Retro: Nokia 6820: všestranný pracant dvou tváří

25

Po několika týdnech se v seriálu Retro vracíme do Finska. Tentokrát zavzpomínáme na velmi zajímavou Nokii 6820, která uchvátila špičkovou výbavou a konzervativním designem, za kterým se ale skrývala velmi neobvyklá a unikátní konstrukce. Prostým vyklopením jste totiž získali plnohodnotnou QWERTY klávesnici, přičemž displej se poté nacházel uprostřed. Pamatujete?

Po dvou týdnech je tu další díl seriálu Retro už s pořadovým číslem 23. Po menší odmlce dáváme opět prostor Nokii. Tentokrát jsme zalovili v řadě 6XXX, kde se vždy vyskytovaly takřka nejlépe vybavené modely, které byly zaměřeny na náročné uživatele. Výjimkou není ani naše dnešní Nokia 6820 se dvěma klávesnicemi.

Retro: Nokia 6820

Krátké představení

Nokia 6820 byla představena na sklonku roku 2003, brzy tedy oslaví své desáté narozeniny. Šlo o nástupce staršího modelu 6800, který oslavil úspěch a finský výrobce toho náležitě využil. Novější model lákal hlavně na kompaktnější design. Rozměry činily 107 x 47 x 20 milimetrů. Velmi potěšující byla rovněž hmotnost 100 gramů. Ta sice byla vykoupena materiály z plastu, nicméně to telefonu na exkluzivitě neubíralo a i po letech je konstrukce stále pevná. Zubu času neodolal jen barevný nástřik plastů.

Čelní stranu okupoval z menší části 1,5palcový displej s rozlišením 128 x 128 pixel. Jeho technologie byla pasivní (CSTN) a dokázal zobrazit 4096 barev. Stejný displej používaly všechny tehdejší Nokie Series 40, včetně známých modelů 6610, 7210, 7250 a dalších. I přes pasivní technologii vypadal displej poměrně k světu. Vše díky jemnému rastru, který vynikl například ve srovnání s tehdejšími Siemensy, které nabízely podobně velké displeje, avšak s podstatně nižším rozlišením. Pod displejem se nachází hlavní ovládací prvek – čtyřsměrný joystick s potvrzovacím středem. Obklopen je dvěma kontextovými klávesami. O něco níže se nachází zelený a červený telefonek, na které navazuje pohodlná alfanumerická klávesnice.

Nokia 6820 je na první pohled zcela normální telefon

Zadní strana nabízela kryt baterie, která byla typu Li-Ion s kapacitou 850 mAh. Mnohem lákavěji však tehdy působil integrovaný fotoaparát s rozlišením 352 x 288 pixelů, avšak softwarově je bylo možné navýšit až na 640 x 480 pixelů. Dokonce bylo možné zaznamenávat i krátká videa. Vaše výtvory se ale musely vejít do interní paměti o velikosti 3,5 MB, kterou tehdy ještě nebylo možno rozšířit o paměťové karty. Tento výdobytek dorazil do Series 40 až později. A jak vlastně vypadaly snímky z fotoaparátu?

Ukázkové fotografie

V nakousnuté výbavě budeme pokračovat. Telefonní seznam byl vícepoložkový a mohli jste si uložit až 1000 kontaktů. Samozřejmostí byla synchronizace s počítačem. Propracovaný organizér nechyběl ani v prostředí Series 40, kterým byla Nokia 6820 vybavena. Budík, kalendář, poznámky, peněženka a další doplňkové aplikace v jazyku Java. S tím souvisí i možnost stahovat nové hry a rozšířit tako základní herní trojici.

Na zadní straně byl jeden z trumfů - fotoaparát

6820 byla špičkově vybavena i po stránce dat. Nechyběl základní wapový prohlížeč. Data tehdy mohla frčet přes EDGE, což byla vcelku úchvatná rychlost. Spojení s počítačem je konkurenceschopné i letos. Datový kabel, infračervený port a dokonce také Bluetooth 1.1. Kaňkou na kráse špičkové výbavy byla plynulost prostředí. Základní operace vás nijak nezdržovaly, ale například procházení galerie trvalo neúnosně dlouho a mnohdy jste mohli nabýt pocitu, že se telefon zasekl.

Ukázka prostředí

Otevřít a psát

Hlavním trumfem Nokie 6820 však byla QWERTY klávesnice, kterou jste nalezli až ve chvíli, kdy jste část s alfanumerickou klávesnicí odklopili. V okamžiku se z Nokie 6820 stala psací stroj s pohodlnou klávesnicí. Ta byla displejem rozdělena na dvě části a perfektně se tak ovládala palci. Prostředí telefonu bylo na vše připraveno a okamžitě po odklopení docházelo k překlopení o 90°. Nokia z tohoto důvodu přidala i další kontextové tlačítko vedle displeje, aby bylo možné prostředí ovládat i při použití QWERTY klávesnice.

Po otevření se odkryla QWERTY klávesnice

Tlačítka byla sice těsně u sebe, byla však lehce vypouklá a s jistým zdvihem. Psaní je i dnes velmi svižné a přesné. Vhod jistě přišel dělený mezerník. Bylo tudíž jedno, zda jste zvyklí jej tisknout pravou či levou rukou. Velmi kladně hodnotím zpracování kloubu klávesnice. Lze s ním snadno manipulovat a přesto je natolik pevný, že i po deseti letech nevykazuje sebemenší vůli.

Závěr

23. díl seriálu Retro se chýlí ke svému konci. Dlužím vám ještě informaci o startu prodeje, který se datuje na přelom února a března 2004. Cena v tomto období činila zhruba 14 000 Kč. Za čtrnáct dní si proto společně opět nostalgicky zavzpomínáme na nějaký historický kousek. Tipy na retro telefony či připomínky k seriálu však neváhejte posílat i nadále. Třeba do diskuze pod článkem.

Mobilní telefon Nokia 6820 do seriálu Retro poskytl pan Šimon Pokorný, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Nokia 6820

Kompletní specifikace
Konstrukce107 × 47 × 20 mm, 100 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,5" (128 × 128 px)
Fotoaparát0 Mpx (352 × 288), , video: 128 × 96 px
Chipset, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 4 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor850 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2004, 14 000 Kč
Diskuze ke článku
kiki
pekny clanok, krasny telefon, pamatam si ako som si ho kupoval, bolo to nieco neuveritelne v tej dobe, otvaracia konstrukcia full qwerty podsvietena klavesnica, ja som vlastnil 6820 a otec mal 6800 velky brat a sestra:d , 6800 sa mi pacila viac ale bol to velky telefon pre mna, to boli casy ked sa neustale menil dizajn nie ako teraz same cierne a biele placky,

inac nie je to nahodou model 6822 ? ak sa dobre pamatam 6820 mala bocne klavesy modrej farby :P
blue.sun
Je to stejně zajímavé... Tehdy stál telefon s klávesnicí, složitou konstrukcí (a jak je vidět, výborně zpracovanou) čtrnáct tisíc. Dnes bezduché placky stojí daleko více a přitom na nich vlastně ani nic není... Jen to odrbávání ze stran výrobců je vidět...
hanes
Mě by zajímalo jak byste vy navrhli telefon aby vypadal jinak než placka když mají tak velké displeje?
Marek
Jooo to byly časy :D Tenkrát Nokia ještě neutišila v jakej sračkách bude za 10 let:))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze