Retro: Nokia 6210 – pracant mnoha generací

8

Finská Nokia vytvořila nespočet legendárních telefonů. Do kategorie těch nezapomenutelných můžeme směle zařadit manažerskou Nokii 6210 z roku 2000, která překvapila tenkým a lehkým tělem, výbornou výbavou či kvalitním displejem. Měla vše potřebné nejen pro praktické využití, ale také pro téměř věčnou nesmrtelnost, díky které se u svých věrných uživatelů hřála i několik let.

Nokia 6210

Šestková řada byla u Nokie odjakživa věnována především manažerským telefonům. Svým způsobem byl rok 2000 přelomový, neboť se finskému výrobci podařilo vytvořit hned několik legendárních telefonů. Na Nokii 3310 asi nikdo z nás nikdy nezapomene, ale v pamětech mnohých jistě utkvěje také Nokia 6210, která si svou oficiální premiéru odbyla na jaře roku 2000, tedy téměř před 16 lety.

Krátké představení

Pokud se vrátíme v čase o oněch zmíněných 16 let, nalezneme mobilní telefony do značné mír odlišné jakékoliv pozdější době. Displeje byly spíše malé a ty, co již měly grafický, se mohly dmout pýchou. Na druhou stranu zde byli uživatelé telefonů Siemens, kteří se mohli pochlubit i displejem barevným. To je však trochu jiný příběh. Běžně jsme se u telefonů setkávali s viditelnými anténami, méně pohodlnými klávesnicemi či takřka žádnou výbavou. Do tohoto světa se Nokia rozhodla přivézt model 6210, který stanul prakticky na vrcholů finského portfólia.

Retro: Nokia 6210

Na první pohled bylo patrné, že výrobce ctí tradice a design navazoval na starší modely a současně byl nástupcem Nokie 6110, která se již v našem seriálu Retro objevila. Jednoduché linie jsou líbivé a Nokia si toho byla dobře vědoma. Ačkoliv tedy byl model 6210 určen spíše konzervativněji smýšlejícím uživatelům, neodpustila si Nokia drobnou možnost personalizace. Drobný plastový dílek pod blokem klávesnice byl totiž uživatelsky vyměnitelný. Každá 6210 tak mohla být svým způsobem originál.

Co nás z dnešního pohledu zaujme asi nejvíce je konstrukce telefonu. Ta je velice úzká a protáhlá. Výška činila 129,5 milimetrů, šířka ale již jen 47,3 milimetrů. Díky tomu se samozřejmě telefon velmi dobře držel. Přispívala tomu i nevídaně malá tloušťka 18,8 milimetrů. Velmi příjemná byla též hmotnost jen 114 gramů. Použitým materiálem byl samozřejmě plast, ale preciznost zpracování lze nazvat výbornou. I po letech je telefon zcela pevný a nikde nic nevrže.

Na čelní straně se nacházel na svou dobu vcelku velký displej, schopný zobrazit až 5 řádků textu. Byl samozřejmě grafický s rozlišením 96 × 60 pixelů a zeleně podsvětlený. Potěšila skvělá čitelnost i velký font písmen. Pod displejem se nacházela typicky finská podoba klávesnice. Ta se soustředila na snadné ovládání a tím pádem minimum tlačítek. Základní ovládání si vystačilo se dvěma kontextovými klávesami, dvojtlačítkem pro pohyb v prostředí a nezbytným červeným a zeleným telefonkem. Níže byl již jen alfanumerický blok. Za vyzdvihnutí stojí zpracování klávesnice, které snad ani lepší býti nemohlo. Tlačítka byla plastová, měla ideální zdvih a díky tomu skvělou odezvu a díky pravidelným rozestupům bylo velmi snadné psát i poslepu.

Zadní kryt byl pevně spjat s baterií, která díky moderní Li-Ion technologii podpořila celkovou malou tloušťku a nízkou hmotnost zařízení. Kapacita pak činila nadprůměrných 1 050 mAh, díky čemuž jste mohli klidně nabíjet i jednou týdně při silném využívání. Další tlačítka jsme mohli najít ještě na levém boku a u manažerského telefonu nemohla sloužit k ničemu jinému než k regulaci hlasitosti. Byla však gumová a poměrně tuhá. Poslední tlačítko sloužící k vypnutí či zapnutí telefonu, případně k rychlé změně vyzváněcích profilů, se nacházelo na horní hraně.

Výbava

Prostředí telefonu bylo prakticky totožné s jakoukoliv jinou Nokií. Pohotovostní obrazovka byla přehledná a zobrazovala veškeré nutné informace. Menu bylo zpracováno velmi hezky. Potěšily zdařilé animace i velký popisek každé položky. Pokud jste si nebyli jistí, stačilo na položce chvíli setrvat a automaticky se objevila nápověda. Manažerský telefon poskytoval také vícepoložkový telefonní seznam schopný pojmout až 500 kontaktů. Dostalo si na interní paměť pro textové zprávy, kterých si Nokia 6210 dokázala zapamatovat až 150.

Dostalo se rovněž na organizační funkce s jednoduchým kalendářem či kalkulačkou. Špičkově vybavený model již v roce 2000 nemohl opomíjet nastupující internet v mobilu, tehdy ještě však ve značně uskromněné podobě zvané Wap. Prohlížeč tedy byl k dispozici a k němu i rychlejší připojení skrze technologii HSCSD. Tu však mohli ve výsledku využívat jen zákazníci Eurotelu. Ostatní se museli spoléhat jen na mnohem pomalejší CSD přenosy. Spojení s počítačem jste mohli uskutečnit skrze datový kabel nebo pomocí infračerveného portu, který se nacházel na horní hraně. Dlouhé chvíle jste mohli ukrátit třemi hrami, mezi kterými nechyběl ani nový Snake II, který přinášel možnost procházet zdmi či nastavit si obtížnější bludiště.

Závěr

Nokia 6210 se na českém trhu objevila v průběhu podzimu roku 2000 a její cena startovala na zhruba 15 000 Kč. O její popularitě svědčí fakt, že se v prodeji udržela téměř dva roky bez výraznějšího poklesu ceny. Ještě v květnu 2002 byla v nabídce tehdejšího Eurotelu za 12 000 Kč.

Technické parametry Nokia 6210

Kompletní specifikace
Konstrukce129,5 × 47,3 × 18,8 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 1,5" (96 × 60 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2000, 15 000 Kč
Diskuze ke článku
Eduardo
Kupil som si tuto Nokiu z nostalgie. Svojho casu som si ju nemohol dovolit. Ale teraz uz mam nato aby, som si ju dovolil. Recienzia pekna, ale ten telefon nebol s originalnymi plastami, vidiet to na deformovanych plastoch. Radsej original kvalitny aj ked pouzity, ako nepravy a nekvalitny.
Kalousek
Tak proč MS velkopodnikatelé nevyrábějí něco podobného?Např. systém S40 a tel. s dlouhou výdrží opravdu chybí..Zejména pro práci..Ty extra hloupé "Nokie" s S30 jsou sice levné, ale uživatelsky K.O. Jsem asi fanda Nokie a vidím jen MS tunel...:-( Opravdu bych si přál kvalitní tlačítkový mobil, co se nemusí nabíjet max. obden..Vím, spousta lidí potřebuje smartphony, ale spousta lidí zas jen potřebuje volat, vydržet týden bez nabíjení a psát sms..
Vestor
Jo tenhle telefon byl ve své době špička a je to jedna z mála Nokií, kterou opravdu uznávám (zbytek byly spíš předražené šunky s příšerným menu).
Ja
Uplne najzaujimavejsi tah bol ten, ze ak ste predtym mali jej predchodcu 6110 (pripadne 5110), mohli ste z nej pouzit baetrku aj do 6210 a ak sa nemylim, tak aj do 6310, co je rozpatie asi 4-5 rokov (az po 6310i)... Super, vzdy som ten telefon chcel. Nokia sa vtedy vyhybala Bluetooth, hoci Ericsson ho strasne pretlacal, ale v dalsich modeloch sa uz BT nevyhli ani Fini.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze