Retro: Nokia 6170 – jedno z prvních finských véček

10
Retro: Nokia 6170 – jedno z prvních finských véček

Při dnešním vzpomínání se ponoříme o zhruba 13 let nazpět, kde z křemíkového nebe vylovíme jedno z prvních véček finské produkce – Nokii 6170. Stříbrné a kovové véčko se tehdy chlubilo čelním barevným displejem, velkým vnitřním zobrazovačem nebo slušnou výbavou stavějící na prostředí Series S40.

Finská Nokia poměrně často experimentovala, avšak dlouhou dobu odolávala svodu véčkové konstrukce. V roce 2004 jsme se tak s modelem 6170 dočkali teprve druhé Nokie ve tvaru písmena V – samozřejmě v otevřeném stavu. Výbavou spadala do poctivé střední třídy s prostředím S40.

Krátké představení

Nokia 6170 měla být dle očekávání stylovkou, která vsadila na lesklé stříbrné plochy a sem tam i na kovový materiál. Konstrukce působila velice bytelně, a to navzdory malým rozměrům, díky kterým jste telefon snadno skryli i v menší dlani. Důraz na kvalitu mohla prozrazovat hmotnost 121 gramů. Někoho by možná mohl zmást fotoaparát na čelní straně, avšak vězte, že jde o primární zadní fotoaparát. Při fotografování jste museli véčko otevřít. Ale současně nemuseli a šlo využít služeb sekundárního displeje.

Retro: Nokia 6170

Ten byl na svou dobu skutečně kvalitní a dokázal zobrazit paletu 4 096 barev. Příjemným překvapením byla velikost vnitřního displeje, který narostl až na 2 palce. Bohužel kdesi pozadu zůstalo rozlišení pouhých 128 × 160 pixelů. Jemný rastr se tak skutečně nekonal.

U véčkových telefonů dostávala nemalý prostor klávesnice a nejinak je tomu u Nokie 6170. Celý spodní prostor je vyplněn tlačítky. Ta jsou sice naskládána těsně jedno vedle druhého, ale jasně zřetelné předěly zajišťovaly u psaní nevídané pohodlí. Totéž lze říci o funkčních klávesách nad alfanumerickým blokem. Další tlačítka byla po stranách a sloužila k regulaci hlasitosti či aktivaci funkce Push to talk. Za ní se skrývala vysílačka v telefonu. Funkce, kterou u nás provozoval jistý čas Eurotel, se však v našich končinách příliš neuchytila.

Výbava

Ačkoliv se Nokia 6170 tvářila jako prémiové zařízení, šlo o vcelku obyčejný telefon s prostředím Series S40. Tomu odpovídala funkční výbava. Prostředí bylo hezky propracované a přehledné. Telefonní seznam byl vícepoložkový a interní paměť pojala až 2,2 MB dat. Šlo o vcelku ucházející velikost, do které jste ukládali snímky z VGA fotoaparátu či stažené hry a aplikace v jazyce Java.

Nechyběla ani základní konektivita na wap. Rychlost načítání stránek byla velice slušná. Kromě GPRS se totiž hodilo o poznání rychlejší EDGE. Krátce zmiňme i přítomnost organizačních funkcí v podobě kalendáře nebo kalkulačky.

Závěr

Na sklonku roku 2004 se Nokia 6170 dostala také na český trh a její cena se při zahájení prodeje pohybovala kolem 10 tisíc korun.

Technické parametry Nokia 6170

Kompletní specifikace
Konstrukce88 × 46 × 22 mm, 121 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2" (128 × 160 px)
Fotoaparát0 Mpx (640 × 480), video: 128 × 96 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor760 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2004, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
Petr
Zase nefunkcni telefon :/ amaterismus opravdu :(
Jan
To předvádění nefunkčních mobilů je co? Nějaká úchylka? Fetiš? To nikdo z redakce nezná nějakého sběratele co má funkční sbírku? Výborný koncept rubriky retro telefonů je tímto naprosto mršen.
Jura
Petře a Jane, jestli máte doma funkční telefon Nokia 6170, tak jej zašlete do redakce, ať mohou udělat článek s funkčním kouskem. Pokud jej doma nemáte, tak buďte rádi, že se alespoň nějaký kousek našel a dá se takto zavzpomínat na nedávnou historii mobilních telefonů.
Svými trapnými komentáři akorát poukazujete na vlastní duševní ubohost.
David
Dejte tam priste funkcni telefon, prosim:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze