Samsung C140: levně na korejský způsob
recenze

Samsung C140: levně na korejský způsob

1

Model C140 je přímým nástupcem původní C130. Liší se hlavně designem, funkce zůstaly až na výjimky zachovány. Pokud hledáte opravdu jednoduchý telefon, který kromě volání a zpráv potěší i barevným displejem a polyfonním vyzváněním, bude pro vás Samsung C140 horkým kandidátem. VIDEO

Do redakce se nám dostal také nejjednodušší Samsung na našem trhu. V nejnižší třídě postupují inovace pomaleji než u dražších telefonů a Samsung proto nespěchá. Starý model C130 převlékl do nového hávu, nepatrně pozměnil funkce a vyslal do světa nový telefon s označením C140. Spolu s LG KG110, Nokií 1600 a Sony Ericssonem J100 je jedním z nejjednodušších telefonů, které lze u nás koupit. Může se stát prvním telefonem školáka nebo užitečnou pomůckou pro důchodce. Zda má pro obě tyto úlohy předpoklady zjistíte v následující recenzi


Samsung SGH-C140 na oficiálních fotografiích

Co se nám líbí: Příznivé rozměry a velmi nízká hmotnost, barevný displej s 65 tisíci barvami, výrazně podsvětlená klávesnice, polyfonní vyzvánění, kalendář a organizační funkce, vícepoložkový seznam, dlouhá výdrž baterie

Co se nepovedlo: Méně pohodlná klávesnice, malý pasivní displej, chybí MMS i JAVA, obecná pomalost telefonu

Technické parametry

Rozměry 104 × 44 × 16 mm
Hmotnost69 gramů
Barevné kombinace bronzová , růžová, chromově černá
SítěDual-band 900 / 1800 Mhz
Displej pasivní CSTN, 128 x 128 bodů , 65 tisíc barev
Paměť0.6 MB pro obrázky a tóny, 0,1 MB pro nahrávky diktafonu
Operační systém-
Organizační a další funkcetelefonní seznam pro 500 čísel (vícepoložkové kontakty), SMS, kalendář, úkoly, opakovaný budík, kalkulačka, diktafon
Multimédia16-hlasá polyfonie, obrázky
Fotoaparát -
Datové funkce GPRS (třída 10), WAP 1.2
Baterie a výdržLi-ion 800 mAh
pohotovost max.: 288 hodin
max. doba hovoru: 360 minut
Cena a dostupnost1 700 Kč
od ledna 2007

Hlavní rozdíly proti Samsungu C130:

  • odlišný vzhled
  • menší paměť (600 kB oproti 1500 kB)
  • ztráta podpory MMS
  • podpora WAPu verze 1.2 oproti 1.0
  • odlišný konektor nabíječky
  • baterie s vyšší kapacitou

V krabici naleznete:

  • český návod
  • nabíječku

Design a konstrukce – je low-end a nestydí se za to

Jedinou na první pohled viditelnou změnou proti předchůdci je odlišný vzhled. Samsung C130 měl poměrně originální černo-stříbrný kryt, ve kterém telefon vypadal jakoby zasunutý. Naproti tomu C140 se přiklonil zpět k osvědčené, ale již trochu okoukané a nudné klasice. Na první pohled ničím nezaujme a je jasné, že se jedná o low-end.

Rozměry 104,2 × 44,2 × 16,2 mm jsou v každém směru nepatrně větší, než v případě předchůdce. Snížila se naopak hmotnost, která nyní činí pouhých 69 gramů, což je jedna z nejnižších hodnot na trhu. Telefon je kompaktní a díky velmi nízké hmotnost se v kapse nosí pohodlně. I když se jedná o plastový low-end, výrobce neporušil vysoce nastavenou laťku a dal si záležet na zpracování. Výsledkem je kompaktní a nevrzající tělo s pevně usazeným krytem baterie a dobrým slícováním.

Přední strana nese šedivou barvu. V té je vyvedena jak oblast kolem pasivního barevného displeje, tak pryžová klávesnice pod ním. Zadní část telefonu je z tmavě černého plastu a - kromě názvu výrobce a jeho webu - zaujme čtvercový výlisek. Ten vypadá, jako by kryl místo pro fotoaparát. Možná se brzy dočkáme představení varianty C140 s fotoaparátem v těchto místech.

Kryt baterie tvoří většinu zadní strany telefonu a perfektně sedí na svém místě. Po odsunutí se objeví Li-ion baterie s kapacitou 800 mAh. Díky minimálním funkcím vydří C140 při běžném používání zhruba 4 dny.

Boky telefonu jsou vyvedeny v lesklé černé barvě. Nenarušují je téměř žádné prvky. Výjimkou je malý nabíjecí konektor ve spodní části telefonu a poutko v levém horním rohu. U něj nalezneme ještě plastovou krytku, pod níž se schovává konektor sluchátek. Ty však nejsou součástí základního balení.

Klávesnice – pryžová nejistota

Již z nadpisu kapitoly jste nejspíše poznali, že je klávesnice vyrobena z pryže. Jedná se o jeden kus, do něhož jsou vyryty drážky, pomáhající v orientaci. Ta je však přesto nesnadná, jednotlivé klávesy jsou od sebe hmatem špatně rozlišitelné. Tlačítka jsou poměrně tuhá, s nejasným středem stisku, ale s dobrou odezvou.

Zatímco na alfanumerické klávesnici je možné po chvilce obstojně psát, s tuhou čtyřsměrnou klávesou bude problém déle. Směr nahoru je navíc špatně stisknutelný, pohybu vadí tvrdý plast kolem displeje. Potěší však střed navigační klávesy, jehož stiskem se neaktivuje WAP, nýbrž menu. Celkově se bohužel nejedná o telefon, který by byl pohodlný na ovládání, z tuhých pryžových kláves začíná brzo bolet palec.

Displej – alespoň pasivní barva

Že jsou černobílé displeje mrtvé i u nejlevnějších telefonů (Motorola MOTOFONE je výjimkou potvrzující pravidlo  ), dokazuje i Samsung C140. Výrobce jej vybavil čtvercovým displejem s rozlišením 128 x 128 bodů a rozměry 28 x 28 milimetrů. Do nejnižší třídy se však ještě neprobojovala aktivní TFT technologie, a tak se musíme smířit s tou pasivní.

Kvůli tomu je překreslování o něco pomalejší a barvy se při natočení rychle mění. Na druhou stranu musíme pochválit relativně dobré podání barev a také uspokojivou čitelnost na přímém slunci. Při srovnání s aktivními displeji však C140 vyhoří. Jas displeje lze regulovat v pěti krocích, kontrast dokonce v 19-ti krocích.

Zvuk – 16 hlasů polyfonie

Ke všem dnešní telefonům patří neodmyslitelně polyfonní vyzvánění, a Samsung proto nezahálel. C140 dokáže vyhrávat 16-ti hlasou polyfonií. Jako reproduktor slouží sluchátko nad displejem. K dispozici je 7 pevně nahraných vyzváněcích tónů. Jsou velmi hlasité, dostatečně výrazné a vcelku i kvalitní. Reproduktor nás překvapil dobrým podáním zvuku, nechybí ani basy. Kdo si nevybere, může si z WAPu stáhnout další. Omezením bude pouze omezená paměť s kapacitou 600 kB.

Hlavní menu, ovládání – barvičky a jednoduchost

Zapnutím telefonu jsme se vrátili v čase k podobě menu, kterou měly všechny Samsungy před lety. Není na tom nic špatného, vše je přehledně uspořádané a ani začínající uživatel by neměl mít s ovládáním problém. Samsung C140 umí pracovat pouze se SIM kartou. Po zapnutí a přehrání úvodní znělky se zobrazí přehledný pohotovostní režim. Nechybí informace o stavu baterie a signálu, názvu operátora a ikonky k zapnutým funkcím. Dle nastavení se mohou zobrazovat také hodiny a datum. Pozadí lze vyzdobit tapetou a zároveň nastavit barvu písma, kterou se budou informace zobrazovat. I na černé tapetě tak bude vše dobře čitelné. Šikovná je též možnost nechat si na pozadí zobrazit přímo kalendář, data tak máte neustále na očích.


Pohotovostní displej | praktické! - kalendář jako tapeta

Pro rychlé spuštění nejpoužívanějších funkcí lze nastavit jednotlivé směry čtyřsměrné klávesy. Z výroby je levý směr přiřazen psaní nové SMS zprávy, horní spouští kalendář, dolní tlačítkem vyvoláte diktafon a pravý smět vás trochu neprakticky dostane do menu výběru vyzváněcí melodie, přičemž telefon začne okamžitě hrát. V některých situacích se můžete kvůli tomu dostat do nezáviděníhodné pozice a pravý směr doporučuji přednastavit.


Nastavení zkratek| hlavní menu

Pro vstup do hlavního menu lze použít kromě levé kontextové klávesy i střed čtyřsměrného tlačítka. Jedná se o krok vstříc uživateli, neboť v minulosti střed okamžitě spouštěl WAPový prohlížeč. Hlavní menu může mít pouze jednu podobu, tvoří jej 3 x 3 decentně animované ikony. Další úrovně jsou již čistě textové. Samsung C140 není žádný rychlík, na prodlevy při pohybu v menu si však lze zvyknout. Užitečným pomocníkem se však po čase stávají klávesové zkratky, díky kterým lze pohyb po menu značně urychlit. Při psaní textu Samsung nezdržuje.

Telefonní seznam a telefonování – vícepoložkový Korejec

Zobrazení seznamu jmen je trochu krkolomné, stejně jako tomu bylo u dřívějších Samsungů. Nejdříve je potřeba stisknout pravou kontextovou klávesu, čímž se dostanete do menu kontaktů. Posléze je nutno zvolit položku hledat, načež se vám kontakty už opravdu zobrazí. Rychlejší zobrazení bohužel není možné, nelze nastavit ani zkratku jednomu ze směrů čtyřsměrné klávesy. Samsung překvapil možnostmi telefonního seznamu. Ten je totiž vícepoložkový a ke každému jménu lze přidat libovolné množství položek. Omezeni jste akorát kapacitou seznamu, která činí 500 záznamů (nikoli jmen). Přidávat lze tři typy čísel a email. Zamrzí nemožnost psát jména s diakritikou.


Procházení telefonním seznamem a úprava kontaktů

Seznam zobrazuje záznamy na SIM kartě a v telefonu výhradně společně, vyhledávat lze postupným psaním. Praktickým doplňkem jsou skupiny volajících, kterým lze nastavit vedle vlastního obrázku a názvu také specifickou vyzváněncí melodii a SMS upozornění. Samsung musíme pokárat neexistencí vyzváněcích profilů, většině lidí ale bude určitě stačit utlumení všech zvuků podržením křížku. Nepříjemná je ale neschopnost zvonit a vibrovat najednou. Musíte si vybrat mezi vibracemi, zvoněním nebo kompromisem v podobě vibrací a následného zvonění, který však není příliš praktický.


Animace při hovoru a vytáčení | stav paměti

Zprávy – SMS pošle a přijme

V oblasti zpráv se C140 zastavil u základů a oproti předchůdci tak došlo ke zhoršení výbavy. C130 totiž zvládal pracovat i s MMS zprávami, kdežto C140 si poradí pouze s textovými. Potěší však paměť na 200 zpráv, která chvíli vydrží i náruživým psavcům. Jak jsem ale již zmiňoval v jedné z předchozích kapitol, kvůli tužší pryžové klávesnici začíná z psaní po chvilce bolet palec. Zanícení textovkáři by se tak měli poohlédnout jinde.


Psaní SMS a volby editoru

Editor zpráv je jednoduchý, zobrazí až 5 řádků textu a odpočítává znaky od hodnoty 918. Při psaní pomáhá slovní T9, jež lze pochválit. Uživatelé, kteří preferují psaní bez něj, však ze Samsungu C140 nebudou mít velkou radost, slovník totiž nelze trvale vypnout. Při každém vstupu do editoru je tedy třeba pravou kontextovou klávesou znovu navolit klasický režim psaní Multitap. Text lze v SMS zprávě i formátovat a přidávat černobílé obrázky a monofonní zvuky. EMS zprávu však přijmou pouze některé telefony určitých značek. O MMS nebo emailech si s C140 můžete nechat jen zdát, toto je opravdu pouze low-end pro nenáročné uživatele.

Organizační funkce – levný manažer překvapí

Organizačními funkcemi nás Samsung C140 mile překvapil. Čekali jsme jednoduché upomínky s omezenou kapacitou, a mezitím jsme našli plnohodnotný kalendář. Ten sice jako první v týdnu tvrdošíjně zobrazuje neděli, jinak ale ke každému dnu umožňuje uložit libovolné množství poznámek. K dispozici je pouze jeden typ, avšak s možností upozornění. Celková kapacita kalendáře je 100 záznamů. Organizační výbava pokračuje přítomností úkolovníku. Jednotlivé úkoly mohou mít tři stupně důležitosti, lze je označit jako splněné a podle několika kritérií je třídit. Chybí jim bohužel možnost upozornění.


Kalendář s měsíčním pohledem | zadávání nové událost | kalkulačka | úkolovník

Nepostrádá ani jednoduchý budík a dvojice opakovaných budíků. Nastavit u nich lze melodii upozornění. Příjemná je přítomnost diktafonu, který umí nahrát najednou maximálně 30 sekund záznamu a má vyhrazenou 100 kB paměť. Ta vystačí asi na 3 minuty záznamu. Organizační výbavu uzavírá poněkud nepraktický a těžkopádný převodník jmen a jednoduchá kalkulačka.


Diktafon a stav jeho paměti | Budík

Datové funkce – na sít s ním

Je logické, že low-endový telefon neoslní datovou výbavou. Uživatelé těchto telefonů internetové funkce nepoužívají nebo vyzkouší na začátku pro stažení několika obrázků a melodií. Pro tyto účely je připraven jednoduchý WAPový prohlížeč ve verzi 1.2, který se dokáže připojit pouze přes wapový profil. Prohlížeč je určen opravdu pouze pro zobrazování jednoduchých wapových verzí stránek, s xHTML obsahem si neporadí. Pro připojení slouží GPRS v rychlé třídě 10. S okolím ani počítačem se Samsung C140 spojit nijak neumí ani bezdrátově, ani kabelem.


Wapový prohlížeč

Zábava a multimédia – bez her ani ránu

Ač se to zdá zhola nemožné až neuvěřitelné, Samsung C140 ve své nabídce nemá žádnou hru! Menu jsem nevěřícně procházel několikrát v domnění, že jsem odkaz na ně přehlédl. C140 ale opravdu ve své nabídce nemá vestavěné hry a kvůli absenci technologie JAVA, ani žádné nelze nahrát. Kvůli tomu se zřejmě Samsung C140 nestane u dětí vítaným dárkem. Jedinými multimédii tak zůstávají obrázky a tóny, jimiž lze zaplnit paměť o velikost 600 kB.


Stav paměti pro multimédia | obrázky | přehrávání tónu

Zhodnocení – u T-Mobilu za babku

Samsung C140 patří k nejjednodušším a tím pádem také nejlevnějším telefonem na trhu. Za cenu kolem 1 600 Kč nabídne barevný displej, polyfonní vyzvánění, wap, vícepoložkový seznam a překvapivě také organizační funkce. Dětem se však nezalíbí, hlavně kvůli absenci jakýchkoliv her a zábavných funkcí. Náruživým pisálkům může zase vadit příliš tuhá klávesnice. Ta může být překážkou i pro starší uživatele. Právě pro ně se však může stát Samsung C140 jedním z potencionálních telefonů. Klávesy jsou i přes svou tuhost velké, výdrž baterie solidní, nabídka telefonu je jednoduchá, vyzvánění výrazné a hlasité. Trochu větší by mohlo být písmo v menu, které je však na druhou stranu kontrastní. Stane se Samsung C140 favoritem seniorů? I přes některé neduhy by se mu to mohlo povést.

samsung-c140
Klady
  • Příznivé rozměry a velmi nízká hmotnost
  • barevný displej s 65 tisíci barvami
  • výrazně podsvětlená klávesnice
  • polyfonní vyzvánění
  • kalendář a organizační funkce
  • vícepoložkový seznam
  • dlouhá výdrž baterie
Zápory
  • Méně pohodlná klávesnice
  • malý pasivní displej
  • chybí MMS i JAVA
  • obecná pomalost telefonu
Diskuze ke článku
Petr M.
Co se týče úkolů a upozornění, je potřeba nejprve zadat úkol, uložit a pak u daného úkolu zvolit \"kopírovat do kalendáře\", zadá se datum, ok, objeví se ikona budíku, ok, nastaví se melodie a čas budíku (v tomto pořadí, pokud se dá nejdřív čas budíku a pak ok, melodie už nastavit v tomto kroku nejde).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze