Samsung oficiálně představil 5nm procesor Exynos 2100 s integrovanou podporou 5G

2
Samsung oficiálně představil 5nm procesor Exynos 2100 s integrovanou podporou 5G
Fotografie: Samsung
  • K výrobě byla použita 5nm procesní technologie EUV
  • Nejvýkonnější jádro Cortex-X1 se chlubí taktem 2,9 GHz
  • Technologie zpracování obrazu podporuje rozlišení až 200 megapixelů

Samsung dnes na virtuální tiskové konferenci Exynos On 2021 dostupné na platformě YouTube představil nejnovější mobilní procesor Exynos 2100. Jde o první mobilní procesor Samsung s integrovanou podporou 5G připojení, postavený na nejmodernější procesorové technologii EUV s 5 nm.

Samsung Exynos 2100

Srdcem procesoru, který v sobě jako první model od Samsungu skrývá integrovanou podporu 5G, je procesní technologie EUV 5 nm. Díky ní mohou výrobci volit mezi dvěma výhodami – buď o 20 % nižší spotřebou energie, nebo o 10 % vyšším celkovým výkonem zařízení v porovnání se starší 7nm technologií. Kromě toho nový čip nabízí vylepšenou práci s cache pamětí. Osmijádrová jednotka CPU s vylepšenou tříclusterovou strukturou tvořenou jediným jádrem ARM Cortex-X1 s taktovací frekvencí 2,9 GHz, třemi jádry Cortex-A78 a čtyřmi úspornými jádry Cortex-A55 má v porovnání s předchůdcem vyšší výkon o více než 30 %.

GPU ARM Mali-G78 s podporou nejnovějších API (Vulkan, OpenCL apod.) vylepšuje grafický výkon o více než 40 %, takže se zájemci mohou těšit na plynulé překreslení pohybu. Rozdíl bude znát mimo jiné při hraní nebo při využívání rozšířené, virtuální či smíšené reality. Exynos 2100 nabízí i integrovanou vyspělou multi-IP technologii AMIGO, která kontroluje a optimalizuje chod CPU, GPU a dalších procesů, což prodlužuje výdrž baterie.

Samsung Exynos 2100

Přednosti nového procesoru Exynos 2100 se velmi výrazně projeví na funkcích spojených s umělou inteligencí (AI). Přepracovaný tříjádrový hardwarový akcelerátor umělé inteligence (NPU) má vylepšenou architekturu, která omezuje zbytné operace, přispívá tak k vyššímu výkonu. Exynos 2100 zvládá až 26 bilionů operací za sekundu a je přitom dvojnásobně energeticky účinnější oproti modelu předchozí generace.

Vyspělá technologie zpracování obrazu (ISP) podporuje rozlišení fotoaparátů až 200 megapixelů. Procesor lze připojit až k šesti samostatným obrazovým snímačům, přičemž signál ze čtyř snímačů dokáže zpracovat najednou – to výrazně usnadní použití více fotoaparátů, což je typické pro dnešní chytré telefony vyšších tříd. Technologie MCFP umožňuje procesoru kombinovat signál z různých snímačů a díky tomu například podpořit zoomování, vylepšit kvalitu ultraširokých snímků apod. Díky akcelerátoru umělé inteligence dokáže ISP jednotka rozpoznat nejrůznější typy obrazu, tváře či objekty a optimalizovat nastavení fotoaparátu.

Integrovaný 5G modem procesoru Exynos 2100 podporuje standard 5G sub-6 GHz a milimetrové spektrum (mmWave) ve standardu 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA a 4G LTE, takže se spolehlivě připojí k jakékoli síti. Maximální podporovaná rychlost stahování dosahuje 5,1 Gb/s ve standardu pod 6 GHz a 7,35 Gb/s v mmWave, případně až 3 Gb/s ve 4G sítích s podporou 1024 Quadrature Amplitude Modulation (QAM).

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Zlepšení je skutečně markantní, bohužel firma Samsung opět nevyužila grafické možnosti Mali G 78 a osadila pouze 14 jader ze 24. Opakuje se tak situace z minulých let, a je otázka zda grafika obstojí proti Adreno 660. Proč takto Samsung postupuje není známo, např Kirin firmy Huawei použil plný počet jader (24). Takže, jak to dopadlo, budeme vědět až po testech v reálném provozu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze