Samsung Z3: nový pětipalec s OS Tizen představen

4

Ačkoliv se může zdát, že operační systém Tizen definitivně zakotvil jen v hodinkách, opak je pravdou. Důkazem je nově představený Samsung Z3, který disponuje výbavou nižší třídy. Zaujme nicméně pětipalcovým Super AMOLED displejem, povedeným vzhledem nebo relativně silnou baterií. Otazníky nicméně visí nad globální dostupností.

Samsung Z3

Operační systém Tizen je nepřímým následovníkem již zaniklého systému Bada. Setkat jsme se s ním však příliš nemohli. Prozatím se totiž dostal pouze do Samsungu Z1, který se u nás neprodává, a sice také do hodinek řady Gear, avšak v nich je samozřejmě ve značně upravené podobě. Jihokorejský výrobce to však nevzdává a zřejmě nehodlá svůj vlastní systém jen tak hodit přes palubu. Představil tak zcela nový model s označením Z3.

Novinka se bude řadit spíše k větším zařízením s výškou 141,6 milimetrů, avšak s nízkou tloušťkou 7,9 milimetrů i příjemnou hmotností 137 gramů. Zapracováno bylo také na vzhledu, telefon působí dospělým dojmem a inspirace u výše postavených modelů řady Galaxy je patrná. Pevnost konstrukce podpoří i kovový rám. Displej je překvapivě typu Super AMOLED a na úhlopříčce 5 palců operuje dostačující HD rozlišení.

O výkon se postará čtyřjádrový procesor SPreadtrum o taktu 1,3 GHz společně s 1 GB RAM. Navzdory nijak oslňujícím hardwarovým specifikacím by však mělo jít o hodnoty zcela dostatečné. Vše je totiž založeno na novém OS Tizen ve verzi 2.4, která se prvně ukazuje právě na tomto modelu. Interní 8GB paměť je rozšiřitelná paměťovými kartami o dalších 128 GB. Radost udělá baterie s kapacitou 2 600 mAh a dostalo se také na speciální úsporný režim.

V případě fotoaparátu nedošlo k ničemu nečekanému. Na zadní straně operuje 8 megapixelů, zatímco nad displejem je kamerka s 5 megapixely. Ve výbavě nechybí Wi-Fi nebo A-GPS s GLONASS. Naopak trochu překvapivě chybí podpora sítí LTE, což je škoda. Naznačuje to však, kam Samsung s telefonem míří. Debutovat by měl na indickém trhu ve zlaté, černé a bílé varianta za přibližně 8 490 indických rupií, což je v přepočtu přibližně 3 000 Kč. Spekuluje se však, že by se Samsung Z3 mohl objevit i na evropských trzích. Sám výrobce však v tomto směru nic nepotvrdil.

Technické parametry Samsung Z3

Kompletní specifikace
Konstrukce141,6 × 70 × 7,9 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetCPU: 2×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémTizen
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?

Zdroje: samsung.com

Diskuze ke článku
Jan Dedecek
Jan Dedecek
Ve specifikacích se uvádí 2 jádra u CPU a v článku jsou napsána 4 :)
daniel
Proboha proč kopírují název, to jsou takový bazmechti, no jo korejci se už tak narodili.
Tomas Holec
Tomas Holec
Jj, to bude hit! :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze