Samsung S7350 Ultra S: růžová nádhera s bohatou výbavou
recenze

Samsung S7350 Ultra S: růžová nádhera s bohatou výbavou

19

Na trh právě přichází stylový telefon s velmi bohatou výbavou, který zaujme především dámy svým barevným provedením a chytlavým designem. Navíc nabídne velmi kvalitní 5 Mpx fotoaparát, podporuje rychlá data a překvapí svými netradičními funkcemi. Pojďme se na tento telefon podívat blíže.

Jsme si moc dobře vědomi, že mobilenet.cz navštěvuje i spousta dívek a žen, a tak jsme neváhali a otestovali telefon, který spojuje dvě rozhodující vlastnosti: výbavu a styl.

Přístroj vzbudil v mém okolí ihned zájem. U mužů to byla pochybnost o mé orientaci, u žen to byl ale až překvapující zájem o telefon. A tak jsem neváhal a dámám mobil krátce půjčoval, aby mi na oplátku sdělily své názory a také poradily, co bych měl v recenzi takového telefonu především zmínit.

Hned v úvodu vám tedy mohu slíbit, že jsem si v této recenzi pro vás připravil samostatnou kapitolu zajímavosti, kde si povíme (nejen) o netradičních funkcích, a to z pohledu ženského pohlaví.


Samsung S7350 Ultra S - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 109 × 51 × 13 mm
Hmotnost 120 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení růžová
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS
Displej TFT, rozlišení (240 × 400 bodů), 16 mil. barev, uhlopříčka 2,6 palců
Paměť 120 MB vnitřní + paměťové karty microSD
Otevřený operační systém ne
Organizační funkce kalendář, e-mailový klient, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, stopky, odpočítávač
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, MP4, WMA), FM rádio, FM vysílač, video přehrávač, podpora DivX, akcelerometr, internetový prohlížeč, hry
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus, blesk, až 4x digitální zoom, redukce červených očí, efekty, scény, vyvážené bílé, rozpoznávání obličeje
nahrávání VGA videa (720 x 480 px, 30 snímků/s)
přední QVGA kamerka (320 x 240 px) pro videohovory
Navigace GPS GPS přijímač
Datové funkce Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 1000 mAh
Doba hovoru: až 7 hod, pohotovostní režim: až 350 hod
Cena a dostupnost 7 500 Kč
červenec 2009

Ve stylové krabici se nachází:

  • Mobilní telefon
  • Uživatelská příručka
  • Růžové "aktivní" pouzdro
  • Usb datový kabel
  • Handsfree
  • Nabíječka
  • Náhradní baterie

Pro koho je Samsung S7350?

  • Pro slečny se stylem -> Pánům by růžová asi neslušela
  • Pro manažerky -> Kvalitní fotoaparát i video, slušná datová výbava a velmi praktické funkce
  • Pro exhibionisty -> Je libo se zviditelnit?

Design a konstrukce: Kvalita navenek i uvnitř

Tento mobil vás jistě zaujme svými lákavými rozměry (109 × 51 × 13 mm). Hmotností 120 gramů by se ale mohl řadit až do nadprůměrné kategorie. Celkově se ale telefon nosí velmi pohodlně i v menší kapse, dobře také sedne do ruky.

Jak jste si již z obrázků mohli všimnout, Samsung S7350 je telefon s vysouvací alfanumerickou klávesnicí, a tak bylo potřeba otestovat samotný vysouvací mechanismus. Na první pohled se zdá být trošku tužší, ale ve výsledku je to naopak plus. Celé tělo je zpracováno velmi kvalitně, nikde nic nevrže, vše drží velmi pevně.

Malou výtku bych měl ke krytu baterie, který se zdá zprvu nedostupný a poté je "dostupný", řekl bych až moc. I při menším pádu se kryt otevře a s ním vypadne baterie. Nechybí tedy opravdu mnoho, aby vám začal začal zadní kryt mírně vrzat.

Použité materiály bych hodnotil také vesměs kladně. Kombinace broušeného kovu a matného plastu vypadá hezky i po intenzivním používání, otisky prstů nejsou vůbec vidět. Broušený kov je ale použit pouze kolem displeje a hlavního ovládacího prvku, což je možná trošku škoda. Na matném plastu se přece jen mnohem dříve objeví různé kosmetické vady.

Baterie a výdrž: Klasika

Samsung S7350 disponuje baterií Li-ion, která má kapacitu 880 mAh. Na první pohled podprůměrná kapacita. Na to jsme si už ale u Samsungu zvykli, není to ojedinělý případ. Při běžném používání vám ale telefon vydrží 3-4 dny v síti GSM, což lze řadit mezi dobrý průměr. Pokud ho ale používáte v síti 3G a nešetříte jej, nemusí vám vydržet ani celý den, a to nemluvím ještě o internetu.

V krabici naleznete také náhradní baterii, která sice na první pohled vypadá jinak, ale disponuje shodnou kapacitou. Jako malou kuriozitu ale mohu uvést, že zatímco jedna baterie je vyrobena komplet v Číně, ta druhá je sestrojena v Japonsku a dokončena v Koreji. Výměna SIM karty, která se vkládá do slotu pod baterií, je bezproblémová. Nešikovné je však umístění slotu pro paměťovou kartu typu MicroSDHC, která kupodivu není v základním balení. Ta se vkládá taktéž pod baterii, čímž je pro výměnu karet nutné telefon vypnout.

Klávesnice a ovládání: Proti gustu žádný dišputát

Klávesnice se skládá ze tří částí. Tou první je hlavní ovládací blok, složený ze čtyřsměrné navigační klávesy s potvrzovacím tlačítkem uvnitř, dále ze dvou kontextových kláves a z tlačítek pro příjem a ukončení hovoru. Poslední z nich zároveň slouží jak k rychlému uzavření všech různých aplikací, tak k zapnutí/vypnutí telefonu. Po vysunutí se nám objeví druhá část,a tou je naprosto klasická alfanumerická klávesnice. Poslední částí jsou tlačítka na bocích telefonu, které jsou ale pouze tři. Na pravé straně spoušť fotoaparátu, na levém boku pak dvojtlačítko pro zoomování či ovládání hlasitosti.

Preference v ovládání se mezi uživateli značně různí. V případě tenkých vysouvacích Samsungů jsou všechna alfanumerická tlačítka plochá a hmatová orientace mezi nimi tak není příliš jednoduchá. Na druhou stranu mám pocit, že právě taková klávesnice dámám vyhovuje a já to proto nehodnotím ani kladně, ani záporně. Ovládání hlavního ovládacího prvku i postranních kláves hodnotím jinak pozitivně.

Podsvícení telefonu je velmi zajímavé. Na jednu stranu je naprosto rovnoměrné, na druhou se ho ale dočkáme pouze a jenom u dvou kontextových kláves a alfanumerické klávesnice. Výrobce si pravděpodobně myslí, že ostatní klávesy se ve tmě nepoužívají nebo se už lehce dohledají, což by měl ale docela pravdu. Větší nedostatek bych v tom proto rozhodně nehledal.

Displej: 3,6 širokoúhlých palců

Samsung šel s tímto typem možná trošku do neznáma a rozhodl se pro širokoúhlý TFT displej, které nabízí rozlišení WQVGA (240 × 400 px) a opět mohu výrobce pochválit. Rozlišení i další parametry jsou v této cenové kategorii více než dostatečné.

Nejčastějšímu problému, a sice horší čitelnosti na přímém slunci, se ale ani tento Samsung nevyhnul. Nezbude vám tak nic jiného, než se sluneční nepřízní bojovat nastavením maximálního jasu displeje, samozřejmě na úkor výdrže baterie.

Prostředí telefonu: (Nejenom) s růžovou snadno a stylově

Po prvním zapnutí telefonu se zobrazí průvodce, ve kterém si nastavíte téma, časové pásmo, jazyk, čas, datum a profil. V základní nabídce se nachází čtyři barevná schémata, z toho tři z nich jsou v barevném odstínu od fialové po světle oranžovou a poslední naprosto vybočuje svým zeleným provedením. Později si můžete v nastavení vytvořit snadno i vlastní schéma. Když se dostanete přes úvodní nastavení, otevře se vám klasický (neaktivní) pohotovostní displej. Pro pravou kontextovou klávesnici jsou přednastaveny kontakty, pro pravou je to vlastní menu, které si můžete naplnit podle vašeho gusta. Stisknutím prostředního potvrzovacího tlačítka se dostanete do klasického hlavního menu.

Všechny texty i číslice v menu jsou zobrazeny automaticky ve stylovém fontu, jež byl kupodivu k nalezení i při zobrazení různých www stránek v přednastaveném internetovém prohlížeči. Některé stránky tak s okrasným fontem vypadají opravdu podivně. To by některým mohlo dříve či později lézt na nervy, určitě by ale nebyl problém to alespoň částečně změnit. Nakonec bych vyzdvihl odezvu telefonu, která je prakticky vždy okamžitá.

Telefonování a zprávy: Nadstandardní, ale nesdílené

Telefonní seznam pojme až 1000 kontaktů a je velmi detailně zpracovaný. K jednomu kontaktu můžete přidat opravdu spoustu informací. Nechybí několik různých čísel (mobilní, domů, do práce,...), adresa (je libo rovnou dvě?), přezdívka, vyzvánění, skupina, emailové adresy a spoustu dalšího.

Na druhou stranu bych byl ale spokojenější, kdyby paměť pro kontakty byla sdílená a počet kontaktů by záležel pouze na velikosti volné sdílené paměti. To samé by se dalo říct i ke zprávám.

U zpráv je celková kapacita už "pouze" 500, což u vášnivých smskařek může představovat trochu problém. Telefon nabízí prediktivní slovník T9, který ale píše bez diakritiky, což pro mnohé představuje výhodu. Zejména při pohledu na účet za telefon tuto vlastnost oceníte.

K většímu komfortu chybí složka určená přímo pro doručenky, které vám tím pádem zbytečně překážejí v příchozí složce. V nabídce můžete využít také vestavěný e-mailový prohlížeč,schopný pracovat s přílohami a jemuž nechybí ani automatické stahování.

Fotoaparát a video: Rychlost a kvalita

Ani zde se nedočkáte nějaké větší kritiky. Růžová stylovka umí i fotit a natáčet a rovnou mohu předeslat, že poměrně dobře. Musím se přiznat, že v mnoha případech kvalitou výstupů překonala takové kalibry, jako např. Sony Ericsson K850i a jemu podobné.

I v této kapitole bych chtěl vyzdvihnout rychlost. Fotoaparát naběhne téměř okamžitě, odezvy jsou v řádech milisekund. Čočka fotoaparátu je za normálních okolností ukryta a spolu s vysunutím alfanumerické klávesnice odkryjete i z druhé strany samotnou čočku. Ale nebojte se, není sama, vedle ní je ještě malý, ale poměrně silný diodový blesk a také zrcátko pro autoportréty, které už léta komentuji jako naprostou zbytečnost v telefonech.


Prostředí fotoaparátu a nastavení

Jak už jsem tak letmo zmínil, pro focení/nahrávání je potřeba vysunout telefon. Někomu to může překážet, ale na druhou stranu, raději budu mít chráněnou čočku. U ultratenkých stylových mobilů bychom těžko mohli pomyslet na nějakou krytku.


Ukázky fotografií


Nastavení dělá své (ukázka dvou stejných snímků)

Co se týče samotného focení, je zde opravdu velké množství nastavení, přes rozměry snímku (max. 5 Mpx), efekty, režimy focení, scény, ISO, vyvážení bílé až po funkci rozpoznávání obličeje či úsměvu. Fotky jsou na telefon poměrně dost pěkné, podání barev je většině případů přirozené, makro i blesk fungují kvalitně a spolehlivě. Ostatně posuďte sami na zobrazených fotkách.


Hrajeme si s efekty


Ukázky makra

Natáčení videa je ještě větší radost. Maximální rozlišení je totiž až 720 × 480 bodů, což je dnes až na pár výjimek nejvyšší rozlišení mezi mobilními telefony. Záznamy jsou kvalitní, dojem ale kazí nekvalitní digitální zoom, který navíc nabíhá při videonahrávkách velice nepřirozeně. Zvukový záznam bych taky řadil spíše k podprůměru, zvlášť, když jde o trochu větší hlasitost.

Ukázka 1 (3,4 MB)

Multimédia: Jeden reproduktor a žádný 3,5 mm Jack

Nacházíme se asi v nejslabší kapitole jinak velmi silného telefonu. Zamrzí zde především absence stereo reproduktorů. Místo nich nalezneme jeden, navíc pouze průměrný. Pro přehrávání hudby můžeme na druhou stranu použít poměrně kvalitní sluchátka, nacházející se v základním balení. Bohužel na těle telefonu chybí užitečný konektor pro klasická sluchátka, nebo-li 3,5 mm Jack.

Kromě těchto dvou (ale poměrně zásadních) nedostatků můžeme telefon opět chválit. Přehrávač hudby je zpracován opět do detailů. Navíc můžete vyzkoušet, podobně jako na Sony Ericssonech, funkci rozpoznávání hudby. To je zpracováno dokonce lépe, než u švédsko-japonské konkurence. Při nalezení skladby se totiž na displeji objeví kromě názvu interpreta a písničky i obrázek alba.

V telefonu dále nechybí FM rádio s podporou RDS, či editor obrázků a videa. Vyzdvihnout můžeme dále například podporu formátu DivX pro přehrávání filmů. Přehrávaná videa či filmy můžete libovolně přetáčet. Určitě vás také potěší podpora přehrávání videí z internetového serveru youtube. Samsung S7350 nabízí i 6 přednastavených her, díky JAVA 2.0 si můžete do telefonu dle libosti stáhnout další.

Organizace, data, ostatní: Skvělý, až na to Wi-Fi

Organizační funkce jsou na velice dobré úrovni. Nechybí opakovaný budík, přehledný kalendář, poznámky, úkoly, stopky, diktafon, kalkulačka,nebo například převodník měn. Datová výbava je rovněž na velice slušné úrovni. Nabídne jak základní připojení GPRS a EDGE, tak i v poslední době rozšířené 3G a nejrychlejší HSDPA (7,2 Mb/s). Potěšit vás může také vestavěná RSS čtečka. Na druhou stranu ale zamrzí absence v dnešní době stále rozšířenějšího, a přitom v klasických telefonech stále opomíjeného Wi-Fi.

Telefon má dokonce vestavěné GPS, díky němuž si můžete jednoduše zjistit i aktuální polohu či nadmořskou výšku. V základní nabídce nechybí ani populární Google Maps, které však nevyužijete pro navigaci, nebo pokročilejší plánování.

Konektivitu této stylovky zajistí Bluetooth ve verzi 2.1 a dále samozřejmě také datový kabel s funkcí Mass Storage.

Zajímavosti

Mezi těmito funkcemi je také řada těch, které osloví i muže a jedná se o mnohdy běžné součásti konkurenčních přístrojů.

A co tedy dámy zaujalo?

  • Jednou z prvních vlastností je akcelerometr, díky němuž se při otočení telefonu obrátí i orientace displeje. Při správném otočení můžete například i projíždět obrázky bez zmáčknutí jediného tlačítka. Na stejném principu se potom vytvářejí i speciální hry, kde prakticky pouze "hýbáte" telefonem.
  • Dále je to již zmíněné rozpoznávání hudby. Pokud máte připojení k internetu, stačí, když uslyšíte nějakou hezkou písničku a neznáte interpreta či název songu, nahrát alespoň 10 vteřin a je velmi pravděpodobné, že vám telefon najde veškeré informace o skladbě.
  • Mezi dalšími už je méně známá funkce, a to společenská pauza. Určitě ji ale znáte. Máte telefon na stole, někdo vám začne v nevhodnou chvíli volat. U Samsungu S7350 stačí přístroj otočit displejem dolů a vyzvánění i vibrace vás přestanou rušit. Funkce je založena na výše zmíněném akcelerometru.
  • Zrcadlový režim. Stačí aktivovat, a jakmile v pohotovostním stavu dlouze zmáčknete tlačítko ovládání hlasitosti, aktivuje se vám přední kamerka určená jak pro videohovory, tak v tomto případě jako doplňková kamerka pro různé účely kontrolu make-upu apod.
  • Jako poslední si dovolím zmínit funkci, která teda zaujala spíše mě, a to zajímavým způsobem ukrytý multitasking. Přes nastavení totiž při delším stisknutí spouště fotoaparátu můžete nejenom aktivovat fotoaparát, ale také právě zmíněný multitasking, což je funkce, díky které můžete, jednoduše řečeno, dělat více věcí najednou a mít spuštěných více aplikací a funkcí současně.

Zhodnocení

Telefon, který díky růžovému barevnému provedení zaujme jak ženy, tak muže, a to svou výbavou a případně umírněnější černo-stříbrnou barevnou variantou. V této barevné kombinaci ale telefon už nevypadá tak pěkně, ztrácí své kouzlo a působí značně plastově. Nakonec musím přiznat, že i přes některé zmíněné nedostatky mohu telefon vřele doporučit.

samsung-s7350-ultra-s
Klady
  • Velmi stylový a elegantní design
  • Kvalitní displej, rychlé odezvy
  • Kvalitní fotoaparát i nahrávání videa
  • Podpora EDGE, 3G i HSDPA
  • Vestavěné GPS
  • Akcelerometr, multitasking a další
Zápory
  • Absence Wi-Fi
  • Podprůměrná kvalita reproduktoru
  • Chybí 3,5 mm Jack
  • Paměťová karta není v základním balení
Diskuze ke článku
zdeněk šik
Dobrý den, děkuji za pěknou recenzi. Tento mibílek mě zaujal jako dárek pro manželku.Jen bych rád věděl co myslíte v úvodu tím aktivním pouzdrem, v článku jsem se to nedočetl. Prosím o vysvětlení tohoto pojmu. Jak se takové pouzdro chová? Dále by mě zajímalo zda by do telefonu šla přikoupit baterie s vyšší kapacitou? Předem děkuji za odpovědi ať už na můj mail či do diskuze pod článek.
annie
a sluchátka nejsou součástí balení?
to mi přijde pěkně nepraktické, když telefon nemá konektro 3,5mm jack
Vojtěch Adam
Vojtěch Adam
Dobrý den,
Jsem potěšen, že se Vám recenze líbila a jako dárek pro manželku vřele doporučuji. Aktivním pouzdrem je myšleno to, že navzdory tomu, že telefon vložíte do onoho pouzdro, můžete přijímat i odmítat hovory. Nevýhodou je fakt, že tím nezjistíte, kdo Vám volal. V pouzdru je otvor jak pro mikrofon tak pro reproduktor. Přikupovat další baterii myslím není potřeba, v základním balení totiž máte náhradní. Nejsem si ale úplně jistý, když už, jestli by šla do telefonu i baterie s vyšší kapacitou.

Přeji pěkný den
Vojtěch Adama
Dobrý den,
Sluchátka jsou samozřejmě součástí balení. Jsou zmíněný pod pojmem "Handsfree".

Přeji pěkný den

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze