Retro: Nokia 7110 – první mobilní telefon s Wapem

20

Dvanáctý díl seriálu retro bude opět patřit finskému výrobci. Připomeneme si další model z roku 1999, který byl ve své době toužebně očekávaný. Přinesl velký displej, stylový flip, unikátní ovládací tlačítko a také podporu Wapu s HSCSD.

Nokia 7110 byla ve své době naprosto nadčasová. Výrobce ji světu představil v únoru 1999 a za sedm měsíců se dostala na pulty obchodů. Co jsme před třinácti lety na mobilních telefonech obdivovali a co byla absolutní technologická špička?

Krátké představení

Píše se rok 1999 a Nokia patří mezi velikány v mobilním světě. Daří se jí v podstatě vše, nač sáhne. Počínaje levnými modely a drahými konče. Další trefou do černého má být právě model 7110, který uživatele oslovuje nejen stylovým designem, ale také špičkovou výbavou.

Nokia 7110 působila na první pohled stylově

V prvé řadě je tu flip, který se ale nevyklápí tak, jako u Ericssonů. Naopak se tahem prstu vysune a odkryje rozměrnou alfanumerickou klávesnici. Ta sice byla pryžová a trochu tužší, nicméně i tak se na ni psalo dobře. K dokonalosti tak chyběl jen český slovník T9. Ještě se ale navrátím k samotnému flipu. Bylo jej totiž možné otevřít i jinak. Mnohem efektněji. Na zadní straně bylo nenápadné stříbrné tlačítko, po jehož stisknutí flip sám vystřelil. Oslnění kolemjdoucích lidí bylo zaručeno.

Retro: Nokia 7110

Rozměrově na tom Nokia 7110 nebyla nijak špatně. Výška 125 milimetrů, šířka 53 milimetrů a tloušťka snesitelných 24 milimetrů. Hmotnost se zastavila na 141 gramech, přičemž jste ji mohli srazit na hodnotu 125 gramů. Postačilo koupit ultra slim baterii. Ta ale nabídla nižší kapacitu.

Velké lákadlo - klávesnice schovaná pod flipem

Kromě flipu lákal i velký displej. Nokia 7110 nabídla šesti řádkový, zeleně podsvětlený displej s rozlišením 96 x 65 pixelů, který mohla konkurence jen závidět. Na displej se opravdu krásně koukalo, text byl dostatečně velký a skvěle čitelný. Prostor dostaly i propracované animace v hlavním menu.

Klávesnice byla pryžová a spíše tužší

Nadílka funkcí a Navi-roller

Dechberoucí byla i výbava telefonu. Telefonní seznam pojmul až 1000 vícepoložkových záznamů. Většina konkurence nabízela „pouze“ poloviční kapacitu. SMS zprávy byly obohaceny o počítadlo naspaných znaků, nechyběl kalendář či kalkulačka.

Prostředí Nokie 7110

Největším lákadlem po stránce výbavy nicméně byl Wap. Nokia 7110 byla totiž prvním mobilním telefonem, který přinesl Wap i do České republiky. Navíc jej ihned podpořila technologií HSCSD, čímž jste mohli stránky prohlížet rychlostí až 14,4 kbps, oproti tehdy obvyklým 9,6 kbps. Komfort zvyšoval i již zmíněný velký displej. Datová výbava tím ale nekončila. 7110 se mohla pochlubit ještě infračerveným portem.

O ukrácení dlouhých chvil se starala čtveřice her, ze kterých se nejpopulárnější stal samozřejmě Had. Nokia 7110 ale už v roce 1999 nabídla druhou verzi, kde bylo například možné procházet zdmi.


Dlouhé chvíle jste si mohli ukrátit hraním

Aby všech trumfů nebylo málo, přidal finský výrobce ještě zcela unikátní ovládání. Žádné tlačítko nebo joystick, ale Navi-roller. Jednoduše řečeno, šlo váleček, kterým jste procházeli nabídky a který byl navíc i potvrzovací. Velmi důmyslné řešení od Nokie, které navíc dokonale odolávalo zubu času a ve výsledku bylo mnohem spolehlivější než později nasazovaný joystick. Bohužel jej Nokia do žádného dalšího modelu už nepoužila.

Závěr

Opět jsme se dostali na závěr, v pořadí již dvanáctého dílu seriálu retro. Zbývá tedy ještě zmínit, že Nokia 7110 vydržela v prodeji poměrně dlouho. Nebyl problém ji sehnat ani dva roky od začátku prodeje. V polovině roku 2001 se stále prodávala za necelých deset tisíc korun.


Měli jste Nokii 7110 nebo stále máte? Napište nám do diskuze své postřehy či vzpomínky. Třináctého dílu se dočkáte opět v pátek za čtrnáct dní. Do komentářů pod článkem nám můžete psát tipy na zajímavé mobilní telefony doby nedávno minulé, které se nám nějakým způsobem zapsaly do paměti.

Diskuze ke článku
Refael
Měl jsem jí a byl jsem s ní nadmíru spokojený. Ani si už nepamatuji, co se s ní stalo, snad mi jí ukradli v pizzerii. Moc dobře si ale pamatuji na recenzi, kdy se o displeji N7110 psalo jako o grafickém stadionu. To byla doba.
Martin Hansgut
Tento telefon jsem také měl a fakt byl super. Navíc-roller bylo super ovládání a škoda nejen toho ze jej nepoužila Nokia na dalších telefonech, ale že se neprosadil i u jiných značek. Výstřelovací flip byl fakt luxusní.
Námět na další telefony do rubriky retro by mohl být následující: Motorola StarTac 85 nebo 70 (pokud se nepletu byl to prvni telefon "veckove" konstrukce, Sony CMD-Z7 (telefon s originálně řešený mikrofonem a úžasnou animaci pštrosa při zapnutí telefonu), Nokia 8110 (pokud se nepletu, tak první telefon od Nokie který měl flip), Nokia 8810 a samozřejmě komunikátory 9xxx a E90.
MoB
... aneb "ta, co zabila wap". Její prohlížeč totiž měl tolik omezení na zobrazované stránky, a přitom ten telefon byl tak rozšířený, že prostě všichni autoři museli své stránky těm omezením přizpůsobit. Naštěstí zanedlouho na displeje mobilů začal útočit normální web a wap se odebral do muzea. Inu, Nokia se vším všudy.
Milan
To byl design.Né jako dnešní odporné mobily a ještě jsou všechny stejné.Vrchol designu je dnes pouze jiná barva.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze