Samsung X820: nejtenčí, nejlehčí, z Koreje
recenze

Samsung X820: nejtenčí, nejlehčí, z Koreje

4

Otestovali jsme pro vás v současnosti nejtenčí a nejlehčí telefon na světě. Je tak tenký, že máte téměř strach, že se zlomí a nepatrně jej ohnout není problém. Telefon za 9 tisíc však nabídne také MP3 přehrávač, slušnou paměť, Bluetooth a jako třešničku na dortu 2Mpx fotoaparát. Také se ptáte, jak se to tam vše vešlo? To uvidíte v další z našich recenzí.


Samsung X820 - oficiální fotografie.

Jsou tomu přesně dva roky, co Motorola představila svůj super úspěšný tenký telefon V3 RAZR. Tehdy zřejmě netušila, co tento model rozpoutá. Dnes už to však víme. Vedle více než 50 milionů prodaných kousků (více zde) nastolila žiletka nový trend a zároveň rozpoutala závod o nejtenčí telefon. Závodu se účastní řada výrobců, zdá se ale, že některým je nový směr zcela lhostejný. Na tenký telefon finské, nebo švédsko-japonské produkce tak stále čekáme. Naopak velmi horlivý je Samsung, který právě svým modelem X820 tenkým pouhých 6,9 mm převzal žezlo nejtenčího telefonu na světě. Motorola však podle neoficiálních informací připravuje 5mm tenkou odpověď v podobě telefonu s názvem SCPL. Samsung má ve svém portfoliu také nejtenčí véčko a telefon výsuvné konstrukce. Každopádně jsou tenké telefony v kurzu a jedná se o určité oživení. Jak se zdá, tak navíc uživateli žádané a vyhledávané.

Technické parametry

Rozměry 113 × 50 × 7 mm
Hmotnost 66 gramů
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100Mhz
Displej 220 × 176 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť 88 MB
Fotoaparát 2 Mpx, video 352 x 288
Organizační funkce Kalendář, světový čas, převodník veličin, stopky, časovač
Multimédia 64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, JAVA 2.0, úprava obrázků, video
Připojení USB 2.0, Bluetooth, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10)
Baterie a výdržLi-iol 800 mAh
pohotovost max.:
max. doba hovoru:
Cena a dostupnost9 000Kč
od srpna 2006

Design a konstrukce – nejtenčí z nejtenčích

Samsung X820 se z půdorysného pohledu tváří jako elegantní stylový telefon standardní délky 113 mm a nepatrně větší šířky 50mm. Až při pohledu z boku či uchopení telefonu do rukou zjistíte, že s ním není něco v pořádku. Nový Samsung X820 totiž patří do tzv. Ultra Edice tenkých telefonů, ve kterých dále nalezneme 9,9 mm tenké véčko D830 a 12,9 mm tenký vysouvací model D900. Testovaný X820 klasické konstrukce je však z trojice se svými 6,9 mm jasně nejtenčí. Telefon je skutečně supertenký, v průběhu testování jsem měl občas přímo strach, že jej zlomím. Telefon totiž není problém ani nepatrně ohnout, přitom je však dokonale pevný a nikde nic nevrže. Běžné mobily jsou v průměru 3x tlustší. Několikrát se mi také stalo, že jsem telefon hledal po celé redakci, načež jsem jej objevil ve své kapse. To je zřejmě úděl života s tenkým telefonem…


Při pohledu z vrchu byste mi 6,9 mm ani nehádali...

Z boku vynikne klínovitý tvar telefonu. Zatímco spodní a střední část skutečně splňují parametr 6,9 mm, v horní části se přítroj o 2mm rozšiřuje. Důvodem je přítomnost 2mpx fotoaparátu, jehož čočka se do tak tenkého těla již nevešla. Použití černé barvy určitě není náhodou, je totiž známo, že černá opticky zeštíhluje což byl jistě záměr konstruktérů. Černou eleganci narušuje pouze stříbrná lišta na přední straně. Design telefonu není vůbec extravagntní, ani nemusí být. Dostatečnou pozornost okolí si totiž vyslouží díky své „tloušťce“. K extrémní tenkosti se přidává také velmi nízká hmotnost 66 gramů. Tato kombinace přímo předurčuje X820ku k nošení v náprsní kapse u košile. Samsung X820 je konstrukčně jedním z nejzajímavějších telefonů, se kterými se dnes můžete setkat, navíc s elegantním designem.


Z tohoto pohledu však supertenké tělo patrné je.

Největší část přední strany zabírá rozměrná plochá klávesnice, která je však klasické konstrukce. Nekoná se žádné leptání kovu nebo senzory. Funkční klávesy odděluje od neobyklého, na šířku orientovaného displeje, lišta s mírně vyvýšením středem. Nad displejem se výrobce pyšní svým názvem větších rozměrů, úplně navrchu pak zbývá pouze stříbrná lišta obklopující reproduktor využívaný jak k vyzvánění, tak při telefonování. Vzhledem k rozměrům telefonu překvapí celkem dobrá hlasitost a hlavně kvalitní podání zvuku. Basů je sice poskrovnu, ani na nejvyšší hlasitost však není zvuk nijak zkreslený a MP3 zní velmi dobře.


Sony Ericsson K800i je oproti X820 opravdu tlouštík.

Fádní zadní stranu oživuje ve vrchní části čočka fotoaparátu s rozlišením 2MPx. Pod ním se nachází u tak tenkého telefonu překvapivě standardní konektor externí antény. Spodní část tvoří kryt baterie, který je vyroben z opravdu velmi tenkého plastu. Vše musí být co nejtenčí a každá desetina milimetru plastu je ve výsledku znát. Pod krytem se nachází Li-pol baterie s poměrně slušnou kapacitou 800 mAh. Díky tomu poputuje telefon při běžném používání do nabíječky jednou za 2 dny. Při nabíjení a intenzivnějším použíávání se zadní strana telefonu kvůli velmi tenké konstrukci krytu celkem dost zahřívá.


Detail ploché klávesnice --- lišta s reproduktorem --- vyvýšený modul s fotoaparátem.

I na tak tenkých bocích nalezneme ovládací klávesy. Na levé straně to je klasické kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, na straně pravé pak klávesa aktivující fotoaparát a posléze sloužící také jako spoušť. Nad ní je pod pryžovou krytkou ukryt univerzální konektor, sloužící pro nabíjení, připojení kabelu i sluchátek (USB kabel i sluchátka jsou v základním balení).

Displej – zobrazení na šířku je praktické a návykové

Displej je netradičně orientován na šířku, jeho rozlišení je tedy 220 x 176 bodů. Displej je samozřejmě aktivní, TFT a poradí si s 262 tisíci barvami. Zobrazení je velmi kvalitní a barvy živé. Jas lze regulovat v 5 krocích, na nejvyšší hodnotu svítí displej velmi slušně. Pochválit musím také minimální změnu barev při pozorování z ostrého úhlu. Na širokoúhlé zobrazení se velmi rychlé zvyká, psaní a čtení textů je přirozenější. Většina elektronických zařízení má obrazovky orientované na šířku, proč ne mobilní telefony?


Nezvyklé proporce --- ve tmě displej dokáže dost zářit.

Klávesnice – plochá, pohodlná, velká

Trojice přívlastků v nadpisu prozrazuje o klávesnici vše. Kvůli zachování „tenkosti“ klávesy téměř nevystupují nad okolní povrch. I přes nízký zdvih se na klávesnici píše velmi dobře, tlačítka mají dobrou odezvu a jsou přesná. Telefon je sice tenký, půdorysné rozměry jsou však standardní a proto si Samsung mohl dovolit použít velké klávesy, které přispívají pohodlnosti a rychlosti psaní. Malou výhradu bych měl pouze k střednímu potvrzovacímu tlačítku, které je uprostřed ovládacího kříže „utopené“ a hmatem téměř nerozpoznatelné. Časem si ale lze zvyknout a položky s ním budete potvrzovat bryskně. Dobře dosažitelná a ovladatelná jsou i boční tlačítka, nelze k nim mít žádné výhrady. Klávesnice je podsvětlena matně zeleným světlem. Nastavit lze také dobu podsvětlení klávesnice a také hodiny, během kterých se má podsvětlení používat (například: 19:00 – 9:00). Praktičtější by ale bylo použití světelného senzoru.


Klávesy téměř nevystupují nad povrch --- Klávesy jsou rozměrné, podsvětlené nazelenalým světlem.

Hlavní menu, ovládání – černá kočka, bílý kocour

Zapůjčený kus byl prototyp a česká jazyková mutace nefungovala. Screenshoty jsou proto z anglické verze menu. Děkujeme za pochopení

Samsung je znám tím, že velmi často mění vzhled nabídky svých telefonů. Malou premiéru uživatelského prostředí si odbudeme i zde. Po zapnutí a přehrání úvodní animace se ukáže pohotovostní režim. Mimo tapety lze nastavit také polohu a barvu názvu operátora a také typ zobrazení popisků kontextovýxh kláves. Velmi povedené jsou možnosti grafického zobrazování vytáčeného čísla se zvukovými efekty (dají se vypnout) a animacemi. Zobrazení na šířku je nezvyklé, ale praktické. Na řádek se vejde více znaků a čtení informací je pak pohodlnější a přirozenejší. Jednotlivým směrům kurzorového kříže lze nastavit vlastní funkce. Kontexotvé klávesy jsou v pohotovostním režimu napevno nadefinovány pro vstup do menu (levá klávesa) a telefonního seznamu (pravá klávesa). Střed kurzorového kříže opět z pohotovostního režimu tvrdošíjně spouští wapový prohlížeč, v nabídce s ním naštěstí potvrzovat lze.


Černé menu se k designu telefonu hodí -- kvůli odlišné orientaci displeje je menu nezvyklé

Hlavní menu má kvůli jinak orientovanímu displeji netradiční uspořádání. 3x3 ikonky jsou umístěny v levé části displeje, přičemž vpravo se zobrazí aktivní volba s popisem. Grafika je jednoduchá, ale elegantní. Kromě černého schématu, které se hodí k designu celého telefonu lze zvolit také bílé schéma. To sice není tak efektní, na slunci jsou však informace s ním mnohem lépe čitelné. Další úrovně menu jsou již čistě textové, aktivní volba je oranžově zvýrazněna. Zvolený font je opravdu velký, v kombinaci s velkými klávesami by se dal telefon doporučit i lidem s horším zrakem. Škoda jen vyšší ceny. Telefon je také velmi rychlý, všechny volby provede bleskurychle a nestalo se mi, že bych musel byť jen chvilku čekat. Tak to má být. Telefon si v jednotlivých podmenu také pamatuje vaši poslední navštívenou položku a tu vám nabídne jako první při opakovaném vstupu. Pokud tedy v menu nastavení nastavujete často tapety, stačí pouze potvrzovat, telefon si vaši poslední pouť k položce pamatuje.


Nastavení kurzorového kříže v poh. režimu -- Bílé menu je méně elegantní, na slunci však lépe čitelné

Telefonní seznam a telefonování– oranžové, praktické, bez profilů

Do telefonní seznamu se rychle dostanete stisknutím pravé kontextové klávesy. Kvůli zobrazení na šířku se zobrazí pouze dva kontakty pod sebou, zase ale u každého z nich vidíte více informací, což je praktické. Vyhledávat lze podle více písmen, i při zaplněném seznamu je hledání okamžité. Výtku bych ale měl k chybnému řazení jmen s diakritikou na začátku, jsou totiž umístěny až na samém konci seznamu. Paměť telefonu pojme 1000 vícepoložkových záznamů, které se zobrazují spolu s kontakty na SIM kartě. Vybrat pouze jeden seznam nelze. Ke jednomu jménu lze uložit 5 různých čísel, email, poznámku a poté samozřejmě obrázek a vyzváněcí melodii. Kontakty lze také třídit do vámi vytvořených skupin volajích, které jsou však spíše pro okrasu. Kromě přiřazení jednotného obrázku a vyzváněcí melodie nabízí telefon pouze hromadné odeslání zprávy. Filtrování hovorů opět přítomno není. Telefonní seznam lze synchronizovat s počítačem, nenarazili jsme na žádné potíže.


Zobrazení tel.seznamu --- Detail kontaktu --- Animace při volání

Grafické stvárnění zadávání čísla má široké možnosti nastavení. Pokud se spokojíte s klasickým fontem, ze si zovlit jeho velikost, barvu (může být i duhová) a pozadí. K dispozici je ale i mnohem zajímavější dvojice možností animovaného zadávání čísla včetně zvukových efektů (které se dají vypnout). Na příchozí hovor se lze nechat upozornit buď 72-hlasou polyfonií, nebo lépe hudbou ve formátu MP3. Jak jsem již psal, reproduktor svou kavlitou nevyniká, ale vzhledem k rozměrům těla je opravdu obdivuhodně hlasitý a kvalitní. Samsung X820 nedokáže zároveň vibrovat a zvonit. Buď lze zvolit pouze vibrace, vibrace a poté zvonění a nebo pouze zvonění. Vyzváněcí profily tradičně u korejské produkce chybí.


Se zadáváním čísla si můžete vyhrát. Poslední dvě možnosti jsou s pěknými animacemi i zvuk.efekty

Zprávy – malé velké překvapení

Možnosti a schopnosti v oblasti zpráv jsou také mírně odlišné od některých jiných Samsungů. Editor SMS zprávy zobrazí 5 řádků textu, ale znaky odpočítává od zběsilého čísla 1836. V záhlaví je naštěstí počet napsaných zpráv zobrazen. Psaní pomáhá i kvalitní slovní k T9, který nebylo v češtině téměř nic nutné učit. Navíc si pamatuje vaše preferovaná slova a nabízí je posléze jako první. Editor je, stejně jako celý telefon, velmi rychlý, ani při psaní textů se nedá telefonu utéct. Praktické je automatické posouvání textu u příchozí zprávy. Editor MMS zpráv je velmi povedený a intuitivní. Vložit lze několik obrázků, videosekvencí a zvuků. Kromě standardních multimediálních souborů lze vkládat také vizitky, schůzky v kalendáři a ostatní soubory, se kterými telefon neumí pracovat. Není proto problém poslat například nenainstalovanou JAVA hru. p>


Přijaté zprávy --- Psaní nové zprávy --- Editor MMS

Jako kvalitní lze označit také emailový klient. Je sice trochu hlouběji v menu, nabízí však vytvoření 5 nezávislých POP3/IMAP4 účtů, automatickou kontrolu zpráv v zadaném intervalu (minimum je 1 hodina, maximum 12 hodin), přílohy a také jednoduchý, ale účinný antispamový filtr. Stahovat lze buď pouze záhlaví, nebo také rovnou celé zprávy . Překvapení se dostavilo při pokusu otevřít .doc a .xls soubory. S obojím si bez problému poradí, více o prohlížeči Wordu a Excelu v další kapitole..


Upozornění na novou zprávu -- emailový klient -- filtr nevyžádné pošty

Organizační a datové funkce – organizuje a zobrazí Word i Excel

Tenký elegán vám dokáže také naplánovat čas. Z organizačních funkcí je totiž zastoupen kalendář, který také integruje úkoly. K dispozici je přehledný měsíční, týdenní a denní režim. Velmi praktická je možnost zobrazit všechny záznamy určitého typu v jednom seznamu. Kromě klasické schůzky lze zadávat také výročí, poznámky a úkoly. Samozřejmostí je zadávání opakovaných událostí a upozornění. Paměť je však omezena na 100 záznamů každého druhu, při plnějším diáři lze proto během synchronizace narazit na problém.


Kalendář s měsíčním, týdenním a denním náhledem

Z ostatních organizačních funkcí nelze nezmínit několik opakovaných budíků, diktafon s omezením na 7 minut záznamu, jednoduchý světový čas, kalkulačku, převodník jednotek, stopky a odpočítávací měřič. Pokud by někomu v této takřka kompletní výbavě něco chybělo (například paměť pro hesla apod.), může si funkce v podobě Java aplikací doinstalovat.


Diktafon nahraje až 7 minut --- jednoduchý světový čas --- čtveřice budíků

I když se X820 neprezentuje jako datový telefon, zas tak špatně na tom není. K počítači jej lze připojit pomocí Bluetooth, nebo kabelem. Po síti lze datovat pomocí GPRS nebo EDGE (obojí třídy 10). Prohlížeč spadá do průměru, zobrazí veškeré wapové i xHTML stránky (například textovou verzi mobilenetu), se složitějšími webovými stránkami však má problém a buď je zobrazí špatně, nebo vůbec. Na druhou stranu musím pochválit plnou podporu češtiny.


Kalkulačka --- odpočítávací měřič --- prohlížeš si poradí s xHTML i češtinou

Překvapením je vestavěný prohlížeč dokumentů Word a Excel. Překvapení bylo o to větší, když jsme zjistili s jak kvalitním nástrojem máme tu čest. Samsung si z dokumentu zřejmě vytvoří detailní obraz (myslím si to kvůli způsobu překreslování apod.) a poté se dá s tímto obrazem rychle, plynule a bez problémů pracovat. Pokud použijete zoom a celoobrazovkový režim, budete muset pochválit naprosto shodné zobrazení všech prvků, jako na počítači. Prohlížeč dokumentů je tak mnohem lepší než aplikace například v chytrých telefonech. Zde musím před Samsungem smeknout, protože tak pohodlnou práci s Word dokumenty jsem dlouho neviděl.


Prostředí prohlížeče Wordu a Excelu

Zábava a multimédia – tenký bavič s rezervami

V této kapitole budu střídavě chválit a kritizovat. Smutným nedostatkem je absence slotu pro paměťové karty, z čehož plyne jasné omezené pro veškeré multimediální funkce. Vestavěná paměť 82MB je sice celkem velká, pro hudbu to je však zoufale málo. Do telefonu si tak uložíte maximálně jedno album ve vyšší kvalitě. Přehrávač přitom není nejhorší, dokáže hrát na pozadí, nechybí jednoduchý ekvalizér s přednastavenými hodnotami a 3D zvukem a možnost vytvářet si vlatní seznamy skladeb. I když si můžete zvolit z několika vizualizací, mnohem více bych ocenil možnost skladbu přetáčet. To zde nepochopitelně chybí. Špuntová sluchátka spadají svou kvalitou do lepšího průměru, kvůli chybějící redukci však svá vlastní nepřipojíte. Z hudebních funkcí by se hodilo rádio, které by zajistilo poslech po přehrání těch několika málo skladeb, které se do paměti vejdou.


Prostředí hudebního přehrávače --- X820 podporuje Stereo Bluetooth sluchátka --- ekvalizér

Obrázky, videa a další multimédia si lze prohlížet ve správci souborů. Práce s nimi je rychlá, na načtení miniatur si ale chvilku počkáte. Při zoomovaní však není třeba téměř vůbec čekat. K dispozici je i prohlížení na celý displej. Pokud si chcete fotografie z vestavěného fotoaparátu upravit, připraven je pokročilý editor obrázků, s kterým lze snímky obohatit o efekty, změnit rozlišení, otočit nebo je oříznout.


Detaily paměti --- prohlížeč fotografií

Zábavnou sekci uzavírá dvojice předinstalovaných JAVA her. Tou první je logická chodička, v té druhé střílíte góly z penalty. Ani jedna hratelností ani grafikou neoplývá, proto zřejmě brzy nainstalujete další. Překážkou však může být tvrdošíjnost Samsungu, do kterého se nové aplikace a hry nedají stáhnout jinak než z Wapu. Dalším problémem je odlišná orientace displeje. Hra se sice bez problému přetočí, směry kurzorového kříže však nebudou odpovídat a například stisk šipky nahoru bude ve hře interpretován jako pohyb vpravo. Malou náplastí je možnost tvořit vlastní složky pro aplikace.


Editor fotografií --- předinstalované JAVA hry

Fotoaparát – tenký 2 megapixel

Když už si fotoaparát vynutil rozšíření těla telefonu v horní části, měl by mít dobré rozlišení i kvalitu. Přesně to o fotoaparátu v tenké X820 také platí. Čočka je ale v zadní části osamocena, společnost jí dělá pouze nápis „2.0 megapixel“, který mluví sám za sebe. Zrcátko pro autoportréty a LED dioda chybí, stejně tak jako krytka čočky, která by tělo telefonu ještě více rozšířila. Fotoaparát rychle zapnete přidržením příslušného tlačítka na pravé straně, které posléze slouží jako spoušť.

Telefon se při focení drží na výšku, jako spoušť může sloužit již zmíněná klávesa na boku, nebo potvrzovací tlačítko. Na displeji jsou zobrazeny všechny důležité údaje včetně nastavení vyvážení bílé, citlivosti, zoomu, orientace apod. K jaké klávese je přiřazena která funkce vám vysvětlí pomocný obrázek. K dispozici jsou samozřejmě různé rámečky, efekty, časovač a rychlé snímání více snímků za sebou (ale v nízkém rozlišení pouhých 176 x 220 bodů). Zajimavé je snímání mozaiky, které je však bohužel také v nízkém rozlišení. Většina funkcí včetně zoomu je dostupná také v režimu videa, do kterého se lze rychle přepnout stisknutím klávesy 1.

Přiznám se, že od foťáčku v tak tenkém telefonu jsem nečekal zázraky. Extrémní stísněnost měla dle mého názoru vést k horší kvalitě. O to mileji jsem byl překvapen kvalitou snímků, které mohu mezi 2 megapixely zařadit do nadprůměru. Ucházející ostrost, dobré podání barev a snesitelná míra komprese se podepsaly na překvapivé kvalitě snímků. Na špičku v kategorii zdaleka nedosahuje, rozhodně však předčí většinu 2mpx fotomobilů. Kvůli absency LED diody jsou snímky ve zhoršených světelných podmínkách tmavé a zašuměné, zvláště při manuálním zvolení vyšší hodnoty ISO. Makro také nedopadlo nejlépe, text však přečíst lze, je dostatečně ostrý. Snímky v rozlišení 1600 x 1200 bodů mají průměrnou velikost 150 – 200 KB.

Videosekvence také dopadly nad očekávání dobře, telefon je dokáže natáčet ve formátu MP4 a rozlišení až 352 x 288. Detailnost a plynulost videa jsou také nadprůměrné. Daní za vyšší rozlišení a kvalitu je paměťová náročnost takových videí, naše 20s video má bezmála 1MB. To je bez paměťové karty celkem nepříjemné.

Video (893KB, mp4)

Zhodnocení

Samsung X820 je telefon plný příjemných překvapení. Až přestanete obdivovat tenkou konstrukci (což bude trvat dlouho) budete mile překvapeni schopnostmi a funkcemi, které se do telefonu podařilo dostat. Ve srovnání s konkurenčními telefony ve stejné cenové relaci sice dopadne hůře zejména díky absenci slotu pro paměťové karty, je však také několikanásobně tenčí. O styl tady jde především a nejtenčí telefon na světě ho má na rozdávání. K tomu však X820 svého majitele odmění překvapivě kvalitním fotoaparátem, nabídkou v oblasti dat, organizace i zábavy. Pokud si ho v srpnu za cenu kolem 9 tisíc pořídíte, mám pro vás radu: „Dříve než telefon začnete po celém bytě hledat, překontrolujte si dvakrát všechny kapsy. 6,9 milimetrů se v nich snadno ztratí…“

samsung-x820
Klady
  • supertenké tělo
  • design
  • klávesnice a displej
  • 2mpx fotoaparát
  • Bluetooth
  • prohlížeč Word a Excel dokumentů
Zápory
  • chybí slot pro paměťové karty
  • chybí rádio
  • hodila by se přisvětlovací dioda k fotoaparátu
Diskuze ke článku
fifina
já si koupila před nedávnem motorolu slvr l6 a ted' jsem zahlédla samsung který je jak se zdá mnohem tenčí a tak přemlouvám mamninu aby mi ho kupila
Petr
Dobrý den... Recenzi jsem sice nečetl celou, ale zdá se dobrá ;) Dočetl jsem se ale, že jste neměli problém se synchronizací a tak bych se rád zeptal, jak jste postupovali!? S největší pravděpodobností to ale bylo přes USB kabel, že? Já totiž začínám dospívat k názoru, že tento telefon přes Bluetooth nelze synchronizovat! :-( Což ale vůbec nechápu... Děkuji za odpověd. Petr
Martin
Bluetooth synchro bez problemu na prvni pokus
David Navrátil
Jak do telefonu instalovat JAVA hry pomoci bluetooth? Zkoušel jsem mobil edit a přesunul javu do ostatní soubory. Ale to jsme asi v lese.. potřeboval bych jeden slovnik tam nebo mužete doporučit nějký software diky!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze