Retro: Nokia 6021 – pro pracanty jako dělaná

17

Finská Nokia často produkovala speciální varianty telefonů pro firmy či zaměstnance továren, kde nebyl žádoucí fotoaparát. Jedním takovým modelem byla Nokia 6021, která se od své kolegyně 6020 lišila pouze chybějícím fotoaparátem. Jinak se jednalo o kompaktní telefon s prostředím Series 40 a pohodlným ovládáním.

Před několika dny jsme se dozvěděli, že Nokie s legendárním prostředím Series 40 končí. Není tak lepší chvíle, kdy si vzpomenout na nějakou populární Nokii, která toto prostředí nabízí. V jubilejním padesátém díle seriálu Retro si tak zavzpomínáme na Nokii 6021.

Retro: Nokia 6021

Krátké představení

V úvodu můžeme říci, že dnes vzpomínáme rovnou na dva modely a to na Nokie 6020 a 6021, které vypadaly úplně stejně a nabízely i shodnou výbavu. Jediná odlišnost spočívala v chybějícím fotoaparátu u modelu 6021, který byl kompenzován přítomností Bluetooth. Nebylo to však z důvodu snahy ušetřit, ale s ohledem na poptávku. Mnozí zaměstnavatelé požadovali, i dnes požadují, telefony bez fotoaparátů, aby nedocházelo k úniku cenných informací. Nokia v letech minulých toto přání několikrát vyslyšela.

Model 6021 se řadil mezi zcela klasické telefony, které vyhovovaly konzervativně smýšlejícím uživatelům. Žádné módní výstřelky, jen čistě účelový vzhled a kompaktní rozměry. Ty činily 106 × 44 × 20 milimetrů a hmotnost byla příjemných 88 gramů. Telefon se pohodlně držel a v kapse jste o něm takřka ani nevěděli.

Výbavou model spadal spíše do střední třídy, což prozradil menší 1,5palcový displej s rozlišením 128 × 128 pixelů a výslednou jemností 121 ppi. Byl však aktivní a na první pohled působil dobře. O mnoho větší displej ani být nemohl, neboť si Nokia dala záležet na klávesnici. Ta je sice gumová, ale jejím centrem je pětisměrný joystick, který sice nabízel silnější odpor, ale na druhou stranu nehrozil chybný pohyb. Všechna tlačítka pak byla stejně velká a hmatově rozeznatelná díky přechodům. Psaní tudíž bylo opravdu velmi pohodlné.

Zajímavostí bylo zpracování zadní strany, kde Nokia použila jakousi imitaci kůže. Byl to však pouze mírně měkčený plast se zajímavou strukturou. Názorná ukázka, že současný nápad Samsungu realizovala Nokia již před téměř 10 lety. Příslušnost k jakési manažerské střední třídě prozradily nejen tlačítka regulující hlasitost, ale také další tlačítko na pravém boku, které spouštělo záznamník hovoru.

V telefonu se nacházela Li-Ion baterie s kapacitou 760 mAh a nebyl problém dosáhnout při střídmém používání i na více než týdenní výdrž. Aktuálně jsme pro potřeby seriálu Retro telefon po přibližně 4 letech jedenkrát nabyli a telefon vydržel v pohotovosti s přihlášením do sítě zapnutý 8 dní.

Výbava

Nokia 6021 byla zaměřena především na práci a tudíž byl důraz kladen na adresář a také organizaci času. K telefonním číslům jste mohli přiřadit více informací a kalendář byl i na menším displeji dostatečně přehledný. Interní paměť čítala pouze 3 MB, avšak díky chybějícímu fotoaparátu či hudebnímu přehrávači, šlo o dostatečně velké úložiště.

Odpočinout jste si mohli u nějaké té hry. Pokud vám nevyhovovala nabídka předinstalovaných, mohli jste sáhnou po své oblíbené díky podpoře technologie Java.

Vynikající byla ve své době datová výbava. Nokia 6021 si poradila nejen s podporou GPRS třídy 10, ale nabídla rovněž tehdy moderní EDGE ve třídě 6. Konektivitu zajistil nejen datový kabel, ale také infračervený port a dokonce i Bluetooth ve verzi 1.2.

Závěr

Nokia 6021 se začala prodávat v první polovině roku 2005 a vydržela na trhu přibližně rok a půl. V začátcích své životní poutě se její cena pohybovala mezi 5 a 6 tisíci korunami.

Technické parametry Nokia 6021

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 44 × 20 mm, 88 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,5" (128 × 128 px)
Fotoaparát × 102
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 3 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.2, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor760 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2005, 5 500 Kč
Diskuze ke článku
Naecken
Cha, na téhle jsem pařil pořád ty předinstalované autíčka :)
doro
kde je sakra video !!!!!!!!!!!!!!
Duracell
Tento telefón ešte vlastním, leží mi doma pred telkou. Je plne funkčný a slúži ako domáci telefón. Kupoval som ho v roku 2005 a mal som cez neho pripojený počítač na internet. V tom čase som býval v Českých Budějoviciach v podnájme. Veľmi ste ma touto recenziou potešili.
Anonymní jméno
Potešili ste ma, že ste písali práve o tomto telefóne... Zabudol som totiž jeho meno, pamätal som si len jeho vzhľad. Ja som mal ako prvý mobil práve túto 6021. Skvelý mobil. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze