Potvrzuje se kovový rámeček u chystaného Samsungu Galaxy A55

3× aktualizováno
Potvrzuje se kovový rámeček u chystaného Samsungu Galaxy A55
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nasazen by měl být procesor Exynos 1480
  • Baterii s kapacitou 5 000 mAh bude možné nabíjet 25 W
  • AMOLED displej poskytne 6,5"

Aktualizováno 3. 1. 2024

Samsung pilně připravuje i svůj klíčový model střední třídy, kterým se letos s největší pravděpodobností opět stane Galaxy A55. Nová sada oficiálně se tvářících obrázků přichází od androidheadlines.com. Na nich vidíme stvrzení kovového rámu, a to třeba dle umístění antén. Za pozornost stojí i přepracovaný tvar boků, který odpovídá již nyní představenému modelu Galaxy A25 a dle všeho půjde o poznávací znamení nastupujících modelů řady Galaxy A.

Samsung Galaxy A55

Aktualizováno 20. 12. 2023

Jak upozornila gsmarena.com, Galaxy A55 by neměl překvapivě používat GPU Mali, ale grafickou jednotku Xclipse 530 na bázi AMD RDNA2, což bylo opět potvrzeno databází benchmarku Geekbench.

To by teoreticky mohlo znamenat ray-tracing ve hrách, ovšem je to s velkým otazníkem. Pozitivní v každém případě je, že by se mělo jednat o modernější grafickou jednotku s vyšším výkonem.

Aktualizováno 18. 12. 2023

V příštím roce se jistě dočkáme Samsungu Galaxy A55, který se tak stane nástupcem současného modelu Galaxy A54. Došlo k úniku telefonu skrze benchmark Geekbench a informátora Revegnus, který potvrzuje nasazení nového procesoru Exynos 1480. Telefon získal 1 180 bodů v jednojádrovém testu a 3 536 ve vícejádrovém testu. To je výrazně více oproti hodnotám 993 a 2 832 bodů v případě Galaxy A54.


Původní informace ze 4. 12. 2023

Pokud bychom měli označit neoblíbenější telefony na trhu, byla by to zařízení střední třídy. Takové mobily zpravidla nabízí dobrou výbavu za příznivou cenu a vyhovují i náročnějším uživatelům. Není divu, že se na tento segment náležitě soustředí většina výrobců. Výjimkou není ani Samsung, který slaví úspěchy v posledních letech zejména s modelovou řadou Galaxy A5x. V příštím roce se dočkáme modelu Galaxy A55 a právě o něm unikají skrze mysmartprice.com poměrně podrobné informace. Nečekejte však velkou revoluci

Došlo k odhalení pravděpodobného designu, který se drží jihokorejské linie a bude se do značné míry snažit přibližovat vlajkové řadě Galaxy S24, která by se měla představit již v lednu. Napomoci by mohla vítaná změna v podobě opětovného nasazení kovového rámečku. Ten se již v řadě Galaxy A před lety objevoval, ale poslední modely se spokojily pouze s plastem. Potvrdí-li se kov v rámečku, posune to design o úroveň výše a prospět by to mohlo i robustnosti zařízení. Chybět nemá zvýšená odolnost IP67.

Pravděpodobná podoba Samsungu Galaxy A55

Standardně velký 6,5" AMOLED displej bude pracovat s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. V displeji bude průstřel pro čelní kamerku s rozlišením 32 Mpx a o ochranu celého panelu se má postarat sklíčko Gorilla Glass 5 od Corningu. Celkové rozměry telefonu mají být 161,1 × 77,9 × 8,2 mm .

Pod kapotu by Samsung měl nasadit vlastní procesor Exynos 1480, přičemž nezbývá než doufat, že bude výrazně lepší než předchozí Exynos 1380 v současném Galaxy A54. doprovázet jej bude 8GB operační paměť a vybírat bude možné jen velikost úložiště. Volit půjde mezi 128 a 256 GB. V tomto ohledu tedy žádná mezigenerační změna. Prostředí obstará Android 14 a nadstavba One UI 6.1, přičemž o zabezpečení se postará čtečka otisku prstů v displeji.

Zdánlivě beze změny zůstávají fotoaparáty, kdy jde Samsung osvědčenou cestou kvality. Hlavní snímač s 50 Mpx bude mít optickou stabilizaci obrazu a doprovodí jej 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv. Výčet uzavře makro snímač se solidními 5 megapixely. Zmínit můžeme ještě baterii, která s kapacitou 5 000 mAh nebude vybočovat ze současného standardu. Samsung ani v roce 2024 neplánuje rychlejší nabíjení, stropem tak nadále zůstane 25 W. Je třeba dodat, že v balení se zřejmě nabíjecího adaptéru nedočkáme.

Další informace nejsou v tuto chvíli známé a budeme si na ně muset ještě počkat. To samozřejmě platí i o případném termínu představení. Pokud však budeme vycházet z letošních zkušeností, mohla by premiéra proběhnout zkraje března 2024.

Diskuze ke článku
Martin Jerabek
Martin Jerabek
Naposledy upraveno: 3. 1. 12:20
Rok co rok bída a obří rámečky. No sláva kovový rámeček a možná i sklo ale že to trvalo od dob A5 atd.. no ale giga rámečky to je hnus.
Ben Ben
Ben Ben
Kovové rámečky a zmenšit rámečky, nechat bezkonkurenční 4 letou podporu... a šlo by to.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Kdepak, tohle už ne. Pořád jen tak šlapou vodu, všechno tak nějak dobrý, ale chraň bůh, aby dali něco pořádného navíc.
Petr Mrk
Petr Mrk
exynos? ne, dekuji!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze