Seznam.cz chystá novou aplikaci Mapy.cz. Vyzkoušeli jsme ji

15

Seznam.cz nám dnes na tiskové konferenci ukázal a představil novou verzi aplikace Mapy.cz, jejíž hlavní inovací bude možnost používat ji také off-line. My jsme novou aplikaci, kterou si budete moci stáhnout v červenci, vyzkoušeli už nyní. Jak vypadá a jak se nám líbila?

Mapy.cz mají na mobilních telefonech poměrně dlouho tradici. Nejdříve byla dostupná v prosinci 2010 pro iOS, po pár měsících dorazila také verze pro Symbian a v dubnu 2011 jsme se setkali také s verzí pro Android a později pro Windows Phone. Nyní nastal čas pro vydání zcela nové aplikace, která přinese nový design, turistické funkce a v neposlední řadě také funkci pro off-line použití. Betaverzi aplikace jsme dnes na tiskové konferenci vyzkoušeli a níže přináším naše první dojmy.

Nejdříve ale několik údajů o dostupnosti. Pro Android 2.3 a vyšší a iOS (iPhone 3GS a výše) bude nová aplikace dostupná v červenci, pro Windows Phone 8 později, v horizontu měsíců. Seznam.cz zatím neplánuje verzi pro tablety. Přípravě se však nebrání a možná se jí později dočkáme, rozhodně ji ale neočekávejme v horizontu měsíců. Výjimkou ale zřejmě bude Windows 8 a Windows RT, pro které bude zřejmě aplikace rovněž uvolněna.

Podoba nové aplikace Mapy.cz

Aplikace je kompletně nová, má zcela nové uživatelské prostředí, které je čisté a elegantní. Aplikace se při prvním zapnutí zeptá, zda chcete stáhnout off-line mapu České republiky, která má aktuálně 318 MB. Pro zajímavost - Praha má velikost celých 25 MB. Mapové podklady si ale můžete stáhnout kdykoliv později, a to vždy celé, není možno stáhnout například pouze jeden čtverec, kraj či oblast. Mapy si tak posléze můžete prohlížet off-line i bez internetu. Neznamená to ale, že celá aplikace funguje off-line. Bez internetu se podíváte právě jen na mapy a uvidíte na nich body zájmu, nelze ale vyhledávat, zobrazit turistické informace a další podrobnosti, bez internetu nelze ani plánovat trasy. Prostředí aplikace je jinak velmi jednoduché, není dostupné dokonce ani žádné nastavení, a stejně tak to bude i v ostré červencové verzi. V horní liště je políčko pro fulltextové vyhledávání nebo možnost výběru nejbližších bodů zájmů v okolí.

Po startu Mapy.cz nabídnou stažení off-line mapy. Bez internetu je ale dostupné jen prohlížení map, nikoliv vyhledávání, plánování tras a turistické informace

Seznam.cz hodně propaguje body zájmu, u kterých speciální kartografická redakce ověřovala jednotlivé údaje. Je k dispozici přes 5000 zajímavostí, u kterých se vždy znovu dohledávaly fotografie, otevírací doby, ceny vstupného a další informace. Ve finále by tak opravdu měla mapa zobrazovat skutečně aktuální body zájmu s ověřenými informacemi. Na body zájmu lze buď přímo kliknout v mapě, vyhledat je nebo použít tlačítko baťůžku, kde se v elegantních kartách zobrazí nejbližší turistické zajímavosti i s fotografiemi. Mapové podklady jsou vektorové, v případě největšího zoomu se hodí také letecký pohled.

S body zájmu si Seznam.cz opravdu vyhrál

Aplikace je skutečně úžasně rychlá, a to jak v on-line, tak off-line režimu. Vykreslování je v podstatě okamžité a pohyb po mapě i zoomování velmi plynulé. Velmi se hodí i to, že lze zoomovat jedním prstem, není potřeba dva. Stačí jednou klepnout a po druhém klepnutí táhnout prst nahoru nebo dolů. To se Seznamu opravdu povedlo, optimalizace je zvládnutá i v betaverzi na jedničku. Velmi rychlé je také vyhledávání tras, u kterých lze volit mezi pěší, cyklistickou a automobilovou trasou. Vzhledem k jednoduchosti aplikace ale nejsou k dispozici žádné alternativní trasy nebo další nastavení trasy.

Plánování trasy a pokroková navigace

Celkově je nová aplikace velmi příjemným krokem vpřed. Jedná se o výrazné zjednodušení a hlavně zrychlení, zejména v přírodě bez kvalitních signálu se pak hodí off-line mód.

Diskuze ke článku
Honza
Super! I když jste viděli jen betaverzi, tak bych měl dva dotazy.

1) Jaké je největší měřítko u turistické mapy?
2) Půjdou od offline mapy importovat a zobrazit GPX/KML soubory?
karel
Doufam ze nezapomenou vytvorit aplikaci i na wp 7.8 :)
loller
320MB pro ČR? Nokia mapy potřebovali 120MB, pokud si správně pamatuju.... To v tom jsou obsaženy jen standardní mapy nebo aj turistické atd.?
Gouda
Pujde ale pomoci GPS bez internetu na mape zobrazit moje aktualni poloha, ze?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze