Retro: Nokia N90 – multimediální véčko mnoha tváří

27

Náplní dnešního dílu seriálu Retro je Nokia N90. Telefon véčkové konstrukce, který ve své době platil za model pro technoidy. Tedy zákazníky, kteří prahli po nových funkcích, neobvyklém telefonu a za nový mobil byli ochotni zaplatit jeden průměrný měsíční plat. Vše totiž Nokia N90 splňovala. Nabízela operační systém Symbian, kvalitní fotoaparát či jemný displej.

Nacházíme se v roce 2005 a finská Nokia je na vrcholu svých sil. V nabídce má desítky různých telefonů a s ohledem na své postavení se nemusí bát ani riskovat. Pravidelně tak vídáme neobvyklé telefony různých konstrukcí, které přinášejí nové funkce. Takovým případem byla i Nokia N90. Nejenže patřila do multimediální řady N, ale nabízela i luxusní provedení a špičkovou výbavu.

Když obyčejné véčko nestačí

V základu je Nokia N90 opravdu hodně velkým véčkovým telefonem, ačkoliv optikou dnešní doby jde spíše o kapesní mobil. V každém případě hromada funkcí se někam vměstnat musela a Nokia N90 měla rozměry 112 × 51 × 24 milimetrů. Tloušťka v zavřeném stavu tak byla enormní a strčit si tento mobil do kapsy už mohl být problém. Do závratných výšin poskočila také hmotnost se svými 173 gramy.

Retro: Nokia N90 – videopohled

Vše však mělo své opodstatnění. Telefon byl precizně zpracován a materiály obstaral plast a také kov. Například slot pro paměťové karty byl kovový a i po téměř 10 letech působí bytelným dojmem. Jeho zavření pak zajistíte prostým zacvaknutím. Nutno podotknout, že dnešní krytky i u těch nejdražších telefonů nesahají svou kvalitou této od Nokie ani po kotníky.

Nokia N90 byla mohutným telefonem véčkové konstrukce

Ani Nokia se však nevyhnula menším problémům a například zadní kryt, pod kterým se nacházela baterie s kapacitou 760 mAh, na svém místě držel již hůře.

Otevři, otoč, zavři, používej

Otevření Nokie N90 probíhalo ve dvou krocích. První zastávka nastala při rozevření do pravého úhlu a vy jste mohli směle pokračovat dále. Pokud jste byli zvyklí, že jste se véčkový telefon naučili otevírat ladně jednou rukou, tady jste na to museli zapomenout. Při snaze o otevření „jednoruč“, by hrozil nepěkný pád telefonu na zem. Ale pokračujme. Po otevření do druhé části se již rozsvítil hlavní displej, u kterého se musíme zastavit.

Otevírání proběhlo ve dvou fázích

Jedná se totiž o vysoce kvalitní displej, u kterého Nokia předběhla dobu. Úhlopříčka není bůhvíjaká, jen 2,1 palce, jenže rozlišení činí nadprůměrných 352 × 416 pixelů. Výsledná jemnost 259 ppi se téměř blíží Retině a považme, jsme v roce 2005. Na takto malé ploše jste jednotlivé body od sebe neměli šanci rozeznat a Nokia se displejem krásně odměnila platícím zákazníkům.

Displej byl naprosto špičkový

Klávesnice se nacházela ve spodní části a díky velikosti telefonu si mohla vychutnávat velkorysé místo. Psaní tak bylo pohodlné. Další klávesy se nacházely nad displejem, o kterých si povíme za malou chvíli. Tlačítka pak byla ještě na pravém boku přístroje. Pro někoho se zde možná překvapivě nacházel joystick a dvoupolohové tlačítko.

Vše na boku sloužilo k ovládání fotoaparátu, ten se v klidové fázi nacházel na levém boku, jenže... K jeho spuštění jste museli telefon vrátit do první pozice rozevření, poté chytit za bok a natočit část displeje směrem k vám. Tím došlo ke spuštění fotoaparátu a vy jste vše mohli ovládat pomocí jedné ruky díky tlačítkům, která se v ten moment nacházela pod palcem pravé či levé ruky. Do hry vstoupila tlačítka na displejem, kterými se ovládalo o 90°pootočené prostředí.

Fotoaparát

Samostatnou kapitolu si zaslouží fotoaparát disponující optikou Carl Zeiss a rozlišením 2 megapixely. Nechybělo automatické ostření, digitální zoom a přisvětlovací LED dioda. Videa pak bylo možné natáčet v rozlišení 352 × 288 pixelů. Nokia také elegantně vyřešila tvorbu autoportrétů nebo v dnešní době selfies. Než jste otočili část s displejem, šlo otočit část s fotoaparátem a nasměrovat ji na sebe. Následně jste se už jen pohodlně vyfotili.

Fotografování bylo velmi snadné ze vše možných stran, potěšil joystick a spoušť na boku

Existovalo však ještě jedno řešení. Špičkově vybavené véčko nemohlo postrádat venkovní displej, který byl barevný a nabízel rozlišení 128 × 128 pixelů. V zavřeném stavu stačilo otočit část s fotoaparátem směrem k sobě a tím došlo k zapnutí malého displeje, na kterém jste se okamžitě viděli.

S modulem fotoaparátu bylo možné točit téměř kolem dokola

Výbava

Za špičkovým fotoaparátem nemohla zaostávat ani výbava. Srdcem celého telefonu byl jednojádrový procesor TI OMAP 1710 s taktem 220 MHz. K ruce mu byla 32MB paměť RAM a interní 32MB úložiště bylo možné rozšířit paměťovými kartami RS-MMC. Prostředí zajišťoval operační systém Symbian S60 druhé generace. Bylo tak snadné si výbavu telefonu rozšiřovat o hry a aplikace. Prostředí jste si mohli různě uzpůsobit, přerovnat, zasložkovat a takřka cokoliv odstranit.

Prostředí

Ve výbavě se nacházel pokročilý adresář i kancelářské funkce. N90 otevřela kancelářské dokumenty, dovedla se synchronizovat a nechyběl ji e-mailový klient. Data tekly přes GPRS, EDGE nebo 3G sítě, avšak tehdy ještě bez vylepšení HSDPA. Spojení s okolím zajistil datový kabel s koncovkou Pop-port (chyběl nejen microUSB konektor, ale také 3,5mm jack na sluchátka) nebo Bluetooth.

V druhé polovině roku 2005 tak Nokii N90 nechybělo vůbec nic. Nabízelo špičkovou výbavu pro práci i zábavu, kvalitní fotoaparát a konstrukci, která budila obdiv. Opomenout nemůžeme ani fakt, že ačkoliv by se to tak mohlo zdát, Nokia N90 nebyla slepou uličkou a dočkala se několika nástupců.

Závěr

Na samotný závěr jsme si samozřejmě nechali zmínku o ceně. V roce 2005, kdy se Nokia N90 začala prodávat, se pohybovala kolem 20 000 Kč. Bylo to hodně, nicméně s ohledem na výbavu, kterou konkurence mohla jen tiše závidět, si to Nokia mohla dovolit.

Mobilní telefon Nokia N90 do seriálu Retro zapůjčil pan Vlastimil Suchánek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Nokia N90

Kompletní specifikace
Konstrukce112 × 51 × 24 mm, 173 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,1" (352 × 416 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, autofocus, video: 352 × 288 px
ChipsetCPU: 1×220 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 32 MB, paměťové karty: RS-DV-MMC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 8.1 S60 2nd Edition FP3
Akumulátor760 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2005, 20 000 Kč
Diskuze ke článku
marci
Když ohlédnu od "technologického pokroku" (nepočítám baterie - to je jaksi beznadějné) tak co se nemůže těmto, a ještě starším mobilům upřít je design. Opravdu se dříve snažili výrobci dělat zajímavé kousky, a to jak tvarem, použitými materiály tak kombinacemi barev. Já měl třeba v oblibě véčka. Byla malá a efektní na pohled. Bohužel, tím že se trend vývoje telefonů omezil na dotykové ovládání a co největší display tak bych obecně u nich zrušil užívání pojmu design (pokud se už tak nestalo) - jsou všechny stejné.
Naecken
Pecka!
Kevo
zlaty moj iphone, kto si toto boha za danu cenu kupi? to je nokia uz uplne zufala toto vypustit v dnesnej dobe na trh?
doro
jeste ze je dnes nokia mrtva hura at zije samsung a android :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze