Potvrzeno: Evropský parlament schválil zrušení roamingu v rámci EU

38

V posledních letech hojně diskutované téma kolem roamingu v rámci Evropské unie se zřejmě již definitivně blíží ke svému konci. Jeho úplné zrušení za necelé dva roky již totiž potvrdili všichni ministři členských států a definitivně jej stvrdil Evropský parlament na konci října 2015.

Evropská unie

Aktualizováno 27. 10. 2015

Evropský parlament dnes definitivně potvrdil zrušení roamingových poplatků v rámci všech členských zemí Evropské unie. Jak jsme naznačili již začátkem října níže, dnešní jednání již bylo v podstatě jen formalitou a schválení je očekávaným výsledkem. Zároveň jde o konečný výsledek mnohaletého snažení o zrušení roamingových poplatků na území států patřících do Evropské unie. Potvrzen je rovně termín, od kterého musí být poplatky zrušeny. Stane se tak 15. června 2017. Neočekává se však, že by po tomto datu bylo volání za hranicemi zcela neomezené a Evropská komise patrně nastaví limity na volání, SMS a data. Po jejich překročení by operátoři mohli využívat menší příplatky v podobě současného roamingu.

Původní informace z 2. 10. 2015

Náznak, že by se pro zákazníky mohlo vše v dobré obrátit, přišel již letos v létě, kdy Evropská komise dospěla k dohodě směřující ke zrušení roamingu v rámci Evropské unie. Následně se čekalo, jak se k celé záležitosti postaví ministři průmyslu jednotlivých členských států. Panovaly také obavy z tlaku operátorů, kterým teoreticky hrozí pokles příjmů. Nyní však došlo i ze strany ministrů k potvrzení zrušení roamingu. Nově odsouhlasené podmínky nyní ještě musí schválit Evropský parlament. Mělo by nicméně jít pouze o formalitu, neboť zástupci parlamentu zrušení roamingu prosazovali již dříve.

Termín zrušení roamingu je předběžně stanoven na polovinu roku 2017 a dříve se již objevilo i konkrétní datum. Volat i za hranicemi tak, jako doma, bychom mohli zřejmě již od 15. června 2017. Ačkoliv je to doba stále poměrně vzdálená, příjemná věc nás čeká o něco dříve. V příštím roce totiž dojde k dalšímu a nutno říci poměrně výraznému poklesu cen za roaming. Minuta volání v rámci zemí EU by totiž měla klesnout na maximálně pět centů, což je přibližně 1,40 Kč. V případě SMS zpráv je v návrhu cena pouhé 2 centy za jednu zprávu v rámci EU, což je v přepočtu asi 60 haléřů. Zajímavostí je tedy to, že snížené ceny jsou mnohem nižší než běžné ceny za volání a SMS zprávy u našich operátorů, respektive v rámci vnitrostátní komunikace. Snížit by se měla také cena za 1 MB dat v rámci EU, a to opět na 5 centů, tedy zhruba na 1,40 Kč za 1 MB. Ke snížení cen by mělo dojít v příštím roce, konkrétně 30. dubna 2016.

Zdroje: ceskatelevize.cz, rozhlas.cz

Diskuze ke článku
Petr
Nesmysly! Ty ceny příští rok nejsou ceny, ale příplatky k ceně domácí, takže žádné levnější volání a sms než doma jak píšete.
Jiří Holba
Jiří Holba
Doufám, že tou dobou už bude minulostí i samotná EU!
Xwert Is
Xwert Is
Celý čas mi vŕta hlavou bude to tak že si budem môcť kúpiť paušál v Rakúsku a volať s ním aj na SK ? S tým že faktúra bude od Rakúskeho operátora ? Pretože ak by to tak fungovalo tak by som šiel do toho ich ceny sú s našimi násobne neporovnateľne nižšie nehovoriac o tom že aj dotácia na mobil je oveľa lepšia ako u nás.
Nemáte niekto info či bude možné to takto využívať ? Alebo je to len moje zbožné prianie ?
mental.disease
Roamingové poplatky sa naposledy znížia 30. apríla 2016. Maximálny príplatok potom bude 0,05 EUR za minútu za hovory, 0,02 EUR za textové správy a 0,05 EUR za 1MB dát.
Sadzba za prijatý hovor bude stanovená dodatočne.

Pozor nejedná sa o koncové maximálne sumy ako MYLNE UVÁDZATE v článku, ale stropy prepojovacích poplatkov, ktoré sa pripočítajú k bežným cenám služieb - ktoré má každý operátor iné.

Slovenský operátor 4ka už dnes tieto ceny výrazne podlieza. Odchádzajúci hovor takmer o 19 centov, 1MB o 20 centov. Proste všetko je za 4 centy s DPH v celej EU (hovor IN/OUT/sms/1MB dát)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze