prostor. Skype Qik je dostupný pro Android, iOS a také Windows Phone zcela zdarma.

Stáhnout Qik

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: microsoft-news.com, zdnet.com, blogs.skype.com

Diskuze ke článku
Petr
Aplikaci jsem nezkoušel, ale jestli jsem pochopil video, tak jste to nepochopili vy, SMS se posílá jen pokud protistrana tu aplikaci nemá. Takže celý začátek článku trochu mimo.
tom
A platím cenu SMS jako u operátora nebo jak to je?
Bou
Chci se zeptat jak to tedy je? Posílá se to skrz SMS nebo ne? Já včera poslal na německé číslo asi 15 videií ale mám kredit u O2 a zatím nic mi nestrhli. Bylo by to nemilé, kdyby mi strhli 75,- Kč. :(
Ondra
Mam Lumii a když tocim video tak mi nejde v průběhu natáčení přepínat mezi zadni a přední kamerou

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze