Retro: Nokia 3220 – rozzářila každou párty

14

Finská Nokia produkovala telefony legendární, na které dodnes vzpomínáme, a také telefony extravagantní. Ty se sice dle očekávání nedočkaly masového rozšíření, avšak pro jejich odvahu přijít na trh s něčím novým či neotřelým, nám v paměti utkvěly. A právě tím druhým případem je Nokia 3220, která ráda blikala na všechny strany a na kterou dnes vzpomeneme.

Nokia 3220

Trojková řada Nokií byla vždy ve znamení telefonů nižší střední třídy, které již nabídly poměrně slušnou výbavu a současně se soustředily především na mladší generaci uživatelů. Tu a tam se proto objevily nezvyklé barevné kombinace, šílený tvar tlačítek či funkce navíc, která měla odlišovat. Nokia 3220 na to šla vyloženě z gruntu a kdo ji měl, mohl si být jistý, že své okolí zaujme.

Krátké představení

Nokia 3220 byla světu představena v květnu roku 2004 a již tehdy, téměř před 12 lety, jste si o tom mohli přečíst na mobilenet.cz. Na první pohled šlo o telefon, který měl úkol zaujmout. Tvarově sice ještě nijak zásadně nevybočoval, avšak prvky na svém těle rozhodně ano. Do oka vám ihned vpadly průhledné plochy na čelní straně, případně celý průhledný kryt na zadní straně, který bylo možné dovybavit libovolnou fotografií. Oku obdivovatele pak rozhodně nemohly uniknout ani oba boky telefonu, které byly gumové a měkké. Samozřejmě musely být také částečně průhledné a opět to mělo svůj důvod.

Retro: Nokia 3220

Čtveřice průhledných partií po bocích se totiž uměla rozblikat. Blikání započalo po vytočení čísla, příchozím hovoru či zprávě nebo zmeškaných událostech. Rozhodně jste onu světelnou show nemohli přehlédnout. Vše šlo samozřejmě vypnout, avšak tím byste potlačili ducha tohoto telefonu. Celkově výrobce dbal na design, kterému ustoupila například klávesnice. Byla sdružena do jednotlivých bloků a mnoho prostoru pro svou funkci nedostala. Výsledkem bylo nepříliš pohodlné psaní. Vše pak korunoval hlavní čtyřsměrný ovladač nevelkých rozměrů, který současně sloužil jako potvrzovací tlačítko. Nesčetněkrát se proto stalo, že jste namísto potvrzení volby provedly neúmyslně šipku dolů či nahoru.

Displej byl zcela klasický, který nabízela celá řada telefonů od Nokie. Čtvercový tvar, úhlopříčka 1,5 palce a základní rozlišení 128 × 128 pixelů. Výslednou podívanou zlepšovala bohatší paleta barev než bylo obvyklé, Nokia 3220 zvládla zobrazit až 65 536 barev. Díky plastovým materiálům byl telefon také příjemně lehký, vážil pouze 86 gramů.

Výbava

Výbava telefonu stála na prostředí Nokia Series 40, které bychom z dnešního pohledu označovali jako hloupé. Hlavní obrazovka se příliš nelišila od mnohem starších Nokií a totéž platí o hlavním menu. To však byla hlavní výhoda telefonů Nokia. Stálý uživatel se i v novém modelu velmi rychle zorientoval, neboť drtivá většina základních funkce jednoduše byla tam, kde byl zvyklý. Mezi funkcemi se vyskytoval vícepoložkový telefonní seznam či organizační funkce v čele s kalendářem či poznámkami.

Z fotografií jste jistě povšimli, že se Nokia 3220 nabízela integrovaný fotoaparát s VGA rozlišením. Na svou dobu šlo o vítanou novinku ve střední třídě. Samozřejmostí tak byla i podpora multimediálních zpráv a interní paměť o velikosti 4 MB. O tu se kromě fotografií a videí dělily třeba také melodie, obrázky nebo nové aplikace a hry, které bylo možné nainstalovat díky podpoře Javy. Dostalo se též na základní wapový prohlížeč. Na internet se připojili buď skrze GPRS nebo pomocí novější technologie EDGE. Naopak s počítačem jste museli pouze po kabelu, neboť chyběl infračervený port. Na Bluetooth byl ve střední třídě ještě čas.

Závěr

Nokia 3220 se začala na českém trhu prodávat ve druhé polovině roku 2004 za přibližně 8 000 Kč a svou originalitou si našla cestu také do nabídek některých operátorů.

Technické parametry Nokia 3220

Kompletní specifikace
Konstrukce104 × 44 × 19 mm, 86 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,5" (128 × 128 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 128 × 96 px, 5 FPS
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 4 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor760 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2004, 7 000 Kč
Diskuze ke článku
Lukes - Ogier
Ne asi! :-D Díky za připomínku! ;-) Na tento parádní telefon si doslova živě ještě pamatuji! :-) Měl ho kámoš a vždycky byl král, když se zhaslo! :-D Bože, to bývaly časy..
Nightmare
stara dobra Nokia,Siemens...:/
Pítr
Můj první telefon, to byly časy. :-)
prcoff
mohli ste ukázať ten prídavný kryt, pomocou ktorého sa dalo písať pohybom telefónu v tme, efektné krátke svetelné správy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze