Šéf Applu Tim Cook slíbil do budoucna větší otevřenost iOS

14

Operační systém iOS v současnosti patří k nejuzavřenějším systémům na trhu, který neumožňuje provádět legální cestou jakékoli úpravy,. Nyní se zdá, že Apple svůj striktní postoj přehodnotí. Šéf společnosti Tim Cook se ve svém vystoupení na konferenci D11 nechal slyšet, že by se iOS mohl v budoucnu více otevřít.

Cook připustil, že software od Applu je ve srovnání s dalšími platformami, jako je Android, více uzavřený a společnost by tento postoj mohla zmírnit. "V obecné otázce otevření a přístupu API si myslím, že nás v budoucnu uvidíte se víc otevírat," řekl Cook. Neznamená to však, že by iOS byl najednou zcela otevřený. Tak daleko Apple zajít nehodlá a určitě se nedočkáme takových možností, jako nabízí vývojářům Android, ve kterém mají aplikace, pokud jim to uživatel povolí, přístup prakticky ke všemu. Podle Cooka ale Apple nechce riskovat, že se zákazník setká se špatnou zkušeností, větší otevřenost je totiž mnohdy dvojsečnou zbraní.

CEO Applu Tim Cook

Tip: Apple v červnu představí iOS 7. Bude mít nový vzhled?

Ať už se tedy iOS trochu více otevře nebo ne, nikdy nebude nebude nabízet takové možnosti customizace, jako nabízí Android. Ostatně, podle Cooka si zákazníci Applu zaplatili, aby se nemuseli zabývat přílišným nastavováním, a nechávají to na Applu. Dočkat bychom se tak mohli dočkat pouze menších a dílčích úprav, a i nad těmi si Apple jistě ponechá nějakou formu kontroly. Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine a zda se v budoucnu opravdu dočkáme větší otevřenosti iOS.

Zdroje: theverge.com

Diskuze ke článku
Michael
Uzavřenost mi ani nevadí,taky to Cook řekl dobře,že si za to lidi zaplatili,ale hlavně ať z toho nedělají nic podobného jako Android.Nechci žádné widgety,nastavení v lock screenu a nic podobného,tak snad mě nezklamou.
IQLogic
"... Android, ve kterém mají aplikace, pokud jim to uživatel povolí, přístup prakticky ke všemu."

Na toto ste ako prišli?
IQLogic
Drvivá väčšina ľudí svoje zariadenie nikdy "nerootne" a v článku nie je o roote ani slovo :) A bez neho majú aplikácie len určité povolenia :)
hanes
A právě ty určité povolení jim dávají přístup prakticky ke všemu. Není výjimkou, že aplikace dostane povolení vola posílat SMS atd. což jsou podle mě velké práva a když stáhnete zavirovanou app tak se pěkně prohnete

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze