Samsung S3500: nejen lesk a preciznost
recenze

Samsung S3500: nejen lesk a preciznost

2

Samsung S3500 je módní vysouvák, který svým vzhledem navazuje na velmi oblíbený Soul U900. To je ale asi tak jediné, co mají tyto dva telefony společného. Model S3500 přináší pouze standardní výbavu, ve které se sluší zmínit QVGA displej, 2 Mpx fotoaparát, FM rádio, podporu EDGE, Bluetooth a slot pro paměťové karty microSD.

Samsung vždy uměl vyrábět telefony kvalitní výsuvné konstrukce. Model S3500 není výjimkou. Se základní výbavou, ve které není větší slabiny, a cenou pod čtyři tisíce korun by se mohl stát Samsung S3500 velmi oblíbeným.


Samsung S3500 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 100 x 48 x 14,3 mm
Hmotnost 95 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení stříbrné
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 40 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8 GB)
Verze firmware S3500XXIA2
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, poznámky, úkolovník, diktafon, časovač, stopky, kalkulačka, opakovaný budík, světový čas, převodník
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, AMR, MIDI), FM rádio s RDS, nahrávání FM rádia, přehrávač videa (podpora MPEG4, H.263), Java 2.0, internetový prohlížeč NetFront 3.4
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), digitální zoom, režim panorama, sekvence snímků, noční režim, časovač, rámečky, vyvážení bílé
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 15 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 2.0, GPRS (třídy 10), EDGE
Baterie a výdrž Li-Ion 800 mAh
Doba hovoru: až 250 minut, pohotovostní režim: až 400 hodin
Cena a dostupnost 3 700 Kč
březen 2009

V krabici se nachází:

  • uživatelská příručka
  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • stereo headset s peckovými sluchátky

Vzhled a konstrukce: jsou znát letité zkušenosti

Podle zevnějšku by jen málokdo odhadoval, že výsuvný Samsung S3500 spadá do nižší třídy. Stříbrné lesklé kryty a prvky na telefonu zkrátka působí elegantně. Použitý materiál evokuje kov, ve skutečnosti se ale jedná pouze o lesklý plast, výjimkou je pak oblast okolo hlavní ovládací klávesy. Z tohoto důvodu se vám může telefon zprvu zdát lehčí, než byste čekali. Hmotnost Samsungu S3500 činí slušných 95 gramů. Doplňme ještě rozměry, které jsou taktéž velmi dobré, 100 x 48 x 14,3 mm.

Použitý lesklý plast u Samsungu S3500 je vynikající. Nejen, že působí dobrým dojmem, ale především oceňujeme, že se na něm neuchycují otisky prstů. Jednotlivé díly na sebe prvotřídně pasují, nikde nic nevrže. Špičkové je také konstrukční zpracování výsuvného mechanismu. Samsung v tomto směru zúročuje své letité zkušenosti z výroby předešlých výsuvných modelů. Pokud se někdo obával tohoto typu konstrukce z hlediska krátkodobé výdrže, pak mohu vskutku říci, že u Samsungu S3500 není proč.

Pojďme se ještě podívat na rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Na přední straně nad displejem najdeme pouze reproduktor, který slouží jako sluchátko při hovoru i jako reproduktor při přehrávání hudebního obsahu. Pod displejem se nachází oblast s hlavními ovládacími tlačítky. Po vysunutí spodní části se objeví klávesnice, pod jejíž poslední spodní řadou se schovává mikrofon.

Na pravém boku telefonu nalezneme spoušť fotoaparátu a otvor se systémovým konektorem od Samsungu. Levý bok zahrnuje pouze tlačítka pro regulaci hlasitosti. Na rozmezí spodní části levého boku a zadní strany výrobce umístil otvor pro uchycení šňůrky. Horní ani spodní bok žádné prvky nepřináší. Na zadní straně se objevuje vyrytý název korejského výrobce. Po vysunutí telefonu spatříme také objektiv 2 Mpx fotoaparátu a malé zrcátko.

Baterie a výdrž: myslí se i na ekologii

Samsung S3500 disponuje baterií typu Li-Ion s kapacitou podprůměrných 800 mAh. Podle oficiálních údajů, které však musíme brát s rezervou, by měl telefon vydržet v pohotovostním režimu na příjmu až 400 hodin či dobu hovoru až 250 minut. V praktickém testu nám Samsung S3500 vydržel zhruba 3 až 4 dny. Zajímavé je, že korejský výrobce myslí na ekologii. Po nabití na 100% totiž telefon zapípá a na displeji se zobrazí hláška: Baterie je plně nabitá, odpojte nabíječku. Výměna SIM karty, která se vkládá do slotu pod baterií, je bezproblémová. Nešikovné je však umístění slotu pro paměťovou kartu. Ta se vkládá taktéž pod baterii, čímž je pro výměnu karet nutné telefon vypnout.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie

Displej: uživatel musí být nadmíru spokojen

Výrobce vybavil model S3500 velmi kvalitním displejem. Ten je aktivní, typu TFT, s rozlišením QVGA (240 x 320 px), zobrazí až 16 milionů barev a jeho úhlopříčka činí 2,2 palce. Pozorovací úhly displeje jsou velké jak ve vertikálním směru, tak i horizontálním. V současné době se tedy jedná o jeden z telefonů s nejkvalitnějším displejem v této cenové kategorii. V nastavení najdeme možnost volby jasu v pěti úrovních, výběr motivu, dobu podsvícení či dokonce volbu velikosti a typu písma.


Pohotovostní režim a různé podnabídky

Ovládací blok a klávesnice: tentokrát bez experimentů

Dřívější Samsung U900 jsme označili jako telefon s experimentem, co se týče způsobu ovládání. U Samsungu S3500 se vývojáři tolik nevyřádili a výsledkem je klasická čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem, dvojice kontextových kláves a tlačítka pro přijmutí a ukončení hovoru. Jak jsme již psali, okolí ovládacího bloku včetně kláves je z kovu. Všechna tlačítka se ovládají bez problémů. Jejich stisk je jistý, podsvícení bílé a rovnoměrné.

Po vysunutí spodní části se objeví alfanumerická klávesnice. Její povrch je hrubý, lesklý a neusazují se na něm otisky prstů. Pro stisknutí kláves první horní řady je dostatek místa i pro větší prsty. Na vážný problém jsme narazili při kontrole jednotlivých tlačítek. Velmi často vynechávala klávesa 4. Také jsme nebyli zrovna moc spokojeni s odlišnou odezvou jednotlivých kláves alfanumerické klávesnice. Některé klávesy bylo nutné stisknout s větší silou než ostatní. Pochválit ale můžeme oddělení jednotlivých řad tlačítek vyvýšeným prvkem z plastu. Podsvícení celé klávesnice je bílé a rovnoměrné. V nastavení si navíc můžeme dobu podsvícení klávesnice sami zvolit.

Prostředí telefonu: přehledné, ale bez multitaskingu

Samsung S3500 nabízí tradiční prostředí od korejského výrobce. Nic nového nepřekvapí. Hlavní menu se nese plně ve stylu předchozích modelů. V menu najdeme 3 x 4 jednoduše animované ikonky. V nastavení je možné vybrat přechodový efekt v menu, a to: sklouznutí, dveře či vypnout. Také můžeme nastavit, zda se mají při zasunutí telefonu ukončit všechny činnosti nebo pokračovat nadále v činnosti. Vysunutí může sloužit k přijmutí hovoru. V menu se lze pohybovat pomocí přiřazených klávesových zkratek a následnému stisknutí určité číslice. Při opuštění menu a následném navrácení zůstane aktivní vždy naposledy použitá položka. Na pozadí základní obrazovky můžeme umístit obrázek, kalendář a na výběr je také ze tří typů digitálních hodin. U Samsungu S3500 bychom si k úplné spokojenosti představovali ještě multitasking.


Různé barevné motivy

Telefonování a telefonní seznam: až tisíc kontaktů postačí

Telefon pojme až 1000 kontaktů, přičemž ke každému záznamu můžeme přidělit kromě několika telefonních čísel také přezdívku, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, obrázek, libovolné vyzvánění či tón zprávy, apod. Kontakty jsou řazeny abecedně podle křestního jména. Vyhledávání je možné pouze zadáním prvních písmen křestního jména. V nastavení můžeme zaškrtnout, jaké kontakty chceme zobrazovat v telefonním seznamu (z paměti telefonu, ze SIM karty, všechny). Nechybí vytváření skupin kontaktů, ke kterým lze přidělit obrázek či libovolné vyzvánění. V telefonu také nalezneme funkci „rychlá volba“, kde stačí přidělit k jednotlivým číslům numerické klávesnice dané kontakty a lze tím docílit následného rychlejšího vytáčení daných čísel.


Vyzváněcí profily, telefonní seznam a detail kontaktu

Zprávy: až pětistovka zpráv

Vnitřní paměť Samsungu S3500 pojme až 500 zpráv. Při psaní lze využívat chytrého slovníku T9, který nezkracuje text psaný s českou diakritikou. Výsledná délka zprávy je tedy 160 znaků. Potěší odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku a také počítadlo celkového počtu SMS zpráv, do kterých bude následně zpráva rozdělena. Odpočítávání znaků by ale chtělo odpočet od velikosti právě psané zprávy. Telefon totiž odpočítává od celkového počtu 1836 znaků a těžko tak poznáte, kolik znaků vám zbývá do konce právě psané zprávy. Zprávy můžete samozřejmě posílat zároveň více příjemcům. V nastavení nechybí aktivace posílání doručenky po odeslání SMS zprávy. Samozřejmostí je podpora multimediálních zpráv MMS či e-mailový klient.


Prostředí editoru zpráv je přehledné, není téměř co vytknout

Hudební přehrávač a FM rádio

Důležitým předpokladem pro zábavu je velká velikost paměti, a to Samsung S3500 splňuje. Vnitřní paměť má hodnotu 40 MB a lze ji rozšířit pomocí paměťových karet microSD až o 8 GB. V balení výrobce paměťovou kartu nedodává, proto je dobré předem počítat také s případnou investicí do paměťového média. Veškeré soubory se nachází v jednoduchém správci souborů. Jejich vyhledání je však ztíženo, pokud máte v některé složce více souborů. Vyhledávat pomocí postupného zadávání znaků totiž nelze.


Prostředí hudebního přehrávače a různé nastavení

Pro hudební zážitky je v telefonu přichystán hudební přehrávač s podporou nejpoužívanějších audio formátů MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, AMR a MIDI. Skladby jsou tříděny podle ID3 tagů do sekcí interpreti, žánry, alba. Samsung S3500 dále rozlišuje skladby: poslední přehraná, poslední přehrané, nejčastěji přehrávané a vybrat se dá i ze všech hudebních souborů v jedné sekci. Nechybí možnost vytváření vlastních playlistů. V nabídce však, stejně jako ve správci souborů, není možné skladby vyhledávat postupným zadáváním znaků. Pokud tedy máte na paměťové karty více skladeb, pak se obrňte trpělivostí.

Co se nám naopak líbilo, je hodnocení skladeb pomocí klávesy 1 během přehrávání od jedné do pěti hvězdiček. Novinkou je automatické vypnutí přehrávače po zvolené době (30 minut, 1 hodina nebo 2 hodiny). Hodilo by se však také nastavení vlastního časového intervalu. Přehrávač nabízí i jednoduchý ekvalizér (normální, pop, rock, tanec, klasika, jazz, široký, dynamický a prostorový), bohužel jej není možné ručně upravit podle svých potřeb. Hudbu je možné poslouchat skrze headset nebo přes reproduktor, který se nachází na přední straně telefonu nad displejem. Telefon také nabízí FM rádio s funkcí RDS. Pro poslech ale musí být připojený headset, který slouží jako anténa. Zajímavostí je funkce nahrávání FM rádia. Přehrávač i rádio můžeme během poslechu minimalizovat na pozadí.


FM rádio a jeho nastavení

Fotoaparát: na momentky připraven

Fotoaparát dokáže pořídit snímky v maximálním rozlišení 2 Mpx (1600 x 1200 px). Objektiv fotoaparátu se objeví až po vysunutí, čímž je v zavřeném stavu chytře chráněn před nechtěným poškrábáním. Vedle objektivu je také umístěno zrcátko, které se hodí při pořizování autoportrétů. Zamrzí absence přisvětlení. U fotoaparátu je k dispozici digitální zoom v deseti krocích, režim panorama, sekvence snímků, noční režim, časovač, rámečky či vyvážení bílé. Prostředí fotoaparátu naběhnu do 4 vteřin při delším přidržení spouště fotoaparátu či po zvolení dané ikony v menu. Snímek poté pořídíme zhruba do 3 vteřin.

Zkušební fotografie – Samsung S3500:


Snímky interiéru jsou poněkud rozostřené, za což může absence autofocusu

Organizační a datové funkce: počet událostí v kalendáři stále omezen

V organizační výbavě Samsungu S3500 nenajdeme nic nového. Nechybí kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem a možnost zapsat 5 typů událostí (schůzka, výročí, prázdniny, důležité, soukromé). Událostem nechybí upozornění ani opakování. Paměť kalendáře je však omezena na 100 schůzek, 100 výročí, 100 prázdnin, 100 důležitých a 100 soukromých událostí. To může představovat problém při synchronizaci s Outlookem, který většinu událostí posílá jako schůzka. Kdo má více událostí, nemusí se mu do telefonu všechny vejít. Oproti například takovému Samsungu Soul s maximálně 50 výročími, 20 důležitými a 20 soukromými událostmi už je to sice pokrok, avšak stále nepatrný.


Budík, diktafon, časovač a stopky

Novinkou je u Samsungu S3500 inteligentní funkce Auto Converting organizér, která automaticky uloží přijatou vizitku do seznamu kontaktů. Pokud obdržíte pozvání na pracovní oběd, koncert nebo i termín kontroly u svého lékaře, funkce Auto Converting organizér uloží jakoukoliv událost automaticky do přehledu schůzek a navíc ji včas připomene. Organizaci času doplňují kvalitně zpracované poznámky a úkoly. Obě aplikace se vzorně a bez problémů synchronizují s Outlookem. Své nápady si můžete zaznamenat rychle i pomocí diktafonu. Výsledný zvukový soubor je ovšem ve formátu .amr.


Organizér, kalendář a kalkulačka

Samsung u modelu S3500 nezapomněl ani na stopky, odpočítávací měřič či užitečný převodník jednotek. Jednoduchá kalkulačka zná prioritu operací. Organizační funkce uzavírá světový čas s textovým náhledem a pětice propracovaných opakovaných budíků s volbou dnů upozornění. Telefon postrádá pouze prohlížeč Office dokumentů, kterým výrobce mohl telefon vybavit. Přináší jej již řada modelů korejského výrobce různých tříd. Samsung S3500 nabízí Javu 2.0, ale instalace her i aplikací z PC či přes Bluetooth je nelehkým úkolem. Naštěstí v mobilu výrobce přichystal předinstalovaných devět her.

Telefon je vybaven dvojicí datových služeb GPRS (třídy 10) a EDGE. Na podporu sítí 3. generace se zapomnělo. To by ale nemělo příliš vadit. Pro bezdrátové spojení s okolím nechybí Bluetooth 2.0. Pomocí USB kabelu (USB 2.0, konektor Samsung) je možné propojit telefon také s počítačem a třeba jej použít jako modem. Softwarová výbava je také velmi dobrá. Telefon nabízí internetový prohlížeč NetFront ve verzi 3.4, který je poměrně kvalitní. Samsungu S3500 postrádá pouze čtečku RSS zpráv.

Zhodnocení: vyvážený elegán

Se Samsungem S3500 se korejský výrobce trefil do černého. Na trhu není mnoho telefonů s tak elegantním designem a slušnou výbavou za cenu pod 4 tisíce korun. Pokud si vás Samsung S3500 získal svým vzhledem, pak není třeba se dále rozmýšlet o jeho koupi.

Klady
  • elegantní vzhled
  • příjemné rozměry, hmotnost a precizní provedení
  • standardní výbava bez větších slabin
  • nízká cena
Zápory
  • horší fotoaparát
  • slot pro paměťové karty pod baterií
  • chybí multitasking
  • omezený počet položek v kalendáři
Diskuze ke článku
toto
uvažuji o koupi tohoto telefonu,ale zajímá mě jestli není moc potichej jako třeba samusng e250... děkuju za odpověd
tom
ahojik taky me zajímá jestli je trochu hlasitej jak normálně tak i ve sluchátkách,díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze