Retro: Ericsson T39m – uzavřel éru flipů

21

Ve třicátém díle seriálu Retro zamíříme na sever do Švédska a zavzpomínáme na legendární Ericsson T39m. Ten se v roce 2001 pyšnil špičkovou výbavou a velmi malým tělem. Jeho poznávacím znamením však byl také odklápěcí flip, který ukrýval klávesnici a poměrně masivní anténa.

Po menší pauze se opět hlásíme s naším seriálem Retro. V dnešním díle s pořadovým číslem 30. se podíváme do Švédska, což je domovina výrobce Ericsson. Ten se již dnes mobilními telefony nezabývá a minulostí je i Sony Ericsson. Přesto za sebou výrobce zanechal mnoho zajímavých telefonů.

Krátké představení

Do dnešního dílu jsme vybrali Ericsson T39m, který byl světu představen v létě 2001 jakožto zástupce manažerské rodiny modelů řady T. Zastával oblíbený vzhled telefonů Ericsson, který představoval výklopný flip a také anténa. Mimochodem T39m byl vůbec posledním Ericssonem, který flip a anténu nabízel. Přeci jen v roce 2001 již telefony vyšších tříd vsázely na integrované antény.

Retro: Ericsson T39m

Anténa byla masivní a navyšovala rozměry 96 x 50 x 18 milimetrů. Naopak velmi příjemná byla hmotnost 86 gramů. Telefon se pohodlně drží. Specifická je zadní strana, která může evokovat chybějící kryt. Ericsson však využíval k části zadní strany i baterii, která již dále nijak kryta nebyla. Malé rozměry se podepsaly také na displeji, který ale i přes své menší rozměry dokázal zobrazit čtyři řádky + jeden informační řádek. Po stranách se nacházelo posuvné tlačítko, které sloužilo k vyvolání informací o stavu telefonu, kde jste se mimo jiné dozvěděli, jak dlouho vydrží telefon v pohotovosti či telefonovat. Na opačné straně se vyjímalo okénko infraportu.

Příkladné bylo konstrukční zpracování, byť byl celý telefon z plastů. Jednotlivé části na svém místě držely a nic nevrzalo. Nutno podotknout, že totéž lze říci o našem zapůjčeném kousku, který je přes 10 let starý.

Zadní strana byla z části tvořena samotnou baterií

Vraťme se ještě k flipu, pod kterým se ukrývala klávesnice. Ta se musela do značné míry uskromnit, avšak díky minimálnímu počtu funkčních kláves zbylo dostatek místa pro alfanumerické klávesy. Ty byly sice malé, ale navzájem dodržovaly značné rozestupy a psaní bylo pohodlné.

Flip jsme u T39m viděli v případě Ericssonu naposledy

Maximální výbava

Ačkoliv se může zdát, že Ericsson mířil jen na uživatele hledící na design, není tomu tak. Výbava totiž byla na tehdejší dobu prakticky maximální. Prostředí využívalo animací, na hlavní displej bylo možné umístit logo. Telefonní seznam byl samozřejmě vícepoložkový a pojmul až 510 kontaktů. I na malý displej se vešel kalendář a to dokonce s měsíčním náhledem. Nechyběla kalkulačka, budík či diktafon. Lahůdkou byly datové přenosy, kde nechybělo GPRS třídy 8. S počítačem jste telefon mohli propojit nejen kabelem či infraportem, ale dostalo se i na tehdy moderní Bluetooth.

Prostředí telefonu

Zábavu zajišťovaly hry. Šlo o známý Erix a také Tenis, jednalo se však o velmi jednoduchou variantu, kdy jste pouze odráželi míček plošinou a snažili se obelstít protivníka. Java si cestu do telefonu nenašla a nové hry tak stahovat nebylo možné.

Klávesnice byla i přes omezený prostor pohodlná

Závěr

Ericsson T39m nastoupil na náš trh v září 2001 za cenu zhruba 17 000 Kč. V tomto období nicméně začal poměrně překotný vývoj telefonů, kdy přibývaly barevné displeje, multimediální funkce a posléze i fotoaparáty a v neposlední řadě došlo také ke spojení Ericssonu se Sony. To vše mělo negativní dopad na životní pouť „Té-třicetdevítky“ a tak se už po zhruba půl roce její cena propadla o šest tisíc korun a její život se do roka uzavřel.

Informací o dostupnosti a ceně jsme dospěli k závěru třicátého dílu seriálu Retro. Už nyní však pro vás vybíráme další historický kousek do příštího dílu. Tipnete alespoň značku? Do komentářů nám samozřejmě můžete psát i nápady na telefony, které bychom měli do seriálu zařadit.

Telefon Ericsson T39m do seriálu Retro zapůjčil pan Peter Škurka, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Ericsson T39m

Kompletní specifikace
Konstrukce96 × 50 × 18 mm, 86 g, konstrukce: klasická s flipem, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,4" (101 × 54 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2001, 17 000 Kč
Diskuze ke článku
PaliHornak
PaliHornak
Naposledy upraveno: 9. 8. 2013 10:29
Wow, slzim ked to citam...moj prvy skutocny mobil (realny bol "Matrix" Nokia 8110 banan s baterkou o vydrzi 6 hodin, 10 minut hovoru...). Tento Erik bol tak presvedcivy na ovladanie a dizajn, ze som odvtedy az doteraz verny znacke SE (R.I.P.) a Sony. Ani som nevedel, co je WAP a Bluetooth, ked som otvoril flip, medzi kamosmi wow efekt za podsvietenie klaves (decentne modro-biele). Na pozadi ikona cinskeho draka, na stole vinny streak...to boli moje VS casy :-) A tento mobil strateny v akejkolvek dlani, taky bol kompaktny v porovnani s 3310 a podobne...po pol roku skapal na VF jednotku, stratil signal, klasika vtedajsich Erikov. PS - som si isty, ze ten strieborny plast je v skutocnosti horcikovy ram, aspon tak sa to pisalo v tech. specifikaciach. A daval mobilu super pevnost a luxus. Mal som vsak tmavu variantu, ta vyzerala ovela lepsie ako tato z recenzie.
pavel
Moje žena ho používá dodnes a spůvodní baterií!
miva
Úžasná doba měl jsem postupně od T28 až po R520 to byl pan Telefon...
anawarr.cz
vždy jsem ho chtěl (i dnes bych ho nový z nostalgie koupil). nakonec jsem koupil r520 a vývoj šel rychle dál...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze