Rusko chce vyvinout svůj systém pro mobily: spolupracuje s Jollou

43

Od doby, kdy všem dobře známý Edward Snowden uvedl, že americká vláda nechává „zadní vrátka“ ve všech operačních systémech, aby k nim měla přístup, začaly světové velmoci hledat různé alternativy. S vlastním systémem, který má vytlačit Android, iOS nebo Windows Phone nyní přichází Rusko.

Prohlásil to ministr ruské komunikace, Nikolai Nikiforov, při setkání se zástupci finské společnosti Jolla, která má mimochodem také vlastní operační systém, a ruského IT průmyslu. Právě zástupci finské společnosti Jolla by přitom měli Rusku s vlastním operačním systémem pomoci. Systém by dokonce měl být založen na Sailfish OS, který Jolla používá například ve svém tabletu (naše první dojmy).

Ruská vlajka

Nedávno dokonce Nikiforov na svém Twitteru uvedl, že nový mobilní operační systém vznikne ve spolupráci Finska, Ruska a také Číny. Dále také uvedl, že očekává, že se k projektu připojí i Brazílie, Indie a Jižní Afrika. Zpráva agentury ITAR-TASS pak tvrdí, že ruská vláda vypíše konkurs začátkem příštího roku.

Ruský ministr komunikace dále uvedl, že 95 % dovezených mobilních přístrojů spoléhá na „importované“ systémy, jako je právě Android, iOS nebo Windows Phone. Nikiforov se také podíval do budoucnosti a uvedl, že do roku 2025 by toto číslo mohlo díky novému systému klesnout na 50 %. Už dříve jsme vás přitom informovali například o tom, že Rusko vyžaduje kvůli bezpečnosti zdrojové kódy systému iOS od Applu.

Zdroje: top.rbc.ru, phonearena.com

Diskuze ke článku
daf
Že zrovna Rusko, to je dobrej vtip.
Miki
Take mi to pripada jako dobry vtip.
To zase v Kremlu tekla vodka proudem, kdyz to vymysleli
Velda
Ať hledám, jak hledám, nemůžu najít text zprávičky, pouze jakýsi obrázek přes celou obrazovku O_o
MoB
Už se začínají opravdu hodně podobat Severní Korei...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze