Samsung ustupuje tlaku a umožní smazat bloatware (aktualizováno)

27

Hrozba soudní pře spojená s nemalými náklady, negativní publicitou a možným trestem nakonec zabrala. Samsung se podvolil tlaku čínských úřadů a z jeho telefonů bude nakonec možné jednoduše vymazat nedůležité aplikace. Má to ale háček.

Aktualizováno 2. 8. 2015

Jak asi sami tušíte, Samsung pošle novou verzi firmware jen do telefonů v Číně. Ta dorazí během srpna a umožní jednoduchým způsobem odinstalovat aplikace, které nejsou nezbytné pro běh systému.

Pro Samsung to však neznamená automaticky stažení žaloby. Úřad pro práva zákazníků v Šanghaji prozatím pouze pozastavil soudní návrh, o jeho úplném stažení rozhodne až na základně skutečného stavu věcí. Společnost Oppo se prozatím oficiálně nevyjádřila.

Je to pouze ojedinělý incident, anebo se v této oblasti začne blýskat na lepší časy? Když už orgány evropské unie zkoušejí regulovat všelicos, tady se jim otevírá pole působnosti, kde je lidé za aktivitu určitě kritizovat nebudou.

Původní obsah z 5. 7. 2015

Na předinstalované aplikace v nejrůznějších zařízeních už jsme si tak nějak zvykli. Málokdy přinášejí něco užitečného, zato spotřebovávají zdroje, jdou špatně odinstalovat a mohou představovat i bezpečnostní hrozby. Čínským úřadům tak došla trpělivost.

Soud s Šanghaji tak uznal stížnost úřadu pro ochranu zákaznických práv. Ta se týkala dvou konkrétních modelů. Zatímco Samsung Galaxy Note 4 se prodává s 44 předinstalovanými aplikacemi, Oppo Find 7 jich má na palubě dokonce 71. Zpráva soudu dále říká, že některé z nich jsou dokonce zaměřené na dolování dat o uživatelích telefonu. Tyto aplikace navíc nelze odinstalovat jednoduchým způsobem.

Samsung Galaxy Note 4
Čínský Samsung má "speciální" softwarovou výbavu.

„Doufáme, že donutíme výrobce mobilních telefonů k ukončení této běžné, ale zcela nesmyslné praxe, kdy je do telefonu instalovaný software bez vědomí zákazníků. Je to podle nás důležitý krok pro zdraví celého segmentu,“ komentoval kroky komise její předseda Tao Ailian.

Společnosti mají nyní 15 dní na to, aby se k celé události vyjádřily. Buďto mohou zjednat nápravu, anebo obhájit svůj postup při soudní při.

Zdroje: shanghaidaily.com, koreatimes.co

Diskuze ke článku
Jan Szotkowski
Jan Szotkowski
Předinstalované appky jsou ok, dokud jich není až moc a jdou odinstalovat bez rootu.
Pokud některý výrobce toto nechápe, ať jim navalí pořádnou pokudu, klidně několik miliard €. Ať se naučí chovat ke svým zákazníkům.
Honza
Nemají si to lidi kupovat, jednoduchý recept. Vždyť tohle je jasný výsměch výrobců všem, kdo si to koupí.
Strášce Galaxyje
Njn, po koupi Androidu je potřeba root, vyházení aplikací, především těch od Googlu, přepsání hosts a pak se to nechá používat. Viva la resistance!
Pitaval
Prave preto je root pre mna zaklad.V telefone bude co poviem ja a ne Samsung.Vyhadzem 80% braku a dam si tam co ja chcem.Android bez rootu,xposed modulov je pre mna nepouzitelny system.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze