Samsung S7550 Blue Earth: modrá (r)evoluce
recenze

Samsung S7550 Blue Earth: modrá (r)evoluce

1

Již na jaře loňského roku představil Samsung s velkou pýchou tuto novinku. Připravil totiž ekologický mobil se speciálními plasty, slušnou funkční výbavou včetně Wi-Fi a GPS modulu, navíc s alternativním nabíjením pomocí solárního panelu. Způsobí modrý solární Samsung revoluci ve střední třídě?


Oficiální obrázky Samsungu S7550 Blue Earth

Koncept „modrého“ telefonu se výrobci rozhodně povedl, především po stránce jeho zaměření, které se orientuje směrem k ekologii a šetrnosti k životnímu prostředí. V této oblasti je dovedeno vše takřka k dokonalosti, počínaje prodejním balením telefonu z recyklovaného papíru, přes integraci solárního panelu a eko funkce až po samotné opláštění telefonu speciálními plasty, které jsou šetrné a ohleduplné k životnímu prostředí. Ovšem nic není zadarmo a zájemce o danou novinku bude muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Technické parametry

Rozměry 108 x 53.6 x 14.2 mm
Hmotnost 119 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení Ocean blue
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 + UMTS 900 / 2100 MHz MHz
Displej

dotykový - kapacitní TFT, rozlišení 240 x 400, 16 mil. barev, úhlopříčka 3"

Paměť 130 MB + paměťové karty microSDHC (max. 16 GB karty)
Otevřený operační systém ne / vlastní UI Samsung TouchWiz
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, převodník jednotek, opakovaný budík, vyzváněcí profily, synchronizace s PC, stopky, A-GPS, Google Maps
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora AMR, AMR-WB, MIDI, MXMF, MP3, AAC, MP4/M4A/3GP/3GA(AAC, AAC+, eAAC+, AMR, AMR-WB), X-Tone, WAV(PCM, a-law, mu-law, ADPCM), WMA (WMA9, WMA10)), FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora H.263/H.264/MP4/WMV player), Java 2.0, internetový prohlížeč Net Front, rozpoznávání hudby
Fotoaparát 3,15 Mpx fotoaparát nahrávání videa v rozlišení 320 x 240 bodů rychlostí 30 snímků/s
Datové funkce USB (microUSB), Bluetooth 2.1 (EDR) GPRS / EDGE (multislot třída 12), HSDPA 3,6, 3G, Wi-fi
Baterie a výdrž Li-ion 1080 mAh Doba hovoru: až 4 hodiny 10 minut (3G) Pohotovostní režim: až 300 hodin (3G)
Cena a dostupnost 7 499 Kč s DPH
leden 2010

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Samsung S7550 Blue Earth
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii Li-ion 1080 mAhBL-4S
  • kompaktní nabíječku
  • stereo headset s redukcí na 3,5 mm jack

Design a konstrukce: rozložitelná kvalita

Novinka vytáhla do boje s modrými barvami. Kompaktnost celého telefonu pak dotvářejí zaoblené linie. Svými rozměry 108 x 53.6 x 14,2 mm si nalezne své místo jak v menší, tak i větší dlani člověka. Už při prvním pohledu je zřejmé, že premiéra laciných krytů i materiálů se nekoná. Novinka je po konstrukční stránce velmi dobře zpracována. Kvalitou svého zpracování může soupeřit s jinými telefony, které používají kovové prvky nebo je rovnou předčí. Ovšem nejedná se o klasické plasty, na které jsme zvyklí u jiných telefonů, ale o speciální plasty, které se získávají recyklací plastových lahví. Navíc tyto plasty postrádají škodlivé substance, jako jsou ftaláty, PVC a jiné.

Na přední straně nalezneme tři hardwarové klávesy, které obhospodařují funkce pro volání, vstup do menu nebo vyvolání nabídky multitaskingu. Na bocích pak najdeme záslepku konektoru pro nabíjení nebo připojení headsetu. Pod ním se rýsuje jednopolohová klávesa fotoaparátu, která se bratříčkuje s klávesou pro uzamčení kláves. Na protější straně pak už nepřekvapí klávesa pro korekci hlasitosti.

Co si ovšem zaslouží největší pozornost, je zadní strana přístroje, která nemá mezi dnes prodávanými přístroji konkurenci, až na model Pop od LG. Čím je tak výjimečná ? Svým solárním panelem, který umožňuje nabíjení pomocí světelného zdroje. O této funkci si však povíme v jiné kapitole. Nad solárním panelem se dále ukrývá optika 3,2 megapixelového fotoaparátu. Zadní kryt sám o sobě pevně drží na svém místě, bez jakýchkoliv vůlí či rotací do stran. Výrobce si dal tak opravdu záležet a vyrobil příkladně zpracovaný mobil, který neošidil o kvalitní materiály.

Nejedno oko nejspíše zpozorovalo, že jsem opomenul zmínit jednu věc, která se často vyskytuje na bocích telefonu,. Jedná se o slot na paměťové karty, který se nešťastně přestěhoval pod zadní kryt. Pro manipulaci s kartami je tak nutné sejmout zadní kryt, naštěstí bez nutnosti vyjmout baterii a vypínat tak telefon. Paměťové karty typu microSHDC lze použít až do kapacity 16 GB.

Baterie a výdrž: dvojí pomoc

Přestože je novinka vybavena papírově silným li-ion 1080 mAh článkem, reálná výdrž příliš nepřekvapí, v rámci telefonů s dotykovým displejem se jedná o průměr. Při větším zatížení můžeme počítat s výdrží pohybující se kolem jednoho celého a kouskem druhého dne, bez vypínání na noc. Pokud však omezíme multimediální využití a datové přenosy, bez obav budeme atakovat konec čtvrtého dne.

Realizoval jsem i jeden pokus ohledně výdrže telefonu, kdy jej nechám na stole jako lapač prachu s občasným napsáním sms či pár hovory. Suma sumárum: Novinka se projevila nad moje očekávání, po sedmi dnech z celkové stupnice baterky ubyly pouze dva stupínky, konečný výsledek se zastavil cca na 10,5 dnech.

Nespornou výhodou novinky je, že její zadní kryt je vybavený solárním panelem, umožňující plné dobití za zhruba 4 hodiny. Samozřejmě závisí na intenzitě a síle výchozího světelného zdroje. Standardní dobíjení přes zásuvku pak zabere zhruba tři hodiny.

Displej : hrubě s citlivým dotykem

Dotykový displej s použitou kapacitní technologií, nabídne uspokojivou velikost 3“ palce, průměrného až podprůměrného rozlišení. Rozlišení samotného displeje nenabídne nejjemnější rastr, přesto nabídne dobrý obraz. Vzhledem k současné ceně novinky kolem 6 000 Kč, bychom však očekávali místo rozlišení 240 x 400 raději 480 x 800 bodů.

Samotné pozorovací úhly jsou na standardní úrovni, čitelnost na přímém slunci pokulhává. Přitěžujícím faktorem je i absence čidla pro regulaci okolního osvětlení, situaci aspoň zachraňuje možnost nastavení jasu v šesti krocích. Samotné reakce na dotyk jsou přesné a díky kapacitní technologii stačí pouze letmý dotyk. Někdy jsme se ale setkali s nulovou odezvou.

Uživatelské prostředí: známé prostředí podle sebe

Pokračuje v tradici zaběhlých uživatelských prostředí TouchWiz, které můžeme vidět i u starších či současně prodávaných telefonů Samsung. Domácí obrazovka se již tradičně skládá ze tří ploch, které mohou obsahovat libovolné widgety podle vlastních preferencí. Přepínání mezi nimi je možné tahem prstu do stran. Přesto nám uživatelské prostředí připravilo drobné inovace. Jednou z nich je libovolné přeskupování ikon a druhou inovací, která se nese v duchu hlavního motta novinky, je „eco mode“ jehož prvořadou úlohou je úspora výdrže baterie. Umožňuje nastavení jasu, regulaci podsvícení displeje a Bluetooth.

Hlavní menu obsahuje tři obrazovky, jenž obsahují specifické funkce k dané ploše. První plocha v sobě zahrnuje hlavní položky typu telefonní seznam, nastavení, zprávy a podobně. Druhá plocha má multimediální rysy - pochlubí se nám nabídkou her, aplikací nebo hudebním přehrávačem. Poslední plocha nabídne zázemí pro kancelářské funkce, jako jsou poznámky, úkoly, stopky atd.Chloubou, kterou nám TouchWiz nabídne, je velkorysá možnost customizace a možností úprav. Komu by nestačilo dané barevné téma, může vybírat z dalších tří. Také můžeme zvolit z různých typů písem, které mají vliv na celé prostředí telefonu. Pochvalu směřujeme výrobci i za hojné množství „eko“ tapet, které se nesou v duchu přírody, zvířat a podobně zaměřené tématiky.

Pohyb v uživatelském prostředí je poměrně plynulý a svižný, zatím jsem se vyloženě nesetkal se zamrzáním nebo nutností vyjímat baterii. Přesto jsou určité oblasti, kde bych ocenil rychlejší odezvu. Jedná se zejména o nabídku zpráv, o kterých budu hovořit níže.

Fotoaparát: tisk raději ne

Mezi největší zklamání této novinky patří fotoaparát. Nízké rozlišení ani nevadí, ale absence autofocusu, potažmo výsledná obrazová kvalita opravdu zamrzí. Výsledné snímky jsou svoji kvalitou adekvátní pro prezentaci na monitoru. Jak jsem již nakousl, obrazová kvalita není dobrá, na snímcích můžeme pozorovat neostrost. Protipólem je dobrá automatika, která rozpoznává vyvážení bílé. Potenciál samotného fotoaparátu navíc sráží absence přisvětlovací diody.

Videonahrávky je možné pořizovat v maximálním rozlišení pouze QVGA (240 x 320) bodů, v koncovém kodeku mp4. Obrazová kvalita je obstojná, ale rozlišení je nízké.

Ukázkové snímky

Multimédia: micro hudba

Multimédia jsou zastoupena v širokém spektru a viditelné na každém kroku. Počítat můžeme se slušným hudebním přehrávačem, který nabídne mnoho napevno přednastavených zvukových ekvalizérů, nelze však vytvořit vlastní předvolbu. Přehrávač je možné minimalizovat na pozadí. Zamrzí absence témat či skinů, které by změnily vizuální stránku přehrávače. Výchozí reprodukci zvuku zajišťuje k naší neradosti konektor microUSB. Naštěstí výrobce připravil v balení redukci na sluchátkový 3,5mm jack spolu s kvalitními špuntovými sluchátky.

Jako v sedmém nebi se jistě ocitnou příznivci mobilních her v telefonu. Výrobce se „rozparádil“ a novinku osadil sedmi hrami, například Aspalt 4, kostky nebo diamid twister. Radost ale sráží skutečnost, že jsou pouze ve verzích demo. Kdo by chtěl stávající demo hry nahradit plnými verzemi, nemusí se obávat. Bez problému lze přímo z paměťové karty nebo interní složky telefonu instalovat JAVA hry nebo aplikace.

Telefonní seznam a telefonování: vše na svém místě

Oblasti telefonních funkcí nic důležitého neschází. Telefonní seznam pojme až 2000 vícepoložkových kontaktů, které mohou spadat do libovolných, ať už předefinovaných, nebo námi vytvořených skupin. Jednotlivé kontakty můžou být doplněny o přídavné informace jako e-mailové adresy, různé typy čísel, fotografii nebo obrázek, vlastní vyzváněcí tón a mnoho dalšího.

Vyhledávání jednotlivých kontaktů probíhá přímo v hlavním adresáři telefonního seznamu. Třešničkou na dortu jsou „fotografie s kontaktem“ kde jednotlivé kontakty doplněné o fotografii pod sebou rotují. Díky přítomnosti sítě 3G a přední videokamery je novinka jako stvořená pro uskutečňování videohovorů.

Zprávy: nestíhající psavec

Zprávy nabídnou sjednocený editor zpráv jak pro textové zprávy, tak i pro multimediální zprávy MMS. K dispozici je odpočítávání znaků od cifry 2295. Psaní nové zprávy probíhá skrze virtuální klávesnici, která je pouze jednoho typu, QWERTY klávesnice k dispozici není. Psaní je z hlediska zadávání znaků bezproblémové, horší stránkou je pak postupné vyobrazování jednotlivých znaků, kde dochází ke ztrátě dechu. Rychlejší „psavci“ tak budou nejspíše zklamáni. Koncept rozložení virtuální klávesnice je trošku chaotický, např. klávesa pro mezeru se netradičně nachází na pravé straně.

Paměť přijatých i odesílaných zprávy trpí po vzoru starších kolegů stejným neduhem v podobě limitované kapacity, která se zastavila již tradičně na obligátní hodnotě 500. Vestavěný e-mailový klient umí pracovat s přílohami.

Organizační funkce: všeho dost ale s limitem

Kancelářské funkce tradičně přicházejí s pestrou nabídkou, v malých porcích. Tímto nezvyklým přirovnáním chválím výrobce, že v novince nechybí nic podstatného. Můžeme využívat poznámky, úkoly, kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením. Sportovci jistě přivítají stopky a odpočítávání času. Ovšem slova chvály musím utnout. Poznámky, úkoly i kalendář jsou kapacitně limitovány. Například poznámky jsou svázány maximálním počtem 100 záznamů. V době dnešních sdílených pamětí, paměťových karet o kapacitách desítek gigabytů je zarážející, že výrobce stále lpí na fixní a dělené paměti.

Ty, které postihla krize a přesedlali z dopravy za volantem na pěší dopravu, ocení vestavěnou funkci Eko chůze, díky této funkci si může uživatel spočítat své kroky a zároveň produkci CO2 při vzdálenosti, za kterou by místo chůze použil motorové vozidlo.

Datové funkce a integrované GPS: náladovost na denním pořádku

Kde je novinka silná v kramflecích, je určitě datová oblast. Pro komfortní prohlížení stránek můžeme využívat rychlé datové technologie 3G, HSDPA rychlosti 3,6 MB/s nebo bezdrátové sítě Wi-fi. Jediné, co můžeme postrádat, je technologie pro rychlý upload HSUPA. K přítomnosti technologie Wi-Fi mám pak jednu velkou výhradu. Při jejím používání jsem se setkal s její „náladovostí“. Často se totiž stávalo, že i přes aktivní připojení k Access pointu webový prohlížeč odmítal načíst jakoukoliv webovou stránku. Také se potvrzuje spekulace o slabším dosahu, protože novinka neukazovala maximální signál sítě Wi-Fi, přesto že přípojný bod se nacházel v dosahu pouze několik metrů od telefonu.

V Samsungu nalezneme internetový prohlížeč typu Net Front verze 3.5. Práce s ním neurazí, ale nemůžeme od něj čekat žádné vymoženosti, jako zobrazování flash animací nebo rychlé vykreslování graficky náročných webových stránek javascriptů. Doporučuji se tak poohlédnout po jiných alternativách např. Opeře Mini.

Pro navázání spojení s okolním světem je připraveno Bluetooth 2.1, rychlejší alternativou je pak připojení prostřednictvím datového kabelu s konektorem microUSB v telefonu.

Integrovaný GPS modul a plnohodnotné automobilové navigování? Výborná kombinace, ale bohužel díky absenci otevřeného operačního systému je jeho využití takřka poloviční, i když existují alternativy jako WisePilot, je nutné zapotřebí neomezený internetový paušál pro stahování mapových podkladů přímo z internetu. Samotná (ne)citlivost interního GPS modulu mě nemile překvapila. Nejprve jsem zkoušel fixaci satelitů bez asistence, po několika dlouhých desítkách minut na volném prostranství a za jasného nebe byla moje trpělivost poražena a já jsem se žádného výsledku nedočkal. Druhý pokus již probíhal s aktivovanou asistencí operátora. I v tomto případě moje trpělivost procházela zkouškou a zhruba po 20 minutách jsem se dočkal fixace cca 5 satelitů. Musím podotknout, že s takovým výsledkem jsem se doposud u žádného telefonu nedočkal. Zbývá jen doufat, že nový firmware zapracuje na zoptimalizování výkonu GPS modulu.

Zhodnocení

Novinka boří limity hned v několika směrech. Samsung připravila telefon osazený unikátním solárním panelem a zároveň se chlubící svou „eko“ orientaci – a oprávněně. Koupě této novinky s sebou nese ale řadu kompromisů. Tím prvním je cena, která je vzhledem k funkcím nadnesená, ale pochopitelná díky solárnímu panelu. Pokud si jej odmyslíme, máme tu poměrně průměrný dotykový displej, náladové wi-fi a GPS, které se a ne probudit. Na oplátku dostaneme výborné zpracování, slušné multimediální funkce, kapacitní displej i relativně dobrou výdrž. Pokud ale aktuální cena neklesne, na trhu je mnoho lépe vybavených alternativ a novinka to bude mít velmi těžké. Díky své odlišnosti však může uživatele zaujmout a ti budou ochotni si případně mírně připlatit. V každém případě ale doporučuji výrobci vydat co nejrychleji opravný firmware, který eliminuje řadu závažných nedostatků a bugů.

Samsung S7550 Blue Earth můžete zakoupit na značkovém eShopu Samsung

samsung-s7550-blue-earth
Klady
  • ekologické kryty
  • solární panel
  • prvotřídní zpracování
  • relativně slušná výdrž
  • Wi-fi
Zápory
  • horší kapacitní displej
  • fotoaparát bez autofocusu
  • absence 3,5 mm konektoru Jack
  • chybí čidlo pro regulaci jasu displeje
  • pomalé reakce v editoru zpráv