Samsung S8000 Jet: obraz alá Picasso
recenze

Samsung S8000 Jet: obraz alá Picasso

75

Samsung Jet nabídne hned několik es v rukávu, jmenovitě špičkový dotykový displej, doposud nejrychlejší procesor v telefonu bez operačního systému a kompletní multimediální výbavu zahrnující i 3.5 mm jack konektor. To vše je jen malá ochutnávka toho nejlepšího. Podívejte se, jak si nový korejský tryskáč vedl v testu.

Uvedení Samsungu Jet na trh sebou přineslo nevídaný rozruch, těsně před jeho uvedením totiž bylo uveřejněno video naznačující cosi tajemného a zároveň velkolepého. Ovšem videem to nekončí, během několika dní společnost Samsung oznámila rekordní zájem o tento telefon, registrovala neuvěřitelné 2 miliony předobjednávek, přičemž tento objem Jet posouvá na pomyslný žebříček nejžádanějších telefonů výrobce vůbec.

Samsung S8000 Jet můžete zakoupit ve značkovém internetovém obchodě Samsung

Oficiální fotografie - Samsung S8000 Jet

Výrobce na funkční výbavě telefonu rozhodně nešetřil, obdaroval ho špičkovým displejem typu AMOLED s velmi jemným rozlišením a takřka neviditelným rastrem, bohatou multimediální výbavou která zahrnuje i novinku Media Gate 3D (o nížsi povíme dále), 3.5 mm jack, hudební přehrávač se širokou škálou předvoleb ekvalizéru. Také integroval navigační chip, konečně plnohodnotný multi-tasking a funkci chytrého odemčení (Smart Unlock), o svižný běh aplikací a rychlou práci s telefonem se postará procesor od společnosti Qualcomm s taktem 800 mHz, grafické prostředí rovněž doznalo změn, výrobce inovoval TouchWiz na verzi 2.

Technické parametry

Rozměry 108.8 x 53.5 x 11.9 mm
Hmotnost 110 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový (odporový), typu AMOLED, rozlišení 480 x 8000 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,1"
Paměť 2000 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC až 16 GB
Otevřený operační systém ne / TouchWiz 2.0
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a HTML zobrazením, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, opakovaný budík, odpočítávač, stopky, světový čas, převodník velikostí, převodník jednotek, vyzváněcí profily
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač, FM rádio s RDS, přehrávač videa, Java 2.0, internetový prohlížeč Dolphin, gravitační senzor
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus, LED dioda, až 8x digitální zoom
nahrávání D1 videa (720 x 480 px, 30 snímků/s)
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaná aplikace Google Mapy
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.1 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí multi-slot třídy 32), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3.6 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 1100 mAh
Doba hovoru: až 8 hodin (2G), až 5 hodiny (3G), pohotovostní režim: až 422 hodin
Cena a dostupnost 9 999 Kč s DPH
červen 2009

V krabici naleznete

  • český návod a instalační CD se softwarem
  • stereo headset
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterie 1100mAh
  • microUSB kabel
  • pouzdro

Design a konstrukce: plastově ale pevně

Vzhled telefonu, ač není nikterak extravagantní, rozhodně upoutá. I když jeho tělo není tvořeno ušlechtilými materiály a výraz ocel je mu cizí, není to na škodu. Přístroj je opláštěn plastovými kryty, na kterých si výrobce naštěstí dal velmi záležet, jsou pevné a člověk v ruce pozná, že v ruce drží něco, co se mu při sebevětším stisku nerozpadne. Jet je tak příkladnou ukázkou dobře zpracovaného telefonu, zapomenout můžeme na různá povrzávání či nežádoucí zvuky. Zadní kryt působí velmi efektním dojmem,je sice vyveden v jednolitém černém odstínu, ale upoutá svými červenými liniemi. Výrobce se evidentně nechal inspirovat svou řadou televizorů.

Z pohledu fyzických parametrů přístroje můžeme být spokojeni. Novinka má zaoblené hrany a tělo přístroje se vešlo do rozměrů 109 × 54 x 12 mm, hmotnost se ustálila na příjemné hodnotě 112 gramů. Nad displejem nalezneme sluchátko spolu s regulačním čidlem okolního osvětlení a kamerou určenou pro videohovory.

Baterie a výdrž: něco vydržím

Výrobce v oficiálních materiálech avizuje poměrně slušnou výdrž 422 hodin pohotovostní výdrže a až 8 hodin hlasového hovoru. Bude realita stejná? Přístroj má v základním balení baterii typu Li-Ion o kapacitě 1100 mAh. V praxi se držel telefon velmi statečně, při větším zatížení , které činí několik desítek smsek, cca půl hodiny uskutečněných hlasových hovorů, nějaká ta hodina poslechu hudby přes drátová sluchátka a mnohé další prováděné úkony s telefonem vydržel na přijmu skoro celé dva dny, dá se říci že jsem ho takřka nedal z ruky. Při sporadickém používání, vydržel na přijmu 4 až 5 dní. Při intenzivním využívání internetu a datových funkcí však výdrž pochopitelně rapidně klesá a nemusíte se dostat ani přes jeden den používání.

Klávesnice a ovládání: rychle a přesně

Hlavním ovládacím prvkem celého telefonu je zajisté dotykový displej, další klávesy zastávají mají menší význam. Nejvýznamnější hardwarovou klávesou celého telefonu je šestiúhelníkové ovládací tlačítko nacházející se pod displejem, umožňující vstup do menu a také do nabídky multi-taskingu, dále je možné s jeho pomocí minimalizovat a vyvolávat aplikace či různé nabídky a podnabídky. Po obou stranách jej obklopují dvě tlačítka určená pro uskutečňování a ukončování hlasových hovorů či videohovorů. Levá strana je tvořena tlačítkem pro ovládání hlasitosti, na pravé straně nalezneme tlačítko spojené jednak se spouští fotoaparátu a jednak s tlačítkem pro vyvolání multimediální krabičky 3D Media Gate. Nad ním se ještě nachází mechanické tlačítko pro uzamčení telefonu. V horní části nalezneme všechny konektory telefonu jako je 3.5 mm hudební konektor jack, a konektor microUSB chráněný plastovou záslepkou, sloužící pro nabíjení, připojení datového kabelu či jako TV-OUT.

Displej: zářivější jak slunce

Displej telefonu si podle mě zaslouží největší pozornost. Už z představení telefonu či videoprezentací jsem byl velmi zvědav, zda tento displej bude opravdu taková ,,bomba´´ jak bylo prezentováno. Překvapení, nastalo když jsem jej naživo spatřil. Displej předčil má očekávání. Oproti běžným displejům aktivního typu (TFT či TFD) působil ,,živým´´ dojmem, podání barev bylo věrné, kontrast sytý, výborně čitelný na přímém slunci, až 180-ti stupňový pozorovací úhel. Zkrátka technologie AMOLED není jen slovo.

Všechny uvedená pozitiva splňuje tento displej do puntíku, musím říci, že jsem se doposud nesetkal s kvalitnějším displejem. Uhlopříčka displeje je 3,1 palce (78 milimetrů) to vše při velmi jemném, takřka neviditelném rastru 480x800 zobrazovacích bodů. Nestrádá ani v počtu barev, zobrazí až 16 milionů barevných odstínů. Je možné nastavit jas v šesti krocích nebo ho ponechat na automatice, kterou reguluje čidlo okolního osvětlení. Dotykové ovládání je přizpůsobené pro prsty, pokud by vám tento způsob ovládání nevyhovoval, je možné bez problémů použit stylus. Displej je totiž rezistentní, což trochu zklame. Citlivost na dotyk je však velmi dobrá a i když se neblíží kapacitním displejům, lze Jet při poctivém stisku používat velmi pohodlně. Oproti kolegům F480 či M8800 Pixon ze stejné stáje je vidět velký pokrok. Bez obav můžete ovládat displej i na přímém slunci.

Porovnání technologie dotykových displejů: TFT (aktivní) vs AMOLED

Prostředí telefonu: skok na na level 2

Modely s dotykovým displejem od Samsungu mají vlastní uživatelské prostředí s nástavbou TouchWIZ UI. Prostředí v Jetu doznalo velkých změn, bylo povýšeno na verzi 2.0, co tato změna pro uživatele bude obnášet? Především lepší možnosti ovládání pomocí prstů. Další změny jsou viditelné na hlavní obrazovce, zapracovalo se na Widgetech, přibyly nové, a také nechybí možnost stažení dalších widgetů ze stránek Samsungu, v současné době je však nabídka velmi sporadická. Snad brzo dojde k jejímu rozšíření.

Menu je tvořeno třemi hlavními obrazovkami, dále jsou podnabídky. Vše je přehledné a intuitivní, orientace by neměla nikomu činit problémy. Widgety nebo-li miniaplikace lze podle vkusu umístit či poskládat na úvodní obrazovku, je možné vybrat datum, čas, světový čas, prohlížeč obrázků, klienta Facebook či Youtube, Bluetooth nebo Wifi a mnohé další. Pokud by vám stávající nabídka nestačila, můžete si ze stránek Samsungu stáhnout další Widgety.

K dalším potěšujícím novinkám bude patřit multi-tasking který byl vylepšen takřka k dokonalosti, je možné minimalizovat více aplikací, úloh, rozepsanou zprávu a vše na co pomyslíte, hlavní nabídka multi-taskingu může mít dva náhledy zobrazení, jednak standartní nebo 3D zobrazení. Přibyla také synchronizační podpora se serverem Exchange. Lidé s horším zrakem ocení možnost zvolení si ze tří druhů velikosti písem a dokonce i typů písem. Jak je v posledních modelech Samsungu známo, je možné si podle obrazu svého upravit nebo si vytvořit vlastní schéma, kreativním jedincům se meze nekladou.

Prospekty Jetu i všudypřítomná reklama zmiňují bleskurychlý procesor o taktu 800 mHz. Každý si asi klade otázku, zda je poznat výsledek. Samotná hodnota procesoru nemusí totiž nic vypovídat, záleží na taktu. Musíme potvrdit, že telefon má opravdu velmi svižné reakce a na daný dotyk okamžitě zareaguje Na druhou stranu to ale není nic světoborného a při tak rychlém procesoru bychom čekali alespoň plynulé animace při prohlížení obrázků nebo absenci malých prodlev při spouštění většiny aplikací. Rychlostí tak JET celkově nijak výrazně nevyniká.

Telefonování a zprávy: málo a hodně

Při pohledu na konkrétní hodnoty kapacit v telefonu ve mně zavládlo menší zklamání ale i menší radost. Začnu radostí,: telefonní seznam nabídne velkorysé úložiště pro až 2000 vícepoložkových kontaktů. Na druhou stranu mě nepotěšila fixní paměť na textové či multimediální zprávy, která je limitována hodnotou 500. V dnešní době se pomalu stává standardem, že paměť na zprávy i telefonní kontakty bývá limitována pouze volnou kapacitou sdílené paměti telefonu. Zvláště pak, když interní paměť nabídne královskou kapacitu 2000 MB. Jak jsem uvedl, telefonní seznam pojme až 2000 vícepoložkových kontaktů, přičemž ke každému kontaktu je možné přiřadit až 25 různých informací. Vyhledávat můžete pomocí dvou způsobů. Prvním je postupné vypisování, které však funguje jen podle seřazení kontaktů a druhým je použití boční lišty, která vždy zobrazuje počáteční písmeno.

K psaní textových zpráv je možné využít virtuální klávesnici, zvolit si můžete ze čtyř režimu psaní, včetně qwerty klávesnice. Psaní zpráv je díky velikosti displeje i přesnosti jednotlivých dotyků pohodlné a svižné, můžete tak konkurovat i hardwarové klávesnici. Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších oftwarových klávesnic. Pokud ji porovnáme například s LG Arena, vychází JET rozhodně jako vítěz. Nesmíme opomenout ani možnost použít prediktivní slovník T9, který nezkracuje zprávy.

Emailový klient umí pracovat s protokoly POP3 a IMAP4, problémy mu nečiní ani práce s dokumenty v různých formátech, otevírá je v programu Picsel Viewer. Zas je zde ovšem nepříjemná věc v podobě limitu kapacity zpráv, která je sdílená jak pro textové zprávy, tak multimediální i emailové v podobě hodnoty 500. Maximální velikost emailové zprávy je 5 MB.

Multimédia, hudba a zábava: vše najdeme v kostce

Když označím Jet za multimediální bombu, rozhodně nebudu přehánět. Novinka se ubírá jasným směrem, razí cestu maximální multimediální výbavy. Výrobce pro nás přichystal jednu premiéru. Virtuální kostku obsahující zábavné funkce poskládané na její boky, kterou nazval Media Gate 3D. Implementuje v sobě FM rádio, Hry, Album fotografií, Hudební přehrávač, Přehrávač videoklipů a Internet. Mezi jednotlivými funkcemi volíte otáčením kostky, přetáčení je plynulé a rychlé. Delším podržením tlačítka pro vyvolání nabídky Media Gate se otevře nabídka dvou vybraných aplikací, které se následně spustí pohybem telefonu do stran. Např. mávnutím doprava se aktivuje fotoaparát a zas mávnutím doleva album fotografií.

Prostředí a grafika hudebního přehrávače zůstala zachována tak, jak ji známe ze starších modelů. Můžeme se těšit na bohaté možnosti zkrášlení zvuku, k dispozici je 11 přednastavených ekvalizérů, bohužel bez možnosti vytvoření si vlastního profilu či editace stávajícího. Můžeme také aktivovat 5.1 kanálový stereo zvuk či SRS zvuk. K lepšímu poslechu hudby přispěje integrovaný 3.5 mm Jack konektor, díky kterému můžeme použít libovolná sluchátka. Hudební výstup ze sluchátek bych hodnotil jako velmi dobrý, jedná se o nadprůměr na poli mezi mobilními telefony. Graficky zajíimavá je možnost výběru hudby v hudebním přehrávači, pokud otočíte telefon do horizontální polohy. Naskočí vám booklety alb a vy můžete mezi nimi listovat. Podobný způsob už jsme viděli např. u Apple iPhone. Jedná se o efektní, ale praktický způsob výběru hudby.

Videopřehrávač v telefonu si poradí s běžnými formáty 3gp nebo mpeg4, specialitkou je ale i podpora formátu avi včetně kodeku DivX, Xvid. Vyzkoušeli jsme v praxi, jak se s tímto formátem telefon popere a výsledek je chvalitebný. Do telefonu jsme nahráli nekonvertovaný film v rozlišení 590x320 bodů o formátu avi, při 27 fps. Přehrávání filmu probíhalo hladce bez jakéhokoliv trhání či sekání obrazu. Už začínáte přemýšlet ,kam všechny filmy nahrajete? Výrobce obdaroval telefon velmi štědrou interní pamětí o kapacitě 2GB. Pokud by vám tato hodnota nestačila, pod zadním krytem naleznete slot pro paměťovou kartu MicroSDHC, podporována je kapacita karet až do velikosti 16GB. Vyzkoušeli jsme 8GB kartu a její funkčnost byla bezproblémová, nedocházelo ani ke zpomalení telefonu při jejím zaplnění.

Nabídka předinstalovaných JAVA her od výrobce je velmi strohá, budeme se muset spokojit pouze s dvěma JAVA hrami Rollercoaster3D a Kostky. Obě se ovládají výhradně pomocí akcelerometru (polohového senzoru). Java aplikace jako by pomalu výrobce opomenul, je zde pouze aplikace Google mapy, která zároveň slouží i jako proprietární aplikace pro navigační čip A-GPS. Pro práci s GPS je možné použít i jiné aplikace, jako například Trek Buddy, Amaze nebo Route 66, která je ovšem zpoplatněná. Za danou cenu ale nabídne možnost plnohodnotného navigování včetně hlasové navigace, což Google Maps ani nedokáží.

Milovníci komunitních sítí se ocitnou v sedmém ráji, pod položkou Communities naleznou přímý přístup k portálům jako je Facebook, Picasa, Flickr nebo MySpace.Zajímavou alternativou editoru obrázků je dynamické plátno, uživatel může různě editovat a upravovat obrázky nebo fotografie, do kterých můžeme přidávat text či animace i různě kreslit. Neobvyklou věci je možnost tvorby vlastních flash animací s možností přidávání různých animovaných přechodů.

Nesmíme zapomenout ani na FM rádio s RDS, nabídne možnost uložení oblíbených stanic či pomocí klienta „Najít službu“ můžeme vyhledat název písničky, kterou neznáme. Poměrně ojedinělou funkcí je možnost z FM rádia nahrávat a ukládat do paměti telefonu či na paměťovou kartu pro pozdější poslech.

Fotoaparát a video: fotím i natáčím rád

Snímač v Jetu disponuje rozlišením 5 megapixelů, navíc doplněný o přisvětlovací diodu. Kvalitou výsledných snímků spadá do lepšího průměru. Velmi pěkné snímky produkuje zvláště za dobrých světelných podmínek, ale to to platí téměř pro všechny telefony. Fotoaparát dostal do vínku bohaté možnosti nastavení včetně různých vychytávek a režimů. Pokud vám nic neříká manuální nastavení, můžete volit ze 14-ti různých scén; jmenujme např. na výšku, na šířku, západ slunce, barva podzimu, úsvit či světlo svíčky. Dále jsou zastoupeny režimy, přičemž můžete využit detekci úsměvu, stačí aby se dotyčná osoba usmála a telefon automaticky pořídí snímek. Zajímavostí je též rozpoznání mrknutí. Již by jste se tak neměli setkat s fotkami se zavřenýma očima. .Specialitkou je také automaticky panoramatický mód. Samozřejmostí je možnost zvolit citlivost snímku na světlo (ISO v hodnotách 100 až 800), korigovat expozici po 0,5 kroku. Problémy vám nebude činit ani protisvětlo, stačí aktivovat WDR vyvážení intenzity osvětlení.

Ukázkové snímky

Nabídka efektů je strohá, na výběr máme možnost pořízení snímku v černobílém odstínu, v nádechu sépie či v negativu. Pořízené snímky můžou mít také přiřazené souřadnice díky vestavěnému GPS modulu. Je zde zastoupen Geotagging.

Pořizování videoklipů je pro Jet mistrovskou disciplínou, zvládne pořizovat videonahrávky v maximálním rozlišení 720x480bodů při snímkovací frekvenci 30 fps. Co zamrzí je použití horšího zvukového kodeku ve formátu SAMR. Nabídka videokamery je oproti fotoaparátu chudší, ale i tak se nemá za co stydět, můžete nastavit 4 stupně rozlišení, vyvážení bílé, zapnout dynamický rozsah anebo zvolit úroveň komprese výsledného videoklipu.

Data a organizační funkce a ostatní: rád se připojím i vše zorganizuji, ale s mírou

Organizační funkce v Jetu nehrají první housle, ale to vůbec neznamená, že by byl uživatel o něco ochuzen. I náročný uživatel vyžadující od telefonu plnou konektivitu, kancelářské funkce a mnohé další bude spokojen. Samsung JET nabídne takřka kompletní datovou podporu, počínaje technologií GPRS konče nejmodernějšími technologiemi Wi-fi s protokolem 802.11 b/g a HSDPA až do rychlosti 3.6 mbps. Postrádat můžeme pouze technologii HSUPA. Prohlížení webových stránek umožňuje vestavěný internetový prohlížeč Dolphin zvládající i podporu Flashe, ovšem na etalon internetových prohlížečů, Operu mini, stále nemá.

Spojení s počítačem navážete buď prostřednictvím Bluetooth ve verzi 2.1 včetně stereo profilu A2DP a nebo pomocí datového kabelu s microUSB konektorem. Během připojení k PC se telefon zároveň nabíjí, nemilou věcí po připojení je deaktivace Bluetooth.

Co se týče plánování, nalezneme vše potřebné. Potýkat se můžeme pouze s nedostatkem kapacity u kategorií jako úkoly, poznámky či kalendář. Kalendář umí pracovat s denním, týdenním nebo měsíčním náhledem. V kalendáři lze vytvářet 2 typy událostí, buď plán anebo výročí. Plán má širší možnosti nastavení jako přidání místa, datumu, času, opakování atd. Poznámka lze vytvořit v maximální delce 100 znaků. Nově vytvořeným úkolům může být přiřazena priorita či status, zda byl úkol splněn nebo probíhá.

Kapacita pro kancelářské funkce bohužel není sdílená s pamětí telefonu. Musíme se spokojit s úložným prostorem pro plán 200 míst, výročí 100 míst, úkol 100 míst a poznámky rovněž 100 míst. V telefonu je také připraven diktafon pro nahrávání zvuků, maximální zvuková nahrávka může mít 60 minut. Nakonec tu ještě máme stopky a odpočítávání času, převodník jednotek a světový čas.

Možná jste v souvislostí se Samsungem JET také zaslechli funkci Motion UI. O co se vlastně jedná? Vše se bude točit kolem gravitačního čidla (akcelerometru). Standardní využití nalezneme při prohlížení obrázků, přehrávání videa nebo psaní sms či vyťukávání znaků, orientace displeje se bude měnit podle aktuální polohy drženého telefonu. Samsung jde ovšem dál, po spuštění multimediální kostky Media Gate umí mávnutím telefonu do strany spustit libovolnou funkci, kterou jsme si zvolili. Poté je tu společenská pauza - pokud se na displeji zobrazí příchozí hovor, můžeme ho umlčet obrácením telefonu. Nakonec máme hlasité handsfree, které se aktivuje při položení telefonu na stůl v průběhu hovoru. Poslední využití má v java aplikacích nebo hrách.

Zhodnocení:

Samsung Jet má obrovské ambice stát se hitem, ovšem nebude to mít snadné. Obrovským konkurentem mu bude LG Arena, která slaví mimořádné úspěchy. Potencionálního kupce má rozhodně čím oslovit, zákazník jistě ocení špičkový displej AMOLED, rychlé reakce, kvalitní fotoaparát, možnost přehrávání videí ve formátu avi bez nutnosti konverze, rychlé datové přenosy včetně Wi-fi i velkou interní paměť. Vše navíc podtrhuje vylepšené uživatelské prostředí s rozšířenou a inovovanou nabídkou Widgetů.

samsung-s8000-jet
Klady
  • Kvalitní zpracování
  • Perfektní displej
  • Rychlé reakce
  • Velké rozlišení pořizovaných videí
  • 3.5 mm hudební jack, Využití akcelerometru
  • Multi-tasking
  • Chytré odemknutí telefonu
Zápory
  • Snadno se upatlává
  • Čočka fotoaparátu postrádá krytku
  • Minimum java aplikací a her
  • Displej je náchylný na poškrábání
Diskuze ke článku
Honza
Mohu se zeptat,jakou máte verzi firmwaru ?
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý večer, telefon už bohužel u sebe nemám, ale vím že se jednalo o ranou verzi čili první firmware. :)
Palino
čo myslíte tým - Chytré odemknutí telefonu
a aká je výdrž baterie?
Michal Kostka
Michal Kostka
Chytré odemknutí probíhá přez napsaní písmena pomocí prstu na displeji, v menu nastavení si člověk zvolí vlastní písmeno např. ,,A,, a poté když je telefon uzamčen, tak nejdříve displej aktivuje dotykem aby došlo k rozsvícení a poté prstem napíše ,,A,, telefon se odemkne. Výdrž se pohybuje kolem dvou až tří dní při intenzivním používání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze