Samsung Galaxy Grand s 5palcovým displejem představen

16

Šest dní před Vánoci Samsung představuje svou zřejmě poslední letošní novinku. Model Galaxy Grand takřka nakukuje do kategorie tabletofonů a navíc přináší i podporu dvou SIM karet. Samozřejmostí je přítomnost operačního systému Android 4.1 Jelly Bean a dvoujádrového procesoru.

Letošní design, který započal vele oblíbený model Galaxy S III, jihokorejský výrobce ždímá do poslední kapky. Na druhou stranu je to důkaz, že se lidem líbí a Samsung tak takřka sjednocuje své portfolio. I proto je nový Galaxy Grand prezentován ve sněhobílé barvě a jeho design vsází na oblé tvary. Na fotografiích si ho tak můžete splést s již zmíněným modelem Galaxy S III.

Rastr se vrací na scénu

Galaxy Grand však svého populárního bratříčka přerostl. Počítat můžete s displejem, který narostl na rovných pět palců. Stinnou stránkou je ale rozlišení, které není horší, ale přímo vyloženě špatné. Uznejte sami, že 800 x 480 pixelů zřejmě žádnou radost uživateli neudělá. Šetřilo se také na technologii, která je pouze TFT. Naštěstí je to jediný výrazný nedostatek.

Samsung Galaxy Grand - oficiální fotografie

O plynulý běh operačního systému Android 4.1.2 Jelly Bean se totiž stará dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz a právě s ohledem na rozlišení displeje by s telefonem neměl mít moc práce. K ruce mu totiž bude i 1 GB paměti RAM. Slušné hodnoty dosahuje i interní úložiště, těšit se můžete na 8 GB. Nechybí slot pro paměťové karty. Galaxy Grand zvládne i 64GB varianty.

Budou to dvojčata

Již z naších dřívějších článků můžete vědět, že Samsung Galaxy Grand se bude pyšnit slotem pro dvě SIM karty. Samsung však myslí na vše a připravil hned dvě verze tohoto modelu. Galaxy Grand I9080 bude funkci dual SIM postrádat, zatímco model Galaxy Grand I9082 se jí bude chlubit. Jiné rozdíly mezi oběma modely nehledejte.

Velký displej a případná podpora dvou SIM karet si vyžádají nemalou energetickou náročnost. Použitý akumulátor nabídne kapacitu 2100 mAh, což není zrovna mnoho. Na reálnou výdrž si ale budeme muset počkat až do případného testu.

Pokud se podíváme na rozměry, je Galaxy Grand o pár milimetrů menší než loňský Galaxy Note, šířka se zase blíží současnému Notu II. Tloušťka je pak takřka stejná a dostala se pod jeden centimetr. Konkrétní hodnoty najdete v tabulce pod článkem.

Zbylá výbava je takřka poplatná dalším telefonům s Androidem. Rychlá data přes operátora vám nabídnou rychlost stahování až 21 Mbps, postrádat nebude ani Wi-Fi s protokoly a/b/g/n. Bezdrátové sítě zastupuje navigační dvojice GPS, GLONASS a také Bluetooth ve čtvrté generaci.

Samsung se prozatím nezmínil o dostupnosti ani přibližné ceně. Jakmile se nám tyto informace podaří zjistit, doplníme je do tohoto článku a samozřejmě i do našeho katalogu.

Technické parametry Samsung Galaxy Grand

Kompletní specifikace
Konstrukce143,5 × 76,9 × 9,6 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2013, 7 490 Kč

Zdroje: global.samsungtomorrow.com

Diskuze ke článku
Jerec
Vzhledem k tomu, že procesor s největší pravděpodobností bude Cortex A9 a displej s 5" úhlopříčkou má takto malé rozlišení, by cena musela být proklatě nízko aby se tenhle model stal úspěšným. Druhou věcí už je dualsim, který mnoho takto vybavených telefonů nemá a to je asi největší výhoda. I tak mi ale toto představení připadá jako s křížkem po funuse.
PCKarlos
Jako obvykle, výrobce opět udělal nepochopitelnou věc ... na tak velký display tak mizerné rozlišení! Ale nezbývá než si počkat na nějaké testy. Mě bude zajímat, zda-li bude mít notifikační diodu na zmeškané události (jako S3). Ale vsadil bych se, že ji mít nebude.
.....
Bude obsahovat rovnaku bezpecnostnu dieru v exynos-mem ako aj ine top modely od samsungu? Zda sa, ze samsung to dava k svojim top mobilom zdarma. Sorry nemohol som, mier.
karl
Za 7000 Kč jasná volba :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze