Samsung Omnia M v redakci: první dojmy a videopohled

17

Jihokorejský výrobce uvedl do prodeje svůj další kousek s operačním systémem Windows Phone 7.5. Tentokrát se dle písmena M v názvu má jednat o telefon střední třídy, který však svými parametry mnohdy příjemně překvapí. Zabijákem by naopak mohla být velmi malá interní paměť. Jaké v nás zanechal první dojmy?

Samsung Omnia M – oficiální fotografie

Operační systém Windows Phone 7.5 prožívá nelehké období. Po oznámení, že modely mající tuto verzi se nedočkají aktualizace na osmou verzi, mají potencionální zákazníci další důvod k rozmyšlení své koupě. Samsung navíc za uplynulé dva roky v našich končinách prodával pouze dva modely se systémem od Microsoftu a jinak protěžoval Android. V červenci se však na český trh dostala novinka nesoucí označení Omnia M. Dle systému značení telefonů, znamená písmeno M zařazení do střední třídy.

Základní není nijak bohaté

Novinka se může pyšnit poměrně tenkým tělem, tloušťka jen lehce přesáhla 10 milimetrů. Po uchopení do ruky si ověříte, že dominantním materiálem je plast. Příjemně vás jistě překvapí hmotnost. Ta je sice 119 gramů, ale v ruce byste hádali mnohem méně. Telefon působí opravdu velmi lehce. Design telefonu není nijak výjimečný. Obyčejná placka se zaoblenými boky a zkosenými hranami na zadním krytu.

Obyčejný, ale přesto poměrně líbivý design

Ačkoliv se telefon řadí ke střední třídě, v případě displeje překonává výše postaveného stájového kolegu, model Omnia W. Nabízí totiž 4 palcový displej, zatímco Omnia W jen 3,7 palcový. Rozlišení je samozřejmě 800 x 480 pixelů, což plně dostačuje. Výrobce nešetřil na použité technologii a vy se tak budete moci těšit ze Super AMOLED displeje, který se chlubí skvělou čitelností a ukázkovými pozorovacími úhly. Nevýhodou pro někoho mohou být až velmi přesycené barvy.

Samsung Omnia M – videopohled

Znak střední třídy prvně zaznamenáváme u hardwaru. Procesor je ještě klasicky taktován na 1 GHz. Omnia W nabízí takt 1,4 GHz. Ubíralo se pak především na paměti RAM, která se vyhoupla jen na 384 MB. Naštěstí v telefonu pracuje operační systém Windows Phone, kterému i tato menší hodnota paměti RAM plně dostačuje. Svižný chod prostředí se může stále rovnat i s lepšími modely pracujících se systémem Windows Phone. Rozdíly poznáte jen u náročnějších aplikací, které se spouštějí nepatrně déle. Rozdíl je většinou do jedné vteřiny.

Zadní kryt vsází na stříbrnou barvu

Velkým zklamáním je interní paměť. Ta nabízí nepochopitelně nízkou papírovou hodnotu 4 GB, jenže vy dostanete k dispozici jen 3 GB, což je žalostně málo. Pokud si stáhnete pár lepších her a natočíte několik HD videí, zjistíte, že příliš místa nezbývá. Paměťové karty chybí, a tak tuto situaci nelze nijak řešit. Na druhou stranu, pokud hledáte telefon na internet a několik klasických aplikací či jednoduchých her, bude vám i tato skromná paměť dostačovat.

Na závěr prvních dojmů se ještě v krátkosti podíváme na fotoaparát. Samsung Omnia M disponuje standardním 5 megapixelovým snímačem s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Vhod jistě přijde také hardwarová spoušť na pravém boku přístroje. Výsledné snímky vypadají především za dostatečného osvětlení poměrně dobře. Kvalita klesá v interiérech, kde je mnohdy problém s telefonem necuknout.

Venku fotí Omnia M velmi pěkně

V horších světelných podmínkách částečně pomůže blesk

Samsung Omnia M v redakci právě testujeme. Pokud vás o tomto telefonu cokoliv zajímá, určitě neváhejte a zeptejte se nás. Své dotazy pokládejte do diskuze pod tímto článkem. Odpovíme vám buď přímo tam nebo odpovědi zahrneme do chystané recenze.

Technické parametry Samsung Omnia M

Kompletní specifikace
Konstrukce121,6 × 64,1 × 10,5 mm, 119 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 384 MB, vnitřní paměť: 8 GB / 4 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012, ?
Diskuze ke článku
blue.sun
Vyšší cena, než za Omnii W a telefon je přitom oproti ní funkčně poloviční. Samsung už taky asi podléhá představě, že lidi koupí všechno s jeho značkou bez ohledu na to, co to bude.
Marek
Mate tam chybu. Na uvodni obrazovce s hardwarem mate samsung galaxy ace
JaroB
4GB pamäte??? To myslia vážne :D A s toho pre užívateľa ostane 2,9GB ...ešte aj moja 60ročná mamka má plno fotiek a videí svojho vnúčika ktoré by zabrali pri tomto rozlíšení foťáku a videa aspoň 6-8GB. Pre koho je to určené??? Pre seniorov? určite nie....pre biznis? ee ....pre mládež? s 3GB asi ťažko...TAK PRE KOHO???
Nech sa ozve kto by si kúpil tel. s 2,9GB pamäťou....za 6-8 tisíc
mental.disease
Nedá koukat jinde :-D
mám Xperiu Ion a Razr Maxx oba HDMI výstup. Kvalita videa vo full HD je lepšia ako pol kilove kamery zpred desiatych rokov (kde to asi ludia kukali, ked ne na TV) každému čo som na návšteve púšťal videa z mobilu na fullHD tv - padla sanka. Dovolím si tvrdiť, že video v mobile zaznamenalo väčší progres ako foto.
10 min. natočeného videa = 1GB

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze