Samsung Galaxy Round: první telefon se zakřiveným displejem

35

Čekání je definitivně u konce. Jihokorejský Samsung si připisuje prvenství za mobilní telefon se zakřiveným displejem. Dnes totiž představil Galaxy Round, který takový displej nabízí. Výbava je pak na dnešní dobu v podstatě maximální a do značné míry vychází z modelu Galaxy Note 3.

Při pohledu na některé oficiální fotografie byste možná ani neřekli, že je tato novinka něčím výjimečným. Vzhled jde totiž v šlépějích dřívějších modelů. Na telefon je nutné se podívat ze správného úhlu, kdy vynikne zakřivený, nebo chcete-li prohnutý displej směrem dovnitř. Samsung je vůbec prvním výrobcem, který takový telefon oficiálně představil. Takto vyvedený displej by měl přinést lepší zážitek při sledování videí, případně hraní her. Už samotné parametry jsou lákavé. Úhlopříčka 5,7 palce a rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Typově jde o flexibilní Super AMOLED panel.

Samsung Galaxy Round - oficiální fotografie

Samsung si připravil další využití. Prostředí, které mimochodem obstarává Android 4.3 Jelly Bean s nadstavbou TouchWiz, je doplněno gesty, která využívají zakřiveného displeje. Známé jsou prozatím dvě. První slouží k ovládání hudebního přehrávače, kdy postačí poklepat na kraje displeje. Druhé gesto spočívá v tom, že ležící telefon nakloníte k sobě. V ten moment se rozsvítí displej s hodinami a dalšími doplňkovými informacemi. Jak to vypadá v reálu, se můžete podívat na níže přiloženém videu.

Jistě vás zajímají také rozměry. Na výšku měří Galaxy Round 151 milimetrů, šířka je 79,6 milimetrů a tloušťka pouhých 7,9 milimetrů. Zakřivený displej se mohl podepsat na hmotnosti, ale i v tomto ohledu se Samsung krotil. 154 gramů je adekvátních.


Z některých úhlů je prohnutí vidět výrazněji

Další výbava už nás zřejmě ničím nezaujme. Jde totiž doslova o totožné specifikace, které jsme před měsícem mohli obdivovat u modelu Galaxy Note 3. Vzpomeňme však alespoň na výkonný procesor Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz, stále oslňující 3 GB operační paměť RAM, či 32 GB interní úložiště, které lze rozšířit za pomoci paměťových karet. Fotoaparát dostal do vínku 13 megapixelů a dostalo se i na čelní 2megapixelovou kamerku. Baterie s kapacitou 2 800 mAh, se zdá být dostatečná.


Závěrem bychom se měli dobrat k ceně a dostupnosti. Pokud bydlíte v Jižní Koreji, můžete jásat. Vaše čekání na Samsung Galaxy Round končí zítra. Ano, Samsung jej na domácím trhu začne prodávat už 10. října. Ze začátku bude k dispozici je jedna barevná varianta (Luxury Brown), časem by měly však měly přibýt další. Cena startuje na 1 089 000 korejských wonů, což je v přepočtu zhruba 19 000 Kč bez daně. Dostupnost na ostatních trzích není aktuálně vůbec známa.

Technické parametry Samsung Galaxy Round

Kompletní specifikace
Konstrukce151,1 × 79,6 × 7,9 mm, 154 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 19 000 Kč

Zdroje: gsmarena.com, global.samsungtomorrow.com, global.samsungtomorrow.com

Diskuze ke článku
mikis
U nás tak reálně 20tis a to si ho můžou křivit jak chtějí ale moje peníze určitě do kapsy Samsungu nepůjdou :-)!
meli
Jedine rozumne vyuziti vidim jako misku na arasidy..
Logout
To by mě zajímalo, zda je úhlopříčka měřena po povrchu válce nebo "vzduchem" ?
Durus
Tak to ma poser, oni ho ohli opacne... :-)))) Toto mi pripomina vtipek s bulharskym mertom... Oni su asi fakt mimo, alebo nemali od koho kopirovat... ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze