Retro: Nokia 7710 – předpověděla budoucnost

18

Píše se rok 2004, Apple telefony nevyrábí a ty nejlepší kousky se stále spoléhají na ovládání pomocí klávesnice. Do této reality však vstoupí Nokia 7710, která vypadá jako z jiné galaxie. Tlačítek má minimum a vše soustředí na velký a především dotykový displej. Jeden z posledních finských tahů na branku tak trochu předpověděl budoucnost.

Nokia 7710

V seriálu Retro se pravidelně setkáváme s modely Nokia, a to ze dvou důvodů. Buď se staly legendami a nebo tehdy ukázaly technologický směr. Dnes vzpomínaná Nokia 7710 spadá spíše do druhé kategorie. Finové před 12 lety světu ukázali, jak by telefony v budoucnu mohly vypadat. Fakt, že se v Nokii trefili, nelze popřít. Je možná škoda, že se vizí sám výrobce dlouho neřídil.

Nokia 7710

Krátké představení

Nokia 7710 byla světu oficiálně představena na sklonku roku 2004 a přečíst jste si o tom dokonce mohli už i na mobilenet.cz. Jednalo se o futuristicky vyhlížející telefon, který nesnesl srovnání s žádným jiným modelem na trhu. Alespoň co se designové stránky týče. Zatímco valná většina ostatních telefonů operovala s vertikálně umístěným displejem, pod kterým nacházela své místo klávesnice, v tomto případě bylo vše úplně jinak. 7710 jste v ideálním případě drželi v obou rukách, neboť displej byl orientovaný na šířku. Na svou dobu byl rovněž neuvěřitelně velký, úhlopříčka se vyšplhala na 3,5 palce. Nijak nezaostávalo ani rozlišení, které činilo 640 × 320 pixelů, přičemž výsledná jemnost 204 PPI by obstála ještě v nedávné době.

Retro: Nokia 7710

Displej byl obklopen tlačítky pro pohodlnější ovládání. Jeho technologie totiž byla odporová a procházení nabídek tak snadněji obstaral čtyřsměrnný ovladač s potvrzovacím středem nalevo od displeje. Chybět nemohla také další nezbytná tlačítka. Pokud jste však například hledali klávesy s červeným a zeleným telefonkem, objevili byste je na horní hraně. Důvod? Pokud jste telefonovali, drželi jste Nokii 7710 jako klasický mobil v jedné ruce a palec pravé ruky padal přímo na zmíněná tlačítka.

Ovládání tedy měl na starost displej, tlačítka a jak jistě mnozí tušíte, stylus. Ten měl své místo přímo v těle telefonu, a to na pravém boku při horizontálním držení. Šlo o tenkou plastovou tyčku se zúženým hrotem, se kterým jste se snadno trefili i do nejmenších prvků na displeji. Typicky jste tak drželi Nokii levou rukou, tak abyste mohli ovládat čtyřsměrnný ovladač a v pravé ruce jste třímali zmíněný stylus.

TIP! O Nokii 7710 jsme vás informovali již v roce 2004, připomeňte si náš článek

Na spodní hraně se pak nacházely nezbytné konektory. Nabíjecí konektor a také velký konektor pro připojení sluchátek, případně spojení s počítačem. Zadní strana na sobě nesla logo výrobce, průduchy velkého reproduktoru a také se zde nacházel 1megapixelový fotoaparát, který zvládal nahrávat i video.

Výbava

Navzdory tomu, že Nokia 7710 byla do jisté míry pokusným králíkem, dostala do vínku velmi dobrou výbavu. Ta stála na jednojádrovém procesoru s taktem 168 MHz. Bohužel se ukázalo, že je to na jemný displej poněkud málo a prostředí rozhodně nepatřilo k nejsvižnějším. Na starost jej měla zcela nová verze Symbianu s označením S90. Z toho plynuly neduhy v podobě nekompatibility aplikací z verzí S60 či S80. Myšlenka otevřeného systému nicméně samozřejmě přetrvávala a možnost doinstalovat si aplikace či hry nechyběla. Samotné prostředí bylo oproti jiným Symbianům značně pozměněno a využívalo velkého displeje k zobrazení doplňujících informací.

Interní paměť dávala k dispozici 90 MB prostoru pro vaše data. Jelikož se telefon běžně nevyužíval jako hudební přehrávač a videa byla okrajovou záležitostí, mohlo to většině stačit. Pro náročnější však byl připraven slot pro paměťovou kartu typu MMC, která se vkládala pod baterii. Ta byla mimochodem typu Li-Pol a chlubila se slušnou kapacitou 1 300 mAh.

Konektivita byla dle očekávání na solidní úrovni. S počítačem jste navázali kontakt buď kabelem nebo za pomoci Bluetooth. Problém nebyl ani s internetem, který se na dostatečně velkém displeji konzumoval velmi dobře. Omezením tak byla jen tehdejší rychlost připojení. Vybrat jste si totiž mohli pouze mezi GPRS, EDGE, či vytáčeným spojením skrze HSCSD. Vítané a začínající Wi-Fi trochu překvapivě chybělo.

Závěr

Nokia 7710 se objevila i na českém trhu a to zkraje roku 2005. Samozřejmě nešlo o žádnou „masovku“, a to nejen díky ceně, která šplhala k 19 000 Kč, ale především i celkovým vzhledem telefonu. Šlo vlastně o zcela jiné zařízení, na které nebyli zákazníci zvyklí a mnozí dávali přednost pohodlnější klávesnici a snadnější manipulaci v jedné ruce. Nikdo nemohl tušit, že se právě dívá na budoucí vzhled telefonů, který se za pět let stane zcela běžným.

Technické parametry Nokia 7710

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 69,5 × 19 mm, 189 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (640 × 320 px)
Fotoaparát1 Mpx (1 280 × 1 024), , video: 174 × 144 px
ChipsetCPU: 1×168 MHz
Paměťvnitřní paměť: 90 MB, paměťové karty: MMC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.2, NFC: ne
Operační systémSymbian 7.0s S90
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2005, 19 000 Kč
Diskuze ke článku
Josef
Ano, tenhle kousek už naznačil, kam se budou ubírat mobilní zařízení. Další a nejdůležitější krok k mobilům tak, jak je známe dnes, ale udělalo LG, se svým převratným, prvním touch-screenem Prada v roce 2006, čili rok před Applem, který neprávem sklidil všechnu slávu. LG ale, narozdíl od Applu, alespoň dostalo několik ocenění za inovaci a design.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/LG_Prada
Jirka.s
Jasně a pak že Apple napsal budoucnost trhu s mobily, hovno já to říkám furt že Nokia byla první sice s rezistivnim displayem ale byla dotyková. něco to mělo do sebe, ještě tě si pamatuju jak jsme ovládali v hospodě Nokie čím jen to šlo, nejlepší bylo jako stylus používat cigáro. A pak přišel Apple všechno zkurvil jako vždy. Škoda že Nokia padla do spárů mrkvoqoftu, nelepší telefony to byly.
Werni
První telefon s dotykovým displejem byl u nás na trhu k dostání Sony Ericsson P800i, to tato Nokia v době vydání SE ještě ani nebyla
anton
kks taky srot takmer 1000e?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze