Samsung Galaxy Tab 8.9 v redakci: první dojmy a videopohled

11

Do redakce nám dorazil další tablet a opět jde o kousek jihokorejského Samsungu. Tentokrát jde o 8,9 palcovou variantu Galaxy Tabu, která se kromě oné úhlopříčky displeje v podstatě neliší od většího modelu. Opět se těšte na dvoujádrový procesor nVidia Tegra 2 nebo operační systém Android 3.1 Honeycomb s nadstavbou od Samsungu.

Samsung Galaxy Tab 8.9 - oficiální fotografie

Testu podrobujeme 32 GB variantu s 3G modulem. na trhu ovšem najdete jako obvykle více různých verzí, lišících se velikostí paměti či přítomností 3G modulu. Ze začátku se nejprve podíváme, v čem je vlastně Galaxy Tab 8.9 jiný. Pokud prahnete po podrobných rozdílech, odkáži vás na náš nedávný článek, kde jsme si Galaxy Tab 8.9 srovnali s větším Galaxy Tabem 10.1. Zásadní rozdíl je v rozměrech a velikosti displeje. Ten má nyní úhlopříčku 8,9 palce. Technologie je stále TFT a zachováno zůstalo i rozlišení 1280 x 800 pixelů.

Srovnání: Samsung Galaxy Tab 8.9 vs. Galaxy Tab 10.1: najděte pět rozdílů

Samsung Galaxy Tab 8.9

Vzhledem k menšímu displeji se mohly zmenšit i rozměry. Galaxy Tab 8.9 se tak mnohem lépe drží a je lépe ovladatelný. Osobně se mi tyto rozměry jeví jako ideální. Velmi příjemná je i hmotnost 453 gramů.

Samsung Galaxy Tab 8.9 – videopohled

Pokud byste na Galaxy Tab 8.9 hleděli z větší vzdálenosti, těžko jej rozeznáte od jeho větší varianty. Z přední strany se totiž nijak neliší a stejná, jen logicky o něco menší, je i krabice, ve které je dodáván. Kromě displeje je zásadní rozdíl v umístění hlasitých reproduktorů. Ty jsou sice opět dva, jenže je Samsung přesunul na spodní stranu a navíc velmi blízko k sobě. Výsledkem je takřka úplné vytracení stereo efektu. Tady při vývoji někdo příliš nepřemýšlel.

Samsung Galaxy Tab 8.9 se už v ruce drží lépe

Rozdíly nehledejte ani u hardwarových parametrů. Základ opět tvoří dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz s jádrem nVidia Tegra 2. Operační paměť nabízí prostor 1 GB. Ačkoliv bychom tedy měli očekávat všechna pozitiva i negativa. Po prvních dnech používání však musím říci, že je Galaxy Tab 8.9 plynulejší a animace nejsou natolik trhané.

Malé tělo ovlivnilo ještě jednu. Tou je integrovaný akumulátor. Ten je sice opět typu Li-Pol, nicméně kapacita se snížila o tisícovku na 6000 mAh. Vzhledem k menšímu displeji by však celková výdrž měla být totožná s větším modelem. Naše první testovací dny to jen dokazují. Při velmi střídmém používání bez SIM karty, kdy displej svítí maximálně hodinu denně, vydrží Galaxy Tab 8.9 bez větších problémů 6 dní.

Tablet Samsung Galaxy Tab 8.9 právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 8.9

Kompletní specifikace
Konstrukce230,9 × 157,8 × 8,6 mm, 453 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 8,9" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.1
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, 8 000 Kč
Diskuze ke článku
Jerry
Na začátku vašeho popisu jsem se zaradoval, že konečně existuje verze 16GB + 3G, ale v popisu máte už 32GB :-(

Jak to tedy je? Mě osobně by bohatě stačilo 8GB, takže dostupnost jen 32GB varianty mi nákup zbytečně prodražuje. Bude k dispozici i 16GB + 3G jako u 10.1 modelu nebo ne?
Brejn
Pokud tento systém někomu vyhovuje, hlavně ta krásná nadstavba, tak to se tedy divím. Tablet sám o sobě je to pěkný ale ten systém. Samsungu se krásně povedlo uspořádat slovo "Automaticky" u nastavení jasu displaye.
Tomáš
Včera jsem si ho byl v Alze vyzkoušet a zklamání, zklamání a ještě jednou zklamání! Nedokážu pochopit, jak u takhle výkonného přístroje může dojít k laggování při přecházení pracovních ploch případně otevírání různých nabídek, oken, etc... Nakonec nám Apple ještě prokazuje službu, že se snaží zakázat prodej tabletu od Samsungu.
Calebos
Podle meho nazoru to, z duvodu Androidu, nemuze byt nikdy tak rychle jako u dedikovaneho os typu iOs. A ma to svou logiku. Ten system neni nijak zvlast optimalizovany. Co vidim na iPadu, tak jsem nezaznamenal zadne prodlevy v odezve systemu, at se jedna o relativne narocne aplikace jako jsou slozitejsi hry a posleze jejich shazovani na pozadi, nebo x spustenych aplikaci najednou. Kolega v praci jich ma neustale spusteno 10 a vice a nikdy jsem nevidel, ze by mu to zarizeni, byt jen mirne, lagovalo. Nehlede na to widgety jsou veci hw overlays, tzn. to by kazde silnejsi graficke jadro melo zvladat naprosto bez problemu. A to jeste pripomenu, ze vsechny posledni tablety od Samsungu maji rapidne silnejsi hardware, nez ma Apple v iPadu.
Chyba je bez pochyb v systemu, nikoliv v hw.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze