Samsung Galaxy Note 8.0: náčrtník, který umí i volat

13

A je to tady. Kolotoč novinek z barcelonského kongresu se začíná roztáčet. Jako první na řadě je Samsung, který dnes v brzkých ranních hodinách představil dlouho očekávaný tablet Galaxy Note 8.0. Těšit se můžete na design alá Galaxy S III, výkonný čipset, a třeba také na známý stylus S-Pen.

Samsung Galaxy Note 8.0 bude určitě zajímavým kompromisem mezi malými 7palcovými a velkými desetipalcovými tablety. Svým vzhledem se jednoznačně zařadí do designové rodiny, kterou vloni Samsung nastolil s produkty jako je smartphone Galaxy S III či hybridní tableto-telefon Galaxy Note II.

Rozměry tabletu vypadají docela slibně. Na výšku měří 210, široký je 135 milimetrů. Profilová šířka dosáhla velmi pěkné hodnoty 7,95 milimetrů. Bude zajímavé sledovat, jak tenký bude další iPad mini, respektive jestli Apple zvedne tuto hozenou rukavici. Už zmiňovaný 8,0 palcový displej bude používat zobrazovací technologii TFT, což je logické vzhledem k vysoké cenně OLED panelů větších rozměrů. Rozlišení bude klasické WXGA (1280 × 800 bodů), což dnes už vzhledem k tomu, že petipalcové telefony mívají často Full HD, není rozhodně nic extra. Je to však stále lepší hodnota, než má iPad mini. Doplníme ještě údaj o jemnosti - 189 ppi a to, že displej budete moci ovládat dotykovým stylusem S-Pen, se kterým je spojen také speciální software v uživatelském prostředí TouchWiz.

Galaxy Note 8.0 by oproti displeji naopak snad neměl zaostávat v oblasti výkonnosti. Samsung totiž použil SoC Exynos 4412 s procesorem se čtyřmi jádry o taktu 1,6 GHz, což je stejný SoC, jako v případě Galaxy S III, jen s o něco vyšší taktovací frekvencí (že by přebytek procesorů na skladech v Jižní Koreji?). Verze vestavěné paměti budou 16 a 32 GB, pokaždé s podporou slotu pro paměťové karty. Operační paměť pak bude mít 2 GB.

Odlišení podle paměti ale nebude jediné. Jak jste si totiž možná všimli na tiskových fotografiích, tablet má nad displejem umístěné sluchátko, na opačném konci těla mikrofon, a na boku slot pro SIM kartu (zadní kryt nepůjde uživatelsky odejmout), takže s novým Notem bude možno volat, posílat klasické SMS zprávy a používat mobilní datové připojení k internetu. Prodávat se ale bude také levnější verze, která toto všechno umět nebude.

Video

Ve výbavě tabletu ještě figuruje jedna perlička stran konektivity. Jedná se o infračervený port, který, jak správně tušíte, bude sloužit pro ovládání televize a podobných zařízení. Zdá se, že toto bude trend u mnoha novinek na letošním MWC.

Tablet se začne prodávat někdy v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku za prozatím neznámou cenu. V průběhu MWC vám přineseme podrobné první dojmy z používání, včetně živých fotografií a videopohledu.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 8.0

Kompletní specifikace
Konstrukce210,8 × 135,9 × 8 mm, 338 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx, , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2013, 9 990 Kč

Zdroje: samsung.com

Diskuze ke článku
Laco
Len TFT? Ziadna technologia IPS, ktoru maju i lacnejsie tablety?
Lukáš
No super,to ho nemohly představit a dát do prodeje už dřív? To hle by byl super telefon.. :)
A cena bude podle mně tak kolem 9-12000 :( :)
morize
Ano, na volání vskutku velice praktické :o)
Oliver
Asi najhorsia reklama na funkciu tabletu aku som kedy v zivote videl :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze