Revoluci v diagnóze koronaviru by mohla přinést aplikace analyzující kašel

Revoluci v diagnóze koronaviru by mohla přinést aplikace analyzující kašel
Fotografie: Unsplash (@myriamzilles)
  • Aplikace zaznamená kašlání uživatele
  • Následně dochází k využití umělé inteligence, která kašel analyzuje
  • Tímto způsobem lze rozpoznat, o jaké onemocnění se jedná

Kašel a kýchání, na které bylo ještě před pár lety běžné odvětit „na zdraví“, dnes zvedá obočí a přitahuje pozornost. Právě kašlání, které může mít celou řadu příčin, by mohlo podle wsj.com posloužit jako jednoduchý (a velmi levný) indikátor toho, jestli jde o nákazu koronavirem, respektive o jaký zdravotní problém se jedná.


Na analýze kašlání v současnosti pracuje americká společnost Hyfe, která vydala aplikaci pro analýzu kašle. Aplikace tak neustále „odposlouchává“ uživatele, a pokud zaznamená zvuk podobný kašli, spustí audiozáznam a následně jej zcela anonymně odešle Hyfe. Audionahrávky kašle jsou následně analyzovány pomocí umělé inteligence a v ideálním případě se podaří je diagnostikovat a spojit s konkrétním zdravotním problémem. Jiný druh kašle lze sledovat u tuberkulózy, zápalu plic, astmatu, bronchitidy či onemocnění koronavirem.

Výzkumníci pro tyto účely vytvořili umělou inteligenci, která má konzistentně a co nejpřesněji identifikovat a diagnostikovat respirační onemocnění na základě nahraného kašlání. Výměnou za nepřetržité odposlouchávání aplikací od Hyfe je možné získat velmi cenné údaje, které mohou pomoci zachránit velké množství lidských životů. Výhodou aplikace je také schopnost zaznamenat noční kašel, o kterém nemusí dotyčný vědět nebo si jej ráno pamatovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze