Retro: Nokia 6510 – stylovka ztracená v dlani

Retro: Nokia 6510 – stylovka ztracená v dlani

Stylové telefony Nokia vesměs řadila do své osmičkové řady. Občas však došlo k porušení tohoto nepsaného pravidla a v roce 2001 vznikla Nokia 6510. Takřka dvojče modelu 8310, které nabízelo opravdu kapesní rozměry a výbavu, jež bylo možné s přehledem zařadit do vyšší třídy. Nechyběla podpora GPRS, infračervený port nebo FM rádio.

Nokia 6510 byla světu představena v listopadu 2001, tedy v době, kdy telefony stále primárně sloužily k telefonování a SMSkování. Tento model však dokázal mnohem více a přitom byl opravdu malý.

Krátké představení

Hranaté tvary byly doménou většiny telefonů v tomto období, a Nokia 6510 tudíž nebyla výjimkou. Měla vyloženě kapesní rozměry s výškou 97 milimetrů, šířkou 43 milimetrů a tloušťkou 20 milimetrů. Hmotnost se zastavila na 84 gramech a tuto Nokii jste snadno schovali i v menší dlani. Ačkoliv šlo celoplastový telefon, dobře se držel a vynikal i velice solidním konstrukčním zpracováním.

Retro: Nokia 6510

Do malého těla s vměstnal 1,2palcový displej s efektním modrým podsvícením a rozlišením 96 × 65 pixelů. Sami můžete na fotografiích vidět, že klávesnice měla značně omezený prostor, výrobce se s ním však vypořádal dobře. Pod displejem se nacházely ovládací šipky a dvě kontextové klávesy. Vše doplnila tlačítka s telefonkem, která se jako jediná hůře ovládala. Dotvářela totiž designovou linii, byla úzká a špičatá. Blok alfanumerických kláves na tom byl výrazně lépe. Lze však říci, že každé tlačítko s vyšším číslem bylo menší než to předchozí. Měla však jasně zřetelné rozestupy a jistý stisk.

Další tlačítka se nacházela na levém boku a sloužila k ovládání hlasitosti. Tato dvojice byla zpracována hůře a stisk byl tužší. Na spodní hraně najdete dvojici konektorů, které slouží k nabíjení a připojení sluchátek.

Výbava

Prostředí bylo klasické. Na úvodní obrazovku bylo možné umístit logo a po stranách byly indikace stavu signálu a baterie. Hlavní menu bylo velmi přehledné, doplněné velkým popisem a animací. Uživatelé se mohli spolehnout na vícepoložkový telefonní seznam, kalendář, diktafon či úkolovník. V telefonu se nacházelo také několik her, samozřejmostí byl již tehdy populární had.

S Nokií 6510 jste se dostali také na internet, respektive wapový prohlížeč. Konektivitu zajišťovalo buď vytáčené připojení HSCSD či modernější GPRS. Displej byl samozřejmě lehkým limitem, přesto se na něj dokázalo vměstnat až 5 řádků textu. Bezdrátově bylo možné komunikovat skrze infračervený port, jehož okénko bylo na pravém boku.

Závěr

Nokia 6510 patřila ve své době mezi smetánku finského výrobce. Stylový telefon s velmi dobrou výbavou si Nokia samozřejmě náležitě cenila a cena se při zahájení prodeje, které proběhlo v prvním čtvrtletí roku 2002, pohybovala kolem 15 tisíc korun.

Technické parametry Nokia 6510

Kompletní specifikace
Konstrukce43 × 97 × 20 mm, 84 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 1,2" (96 × 65 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2002, 15 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze